Létrehozva: 2023.07.08.

Összeomlott a holland kormány

Migrációs kérdések miatt.

Bejelentette a teljes holland kormány lemondását Mark Rutte miniszterelnök, miután a koalíciós pártoknak több napos tárgyalás után sem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező migránsok kezeléséről. Emellett a gazdák is ellenzik a farmok támogatásának drasztikus lecsökkentését. A kormányfő vezette Szabad Demokrata Néppárt és a kereszténydemokraták szigorításokat akartak bevezetni, a koalíció másik két pártja azonban túlzónak tartja a szabályozás terveit. A helyi sajtó úgy tudja, hogy az új kormányról valószínűleg novemberben szavaznak majd a hollandok.

Összesen hét embert vett őrizetbe csütörtökön a német különleges rendőrség egy terrorellenes műveletben Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. A közép-ázsiai gyanúsítottak a hatóságok szerint pénzt gyűjtöttek az Iszlám Államnak, és sok áldozattal járó merényletre készültek Németországban. A német akcióval egy időben pedig Hollandiában is elfogtak két gyanúsítottat, akik kapcsolatban álltak a terrorsejttel – hangzott el az M1 Híradójában.

A holland hatósághoz benyújtott menedékkérelmek száma évről évre nő, tavaly több mint 47 ezer bevándorló igényelte. Idén pedig az eddigi adatok alapján összesen 70 ezer kérelemre számítanak Hollandiában. A hatalmas migrációs nyomás enyhítésére Mark Rutte miniszterelnök tett egy javaslatot, amely szerint

havi 200 főben maximálnák azok számát, akik háborús menedékkérők rokonaiként érkezhetnek az országba.

A tervek szerint ugyanis különbséget tennének az üldöztetéssel szembenéző migránsok és a háború elől menekülők között. A miniszterelnök pártja az utóbbi csoportba tartozók hozzátartozói számára szeretné megnehezíteni a beutazást Hollandiába.

Novemberben visszatérhet

Míg a kormányfő vezette Szabaddemokrata Néppárt, illetve a Kereszténydemokrata Tömörülés támogatta a szigorítást, addig a negyedik Rutte-kabinet másik két pártja túlzónak tartja a tervezett szabályozást. Az ellentétet a pénteki válságtanácskozáson sem sikerült feloldaniuk, így a miniszterelnök bejelentette lemondását, amely a teljes holland kormány távozását is jelenti.

„A migráció fontos téma Hollandiában, mind politikai, mind társadalmi szempontból. Most, hogy ebben a kritikus témában nem tudtunk egyetérteni, közösen megállapítottuk, hogy a koalíció politikai támogatottsága megszűnt” – fogalmazott Mark Rutte.

A politikus 2010 óta Hollandia miniszterelnöke, pártja azonban

az elmúlt hónapokban jelentősen vesztett a támogatottságából.

A holland sajtó úgy tudja, hogy novemberig lesz idejük visszaszerezni a szavazók bizalmát, amikorra várhatóan előrehozott választásokat írnak ki.

Klímahisztéria veszélyezteti a gazdaságokat

A márciusi tartományi voksoláson már a Farmer Polgári Mozgalom, holland rövidítéssel BBB szerezte meg a legtöbb helyet a szenátusban. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint is ők a legnépszerűbbek: a választók mintegy harmada támogatja a vidéki emberek pártjának nevezett tömörülést, amely a hagyományos holland társadalmi és erkölcsi értékeket képviseli. A BBB 2019-ben jött létre, a gazdák széles körű tiltakozása nyomán.

Ellenzik, hogy a holland kormány 2030-ra a felére csökkentené a nitrogén-kibocsátás mértékét az országban. Ezt ugyanis elsősorban

a haszonállatok számának és a műtrágya felhasználásának csökkentésével érhetnék el,

ami számos gazdaság végét jelentené Hollandiában.

A holland kormány 2024-től nem finanszírozza azon menedékkérők elhelyezését, akiknek menekültstátusz iránti igényét elutasították – jelentette be az igazságügyi államtitkár. A döntés miatt öt holland nagyváros önkormányzata támogatási források nélkül marad, ezek a NOS műsorszolgáltató keddi beszámolója szerint súlyos fenntartásokkal fogadták a bejelentést.

Eric van der Burg igazságügyi államtitkár szerint a migrációkezelés megnövekedett költségei miatt kellett meghozni azt a döntést, hogy az „ágy, fürdő és élelem” elnevezésű projektek finanszírozása a jövő évtől megszűnik.

