Létrehozva: 2023.07.20.

A kormánynál könyörög pénzért Karácsony

"Nem tudom, hogy fogunk kimászni a sza...ból..."

A kormányhoz fordult pénzügyi segítségért Karácsony Gergely. A főpolgármester egy videóban kér pénzt a fővárosi klímacélok megvalósításához. A Kormányzati Tájékoztatási Központ erre azt írta: Karácsony Gergely az elköltött pénzeket és saját alkalmatlanságának árát akarja kifizettetni a kormánnyal. Közben a Metropol budapestieket kérdezett a főváros anyagi helyzetéről. A megkérdezettek attól tartanak, Karácsony Gergelyék megszorításokkal fognak spórolni.

„Nem tudom, hogy hogy fogunk kimászni a sz*rból” – ilyen és ehhez hasonló mondatokkal reagáltak a Metropol által megkérdezett budapestiek a fővárost érintő csődhelyzetre. A portál arra volt kíváncsi, hogy a fővárosiak szerint min fog spórolni Karácsony Gergely, miután néhány napja bejelentette: már most hitelből működik az ország központja.

A videóban megszólalók mindannyian azt mondták: a baloldali többségű önkormányzat a városon húzza majd meg a nadrágszíjat.

A megkérdezettek a következőket tippelték:

  • minden harmadik lámpa fog égni a közúton,
  • a gazoláson spórolnak,
  • az autókra több adót tesznek esetleg,
  • ők azon nem spórolnának, amin én szeretném, mondjuk az ő fizetésükön.

A budapestiek tippjei nem állhatnak a messze a valóságtól, Karácsony Gergely ugyanis már a csődhelyzet bejelentésekor előre jelezte: szerinte a főváros működése válságba került.

Veszélybe került a városi közszolágáltatások finanszírozása

A közszolgáltatások finanszírozása helyett csütörtökön egy a közösségi oldalra feltöltött videóban mégis a fővárosi klímacélokra hivatkozva kért pénzt a kormánytól a Párbeszéd bukott EP-képviselőjével, Jávor Benedekkel közösen.

Szerinte a Brüsszeltől kapott uniós forrásokat a fővárosra kellene költeni.

A fővárosi önkormányzat, a fővárosi cégek és a hivatal munkatársai elkészítették azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket ebből az alapból lehetne megvalósítani

Karácsony Gergely az elköltött pénzeket és saját alkalmatlanságának árát akarja kifizettetni a kormánnyal – így reagált a főpolgármester követelőzésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Közleményükben azt írták: a főpolgármester 200 milliárdos megtakarítással és egyre növekvő iparűzési adóbevétellel vette át Budapestet, Karácsony Gergely három év alatt mégis a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát.

Azt a főpolgármester egy korábbi videóban maga is elismerte: jelentős megtakarítással örökölte meg Budapestet Tarlós Istvántól.

 „Az a pénz, ami a kasszában maradt, amit szabadon fel lehet használni, nem valamilyen címkézett pénz, az nagyjából 180 milliárd forint volt” – mondta Karácsony Gergely.

Ezzel együtt azt is bevallotta, hogy elköltötték a szabadon felhasználható pénzeket.

Elemzők szerint miközben Karácsony Gergely csőddel riogat, a balliberális vezetés túlköltekezése számos helyen megfigyelhető. A jelentős számú tanácsadó mellett például a fővárosi nagy cégek igazgatótanácsaiba és felügyelőbizottságaiba is a 2010 előtti Gyurcsány-kormányokhoz köthető politikai szereplők kerültek, akik tetemes összegeket tesznek zsebre.

A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Hozzátette: az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot.

 

A főpolgármester ezt az összeget nem hajlandó befizetni, ezért fordult keresetével a Fővárosi Törvényszékhez, amely mostani végzésével visszautasította azt – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A bejegyzésben azt írta,

a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de mára csődbe vitte a fővárost.

Annak ellenére élték fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot – fűzte hozzá Varga Mihály.

A kormány számos alkalommal egyeztetett már Karácsony Gergellyel az uniós forrásokról – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter többször is személyesen találkozott vele.

A főpolgármester annak ellenére, hogy 200 milliárdos megtakarítással és egyre növekvő iparűzési adóbevétellel vette át Budapestet, három év alatt mégis a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát” – fogalmaztak. Most ismét az elköltött pénzeket és a saját alkalmatlanságának árát akarja kifizettetni a kormánnyal – tették hozzá.

A Városháza tartaléka 2019-ben 200 milliárd volt, 160 milliárd értékpapírban, 40 milliárd készpénzben, úgyhogy ehhez hozzá sem adtuk az intézmények 7 milliárdos megtakarítását – mondta az Indexnek adott interjúban Tarlós István. A Budapestet 2010 és 2019 között irányító várospolitikus a Lánchídról, a főváros közösségi közlekedéséről és pénzügyi helyzetéről is kifejtette véleményét.

Nekem is voltak vitáim a saját kormányommal, de ez a városvezetés nem európai stílusban kommunikál. Így nem lehet együttműködést elvárni. Gyakori érv, hogy Budapest termeli meg az ország GDP-jének 38 százalékát. Ez azonban csak formálisan igaz, ugyanis sok cég Budapesten van bejelentve, itt is adóznak, de a termelőtevékenységüket vidéken végzik. Ezt sosem teszik hozzá.

2019-ben több mint 200 milliárdos tartalékkal adtam át Budapestet, ebből a Városháza tartaléka októberben 200 milliárd volt, 160 milliárd értékpapírban, 40 készpénzben, úgyhogy ehhez hozzá sem adtuk az intézmények 7 milliárdos megtakarítását

– mondta Tarlós István, aki tagadta, hogy utódjának számos elmaradt infrastrukturális fejlesztést adott volna át.

Kijelentette: „Ilyet állítani disznóság, ugyanis 2010-ben az említett infrastrukturális hiányosság többszöröse volt annak, mint amit Karácsony Gergely örökölt. Az elmúlt négy évben szinte semmi ígéret nem teljesült, önálló fejlesztés nem indult, nem épültek P+R parkolók, és az útfelújítások terén sem dolgoztak le semmit a hátrányból. Emlékeztetőül, én 250 milliárdos adóssággal vettem át a kasszát, ő még a sajátos számai szerint is 186 milliárdos többlettel. Ki volt akkor könnyebb helyzetben?”

Tarlós István leköszönő és Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester a hivatal átadás-átvételén a Városházán 2019. október 17-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A szolidaritási hozzájárulás kapcsán Budapest korábbi főpolgármestere elmondta: „Az én időmben is nőtt, 2019-ben pedig a pénzügyminisztertől már tudtam, hogy ez tovább nő.

Én a számok nyelvén értek, a zöldek meg a liberálisok csúsztatásaival közömbösséget tanúsítok. Nekik a matematika a legnagyobb ellenségük. A mássággal és a sajátos kettős mércével jól boldogulnak, de a számokkal nem tudnak mit kezdeni.

Összességében mégis az a helyzet, hogy mentesültek 250 milliárd forint adósság alól, és kaptak 200 milliárdot a kasszába, miközben brutálisan megnőtt az iparűzési adóbevételük. Ez a bevétel 2019 óta 107 milliárddal nőtt. Mindez összességében jóval nagyobb növekmény, mint amennyivel a szolidaritási hozzájárulás növekedett.”

Tarlós István szerint a szolidaritási hozzájárulás befizetése nem választás kérdése. Kijelentette: „Az önkormányzat csak az után költhet önként vállalt feladatok finanszírozására, hogy a kötelezők fedezete biztosított. Érdemes lenne megnézni, hogy Karácsonyék milyen önként vállalt feladatot finanszíroztak és milyen értékben, amellett, hogy folyamatosan azt hajtogatják, hogy már a kötelező feladatok finanszírozása is veszélyben van. Ezt még soha senki nem firtatta, pedig lehet, hogy meglepetést tartogat, ami adott esetben akár törvénysértést is jelenthet.”

Tarlós István utódját,

Karácsony Gergelyt feminin típusú férfinak nevezte. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy kijelentését a mozgásából, a beszédstílusából, az ijedt megnyilvánulásaiból vezeti le, valamint abból, ahogy a problémákkal szembesül, azonnal másokra mutogat, a sajtó képviselői elől bujkál, Kiss Ambrust tolja eléjük rendszeresen a kellemetlen ügyekben.

