Létrehozva: 2023.07.04.

Költségvetési csalás miatt feljelentették Karácsony Gergelyt

Honnan is jött a sok dollár?

Feljelentést tett költségvetési csalás gyanúja miatt a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom homályos finanszírozása ügyében egy magánszemély – tudta meg a Magyar Nemzet. Egy titkosszolgálati jelentés szerint a mozgalom számlájára a főpolgármester egyik párttársa, Perjés Gábor fizetett be több részletben félmilliárd forintot, ám a pénz eredetéről semmit nem tudni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) fordult a Karácsony Gergelyhez köthető 99 Mozgalom ügyében Tényi István.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén, a Városházán (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A történtek előzményét a hirado.hu is megírta: egy héttel ezelőtt feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) új jelentését, amely a baloldalhoz került, homályos eredetű pénzekről szól. A jelentés többek között azt tartalmazza, hogy Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, ám a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. Öt tranzakció egyébként az ötvenmillió forintot is meghaladta. A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt. Az NKI jelentése szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

Az ügy kapcsán kirobbant botrányban a főpolgármester azzal védekezett, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel. Fontos körülmény, hogy a 99 Mozgalom Egyesület finanszírozta 2021-ben Karácsony Gergely elbukott miniszterelnök-jelölti kampányát. Az már csak hab a tortán, hogy Perjés még a mozgalom inaktívvá válása után közel egy évvel is jelentős, többmilliós tételeket tudott mikroadományokból összegyűjteni és befizetni a 99 Mozgalom számlájára.

Több lap is górcső alá vette Perjés Gábor életútját és vagyonnyilatkozatait, amelyek alapján egyértelműen kizárható, hogy a politikus a saját vagyonából állta volna a költségeket. Mindezek miatt Tényi István feljelentést tett a NAV-nál, mert szerinte felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Nagy Ervin szerint még saját szövetségesei sem adnak hitelt a főpolgármester magyarázkodásának. A XXI. Század Intézet elemzője az M1 Ma reggel című műsorában kifejtette: „ahogy egyre többet tudunk meg az ügyről, úgy változik a baloldali politikusok kommunikációja. Eleinte azt mondták, hogy ilyen nem történt, ők semmiről sem tudtak, ma azért már bevallanak néhány dolgot.” Az elemző valós lehetőségnek nevezte azt, hogy ellopták ezt a pénzt. Úgy véli, a 99 Mozgalom csupán egy fedőszerv volt, amely szerződést kötött a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdattal.

Az elemző szerint ez egy olyan szál, amelyet a hatóságoknak érdemes lesz felgöngyölíteni. Mint kifejtette: Szigetvári Viktor az, aki leginkább a külföldi bejegyzéseket, különböző nemzetközi kapcsolatokat intézte a cégnek. Ő Gyurcsány Ferenc tanácsadója volt korábban, emellett Bajnai Gordon és Ficsor Ádám is fémjelzik ezt a hálózatot. Hozzátette: a mostani adatokból az rajzolódik ki, hogy a cég hálózatként működött.

A Fidesz nevében Hollik István írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez és a pénzügyminiszterhez. Eszerint „Ismeretlen eredetű, több tíz milliós készpénzes befizetések mentek Karácsony Gergely mozgalmába, ennek ellenére ő mélyen hallgat. Ezért most az illetékes hatóságokhoz fordulunk, és megkérdezzük: érkezett-e bejelentés pénzmosás gyanújának ügyében” – fogalmazott a Facebook-bejegyzésében a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hollik felidézte: külföldről durván beavatkoztak a magyar választásokba, s a dollárbaloldal törvénytelenül fogadott el külföldi támogatást, ám még mindig nem tudni, honnan jöttek ezek a pénzek.

Ugyanez a kérdés merül fel Karácsony Gergely ötszázmilliójával kapcsolatban is, amit gyanús módon fizetett be egy baloldali megbízott készpénzben, méghozzá nagyrészt külföldi valutában! Kinek a pénze ez? Külföldről érkezett, ahogy a többi, a dollárbaloldalhoz érkező támogatás? Várjuk a hatóságok válaszait!” – jelentette ki közösségi oldalán Hollik István.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász is úgy véli, hogy a befizetések ügyében felvetődhet a pénzmosás gyanúja.

A nyomozóhatóság, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálódhat a Karácsony Gergely főpolgármester mozgalmához érkezett, „tisztázatlan eredetű” több mint félmilliárd forint ügyében – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán.

A műsorban arról kérdezték a Századvég tanácsadóját, hogy a nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentés szerint a pénzmosás gyanúja is felmerülhet a 99 Mozgalomhoz érkező összegek miatt. A jelentések szerint ugyanis a Párbeszéd politikusa, Perjés Gábor – Bajnai Gordon korábbi bizalmasa – 19 részletben (főként euróban és fontban) 506 millió forintot fizetett be Karácsony Gergely kampányára.

Ifj. Lomnici Zoltán leszögezte: ha valaki büntetendő cselekményből származó vagyont rejt el vagy annak eredetét leplezi, az pénzmosást követ el.

Fokozott gyanút kelthet, ha a pénzmozgások készpénzben történnek, éppen az angolszász országokban hosszú ideje komoly küzdelem folyik azért, hogy az adományozások jogszerűek legyenek – tette hozzá.