Az öt érintett nagyváros – Amszterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen és Eindhoven – önkormányzatai fenntartásokkal fogadták a bejelentést, mert attól tartanak, hogy tartózkodási engedély nélküli emberek százai fognak ismét az utcán élni.

Rutger Groot Wassink, az amszterdami városi tanács szociális ügyekért felelős vezetője a NOS-nak úgy nyilatkozott, hogy a döntés meglepő, mivel a Mark Rutte vezette kormány koalíciós megállapodásában még a program országos szintű kiterjesztése szerepelt.

Rámutatott, hogy a kormány 8,7 milliárd eurót különített el az állami költségvetésből a menekültválság megoldására, és ebből a büdzséből csupán 30 millió euró jut a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők támogatására. Véleménye szerint a kormány megtakarításból származó haszna elenyésző.

Az illegális migránsok elhelyezését támogató programot 2015-ben vezették be. A Vluchtelingenwerk holland menekültügyi szervezet akkori becslései szerint évente mintegy 5 ezer migráns került az utcára, miután tartózkodási kérelmüket elutasították, és a hatóságok a befogadóközpontok elhagyására szólították fel őket. Körülbelül 40 százalékuk több alkalommal is folyamodott menekültstátuszért, és jelenleg menedékkérelmük elfogadására várnak az ország területén tartózkodva.

Egy április végi kormányzati jelentésből kiderült, hogy Hollandiába idén mintegy 70 ezer menedékkérő érkezhet, 25 százalékkal több, mint amire a kormány számított tavaly.

Mark Rutte holland kormányfő péntek este benyújtotta lemondását, miután rendkívüli ülést tartott a kabinet tagjaival. A bejelentést megelőzően összeomlott a kormánykoalíció, miután többnapos tárgyalás után sem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről.

Mark Rutte sajtótájékoztatóján elmondta: a koalícióban áthidalhatatlanak bizonyultak a nézeteltérések migrációs ügyben és a négy párt közösen arra a következtetésre jutott, hogy nem lehetséges a megállapodás.

Hozzátette, hogy az új választásokig ügyvivő miniszterelnökként folytatja munkáját, különös tekintettel arra, hogy Ukrajnát továbbra is támogassa.

Arra a kérdésre, hogy szeretne-e újra a VVD listavezetője lenni, Rutte igennel válaszolt.

Az új választásokra vélhetően november közepén kerül majd sor. A kormány lemondása után Sándor Vilmos holland királynak hivatalosan fel kell oszlatnia a parlament alsóházát.

A migrációs politikáról hónapok óta folynak viták a koalíción belül. A kormányfő által vezetett liberális-konzervatív Szabaddemokrata Néppárt (VVD) és a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) szigorításokat szorgalmazott a Hollandiába érkező menedékkérők számának korlátozására, míg a balliberális 66-os Demokraták (D66) és a Keresztény Unió Pártja ezt elutasította.

A nézeteltérések egyik oka a menedékkérők „két státuszú rendszerének” kialakítása körül összpontosult, amelynek értelmében a menedékkérők a kérelmezési folyamat kezdetén vagy „A” vagy „B” státuszt kapnának, és ez határozná meg, hogy milyen jogokkal rendelkezhetnek. Az „A” státusz állandó tartózkodási engedélyt jelentene, a „B” státusz ideiglenes lenne. A vita konkrétan arról szólt, hogy a „B” státuszú személyek jogosultak-e családegyesítési jogokra is.

A VVD különbséget kíván tenni az üldöztetéssel szembenéző menekültek és a háború elől menekülők között. A párt az utóbbi csoportba tartozó menekültek hozzátartozói számára szeretné megnehezíteni a Hollandiába való beutazást. A Keresztény Unió Pártja és a D66 ezt a javaslatot elfogadhatatlannak találta.

A negyedik Rutte-kabinet bukása 543 nappal a beiktatása után következett be. Mark Rutte 2010 óta Hollandia miniszterelnöke. A harmadik Rutte-kormány 2017-ben alakult, miután megnyerte a választásokat, azonban 2021-ben lemondásra kényszerült a hollandiai gyermekgondozási támogatások körül kialakult botrány miatt, majd 2022-ben ismét választásokat nyert.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

life.hu

Készül a temetésre a Buckingham-palota: Károly sokkal betegebb, mint hisszük

magyarnemzet.hu

A Liverpool vezetése az éjjel döntött: Klopp utódja egy nagyon drága edző lesz

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

magyarnemzet.hu

Dárdai megsirathatta egy játékosát, a Hertha a 93. percben kapott pofont

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása