Létrehozva: 2023.07.23.

Sorsdöntő választások Spanyolországban

Lesz-e jobboldali fordulat?

A választások eredménye nagyban függ attól, hogy mennyire volt sikeres a progresszív média Santia­go Abascal elleni lejárató kampánya – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Jorge González-Gallarza. Spanyolországban ma előre hozott választásokat tartanak, ahol a felmérések a jobboldal győzelmét vetítik előre.

Vasárnap előre hozott választásokat rendeznek Spanyolországban. A voksolás több szempontból is történelmi: soha nem rendeztek választást a spanyol nyár ennyire meleg időszakában, mint most. A felmérések alapján magabiztosan vezet a jobboldal: a Néppárt (PP) a Politico brüsszeli hírügynökség adatai szerint 34 százalékon áll, mintegy hat százalékponttal megelőzve a jelenleg kormányon levő Pedro Sánchez által vezetett szocialistákat. Ez azonban még nem lesz elegendő a kormányalakításhoz, így Alberto Nunez Feijoo pártjának szövetségre kell lépnie a szintén jobboldali Voxszal – egy ilyen szövetség egyébként nemrégiben a helyhatósági választások során már létrejött, többek közt a baloldal itt elszenvedett veresége miatt írták ki a mostani választásokat.

 

Meghatározhatják az unió politikáját


A spanyol választásoknak különös pikantériája, hogy jelenleg a dél-euró­pai ország tölti be az unió politikáját részben meghatározó soros elnökségi pozíciót. 

A Vox várhatóan próbálja majd a napirenden előtérbe helyezni az unió migrációs rendszerének reformját, így végleg aláásná a javasolt kvótarendszert – hasonlóan ahhoz, ahogy Magyarország és Lengyelország már az unió tanácsában megkövetelte –, és döntően csökkentené az EU migrációs politikájának csábító hatását a fejlődő országokban

– fogalmazott lapunk megkeresésére Jorge González-Gallarza. Az Alapjogokért Központ vendégkutatója szerint a várható eredmények alapján a Vox az új kormányban legfeljebb négy minisztériumot kaphatna: a belügyminisztériumot, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériu­mot, valamint az „esélyegyenlőségi” minisztériumot, amelyet a jobboldali párt születési és családügyi minisztériummá szeretne átalakítani. Jorge González-Gallarza ugyanakkor rámutatott: kár lenne olyan áttörő sikereket várni a Voxtól, mint például a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérektől a tavaly novemberi választásokon. Inkább olyan helyzet alakulhat ki, mint Svédországban, vagy Finnországban, ahol a fúziós kormány konzervatívokat és neoliberálisokat gyűjtött össze.

 

Genderőrület lehet a baloldal veszte


A szakértő szerint a választásokat leginkább meghatározó témák közt ott van a genderideológia, valamint az időről időre fellángoló szeparatizmus – leginkább Katalónia tekintetében. Emellett fontos még a Sánchez-kormány szigorú környezetvédelmi politikája, a különböző adóemelések és a Marokkóhoz való diplomáciai közeledés is. 

A kormány felügyelte azokat a törvényi változásokat, amelyek megkönnyítik az abortuszhoz és az eutanáziához való hozzáférést

– mutatott rá Jorge González-Gallarza. Hozzátette, ezekhez a változásokhoz nagyban hozzájárult, hogy a szélsőbaloldali Podemos párt vezetőjének felesége kapta az esélyegyenlőségi minisztériumot, így a woke- és genderideológiának megfelelő döntések születtek. A szakértő elmondta, Sánchez ígéretét megszegve lépett koalícióra a Podemosszal, éppen ez az egyik fő mozgatórugója a Néppárt és a Vox kormánnyal szemben folytatott kemény ellenállásának is – valamint ezért érzi több millió jobboldali szavazó elárulva magát. „Egy, a transzneműek jogaira vonatkozó törvényjavaslat például lehetővé teszi, hogy a tizenhat évesnél fiatalabb nemváltást kívánó gyermekeken visszafordíthatatlan csonkítást és hormonkezelést végezzenek el, szülői beleegyezés nélkül” – sorolta a baloldal épésszel fel nem fogható intézkedéseit a szakértő.

 

Az Ukrajna-politikában nem várható változás

 

Spanyolország a háború kezdetétől fogva elkötelezetten támogatja Ukrajnát, mind pénzügyileg, mind katonailag. A szakértő szerint ebben nem hozna változást a jobboldal győzelme.

A Vox, akárcsak a PP, rácsatlakozott az Ukrajnának küldendő korlátlan katonai és menekültügyi támogatás mainstream retorikájára, és ennek nem látszik a vége

− mutatott rá. Hozzátette, míg ez a Néppárt esetében nem meglepő és saját meggyőződés áll mögötte, addig a Vox tekintetében ez már kevésbé igaz. Sokkal inkább van köze az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti pártcsalád politikájához és az ahhoz való igazodáshoz, ahol a lengyel Igazság és Jog kormánypárt saját érdekeit kényszeríti ki Ukrajnát illetően.

 

Baloldali lejáratás

 

A progresszív média természetesen nem hagyja szó nélkül a jobboldal erősödését egy uniós országban. 

A szakértő szerint a választások eredménye nagyban függ attól, hogy mennyire volt sikeres a fősodrú sajtó Santiago Abascal – a Vox vezetője – elleni lejárató kampánya, amelyben szexistának, rasszistának, nőgyűlölőnek és klímaváltozás-tagadónak állították be.

A spanyol demokrácia 16. parlamenti választásán 37,4 millió szavazásra jogosult 350 parlamenti és 208 szenátusi képviselői hely sorsáról dönt. A szavazóhelyiségek reggel kilenctől este nyolc óráig tartanak nyitva, a Kanári-szigeteken az időeltolódás miatt este kilenc óráig.

Spanyolországban eddig még sosem rendeztek parlamenti választást az évnek ebben a hónapjában, mivel a spanyolok többsége ilyenkor tölti nyári szabadságát. Emiatt minden korábbinál többen, 2,6 millióan kérvényezték, hogy levélben szavazhassanak.

A választások előtt nyilvánosságra hozott utolsó közvélemény-kutatások többsége a konzervatív Néppárt (PP) győzelmét jelezte előre, és második helyre várta a jelenleg koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE). A harmadik és a negyedik hely sorsa a magát a PP-től jobbra pozicionáló VOX párt és az újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar nevű formáció között dőlhet el.

A parlamenti választásokat az eredetileg tervezett decemberi időpontról azután hozta előre a kormány, hogy a koalíció pártjai a május végi helyhatósági választásokon vereséget szenvedtek, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében.

origo.hu

A spanyol válogatott sztárfocista szuperszexi felesége mindenkit megőrjít a formás fenekével

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

borsonline.hu

Minden rajongó őt támogatja: Tóth Vera elhagyta az otthonát

mandiner.hu

Százezrek tüntettek a Nemzeti Tömörülés ellen Franciaországban

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

vg.hu

Választás 2024: megszületett a döntés, ki Budapest új főpolgármestere – bejelentették a végeredményt

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

mindmegette.hu

Ide menj a friss barackért, itt az országos Szedd magad lista

ripost.hu

„Egy-két dolog meglepett minket" - nagy a baj a magyar válogatottnál

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

ripost.hu

Rájuk aztán hiába vársz: ez a 4 csillagjegy kötelezi el magát a legnehezebben

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Mi várható az amerikai elnökválasztáson?

POLITIK

Ami sok, az sok! Ezt üzenték az amerikai követnek.

POLITIK

Magyar Péter új pártcsaládja helyesli hazánk megbüntetését

POLITIK

Nem veszünk részt a NATO ukrajnai szerepvállalásában