Létrehozva: 2023.07.02.

Gulyás Gergely: Már december előtt egy számjegyű lehet az infláció

Beindult az árfigyelő rendszer.

Már december előtt sor kerülhet az infláció egy számjegyűre csökkentésére – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Igazságügyi Minisztérium, a Miniszterelnökség és a Gazdasági Versenyhivatal között létrejött Együttműködési Megállapodás ünnepélyes aláírásán pénteken Budapesten.

A politikus elmondta: a kormány mindent megtett és megtesz azért, hogy megállítsa a pénzromlást, amelyet a háború és a háború miatt kivetett szankciók idéztek elő.

„Legfontosabb célunk, hogy az első számú közellenséget – amit inflációnak hívnak – legyőzzük, megsemmisítsük, felszámoljuk” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: gyors és látványos sikerekben reménykednek.

Mint mondta,

ő személy szerint optimista, és arra számít, hogy „jövőre már egy, a korábbi évek normális pénzromlási mértékéhez igazodó évünk lehet”.

Gulyás Gergely felidézte: az infláció mérséklése érdekében vezették be az árstopokat, ezért döntött a kormány a kötelező akciózás augusztusi bevezetéséről, és ezért indul el a napokban az „árfigyelés” is.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a szankciós infláció egész Európában jelen van, de mivel Magyarország kitettsége a nyersanyagok tekintetében lényegesen nagyobb, mint más európai országoké, így a szankciós infláció minket jobban sújt, mint másokat.

Éppen ezért nagyon fontos – folytatta – hogy

odafigyeljenek a tisztességes kereskedelmi gyakorlatra, illetve azoknak a döntéseknek a betartására és betartatására is, amelyeket a pénzromlás „rendkívül magas mértékének” letörése érdekében hozott a kormány.

Gulyás Gergely rögzítette: a pénteken megkötött együttműködési megállapodás mindenek előtt a magyar polgárok jogvédelmét szolgálja. Az együttműködés kiemelt területe a kedvezőtlen gazdasági folyamatok fogyasztókra gyakorolt hátrányos hatásának mérséklése – magyarázta, megjegyezve: a megállapodásban szerepet kap a gyermekvédelem, valamint az online térben való fogyasztóvédelem is.

Július 1-jétől több változás is várható a hazai gazdaságban, elindult például az online árfigyelő rendszer. Gazdasági szakemberek szerint ez tovább élénkíti a hetek óta tartó árversenyt, a fogyasztók ugyanis a rendszer segítségével pillanatok alatt megtalálják majd a legkedvezőbb ajánlatokat.

Több termékcsoportot is leáraztak a fővárosi élelmiszerüzletekben: a húsokat, a feldolgozott élelmiszereket és a tejtermékeket folyamatosan akciózzák. Több vásárló jár a boltokba csak azért, hogy ezekből vásárolhasson.

Ez az ötödik akciós hét a boltokban.

A kormány június 1-je óta teszi kötelezővé, hogy a hipermarketek hétről hétre húsz termékféléből egy-egy árut legalább 10 százalékkal olcsóbban áruljanak.

Az üzletek az elmúlt hetekben valóságos árversenyt vívtak, az áruházláncok egymást túllicitálva akcióztak. A kötelező 10 százalék helyett nem ritka az 50 százalékos kedvezmény sem, az akciós termékek száma pedig nem áll meg a húsznál. Vannak üzletek, ahol több száz terméket kínálnak különböző mértékű kedvezménnyel.

Szombattól tovább fokozódik az árverseny, elindult ugyanis az online árfigyelő rendszer, így a vásárlók össze tudják hasonlítani a legnagyobb hipermarketek árait.

Augusztustól pedig a kötelező akciók mértéke emelkedik tovább. A már működő húsz termékcsoportból az eddigi 10 százalék helyett minimum 15 százalékkal kell olcsóbban akciókat hirdetni.

Május óta csökken az infláció, ami részben a folyamatos akcióknak is köszönhető.

Vannak élelmiszerek, amelyeknek az ára a heti akciók nélkül is kedvezőbb – a tejtermékeké és pékáruké év eleje óta átlagosan 10 százalékkal csökkent.

Gazdasági szakemberek szerint a következő hónapokban az árcsökkenés gyorsulása várható.

„Júliusban az online árfigyelő rendszer segíti majd az árdinamikát, augusztusban pedig bár kivezetik az eddigi árstopot, az új rendszer megint csak segíti azt, hogy az árak az akciók növelése miatt még kedvezőbbek legyenek a végfogyasztóknak. Személy szerint mind a három nyári hónapban csökkenő élelmiszerárakat várok” – fogalmazott Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

Bár augusztus elsejétől megszűnik a nyolc alapvető termékfajta árát alacsonyan tartó árstop, a kormány gondoskodik róla, hogy ezeket továbbra is kedvező áron lehessen megvenni.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint az egykori árstopos termékeket egy ideig csak beszerzési áron adhatják majd a boltok, ráadásul ezekből hetente két termékfajta valamennyi termékét be kell vonni a kötelező akciózásba. Vagyis olcsóbbak lesznek a beszerzési árnál is, minimum 15 százalékkal.

A kormány szerint minden esély megvan arra, hogy már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenjen az infláció.

A háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítása érdekében 2023. június 1-jén elindult a kötelező akciózás a kiskereskedelmi üzletekben; az intézkedés jól működik és megtette hatását, a bolthálózatok mára már egymásra licitálva jelentik be a kedvezményeket – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán.

A kötelező akciózás így egyaránt hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az infláció csökkentéséhez, valamint a családok megvédéshez – hangsúlyozta a tárca.

A szankciós infláció a kormányzat korábbi intézkedéseinek köszönhetően idén januárban tetőzött, májusban 2020 novembere óta először csökkent látható módon, júniusban pedig akár 20 százalék alá csökkenhet. Az újabb kormányzati intézkedéseknek köszönhetően ez a tendencia tovább fog erősödni, minden esély megvan arra, hogy már az év vége előtt egyszámjegyűre csökkenjen az infláció – írta közleményében a GFM.

Mindez lehetővé tette, hogy a kormány kivezesse a már mintegy másfél éve működő élelmiszer-árstop intézményét azzal, hogy a kivezetésre augusztus elsejével kerül sor. Az alapvető élelmiszerek tehát továbbra is kedvező áron lesznek megvásárolhatók.

Ezzel párhuzamosan a kormány az árverseny további fokozása és a családok védelme érdekében arról is határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított – legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében – idézte fel a tárca.

A kormány arról is döntött, hogy azok a kiskereskedelmi üzletek, amelyekre a kötelező akciózási szabályok kiterjednek, az élelmiszer-árstop kivezetését követően, a korábbi 8 árstopos termékfajta közül két termékfajta vonatkozásában valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani. Mindemellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár. Az intézkedés így amellett, hogy továbbra is kedvező áron teszi elérhetővé az alapvető élelmiszereket, 2023 augusztusától jelentősen kibővíti a jelenlegi 20 termékből álló akciós árú termékkosarat, amely a kötelező akciónak köszönhetően rendelkezésre áll a vásárlók számára az üzletekben – ismertette a minisztérium.

A kormány célja változatlan, a családok és a gazdaság megvédése érdekében év végére egyszámjegyűre kell csökkenti a szankciós inflációt. A most bejelentett intézkedéseken túlmutatóan ezt a célt fogja szolgálni a 2023. július 1-jén induló online árfigyelő rendszer is – írta közleményében a GFM.

A gazdaságvédelmi akcióterv szerintünk jelentős segítséget nyújt a vállalkozásoknak – emelte ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A múlt csütörtöki Kormányinfón jelentette be a miniszter az akcióterv elemeit – elsőként a Szép-kártyákat érintő változásokat.

Lehetővé tesszük a Szép-kártyák felhasználását a hideg élelemre 2023. augusztus 1-től december 31-ig. Erre korlátlanul lesz lehetőség. És ezzel egyidejűleg azt is lehetővé tesszük, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a Szép-kártya-keretet – amelynek a maximális összege 450 000 forint – további kétszázezerrel megemeljék az erre vonatkozó kedvezményes szabályoknak megfelelően” – jelentette be Gulyás Gergely.

A miniszter közölte azt is, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv keretében többek között akár a felére is csökkenthetik a gyógyszerforgalmazók és -gyártók extraprofitadójukat. Ehhez kutatásaikat vagy beruházásaikat kell fejleszteni.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy bizonyos vállalkozások számára a villamos energia árára árplafont vezet be a kormányjúlius 1-től.

Hozzátette: ez a lépés 5000 vállalkozásnak segít, és mintegy 40 milliárdos megtakarítást eredményezhet a cégeknek.

„Három olyan területen, amely a gazdaság teljesítményére és az inflációra is a legnagyobb hatással van, árplafont vezettünk be. Ebből a helyzetből igyekszünk kiszabadítani a magyar vállalkozásokat, és a legmagasabb árat július 1-től 200 euró per megawattban állapítottuk meg. Ez a nettó ár. Azért euróról beszélünk, mert a szerződések jelentős részét is euróban kötötték. Három szektorra érvényes ez az árplafon. A feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatásra és a raktározásra, szállításra” – mondta.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a miniszter azt nevezte a legfontosabbnak, hogy az országnak 2024-re védelmi költségvetése legyen, és mint fogalmazott:

az Országgyűlés elé benyújtott büdzsé ezt a célt szolgálja.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormánynak minden eszközzel élnie kell, ami lendületet visz a gazdaságba, hogy meg tudja védeni a munkahelyeket és a gazdasági növekedést, valamint  a családokat és a nyugdíjasokat is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchesterből kirúgott focista Messiként tündököl a Dortmundban

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

life.hu

Cher elárulta, miért bukik a nála sokkal fiatalabb férfiakra: mostani szereme csak 38 éves

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik