Létrehozva: 2023.07.10.
Módosítva: 2023.07.10.

Mit lehet tudni a kazettás bombákról?

A bevetésük háborús bűntett.

A kazettás bombák olyan tüzérségi lövedékek, amelyek a ledobásuk után nem egyben, hanem számtalan kis lövedék formájában, hatalmas területen szóródnak szét.

A kazettás bombák elsőszámú célja az, hogy a becsapódáskor felrobbanjanak, de jelentős részük a földet érés után sem robban fel. Ezek az éles lőszerek később bármikor felrobbanhatnak, ezzel megölve vagy megcsonkítva az áldozataikat. Ugyan katonai szempontból borzasztóan hatékonyak lehetnek ha a lövészárkokban és megerősített állásokban beásott szárazföldi csapatok ellen használják őket, ugyanakkor hatalmas veszélyt jelentenek a polgári lakosságra. 

Több mint 100 ország, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország írt alá egy nemzetközi szerződést a kazettás bombákról szóló egyezményt, amely tiltja e fegyverek használatát vagy felhalmozását a polgári lakosságra gyakorolt válogatás nélküli hatásuk miatt.

A gyermekek különösen ki vannak téve a sérüléseknek, mivel a bombák hasonlíthatnak egy lakóövezetben vagy mezőgazdasági területen hagyott kis játékra.

Az ukrán háború esetében a civilek különösen ki vannak téve a kazettás bombák okozta veszélyeknek, ugyanis Oroszország és Ukrajna is használ ilyen fegyvereket.

Az orosz kazettás lőszerek selejt aránya különböző információk szerint is 40 százalék körül mozog, ami azt jelenti, hogy a kiszóródó lövedékek tetemes része továbbra is veszélyt jelent a közvetlen közelben tartózkodó személyek számára. A Pentagon becslései szerint az Egyesült Államok saját kazettás bombáinak selejt aránya kevesebb mint 3 százalék, de szakértők szerint ezt erős fenntartásokkal kell kezelni.

Az ukrán erők saját bevallásuk szerint azért használják ezeket a bombákat, mert fogytán vannak a tüzérségi lövedékekből, az ország szövetségesei pedig  nem tudják elég gyorsan pótolni ezeket a hadianyagokat, ezért Dél- és Kelet-Ukrajna harcterein a tüzérség kulcsfontosságú fegyverré vált.

Az ukrán ellentámadás során még fontosabbá váltak ezek a lövedékek, ugyanis  mivel nincs elég tüzérségi lövedék, Ukrajna arra kérte az Egyesült Államokat, hogy töltsék fel a kazettás bombák készleteit, hogy ezzel is célba vehessék az orosz harci állásokban szolgálatot teljesítő gyalogságot.

Egyes szakértők szerint azzal, hogy a kazettás bombákkal elfojtják az ellenséges tüzet a lövészárkokból, az ukrán erők értékes időt nyerhetnek, ami segíthet nekik utat törni az orosz aknamezőkön keresztül. Mások szerint azonban nincs rájuk szükség, és azzal érvelnek, hogy a hagyományos fegyverek különböző típusai ugyanolyan jól el tudnák látni ezt a feladatot.

„Washingtonban jól tudják, hogy az ukránok »ígéretei«, miszerint »óvatosan« és »felelősségteljesen« fogják használni ezeket a fegyvereket, semmit sem érnek. A civileket támadások fogják érni, mint ahogy ez minden alkalommal megtörtént, amikor Ukrajnának egyre halálosabb amerikai–NATO-fegyverrendszereket adtak át” – közölte az orosz külügyminisztérium annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy kazettás bombákat adjon át Ukrajnának, egy 800 millió dolláros segélycsomag részeként. 

Ezek az eszközök kifejezetten veszélyesek a civil lakosságra nézve, ugyanis a hordozó repülőeszközről történő leoldásukat követően még a levegőben, nagy területet lefedve kioldanak, 88 kisebb bombát szétszórva.

A kazettás bombák szállításával Washington valójában cinkos lesz a terület aláaknázásában, és teljes mértékben osztozik a felelősségen a robbanások okozta halálesetekért, köztük gyermekek haláláért

– fogalmazott Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, hívja fel rá a figyelmet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Mint mondta, 

a kazettás lőszerek átadása a kétségbeesés gesztusa és a tehetetlenség bizonyítéka a kudarcos ukrán ellentámadás közben.

Hozzátette, Washington és Kijev újabb „csodafegyvere” semmilyen hatással nem lesz az orosz „különleges katonai műveletre, amely teljes mértékben eléri célkitűzéseit”. 

Dimitrij Medvegyev az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese Telegram-csatornáján reagált arra, hogy az Egyesült Államok kazettás bombákat szállítana Ukrajnának.  

Szerinte Joe Biden amerikai elnök azzal, hogy „több száz tonna fegyvert szállított Ukrajnának, rendkívül veszélyes, elhúzódó konfliktust robbantott ki Oroszországgal, amelynek következtében a kijevi rezsim pusztítja országa maradványait” – fogalmazott, hozzátéve, hogy most pedig, miután minden erőforrást kimerítettek, kazettás bombákat ígér, és ismét NATO-tagságot helyez kilátásba „a kijevi neonáciknak”, amelynek megvalósulása egy harmadik világháborút jelent.

Medvegyev szerint Biden „egy beteg öregember, akinél tombol a demencia. Mintha nem tudná, hogy mit csinál”. Ugyanakkor hozzáteszi, 

„lehet, hogy egyáltalán nem így van. Lehet, hogy a haldokló, morbid fantáziáktól megszállott nagypapa csak úgy döntött, hogy szépen elmegy, kiprovokál egy nukleáris armageddont, és magával viszi a fél emberiséget a túlvilágra…”

– zárja sorait az orosz Biztonsági Tanács elnöke. 

Ahogy arra lapunk is felhívta a figyelmet, jogvédők a kazettás bombákat a föld „legalattomosabb” fegyverei közé sorolják. Sőt, a Fehér Ház 2022-ben még „háborús bűnnek” nevezte a kazettás bombák bevetését. Míg most, mint Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó fogalmazott, „nem húzhatták tovább” ezek küldését. Szerintük fennáll a kockázata az orosz erők ukrajnai előretörésének, és még több ukrán megölésének.

Amikor pedig az amerikai sajtó arról kérdezte Joe Biden amerikai elnököt, hogy miért most küldenek kazettás bombákat Ukrajnának, úgy válaszolt: „Mert kifogynak a lőszerekből”.

„Ezekkel a lőszerekkel az ukrán hadsereg valójában veszít a hatékonyságából, a hagyományos, nagy robbanóerejű repeszlövedékekkel szemben” – fogalmazott Scott Ritter, az Egyesült Államok tengerészgyalogságának egykori hírszerző tisztje, az ENSZ korábbi fegyverfelügyelője a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek. Hozzátette: „ezeket a kazettás bombákat 2016 óta a raktárakban tároljuk, és azért ezt küldi az adminisztráció, mert semmi mást nem tud”.

Az Independent brit lap ukrán tisztviselőkre hivatkozva a kazettás bombák küldése mögött azt látja, hogy mivel az ellentámadás miatt az ukránoknak hét–kilencezer lövést kellene leadniuk naponta, ennyi lőszer biztosítása hatalmas nyomást gyakorol az amerikai és szövetséges erőkre és készleteik kimerülőben vannak. Azonban a kazettás bombák kevesebb kilövéssel több célpontot tudnak megsemmisíteni.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy kazettás bombákat adjon át Ukrajnának, egy 800 millió dolláros segélycsomag részeként. Ezek az eszközök kifejezetten veszélyesek a civil lakosságra nézve, ugyanis a hordozó repülőeszközről történő leoldásukat követően még a levegőben, nagy területet lefedve kioldanak, mintegy 88 kisebb bombát szétszórva.

A probléma az, hogy földet érve ezek mintegy 10–40 százaléka nem robban fel, ezzel lényegében aknamezővé változtatva a terepet – ahogy azt tették Laoszban és Vietnámban ötven éve.

Minden „kis bomba” halálos tartománya tíz négyzetméter, vagyis egy rakéta összesen akár harmincezer négyzetméternyi területet (három hektárt) is le tud fedni.

Jogvédők a kazettás bombákat a föld „legalattomosabb” fegyverei közé sorolják. Sőt, a Fehér Ház 2022-ben még „háborús bűnnek” nevezte a kazettás bombák bevetését. 

Míg most, mint Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó fogalmazott, „nem húzhatták tovább” ezek küldését. Szerintük fennáll a kockázata az orosz erők ukrajnai előretörésének, és még több ukrán megölésének.

Amikor az amerikai sajtó arról kérdezte Joe Biden amerikai elnököt, hogy miért most küldenek kazettás bombákat Ukrajnának, úgy válaszolt:

Mert kifogynak a lőszerekből.

Mint arra a CNN amerikai hírcsatorna is felhívja a figyelmet mind az oroszok, mind az ukránok használnak kazettás bombákat a háború kitörése óta. Sőt, Kijev régóta kérleli Washingtont, hogy biztosítsa ezeket is számára az „orosz tüzérségi fölény csökkentése érdekében”.

Noha egy 15 éve kötött ENSZ-egyezmény 123 aláíró országgal betiltotta ezek használatát, azt mások mellett az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna nem írta alá.

Scott Ritter mindemellett a Judge Freedom műsorában azt is elmondta, hogy „mindez nem fog segíteni Ukrajnának, sőt az Egyesült Államok és a Biden-adminisztráció morális állapotát is csak visszaveti”.

– Mint általában, ez is csak egy politikai gesztus Ukrajna megsegítése jegyében. De ez valójában nem segíti az ukránokat, mert csak kiterjeszti a háborút és csak még többen fognak meghalni mindkét oldalon.

Hozzátette: 

Az Egyesült Államok az 1980-as évek óta gyártott modernebb kazettás bombákat, de – mint általában – nem ezeket küldjük Kijevnek, hanem a több mint harmincéves verziót, amelynek magasabb a halálozási aránya.

– Álszenteskedünk, mert nem adjuk nekik oda a legfejlettebb rendszereket, hanem leginkább csak a régi, lejárt eszközöket – bírálta a Fehér Házat az ENSZ korábbi fegyverfelügyelője.

Pat Ryder dandártábornok, az amerikai védelmi minisztérium sajtótitkára leszögezte, hogy „nem adnak át Kijevnek olyan régi bombákat, amelyek fel nem robbanási aránya magasabb, mint 2,35 százalék”.

Scott Ritter szerint Joe Biden amerikai elnöknek fogalma sincs arról, hogy mit küldenek Ukrajnába, míg a Pentagon tisztában van azzal, hogy ezek a bombák „nem ideálisak a konfliktusba” a magas civil kockázati veszteségek miatt.

Ez oda fog vezetni, hogy az ukránok azt hiszik, rendelkeznek majd egy képességgel, de valójában csak ezrek halálát fogja okozni a csatatéren

– elemezte a lehetőségeket a szakértő.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

magyarnemzet.hu

A magyar válogatott futballista Mercedesét Francesco Totti elcsente és megjavíttatta

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél