Létrehozva: 2023.07.12.

Nyitva kell tartani az európai kikötőket a migránsok előtt

Új határozatról szavaznak.

A három legnagyobb európai parlamenti párt, az Európai Néppárt (EPP), a Szocialisták és Demokraták és az Újítsuk meg Európát! (Renew), a progresszív Zöldekkel és A Baloldallal együtt támogatta a közös szöveget, amelyről csütörtökön szavaznak. Az egységnek ez a megnyilvánulása a Görögország partjainál júniusban bekövetkezett, több száz halálos áldozatot követelő migráns hajótörést követően történt, amely reflektorfénybe helyezte a témát.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a múlt héten nagyobb koordinációra szólított fel a tagállamok között a keresés és mentés terén, és arra figyelmeztetett, hogy csak idő kérdése, hogy egy hasonló eset megismétlődjön.  

A Politico brüsszeli hírportál által látott dokumentumtervezet szerint a parlamenti szöveg a tagállamok illetékes hatóságai és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) által végrehajtott átfogó uniós keresési és mentési misszió létrehozására szólít fel. 

A parlamenti indítvány továbbá felszólítja az uniós tagállamokat, hogy tartsák nyitva a legközelebbi biztonságos kikötőket a nem kormányzati szervezetek hajói számára, és ne kriminalizálják az ilyen csoportokat.

A dokumentum arra is felszólítja a Bizottságot, hogy ellenőrizze, a migránsok visszatoloncolása összhangban van-e az európai és a nemzetközi joggal.

A tragédia görög területen kívül történt, ezért nemzetközi felelősséggel jár

 − mondta Weber egy keddi strasbourgi sajtótájékoztatón, utalva a közelmúltban az olaszországi Lampedusán és a spanyolországi Ceutában történt hasonló eseményekre.

Az Európai Parlament képviselői is kemény szavakkal illették a líbiai parti őrség tevékenységét, amely ismét vizsgálat tárgyává vált, miután pénteken lövéseket adott le egy nem kormányzati szervezet hajójára. A szöveg azzal vádolta a líbiai hatóságokat, hogy embertelen körülmények között tartják fogva a migránsokat, és kínzást, nemi erőszakot és önkényes gyilkosságokat hajtanak végre. 

Jelentősen nőtt a feszültség egy tunéziai kikötővárosban a héten. Szfakszban a hatóságok három migránst vettek őrizetbe egy helyi férfi halála miatt, de jelentések érkeztek a színes bőrű külföldiek elleni megtorlásokról, valamint tömeges kiutasításokról és a helyi biztonsági erők állítólagos támadásairól. 

Faouzi Masmoudi, a tengerparti város ügyészségének szóvivője szerint egy 41 éves tunéziai meggyilkolásával gyanúsítják a bevándorlókat. Ellenük szándékos emberölés vádjával indítottak nyomozást. Továbbá 22 szubszaharai-afrikai országokból származó migránst is őrizetbe vettek. Őket a térségben elkövetett bűncselekmények miatt hallgatják ki – közölte szerdán Masmoudi.

A Tunézia keleti partján fekvő Szfaksz egyébként a Földközi-tengeren Európába tartó illegális bevándorlók fő kiindulási pontja. Emberek ezrei indulnak innen útnak, hogy a veszélyes úton megpróbáljanak az EU-ba jutni. Főként a Szaharától délre fekvő vidékekről özönlenek a városba a migránsok, hogy aztán soha nem látott számban keljenek át a vízen, hogy elérhessék a rozoga és túlterhelt csónakjaikkal Olaszországot.

Nizar Ben Brahim Amri, a meggyilkolt tunéziai férfi temetése után zavargások törtek ki a városban – írja a Fox News amerikai hírcsatorna. A helyi lakosok elzártak egy főutat, gumikat égettek, és felszólították a hatóságokat, hogy a béke megőrzése érdekében küldjék vissza a migránsokat a saját hazájukba.

A közösségi médiában közzétett videókon az is látszik, hogy a színes bőrűeket összeszedték és a földre fektették Tunéziában.

A tunéziai biztonsági erők közben különböző menedékházakba helyeztek néhány migránst. Ezzel próbálták meg elkerülni, hogy a helyiek bosszút álljanak rajtuk a történtekért, míg mintegy 200 másik bevándorló a szfakszi vasútállomásra indult, hogy Tuniszba, a fővárosba meneküljön.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, afrikai migránsok százait pedig a hatóságok Szfaksz kikötővárosából Tunézia Líbiával határos sivatagi térségébe telepítették át a napokig tartó erőszakhullám nyomán – közölte egy parlamenti képviselő. Múz Barakallah kiemelte:

a hatóságok élelemmel és gyógyszerrel látták el a Szfakszból elszállított embereket.

Mint mondta, mintegy 1200 migránst a líbiai és az algériai határok mentén található térségekbe vittek. Hozzátette, hogy onnantól a határőrség illetékes és fog dönteni az illegális bevándorlók további sorsáról. 

Az idén jelentősen megnőtt az észak-afrikai ország partjairól útra kelő menedékkérők száma, miután a tunéziai elnök februárban keményebb hatósági fellépést jelentett be az ország területén tartózkodó, a Szaharától délre eső országokból származó migránsokkal szemben, másrészt Tunézia gazdasági nehézségei miatt.

A múlt hónapban szfakszi lakosok százai tüntettek az ott tartózkodó migránsok ezrei ellen. A helybéliek felkérték a hatóságokat, hogy toloncolják ki az illegális bevándorlókat, mondván, nem szeretnék, ha városukat ellepnék. Az utóbbi hónapokban migránsok százai tűntek el vagy vesztették életüket hajótörésekben Szfaksz partjai előtt.

Tunéziára mindemellett nagy nyomást gyakorolnak európai országok a menedékkérők hullámának megállítása érdekében. Franciaország nemrég bejelentette, hogy 25,8 millió euróval (9,6 milliárd forinttal) segíti Tunéziát az Európa felé irányuló illegális migráció megfékezésében. Kaisz Szaíd tunéziai elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy országa nem lesz Európa határőre.

Nagyjából négyóránként hal meg egy illegális bevándorló a Spanyolországba tartó hajókon. A Caminando Fronteras nevű, emberi jogokat védő szervezet tájékoztatása szerint az év első felében 951 afrikai állampolgár halt meg valamelyik illegális migrációs útvonalon (13 fővel több, mint tavaly ugyanebben az időszakban), miközben a Kanári- vagy a Baleár-szigeteket akarta elérni. A kollektíva szerint a Kanári-szigetekre vezető útvonalak a legaggasztóbbak, idén több mint 700 migráns vesztette életét ezek valamelyikén.

A halálesetek száma ráadásul annak ellenére drámai, hogy eközben kevesebb illegális bevándorló érkezik Spanyolországba. A belügyminisztérium statisztikái szerint január 1-je és június 30-a között 12 192 ember kötött ki valamelyik spanyol város partján, ez négy százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első fél évben. Ugyanakkor a legtöbben épp a legveszélyesebb szakaszokon szállnak fel a gumicsónakokra és a nyílt óceánon hánykolódnak napokon keresztül.

Helena Maleno, a Caminando Fronteras aktivistája elmondta, hogy ebben a hat hónapban 49 tragédiát jegyeztek fel a Spanyolországba vezető útvonalakon: 28-at a Kanári-szigeteken, 11-et a Gibraltári-szoroson, 8-at az algériai útvonalon és 2-t az Alborán-tengeren. A legtragikusabb hónap a június volt, 332 afrikai halálával, ezt követi a február 237-tel, a január pedig 138-cal. Tizennégy esetben a tragédiákban érintett hajók minden utasukkal együtt eltűntek.

A jelentés túlmutat az elveszett életek számán, és azt is elemzi, hogy pontosan mi történik a spanyol migrációs útvonalakon. A civil szervezet kifejti, hogy az ibériai állam hatóságainak nem megfelelő munkája is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy már most többen haltak meg a nyílt vízen, mint tavaly. Szerintük a spanyol mentőszolgálatok vagy nem indítják meg a szükséges mentőakciókat, vagy túl későn kezdik el végrehajtani azokat. Emellett nagyon rossz az együttműködés a spanyol és a marokkói hatóságok között, mivel a kooperációjuk állítólag nem az élethez való jogon, hanem a kétoldalú migráció-ellenőrzési tárgyalásokon alapul.

A szervezet példaként kiemelte a legutóbbi, június 21-i tragédiát, ami Gran Canariától 160 kilométerre történt, és amelyben 36 ember halt meg amiatt, mert a spanyol hatóságok nem indítottak mentőhajót a térségbe, hanem a marokkóiakra hagyták a munkát, miközben a terület már spanyol fennhatóság alá tartozott. Ráadásul egy spanyol hajó jóval közelebb volt a bajbajutottakhoz, mint a marokkói, ami végrehajtotta a mentést, de 10 órás késéssel érkezett meg. A szervezet a történtekért teljes mértékben Spanyolországot teszi felelőssé segítségnyújtási kötelezettség elmulasztása miatt.

A dél-európai országba közben ismét szinte megszakítás nélkül érkeznek az illegális bevándorlókkal teli gumicsónakok. Legutóbb szerdán húztak partra 187 embert, 159-et Tenerifén, 28-at pedig El Hierro szigetén. Négy férfit kórházba kellett szállítani partot érés után.

origo.hu

Képeken a Magyarország Szépe versenyzőinek legforróbb pillanatai a felkészítő táborból - galéria

ripost.hu

Hazug pletykák: Harry herceg kitálalt Károlyról, Kamilláról és Vilmosról is

borsonline.hu

"Micsoda hétvége" - Palvin Barbi pontot tett a házasságáról szóló pletykák végére

mandiner.hu

Svédországból üzenik: ha a magyarok ezt az utat választják, 30 év alatt minden megváltozhat

metropol.hu

Elkezdődött a foci-Eb, máris rengeteg magyar járt pórul

mandiner.hu

Szakértő az Európai Unió Bíróságának döntéséről: Magyarország a jövőben is a globalisták célkeresztjében fog állni

ripost.hu

Tegyél a mézbe szódabikarbonát hihetetlen mi lesz belőle

travelo.hu

Szlovákiai túrára készülsz? Jobban teszed, ha elhalasztod!

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

ripost.hu

Mindent elsöpör a szerelem: ezekre a csillagjegyekre júliusban boldogság vár

ripost.hu

Két tudós tálalt ki az idegenekről: kiderült, hol rejtőzködnek - közelebb, mint gondoltuk!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Német tábornok: Csak a tűzszünet mentheti meg Ukrajnát, minden más elképzelés vágyálom

POLITIK

Az Európai Néppárt helyesli Magyarország megbüntetését.

POLITIK

Zelenszkij szerint Putyin békejavaslata ultimátum

POLITIK

Halálraítéltek csúcstalálkozójáról beszélnek Moszkvában