Létrehozva: 2023.07.09.

Betiltják a tűzijátékokat Franciaországban

Újabb migránslázadástól tartanak.

A kormány megtiltja a tűzijáték vetőcsövek és az úgynevezett „légibombák” árusítását, hogy megelőzzék a további erőszakos cselekményeket – közölte a Le Figaro.

„Hatalmas erőforrások” mozgósítását ígérte meg a franciák védelmére Élisabeth Borne miniszterelnök a következő, hosszú hétvégére, ami a péntekre eső, július 14-i nemzeti ünnep jegyében telik el. Macron ráadásul ezt a napot szabta meg sajátmaga elszámoltatásaként. Miközben éppen csak megkezdték a kártalanítást, a kormányzat újabb pusztításoktól tart.

Ismert: az elmúlt hetekben randalírozók gyújtogattak és fosztogattak országszerte azt követően, hogy egy luxusautót jogosítvány nélkül vezető, még nem nagykorú fiatalemberre rálőttek a rendőrök, miután felszólításukra nem állt meg autójával. (A száguldozó luxusautók által jelentett, fokozott veszélyre Magyarországon is felhívta a figyelmet nemrég egy tragikus baleset.)

Már gyújtogatni se lehet

A miniszterelnök a Le Parisien című lapnak adott nyilatkozatában fejtette ki, hogy „hatalmas erőforrásokat fognak bevetni a franciák védelmére ezen a két érzékeny napon”, tehát július 13-án és 14-én.) Mivel a vandalizmusra és fosztogatásra minden alkalmat megragadó csoportok az éjjeli órákban aktívak, a francia kormány a július 13-ról 14-ére virradó éjjelen tart a leginkább a pusztítás újabb elszabadulásától.

A balliberális médiában „tüntetőkként” és „fiatalokként” feltüntetett, szinte kizárólag migráns hátterű, kora tizenéves tinédzser fiúkból és fiatal férfiakból álló randalírozó csoportok rendszerint tűzijátékkal támadnak a rendőrökre, bár egyes csoportjaik a legutóbbi megmozdulások éjjelein még Kalasnyikovot is elsütöttek.

Egy vasárnap közzétett rendelet most

megtiltja az erőszakos cselekmények elkövetői által gyakran használt vetőcsöves tűzijátékok árusítását és azok szállítását is

– jelentette be Élisabeth Borne. Hozzátette: csak azok a szakemberek vásárolhatnak majd tűzijátékokat, akik a községekben ünnepségeket szerveznek. Franciaország legnagyobb nemzeti ünnepe július 14., ilyenkor – hasonlóan a magyarországi augusztus 20-ához – országszerte tűzijátékokkal ünneplenek a kisebb és nagyobb településeken.

 

 

Kárpótlás a kiégett autók után

Elisabeth Borne azt is jelezte, hogy

a zavargások során elpusztult épületek és vállalkozások újjáépítését segítő sürgősségi törvénytervezetet

a következő minisztertanácsi ülésen fogják előterjeszteni, hogy még a nyári parlamenti és szenátusi szünet előtt szavazhassanak róla. A kormány emellett „aktiválni fogja az áldozatok garanciaalapját, hogy lehetővé tegye a kártérítés kifizetését azoknak a személyeknek, akiknek autója a zavargások során kiégett.”

Bírságok a pusztító kiskorúak családjának

Ami az erőszakot elkövetett fiatal elkövetők családjainak esetleges szankcióit illeti, a kormányfő figyelmeztetett, hogy „ha a meglévő jogi keret nem elegendő, akkor, ha szükséges, megváltoztatjuk a törvényt”. Ebben az esetben a kormány fontolóra veszi a kiskorúakra vonatkozó külön bírság bevezetését,

a felnőttekre vonatkozó fix bírság mintájára, amikor ilyen cselekményeket követnek el.

„Ez gyors és hatékony” – legalábbis Elisabeth Borne szerint.

Lesz-e net?

Miközben a miniszterelnök biztosította arról, hogy a kormány „nyilvánvalóan nem fogja megfosztani a franciákat az internettől azért, mert erőszak van.” Fontolgatják ugyanis – írja a Le Figaro –, hogy

további zavargások esetén felfüggesztenek a közösségi hálózatokon bizonyos funkciókat, például a geolokációt,

a szervezett randalírozók ugyanis előszeretettel használják ki ezeket a lehetőségeket.  Ugyanakkor a kormányzatnak nem áll szándékában a platformok „általános elsötétítését” végrehajtani – jelezte Borne, utalva a korábban Emmanuel Macron által már bejelentett lépést követő felzúdulásra.

A sajtó által közölt és az Élysée-palota által megerősített korábbi információk szerint Emmanuel Macron azt javasolta, hogy újabb zavargások esetén a közösségi hálózatokat szabályozzák, „vagy lekapcsoljuk őket”. Az újabban tettrekész köztársasági elnök, aki több mint egy héttel a nemzeti ünnep előtt korlátozásokat helyezett kilátásba,

meglehetősen lazán kezelte a polgárháborús szintű lázongásokat:

feleségével egy Elton John-koncertet látogatott meg az égő Párizsban.

Július 14-e egyébként is fordulópontot jelenthet Macron számára, legalábbis, ha nem feledkezett meg saját, korábbi ígéretéről.

Mint arról korábban a hirado.hu is beszámolt, a köztársasági elnök áprilisi televíziós beszédében, közvetlenül a nyugdíjreform erőszakos keresztülvitele után száz napot adott sajátmagának, hogy megbékélést és egységet teremtsen. Mint fogalmazott, a július 14-ei nemzeti ünnep lesz „az első elszámolás ideje”.

Max-Erwann Gastineau esszéíró, a Le Figaro publicistája adott interjút a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának.

Felkelés, zendülés, polgárháború – sokan és sokféleképpen jellemezték azt, ami Franciaországban történik. Gastineau úr, kérem, magyarázza el, mi zajlik a hazájában immár több mint egy hete!

– Minden egy rendőri intézkedéssel kezdődött, ami tragédiával ért véget. A rendőrök próbáltak megállítani egy kocsit, ami nagy sebességgel haladt Párizs egy külvárosában. Többször is felszólították a sofőrt, de nem állt meg, ezért lövést adtak le, és megölték a kocsi vezetőjét, akinek volt már priusza más ügyből kifolyólag. Ez a tragikus eset aztán elindította a lavinát. Hirtelen átterjedt más francia külvárosra is a randalírozás, és az embert ez alapjaiban emlékeztette a tragikus 2005-ös eseményekre. Akkor is egy rendőri intézkedés során öltek meg egy fiatalt. 2005-ben politikai vezetés úgy határozott, hogy még több pénzt ad a gettósodás ellen a külvárosokban. Most közel 20 év után azt látjuk, hogy hiába költöttünk rettentő sok pénzt ezekben a városrészekben, nincs eredménye. Sőt rosszabb a helyzet. Most sokkal nagyobb a kár, több a sebesült és még nincs vége az eseményeknek. Az elkövetők pedig fiatalabbak – és sokkal erőszakosabbak.

Kik ezek az elkövetők?

– Hivatalosan úgy mondjuk, hogy a külvárosok fiataljai, de igazság szerint szinte valamennyien a migráció gyermekei.

Szüleik Észak-Afrikából vagy a szubszahara vidékéről érkeztek. Mindenki tudja, hogy az elmúlt 40 évben Franciaország rengeteg embert beengedett ezekből az országokból.

A fiatalok, akik gyakran mindössze 14 évesek már francia állampolgárok, harmadik-negyedik generációs leszármazottak, néha már a nagyszülők is megkapták a francia letelepedési papírokat. Ezek a fiatalok nem tagjai a társadalomnak, nincsenek ott a munkaerőpiacon, gyakran drogbandák tagjai, és követnek el bűncselekményeket. Amíg a francia társadalomban francia törvények uralkodnak, náluk vannak ellentörvények, amelyeket a drogbandák vezetői határozzák meg. Ők azok, akik most lecsillapították a kedélyeket, akik arra kérték a fiatalokat, hogy álljanak le a vandalizmussal. Akkor ugyanis nem a drogozással vagy a drogterjesztéssel foglalkoznak.

Tüntetők által bezúzott kirakatüvegen néz át egy férfi Párizs közelében levő Montreuil-ben. Fotó:  MTI/EPA/Julien Mattia

Kérdésére válaszolva tehát olyan – főleg arab – fiatalokról van szó, akik nem tanulnak, nem járnak iskolába, a drogokból élnek, és akik a francia állam elleni haragjukat úgy fejezik ki, hogy próbálják megsemmisíteni annak jelképeit.

Felgyújtják az épületeket. A köztársaság szimbólumait megsemmisítik, az iskolákat, hivatalokat, rendőrállomásokat, azokat a helyeket, amelyekre rengeteget költöttünk az elmúlt években, hogy az itt élők életkörülményeit javítsuk.

De ez nagyon veszélyes helyzetet teremthet. Nem a francia rendőrség csillapítja a kedélyeket, hanem a drogbárók, azért, hogy tovább virágozzon az üzletük.

– Igen, így van. Néhány éve Dijon vagyis Kelet-Franciaország egyik városának szélén azt láttuk, hogy drogbárók saját csapatai csaptak össze, hogy ki ellenőrizzen bizonyos területeket. Észak afrikai drogbárok harcoltak csecsenek ellen.

A problémát végül a muszlim vallási vezető, egy imám oldotta meg. Vagyis Franciaország területén nem a francia törvények érvényesültek.

Sokkal inkább az iszlám és a droghálózat irányította az embereket. A mostani esetet nézve, ha ezt a fiatalt nem Nahelnek, hanem Francois-nak, vagy Pierre-nek hívták volna, nem kezdődött volna el a fosztogatás. A fosztogatók önmagukat látták a fiatal halott képében, és bosszút esküdtek az állam ellen. Ezek a fiatalok nem tartoznak a francia társadalomhoz. Nem mondom, hogy minden fiatal ugyanígy él a külvárosokban, de nagyon sokan igen.

Azt olvastam a Le Figaro című lapban, hogy több politikus, köztük Marine Le Pen is azt mondta, hogy ezek a fiatalok gyűlölik Franciaországot. Ezek azok a fiatalok, akik kifütyülik a francia himnuszt a futballmeccseken. Akkor ők most franciák vagy nem franciák?

– Adminisztratív értelemben franciák, de ha a szívüket, eszüket nézzük, vagy ahogy élnek, akkor nem franciák. Nem is érzik magukat annak. Ha már a focimeccset mondja, hogyan lehetne őket franciának tekinteni, amikor egy válogatott meccsen az ellenfél zászlaját lengetik.

Volt olyan barátságos Algéria–Franciaország meccs, amely félbeszakadt, mert végig kifütyülték a Marseillaise-t ezek az emberek.

Mindez Párizsban, Franciaország fővárosában történt. A hazám beengedte ezeket az embereket, de elfelejtette megmutatni nekik a saját történelmét, értékeit, és nem követelte meg, hogy a francia társadalom részévé váljanak. Akkor meg miért legyenek büszkék erre, miért lennének a részei az országnak?

És mit mond ezek után Emmanuel Macron? Változtat valamit a bevándorlási gyakorlaton?

– Nem. Macrontól megszoktuk, hogy nem megy a dolgok mélyére. Azt mondja, hogy minden a közösségi médiának köszönhető. A fiatalok azt csinálják, amit a videókban látnak. Ez nem igaz. Meghallgatták a belügyminisztert is, de ő sem akar változtatni. Franciaországban ma két nagy probléma van. Egyrészt a migránsok bejövetele, akik nem akarnak integrálódni a francia táradalomba, és itt vannak a fiatalok, akiknek meg kellene mutatni, hogy hol van a hatóság, kire hallgassanak. Ez nem fog így folytatódni a végtelenségig. Azok a drogbárók, akinek köszönhetően most többé-kevésbé helyreállt a rend, nem akarják, hogy a fiatalok fegyvert is használjanak. Ezt egyébként egy baloldali képviselő mondta, aki jól ismeri a külvárosok világát.

Rohamrendőrök állnak sorfalat. Fotó:  MTI/EPA/Yoan Valat

Ezek a fegyverek ott vannak a lepusztult lakótelepek eldugott épületeiben. Egy nap, ha ezek a fegyverek kikerülnek, polgárháború kezdődik majd.

A korábbi belügyminiszter mielőtt elhagyta volna posztját azt mondta, most egymás mellett élünk, de nemsokára egymással szemben fogunk.

Vagyis egy nap, nem is kell majd valami ürügy a felkeléshez? Érezhető a feszültség?

– Nem kell már ürügy és minden lángra lobban.

Elég már egy szikra is, és már nem csak a rendőröket fogják megtámadni, hanem a tűzoltókat, az orvosokat, mindent és mindenkit.

A rendőrök először nem fognak még beavatkozni. De aztán eljön az idő, amikor igen. És akkor halottak is lesznek. Amikor pedig halottak lesznek a külvárosok fiataljai között, akkor előkerülnek majd a fegyverek, hogy megöljék a rendőröket. Az pedig háborút jelent majd.

Nagyon érdekes volt, és persze nagyon szomorú is, amit mond. Nem tudom, mit kívánjak önnek, talán sok szerencsét?

– Először is fel kellene már ébrednünk!

Rá kellene jönni, hogy egy társadalom harmóniájához szükség van arra, hogy legalább a társadalmi minimumot betartsák bizonyos emberek, csoportok, ez kulturális homogenitást jelent.

Aztán a jog területén rengeteg a tennivaló. Gyengék a törvényeink. Ezek a fiatalok bűncselekményeket követtek el, meg kell őket büntetni. Fel kell fegyverezni az államot, hathatós intézkedésekkel. Olyan lépéseket kell megtenni, amit negyven éve nem tettünk meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.