Létrehozva: 2023.07.27.

A fekete-tengeri kikötők biztonsága kulcsfontosságú

Jelentette ki Zelenszkij.

A fekete-tengeri ukrán kikötők és a gabonaexport biztonságára kell összpontosítani a NATO–Ukrajna Tanács közelgő ülésén – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videóbeszédében.

 

Volodimir Zelenszkij: A fekete-tengeri kikötők biztonsága kulcsfontosságú

Volodimir Zelenszkij: A fekete-tengeri kikötők biztonsága kulcsfontosságú

Fotó: AFP/Pool/Clodagh Kilcoyne

„A világ tudja, hogy fekete-tengeri kikötőink biztonsága kulcsfontosságú a globális élelmiszerpiac békéje és stabilitása szempontjából” – mondta Zelenszkij.

„Az élelmezési biztonság fontos globális szempont, az ukrán béketerv része” – emelte ki az elnök.

Az újonnan felállított testület szerdán tart nagyköveti szintű tanácskozást, amelyen a Fekete-tenger biztonságáról beszélnek majd – mondta Zelenszkij.

A NATO–Ukrajna Tanács két hete, a litvániai NATO-csúcson ült össze először állam- és kormányfői szinten.

Oroszország július közepén kilépett a fekete-tengeri gabonaegyezményből, amely lehetővé tette, hogy Ukrajna mintegy 33 millió tonna gabonát és más élelmiszert adjon el a háborús helyzet ellenére.

A brit hírszerzés szerint a fekete-tengeri orosz flotta arra készül, hogy blokádot von az ukrán kikötők köré – közölték londoni védelmi szakértők szerdán.

A brit védelmi minisztérium szerdai jelentése szerint a Szergej Kotov orosz hajó már a Boszporusz és az odesszai kikötő között járőrözik. A hírszerzési jelentés azt állítja, hogy orosz hajók egy csoportja Ukrajnába tartó kereskedelmi hajókat foghat majd el.

Oroszország a múlt héten nem hosszabbította meg az ukrán gabona tengeri szállítását lehetővé tevő, ENSZ- és török közvetítéssel tavaly létrejött fekete-tengeri gabonakezdeményezést.

A 2022 júliusában Isztambulban aláírt és már kétszer megújított megállapodás lehetővé tette, hogy Ukrajna a gabonáját az orosz blokád ellenére a Fekete-tengeren keresztül exportálja. Az elmúlt évben csaknem 33 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési értékelése szerint amíg érvényben volt a megállapodás, „Oroszország általában tartózkodott attól, hogy a dél-ukrajnai kikötők polgári infrastruktúráját támadja. Mivel Oroszország nem újította meg az egyezményt, a Kreml valószínűleg kevésbé érzi magát politikailag korlátozva, és azért próbál célpontokat támadni Odesszában, mert úgy véli, hogy Ukrajna katonai eszközöket tárol ezeken a területeken”.

James Cleverly brit külügyminiszter arra figyelmeztetett hogy „Nagy-Britannia szerint Oroszország az ukrán élelmiszer-export ellehetetlenítése érdekében civil hajókat is megtámadhat a fekete-tengeri térségben”.

Az ukrán katonai hírszerzés megszerezte és honlapján közzétette kedden az isztambuli közös koordinációs központ orosz részlegének titkos jelentését, amely – a hírszerzés közlése szerint – Oroszország legfelsőbb katonai-politikai vezetése számára készült, és „a gabonamegállapodás meghiúsításának folyamatát” tartalmazta.

A jelentés szerint a központ orosz tagjai fő feladatuknak a gabonaegyezség keretében exportált ukrán gabonamennyiség lehető legnagyobb mértékű csökkentését tekintették. „Az ellenőrzések eredményei szerint 46 hajó részvételét akadályozták meg, továbbá 303 hajó mozgását 342 napra korlátozták” – áll a szövegben.

A gabonamegállapodás megzavarását célzó intézkedések a dokumentum szerint több szakaszra oszlottak. Az első szakaszban az orosz elnök kezdeményezésére felfüggesztették Oroszország részvételét tavaly október 29. és november 3. között, ami miatt a gabonaexport az októberi 4,2 millió tonnáról novemberre 2,6 millióra csökkent. A következő lépés a hajók déli kikötőbe való beléptetésének korlátozása volt, valamint az ellenőrző csoportok létszámának csökkentése – legfeljebb két főre – és a gabonaszállítók regisztrációjának leállítása. Ez lehetővé tette az oroszok számára, hogy „hatékonyan korlátozzák az ukrán kikötőkbe tartó hajók számát, és jelentősen korlátozzák az Ukrajnából származó élelmiszerexport mennyiségét, ami ahhoz vezetett, hogy Kijev nem tudott körülbelül 20 millió tonna kivitelre szánt rakományt exportálni” – írta a hírszerzés. Hozzátette: a jelentésben az oroszok arról számolnak be, hogy „az ukrán kikötőkből a legkevesebb élelmiszert – 7,8 millió tonnát – a gabonamegállapodás eddigi utolsó szakaszában exportálták, azaz 2023. március 19-től Oroszország július 17-i kilépéséig.

A hírszerzés szerint arra is figyelmet fordítottak, hogy megzavarják a gabonaszállítást, amely az ENSZ Világélelmezési Programjának keretében zajlott: ”Az ukránok felhagytak azzal, hogy a fekete-tengeri szállítást a Világélelmezési Program keretében bérelt hajók bevonásával bonyolítsák le. Az ilyen hajók orosz nyilvántartásba vételére ugyanis csak azután került sor, hogy írásban vállalták, nem vesznek részt gabonaszállításban„ – idézett a hírszerzés az orosz jelentésből.

Az ukrán védelmi minisztérium úgy véli, a nyilvánosságra került dokumentum azt jelzi, hogy a gabonamegállapodás megzavarását célzó minden intézkedés egy előre kidolgozott terv része, és az ukrán kikötői infrastruktúra elleni orosz támadás ”csupán egy újabb lépés” e terv megvalósításban.

origo.hu

Kiderült, hogy szeptembertől tényleg 9 órakor kezdődik-e a tanítás

origo.hu

Itt az oroszok nukleáris tengeralattjárója, ami mindent elpusztíthat

borsonline.hu

Örömhírt jelentett be a gyerekről Király Viktor: íme a "kicsi Király"

magyarnemzet.hu

Robbantással fenyegető üzenetek érkeztek, bombariadó van országszerte +videó

ripost.hu

Itt szedhetsz magadnak epret: kinyitottak a szedd magad szamócaföldek!

vg.hu

Hiába másfél milliós álomfizetés, négy hónapja nem talál megfelelő embert egy állásra a Lidl

origo.hu

Megmutatta kőgazdag pasiját Mazsi

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 13.: a Szűz irányít, az Ikrek új ismeretséget köt

ripost.hu

Heti TOP5: Társra lelt a Házasság első látásra sztárja, Kőgazdag Aurélt nem engedték érettségizni és Jákob Zoli is elmondta a véleményét

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

8 éves rekordszinten a bűncselekmények száma Németországban

POLITIK

Ijesztő közelségben az atomháború

POLITIK

Putyin egy gazdasági szakembert állít a hadügy élére

POLITIK

Lakónegyedek lőnek az ukránok és az oroszok is