Semmiért nem vállal személyes felelősséget. Ott volt például annak idején a patkányirtási szerződés, amit én sosem láttam, ő az illetékes bizottság tagjaként megszavazta, majd elkezdett utána rögtön „tarlósozni”. Ezek nem különösebben férfias tulajdonságok. Hasonlóképpen járt el korábban a zuglói parkolás ügyében is, amit zuglói polgármesterként ő kezdeményezett, majd a fővárosra fogta.

Tarlós István elárulta: azért nem ment el a 3-as metró átadására, mert ebben a témában korábban több támadás is érte. Mint fogalmazott: „Távolmaradásomnak nem Karácsony személye volt az oka, hanem azok a megnyilvánulások, amelyek a 3-as metrót érintő kínlódásaink után ellenzéki oldalról elhangzottak. Ne feledjük, 2015-ig tetemes korábbi adóssághalmaza volt a BKV-nak, ilyenre nem nagyon illik kötelezettséget vállalni. Szóval, akik ezt az adósságot rám hagyták, a 40 éves szerelvényekkel és hasonló állapotú infrastruktúrával együtt, azok címkézték ki a nevemet a szerelvények ablakaiba, hogy ha baj történik a 70-es évekbeli metrókocsikkal, akkor kit kell keresni. Ilyen előzmények után nem kívántam harmadik számú szereplőként jelen lenni az ünnepségen.”

Tarlós István főpolgármester a 3-as metróvonal felújított északi, az Újpest-központ és Dózsa György út közötti szakaszának átadásán az Újpest-központ metróállomáson 2019. március 30-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Az első budapesti lakógyűlés kapcsán Tarlós István kijelentette: „A lakosságra, ezen belül középiskolásokra is bízni, majd hétszázalékos támogatottságra hivatkozva lezárni a Lánchidat – ne haragudjon –, szerintem csalás.

Egy népszavazás érvényességéhez is legalább 25 százalékos részvétel szükséges. Ne csináljunk „Krisztusból bohócot”! A híd rendeltetésszerű használata szigorú szakmai kérdés.

A főpolgármester szociológus, érthető, ha a közvélemény-kutatás jobban lázba hozza, mint a közlekedésszervezés. Ám elvileg azért vannak a tanácsadói, hogy ilyen szakmai kérdésekben szóljanak neki: hamarosan fel kell újítani majd a Petőfi, azután az Árpád hidat. A Lánchíd lezárása eddig azért volt úgy ahogy zökkenőmentes, mert minden fővárosi Duna-híd átjárható. Ha a 100, illetve 107 ezres napi forgalmú két nagy hidat hosszú időre egymás után lezárják, akkor közlekedési káosz várható Budapesten. Akkor nagyon hiányzik majd a Lánchíd 35 ezres áteresztő kapacitása. Amit most lehet tapasztalni, az nem mértékadó.”

Budapest korábbi főpolgármestere szerint a következő önkormányzati választások során a jobboldalnak Szentkirályi Alexandrát kellene indítania. „Van ötéves városvezetői tapasztalata, a humán ügyekben otthonosan mozog, jogász, nyelveket beszél, és ha kap egy-egy olyan pénzügyi és üzemeltetési helyettest, mint például Bagdy Gábor és Wintermantel Zsolt, akkor jól el tudná vezetni a várost”olvasható az Indexen megjelent interjúban.

origo.hu

Felismerhetetlen a magyar tévézők egykori kedvence, MacGyver - így néz ki manapság

origo.hu

A legkisebb bikinijében napoztatja formás testét a magyar szépségkirálynő

metropol.hu

Jön a zivatar, de egy vármegyére visszavonták a riasztást

vg.hu

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be és nem lesz bennük eladó

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

mandiner.hu

Jobb, ha elkerüli: ezektől a közkedvelt ételektől halhat meg korábban

origo.hu

Zimány Linda kerek mellei kiesnek a szűk bikinifelsőből

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 11-12.: Most kell lassítani

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Az ENSZ-főtitkár az újabb izraeli offenzíva ellen

POLITIK

Karácsony 2019-es kampányát is külföldről pénzelhették

POLITIK

Tusk szerint a lengyeleknek háborúval kell szembenézniük

POLITIK

Erről a belorusz bázisról indulhat az új orosz támadás