Létrehozva: 2023.07.03.

Mától pénzt szednek az osztrákok az ingázó magyaroktól Ágfalvánál

160 eurót kell fizetni az engedélyért, és nem mindenki kapja meg.

Csak külön engedéllyel lehet autóval áthajtani az Ágfalva és az ausztriai Somfalva (Schattendorf) közötti határátkelőn hétfőtől. A határátlépést süllyedő oszloppal korlátozza az osztrák község önkormányzata. A határátlépési engedélyért 160 eurót kell fizetni a magyaroknak, amelyből mintegy 140 eurót vásárlási utalvány formájában térítenek vissza, amit Somfalván lehet majd levásárolni. Mindez akkor lesz így, ha az autósok kérvényét pozitívan bírálja el a somfalvi község. Ez esetben ők megkapják az engedélyt és ezzel együtt egy matricát. Ezt az autójuk szélvédőjére kell ragasztani, és a határon kiépített rendszer azt automatikusan felismeri. Ezután haladhatnak át a határon és a sétálóutcán az autósok - írta meg korábban a Kisalföld

Csak engedéllyel lehet áthajtani Ausztriába Somfalvánál - Ágfalván tüntettek
Márciusban már teljesen leállították a két község közötti határforgalmat az építkezések miatt. Fotó: Sebestyén Áron / volksgruppen.ORF.at

Thomas Hoffmann somfalvai polgármester szerint az intézkedésre azért volt szükség, hogy csökkenteni tudják a forgalmat az Agendorfer Straße-n, ahol óvoda, temető, templom és idősek otthona is található. 

Csak engedéllyel lehet áthajtani Ausztriába Somfalvánál - Ágfalván tüntettek
A múlt héten tüntettek a magyar oldalon a tervezett intézkedés ellen. Fotó: Sebestyén Áron / volksgruppen.ORF.at

A múlt keddi sajtótájékoztató ideje alatt tüntettek a határ magyar oldalán - hiszen már korábban kiderültek egyes részletek az új szabállyal kapcsolatban. Transzparensekkel is készültek, amin többek között a befizetendő összeg mértéke, illetve az EU és Schengen felirat szerepelt. A demonstrálók között voltak ingázók, nyugdíjasok, de osztrák szimpatizánsok is.  Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna ismertette a magyar oldalon összegyűlt tömeggel a végleges szabályok részleteit. Kiemelte, hogy segíteni fogják az ingázókat és az engedélyt igénylőket a papírmunkában, és hozzátette, ő sem lelkesedik a megoldásért. Szerinte az lenne az ideális, ha a környéken több utat tudnának építeni azokon a területeken, ahol megnövekedett a forgalom és a határátlépés.

Az osztrákok nyilván nem vették figyelembe, hogy az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlás lehetővé teszi, hogy a polgárok úgy vállalhassanak egy másik uniós tagállamban munkát, hogy közben megőrzik saját lakóhelyüket. Az uniós jog értelmében határ menti ingázónak (más néven határ menti munkavállalónak) az a személy minősül, aki másik uniós tagállamban dolgozik, mint ahol él és ahova naponta vagy legalább hetente egyszer visszatér. Már pedig ebben az esetben ez a jog sérül.

A Magyar Nemzet megkérdezte ifjabb Lomnici Zoltán véleményét. Az alkotmányjogász a lapnak elmondta: 

Nem fér össze a schengeni mozgásszabadsággal, hogy lezárják a járművek előtt a több ezer magyar ingázó által naponta használt Schattendorf (Somfalva)–Agendorf (Ágfalva) határátkelőt.

 

Ifjabb Lomnici Zoltán úgy látja, a lokális osztrák lépés egy több évtizedes közösségi vívmányt sért. Véleménye szerint Ausztriának az uniós szerződések értelmében olyan intézkedésekkel kellene biztosítania a határain átmenő forgalmat, hogy az uniós polgárokat és (a külső határok hatékony ellenőrzése révén) a harmadik országok állampolgárait ne ellenőrizzék a belső határok átlépésekor.

Szavaiból az is kiderült, a Schattendorfnál bevezetett egyoldalú lépések mértéke jogszerűtlen és elfogadhatatlan az uniós szabályozás alapján, mivel akadályozzák a munkavállalók szabad mozgását. 

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy korábban az Európai Bizottság álláspontja szerint a határok lezárása csak a legvégső eszközként lett volna alkalmazható, és csak átmeneti időre.

A korábbi bizottsági elnök Jean-Claude Juncker környezetéből kiszivárgott terv alapján visszatértek volna gyakorlatilag a vasfüggöny korszakához – nem az illegális bevándorlókkal, hanem az őshonos európai uniós lakosokkal szemben. Pedig azt még Jean-Claude Juncker sem rejtette alá, ha bukik a Schengen-rendszer, bukik az euró is – emlékeztetett a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakember.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai hírt kapott Marco Rossi, súlyosan megsérült a magyar válogatott focista

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Letaglózó hír az Eb előtt, Marco Rossi fontos játékosát műteni kell

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Orbán Viktor: Még elkerülhető a legrosszabb!

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak