Létrehozva: 2023.06.26.
Módosítva: 2023.06.26.

Mikroadományok? 500 milliót vágtak zsebre Karácsonyék

Lassan kiderül a dollárbaloldal összes disznósága...

Újabb ötvenoldalas dokumentumot oldottak fel a dollárbaloldal külföldi támogatásának titkosításról, amelyből kiderült, milyen úton jutott külföldi pénz a balliberális oldalhoz. Karácsony Gergely például korábban azt állította, hogy ő semmit sem tudott a hozzá köthető mozgalom finanszírozásáról, de most kiderült, hogy a Karácsonyhoz köthető 99 Mozgalom 500 millió forintot kapott külföldről.

Márki-Zay Péter bukott baloldali kormányfőjelölt még tavaly szólta el magát, hogy 500 millióba került Karácsony Gergely kampánya, amelyet a 99 Mozgalmon keresztül finanszíroztak. Az akkor még miniszterelnök-jelölti ambíciókat dédelgető főpolgármester mindezt végig tagadta, ahogyan azt is, hogy jutott volna hozzá külföldi pénz. Mikroadományokról beszélt.

A Nemzeti Információs Központ most nyilvánosságra került jelentéséből azonban kiderül: csupán egy párbeszédes politikus, Perjés Gábor fizette be a 99 Mozgalom több mint 500 millióját forintban, angol fontban és euróban, összesen 19 tételben.

 

Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Magyarul: semmiféle mikroadomány nem érkezett, egy párbeszédes politikus fizette be a vélhetően külföldről kapott pénzeket több tételben a 99 Mozgalom számlájára.

Így ér össze az Action for Democracy és Karácsony szervezete – írja az Origo.  Karácsony Gergely mozgalmát is támogatta az az Action for Democracy, amely több száz millióval támogatta Márki-Zay Péter mozgalmát.

Még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból, több száz milliós adomány” – ezt maga Márki-Zay Péter jelentette be tavaly augusztus közepén.

A volt miniszterelnök-jelölt arról is beszélt az interjúban, hogy ennek a segítségével tudták kifizetni a kampány utolsó számláit. Elmondása szerint az adomány egy tételben érkezett, sok donátortól, sok adomány. Ezt azonban egyetlen szervezet gyűjtötte össze, hogy aztán a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára több tételben utalja át az Action for Democracy.

Ezen a ponton érnek össze a szálak: ez az a szervezet, amelyik egy ideig támogatottként tüntette fel a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalmat is.

Márki-Zay augusztus 27-én beszélt a mozgalma számlájára érkező tengerentúli támogatásokról, amiből aztán országos botrány kerekedett. És még mielőtt bármilyen hír napvilágot látott volna Karácsony mozgalmának finanszírozásával kapcsolatban, az Action for Democracy pár nappal később, szeptember 1-jén sietve közölte, hogy sosem támogatták a 99-et.

Ez pedig előremenekülésnek tűnt, amiből az is következik, hogy jó eséllyel ugyanazok a nemzetközi körök öntötték a pénzt Karácsony és Márki-Zay politikai hátországába.

A képen látható ingatlanba van bejegyezve a 99 Mozgalom. Ebben az ingatlanban élhet Perjés Gábor, a mozgalom vezetője is (Forrás: Origo)

Az Origo szerint a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom egy törökbálinti luxusingatlanba volt bejelentve. A környéken volt egyébként háza Tóbiás Józsefnek és feleségének, Rába Tímeának is. Sokan ezt a környéket a magyar Beverly Hillsként emlegetik. Az ingatlan részbeni tulajdonosa Perjés Gábor, aki Karácsony régi harcostársa, II. kerületi baloldali képviselő. Ő az, aki befizetett több mint 500 milliót Karácsonyék mozgalmába.

Perjés 2019 őszén került be a II. kerületi képviselő-testületbe a baloldali pártok támogatásával. A politikusnak ettől kezdve kellett vagyonnyilatkozatot leadnia. A 2019-es nyilatkozatában arról írt, hogy felerészben tulajdonosa egy 188 négyzetméteres és egy 47 négyzetméteres II. kerületi öröklakásnak. Mindezeken felül a teljes tulajdonában állt egy 5400 négyzetméteres szántó is Szőlősgyörökön.

Akkor semmilyen megtakarítása nem volt.

Az Országgyűlés Hivatalától 235 ezer forintos bruttó jövedelme volt, valamint az Uniclub Kft. 60 százalékát tulajdonolta.

Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Perjés a 2020-as vagyonnyilatkozatában már nem tüntette fel a két budai lakását, amiben korábban felerészben volt tulajdonos. Ezzel szemben megjelenik az ominózus törökbálinti ingatlan. A nyilatkozatból kiderül, hogy azt 2019-ben vette, és 3/8-as tulajdoni aránnyal van bent az ingatlanban. Az észszerűség alapján pedig a két budai lakást, amiben felerészben volt tulajdonos, azt pedig eladta. Az utóbbi folyamat nincs leírva a nyilatkozatban, erre csak következtettünk.

A nyilatkozatban szerepel, hogy kétmilliós megtakarítása keletkezett Perjésnek a korábbi évhez képest, és a szőlősgyöröki szántója is megmaradt. Mindezek mellett bruttó 127 ezer forintot kapott a Párbeszédtől havi szinten tanácsadásért, valamint havi bruttó 105 790 forintot azért, mert felügyelőbizottsági elnök. Az Uniclub Kft.-ben továbbra is 60 százalékos tulajdonosi részt képviselt.

Nézzük, mit kell tudni az Uniclub Kft.-ről?

A céget még 1990-ben hozták létre, Perjés Ivett Júlia alapította. Perjés Gábor 2008. május 29-én jelent meg a cégben úgy, mint 50 százalék feletti tulajdonos. A cég székhelye 2020 januárja óta a törökbálinti luxusingatlanban van, korábban pedig Szőlősgyörökön volt a fióktelepe, ahol Perjés szántója van.

Karácsony Gergely és Bajnai Gordon (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A cég elmúlt évekbeli pénzügyi teljesítménye meglehetősen szerény, 2018–2020 között az adózás előtti eredménye folyamatosan mínuszban volt. 2017-ben pedig egy több mint 400 ezer forintos adózás előtti eredményt látunk. A cégben jelenleg nulla főt alkalmaznak, tehát senki után nem kellett adót és járulékot fizetniük.

Az Ingatlan.com hirdetései szerint a Törökbálint-Tükörhegyen 2-300 millió forintba kerül egy olyan villa, ahová a 99 Mozgalom be van jegyezve. Persze több mindentől függ az ár; ha az ingatlan luxuskategóriás, akkor 300 millió forintnál is többe kerülhet.

Perjés tehát 2019-ben eladta a két budai lakását, amiben felerészben volt tulajdonos, a vételáron is osztoznia kellett. A két budai lakásért, abban az esetben, ha prémiumkategóriás is volt, nehezen kaphatott több száz millió forintot. Ha pedig Perjés vagyonnyilatkozatából indulunk ki, akkor jelentős jövedelme és megtakarítása sem volt 2019-ben, amikor megvette a törökbálinti ingatlant. Ráadásul az Uniclub Kft., amiben 60 százalékos tulajdonos volt, évek óta csak veszteséget termelt – olvasható az Origón.

Közel 1,7 milliárd forintot költött el Márki-Zay Péter egyesülete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom a választási kampány idején – állapította meg az Állami Számvevőszék vizsgálata. Az ellenőrző szerv a Magyar Nemzet birtokába jutott részjelentése több mint száz példával igazolja, hogy a jórészt külföldről érkezett pénzek valójában a baloldali pártok kampányára mentek. A választási rendezvényükre való buszoztatástól az eredményváróig, a kampányfórumoktól az sms-küldésig, a hirdetésektől a szórólapokig szinten minden kampányműfajra jutott pénz a guruló dollárokból. Egészen abszurd, hogy a függetlenségről szóló nemzeti ünnepen a baloldal a megemlékezésének akár 90 százalékát (!) külföldről érkező forrásból fizethette.

Jellegzetes a tavalyi kampányból a baloldal – végül ellenük fordult – kampánydala, „A hatalom a népé” története. Az Állami Számvevőszék a Magyar Nemzet birtokába került jelentése szerint ennek videóklipjéhez a statiszták szervezése, illetve a dal „színpadi megszólaltatása” 853 440 forintba került, és Márki-Zay Péter mozgalma fizette. Nemcsak a nóta érkezett tehát az Egyesült Államokból, Patty Smith-től, hanem a megszólaltatáshoz szükséges pénz is. Emlékezetes, hogy Orbán Viktor a baloldal politikája kapcsán korábban úgy fogalmazott, hogy „aki fizeti a számlát, az rendeli a nótát” – írja a Magyar Nemzet.

 

Mindez csak egyetlen példa a 117-ből, amely az Állami Számvevőszék részjelentésének VI. számú mellékletében szerepel. Hosszan, oldalakon keresztül taglalja az ellenőrző szerv, hogyan költötte el Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt szervezete a baloldal tavalyi választási kampányára a pénzeket. Az már korábban világossá vált, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom külföldről, Karácsony Gergely tanácsadójának, Korányi Dávidnak a szervezetétől, az Action for Democracytól 1 848 603 106 forintot kapott.

 

A teljes, a baloldal által külföldről kapott pénzösszeg a Nemzeti Információs Központ szerint a négymilliárd forintot is meghaladja.