Közölte: a mostani magyarországi ügy meglehetősen sok konkrétumot hordoz magában, hiszen titkosszolgálati jelentés, vallomások és nyilatkozatok is vannak. Példaként hozta fel: tényként kijelentette korábban Márki-Zay Péter, hogy félmilliárd forintból kampányolt a főpolgármester, ezzel alátámasztotta azokat az információkat, amelyeket meg lehetett ismerni a titkosszolgálati jelentésekből.

A baloldal védekezése, miszerint adományokról van szó, szerinte gyenge lábakon áll azért, mert ilyen adománygyűjtő akciókról Magyarországon nem lehetett tudni, ráadásul 917 ezer euró és 2500 font készpénzről van szó.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint vélelmezhető, hogy a juttatott összeg célzott volt, hiszen Márki-Zay Péter is pontosan eltalálta, mekkora összeg volt az adománygyűjtő perselyekben.

Az alkotmányjogász kitért arra is, hogy hivatalos személynek feljelentési kötelezettsége van, ha bűncselekményt észlel, így nemcsak az a releváns, hogy megvalósult-e a pénzmosás, hanem hogy azok, akik tudtak róla, tettesek vagy részesek, illetve van-e feljelentési kötelezettségük.

Az is kérdés szerinte, hogy költségvetési csalás történt-e. Mindezt természetes személyeknél vizsgálják, jogi személyeknél nem, így felmerül annak is a gyanúja, hogy ha bárhol keletkezett közteherviselési felelősség, annak eleget tettek-e az érintettek. Ha nem, akkor szerinte ekkora összegnél már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal indíthat eljárást.

Perjés Gábor politikus szerepét a nyomozóhatóság derítheti ki. Mivel ő önkormányzati képviselő, van vagyonnyilatkozata, van megbízása a tekintetben, hogy a 99 Mozgalomnak kampánycélú tevékenységet folytatott, és azt is meg kell vizsgálni, mi azoknak a pénzeknek a forrása, amelyeket befizetett – sorolta az alkotmányjogász.

Ifj. Lomnici Zoltán közölte: a bűnösséget a vádhatóságnak kell bizonyítania, ezzel együtt szerinte súlyos, a nemzeti szuverenitást érintő, szimbolikus, morális kérdéseket felvető ügyről van szó.

A magyar baloldal választási kampányát hatalmas összegekkel, törvénytelenül finanszírozták Amerikából, a magyar választási folyamatba való törvénytelen külföldi beavatkozás sérti a magyar szuverenitást – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton.

Deutsch Tamás nyílt levelet küldött magyar EP-képviselőknek címezve, amelyben a Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője arra hívta fel Dobrev Klára, Cseh Katalin, Donáth Anna, Ara-Kovács Attila, Gyöngyösi Márton, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István figyelmét, hogy a bizonyosságot nyert amerikai kampányfinanszírozás miatt „minden joggal dollárbaloldalként” írható le a baloldali ellenzék Magyarországon.

Az MTI-hez is eljuttatott levélben az EP-képviselő emlékeztetett:

az illetékes hatóságok vizsgálatai megállapították, hogy a mintegy 4 milliárd forint értékű külföldi kampánytámogatás nagyobb részét Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt politikai szervezete kapta meg, de rajta kívül több baloldali szervezet is részesült belőle.

A feltáró vizsgálat dokumentumai azt is bizonyítják, hogy Karácsony Gergely főpolgármester által alapított 99 Mozgalom több mint 500 millió forint külföldi kampánytámogatásban részesült, amit Perjés Gábor, a Budapest II. kerületi önkormányzat képviselője fizetett be a mozgalom bankszámlájára.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly decemberben brüsszeli korrupciós tevékenységek sora lepleződött le, amelyben kiderült, hogy baloldali európai parlamenti képviselőket Európán kívüli szereplők vásárolták meg.

„Világossá vált, hogy ami Magyarországon történt, az pontosan ugyanaz, mint ami az Európai Parlamentben megtörtént, vagyis Önöket is Európán kívülről kilóra megvásárolták, ahogy Eva Kailit, Marc Tarabellát vagy Andrea Cozzolinót”

– fogalmazott.

Szavai szerint a közelgő európai parlamenti választások kapcsán „jogos az a feltételezés”, hogy a magyar „dollárbaloldal” ismét a brüsszeli korrupciós mechanizmushoz, vagyis a törvénytelen külföldi befolyásvásárlási törekvések elfogadásához folyamodik.

A magyar választási folyamatba való törvénytelen külföldi beavatkozás a magyar szuverenitást sérti, a magyarországi európai parlamenti kampányba való külföldi beavatkozás pedig a magyar szuverenitás mellett az uniós intézmények szuverenitását érintő támadást is jelent

– jelentette ki.

„Felszólítjuk ezért Önöket, haladéktalanul nyilatkozzanak arról, hogy a 2024-es európai parlamenti választási kampányban semmilyen formában, sem úgynevezett civil szervezeteken, sem pedig volt baloldali politikusok által alapított cégeken keresztül nem folyamodnak a külföldi kampányfinanszírozás törvénytelen eszközéhez” – tette hozzá levelében Deutsch Tamás.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek