Létrehozva: 2023.07.06.

Visszavágott a pénzügy Karácsonyéknak

Felelőtlen gazdálkodás!

Megdöbbenéssel vette kézhez a Pénzügyminisztérium (PM) Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes márciusban küldött levelét, amelyben elismeri, hogy a nyár végére nagyjából 90 milliárdos mínuszban lehet a főváros költségvetése. A PM szerint mindez azért is meglepő, mivel 

Budapest kötelező feladatokra fordítható költségvetési támogatásai minden évben nőnek. A Mandinernek küldött válaszukból kiderült az is, hogy a főváros iparűzési adóbevételei a 2019-es 164 milliárd forintról idén 271 milliárd forint fölé emelkednek, jövőre pedig elérhetik a 316 milliárd forintot”. 

A számok világosan mutatták, hogy „Budapest anyagi helyzetét nem a szegényebb települések részére fizetendő szolidaritási hozzájárulás, hanem a felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti”.

A főváros csődközeli helyzetéről lapunk már többször beszámolt. Mint ismert, áprilisban Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tízmilliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól. Ugyanakkor a szolidaritási adót megkérdőjelezik, nem tartják törvényesnek. Hangsúlyozta: közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére.

Varga Mihály pénzügyminiszter válaszában akkor kiemelte: Budapest iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. Ezen felül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél. 

Kitért arra is, hogy a városvezetés 214 milliárd forint megtakarítást örökölt a Tarlós István vezette önkormányzattól: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél hétmilliárd forint volt.

Több ponton cáfolta Karácsony Gergely állításait korábban Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető a Facebook-oldalán kiemelte: A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették.

A nyár végére 90 milliárdos mínuszban lehet a főváros költségvetése: ezt a városvezetés ismerte el, derül ki a Mandiner által megszerzett levélből.

A levelet még márciusban küldte a Pénzügyminisztériumnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. 

Ebből röviden és elsőre az szűrhető le, hogy Budapestet valóban csődközeli helyzetbe kormányozta a vezetése, a nyár folyamán olyan likviditási problémája lehet, amit nem tud egyedül megoldani. Tehát valós veszély a totális fizetésképtelenség.

A főváros csődközeli helyzetéről lapunk már többször beszámolt. Mint ismert, áprilisban Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy  

a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tízmilliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól. Ugyanakkor a szolidaritási adót megkérdőjelezik, nem tartják törvényesnek. Hangsúlyozta: közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter erre reagálva kifejtette: a főváros anyagi helyzetét a 2019 óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti. A részleteket tekintve, a Pénzügyminisztérium kifejtette: a városvezetése 214 milliárd forint megtakarítást örökölt a Tarlós István vezette önkormányzattól: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél hétmilliárd forint volt.

A tárca szerint a baloldali városvezetés felélte Budapest pénzügyi tartalékait.

Hozzátették: a főváros iparűzésiadó-bevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot, ezenfelül Budapest további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két tétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019-es adatnál.  Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes többször úgy fogalmazott, hogy a tartalékok többek között a gazdasági válság, a Covid-járvány, az orosz agresszió miatti energiaárak növekedése, és szerinte a kormányzati elvonások növelése miatt fogytak el. 

Mandiner felhívta a figyelmet, hogy 

a főváros által közölt adatok szerint már júliusban hatvanmilliárdos, augusztusban akár 86 milliárd forintos mínuszban is lehet a budapesti büdzsé. 

 

Mint írta: a baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik. A főváros iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. Ezen felül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél. E mellett az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb települések támogatására, összesen 57,8 milliárd forintot. Hozzátette a miniszter:

A számok tehát világosan mutatják, hogy a főváros anyagi helyzetét nem a szegényebb települések megsegítésére fizetendő szolidaritási hozzájárulás veszélyezteti, hanem a 2019 óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás.

  Karácsony Gergely korábban rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tíz milliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól. Ugyanakkor a szolidaritási adót megkérdőjelezik, nem tartják törvényesnek. Hangsúlyozta: közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére. 

A főpolgármester bejelentésére a budapesti Fidesz is reagált. Mint írták Facebook-oldalukon, a törvényeket mindenkinek be kell tartani, és 

a főváros baloldali vezetése sem buzdíthat törvénysértésre senkit, mert az egy önkormányzati vezető mint hivatalos személy részéről bűncselekmény.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak

POLITIK

Nemzetközi összevetésben is kiemelkedő a gazdasági növekedés

POLITIK

Megkezdődött az új gyermekvédelmi törvény tárgyalása a parlamentben