A Magyar Nemzet információi szerint a részjelentés megállapította, hogy a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében. Az ellenőrző szervezet szerint mivel a hat párt és a Márki-Zay-féle MMM a kampányban közös rendezvényeket tartott, közös plakátokat, közös logót és egységes választási szlogeneket használt, ezért az MMM kampányhoz kapcsolódó tevékenysége és költései alkalmasak voltak a választási kampány és a választások befolyásolására.

Így aztán az ÁSZ megállapítja, hogy „a hatpárti összefogásban részt vevő pártok a kampányköltésekre előírt törvényi korlátozást nem tartották be, a hat párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom együttesen több mint 1 683,3 M forinttal többet költött a választási kampányra az engedélyezett összegnél”.

Az ÁSZ ugyanakkor leszögezi, hogy ez csak részjelentés, és további vizsgálatokat folytat. Azaz, az említett összeg akár még nőhet is.

Az Állami Számvevőszék részletesen is feltárta a baloldal – külföldről finanszírozott – kampányköltéseit. Így kiderül, hogy 860 millió forintot fizettek ki sms-kampányokra, automatizált telefonhívásokra és közösségi médiában megjelenő hirdetésekre, adatbázis-építésre és -kezelésre. Ezek azok a tevékenységek, amelyeket a Gyurcsány–Bajnai-kör emberei által működtetett DatAdat nevű cégcsoport végzett számukra. Az ÁSZ külön vizsgálta a DatAdat GMBH, azaz a bécsi DatAdat és Márki-Zayék között 2022. március 17-én létrejött megbízási keretszerződést is.

Mindezeken túlmenően a külföldi kampánydollárokból jutott 324 millió forint választási gyűlésekre és kampányrendezvényekre is. 365 millió forintot költöttek választási plakátokra, szóróanyagokra és egyéb kampányeszközökre. Ha pedig ez még nem lett volna elég, közel 133 millió forint elment kiadványokra is, így például a Bödőcs Tibor által reklámozott propagandalapra, a Nyomtass Te Is! című kiadványra, amely lenéző módon a „vidékieket” akarta felvilágosítani.

Az MMM által – jórészt a guruló dollárokból – a baloldal kampányába bevitt közel 1,7 milliárd forint azért is megdöbbentő, mert az úgynevezett kampánylimit, tehát a jogszerűen költhető keret 1,177 milliárd forint volt, és a baloldali pártok legálisan is elköltöttek 1,109 milliárd forintot.

A jórészt külföldi pénzek tehát szinte egy az egyben a költési korlát túllépését jelentik, ami súlyos jogkövetkezményekkel járhat a vonatkozó jogszabályok szerint.

Bár Gyurcsányék és több másik baloldali szereplő tagadta, hogy tudott volna a külföldi kampánypénzekről, ez azért is életszerűtlen, mert a március 15-ei rendezvény esetében valamiért éppen a teljes költések 10 százalékát adták a pártok (LMP, Jobbik, DK), miközben a Márki-Zay-féle mozgalom 69, „gazdasági társaságok” pedig 21 százalékát finanszírozták a teljes összegnek. Érdemes megjegyezni, hogy összesen 383 173 914 forintba került a baloldal március 15-ei rendezvénye.

Abszurd módon tehát a magyar függetlenségről szóló nemzeti ünnepen a baloldal a megemlékezésének akár 90 százalékát (!) külföldről érkező forrásból fizethette.

Fontos, hogy az ÁSZ megállapítása nyitva hagyja azt a kérdést, hogy mi van a többi, az eddig vizsgált 1,7 milliárd forint feletti, több mint kétmilliárd forintnyi guruló dollárral. Ugyanis az érintett gazdasági társaságok nem működtek együtt az ÁSZ-szal, és nem szolgáltattak adatot a megkeresés és a törvényi kötelezettség ellenére sem. Emiatt folyamatban van annak vizsgálata, hogy részt vettek-e a választási kampány finanszírozásában, ezzel tiltott támogatást nyújtottak-e a hatpárti összefogás közös kampányához.

Bár a baloldal elbukta a tavalyi választásokat, egy sor tanácsadójuk, intézőjük, kutatójuk és háttéremberük nagyon sok pénzt keresett a kampányon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Letartóztatták a bőnyi diáklányt, aki megkéselte osztálytársát

metropol.hu

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

mindmegette.hu

6 gyorsan összedobható sütemény, ha nem szeretnél a majálison feleslegesen pénzt költeni

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Megkezdődött az új gyermekvédelmi törvény tárgyalása a parlamentben

POLITIK

Szijjártó Péter: Háború helyett békét akarunk!

POLITIK

Zelenszkijt meghívták a NATO csúcsra

POLITIK

Varga Mihály: A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára