Szlovákiában Orbán Viktor szövetségese nyerte a választásokat

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

3 hónapja

Mennyire népszerű az ukrán elnök Európában?

Tanulságos adatok...

Közreadta idei, a közép-európai országokkal foglalkozó tanulmányát a Globsec nevű biztonságpolitikai kutatóhálózat. Az Egységben (még mindig) talpon című összeállítás alapját 2023 márciusában Bulgária, Csehország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia lakosságának egy reprezentatív mintáján elvégzett közvélemény-kutatások adják.

Nincs egység

A felmérés egyik fő tanulsága, hogy az Ukrajnának szánt támogatás mikéntjéről  megoszlanak a vélemények: az Oroszország ellen kivetett gazdasági szankciók kapcsán Lengyelországban a megkérdezettek 61 százaléka, a romániai válaszadók 60 százaléka, a szlovákiai résztvevők 56 százaléka úgy gondolja, hogy a szankciók nem hatásosak, és nem ártanak Oroszországnak. Erre hívta fel a figyelmet Anton Spisak, az egyesült királyságbeli Tony Blair Intézet kutatója is.

Az ukrajnai menekülteknek nyújtott támogatások kapcsán Magyarországon magasan a legpozitívabb az állampolgári hozzáállás: tízből kilenc magyar egyetért azzal, hogy Magyarország kormánya támogatja a háború elől menekülő ukrajnai érkezőket.

Magas egyetértés van a támogatások ügyében Lettországban, Lengyelországban, Litvániában. Lengyelországban ez csökkenő tendenciát mutat; ez utóbbi oka a kutatók szerint az, hogy Lengyelországban az ukrán menekültek többsége – túlnyomórészt nők és gyermekek – a legnagyobb lengyel városokban koncentrálódik, óriási terhet róva a helyi közigazgatásra, a lakhatásra, az iskolákra, a munkaerőpiacra és az egészségügyre a nagyszámú érkezők társadalomba való beilleszkedése során.

Nem csak Oroszország felelős a harcokért?

A felmérés felidézi, hogy az ukrajnai háború kitörése után végzett adatfelvételek esetében a közép-európai régióból Magyarország, Bulgária és Szlovákia esetében alacsony, mindössze 50 százalék körüli volt azon válaszadók aránya, akik szerint Moszkva felelős a háború kitöréséért. 

A háború második évére Magyarországon nőtt az Oroszországról a harcok kirobbantásának felelőseként gondolkodnak, míg Bulgária és Szlovákia esetében a tavalyi évhez képest nőtt is azok aránya, akik szerint a Nyugat provokálta Oroszországot.

A Globsec szerint az eredmény mögött az áll, hogy az ukrajnai háború meghatározó téma lett a két állam belpolitikai életében, mivel idén előrehozott választásokat tartanak. A kutatók szerint ebből a két országból érkezett a legtöbb Oroszországot támogató hozzáállást sejtető válasz.

 

Szlovákia, Bulgária és Románia esetében a nyugati támogatás egyik motorjának számító Egyesült Államok megítélése is ellentmondásos: ezen országokban a megkérdezettek abszolút többsége vélekedik úgy, hogy az Egyesült Államok azért rángatja bele országukat a háborúba, mert abból haszna származik. Magyarországon az ilyen vélekedések aránya 33 százalék.

A NATO kapcsán a katonai-védelmi szervezet jelentős támogatottságát mérték a tanulmány összeállítói, akik azt a következtetést vonták le, hogy a térségben jelentős társadalmi igény mutatkozik a kollektív védelem doktrinájára.

 

Csökken a szimpátia Zelenszkijjel szemben

A Globsec politikai vezetők támogatottságát is vizsgálta a térségben. Orbán Viktor magyar miniszterelnök népszerűsége egyáltalán nem egyhangú a régióban: de hazánk mellett például Bulgáriában és Szlovákiában és Romániában is magas.

A tanulmány ezen szakasza alapján az ukrajnai háború kezdetén szinte univerzális elismerést kivívó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatottsága több mint öt százalékpontot esett az utóbbi egy évben Csehországban, Romániában és Szlovákiában.

Utóbbiban ráadásul kevesebb mint a lakosság harmada vélekedik pozitívan az ukrán elnökről, miközben a pozsonyi vezetés Ukrajna támogatásának egyik élharcosa.

Ukrajna és Zelenszkij lakosságbeli támogatottsága kapcsán Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője lapunknak elmondta, ez annak köszönhető, hogy a nyugati sajtóban is megjelentek az ukrán elnököt kevésbé előnyös színben lefestő írások, melyek aztán ezen országok közvéleményét is formálni kezdték.

A Barátság kőolajvezeték felrobbantása Szlovákiát és Csehországot is hátrányosan érintette volna

– utalt Demkó Attila Zelenszkij kiszivárgott terveire, melyek szerint a kőolajvezeték felrobbantása is napirenden volt az ukrán döntéshozásban, és ami egyértelműen befolyásolta a válaszadást a szakértő szerint.

 

Az EU vizet prédikál és bort iszik

A tanulmány az Európai Unió lakossági támogatottságáról megállapítja, hogy Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában a megkérdezettek minimum hetven százaléka érzi úgy, hogy az Európai Unió megmondja országuknak, mit tegyen, és így valójában nincs ráhatása a döntéshozatalra. Demkó Attila szerint ez a Magyarországot és Lengyelországot ért eljárások miatt lehet így. 

„Egyértelmű, hogy nem fair módon tárgyal az Európai Bizottság. Kis országokkal szemben az EU vizet prédikál és bort iszik” – fogalmazott a szakértő.

Félreértés ne essék, itt nem egyszerűen Magyarországról vagy Lengyelországról van szó. Arról van szó, hogy hosszabb távon megbízhat-e egy kisebb ország az Európai Unióban

 – összegzett.

Orosz falvak elfoglalása, a Magyarországra is olajat szállító vezeték bombázása, és nagy hatótávolságú rakéták kilövése az orosz határon túli célpontokra – ezek is szerepeltek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök radikális tervei közt, amelyekről amerikai kémek szereztek tudomást.

Az interneten kiszivárgott amerikai katonai hírszerzési dokumentumokból kiderül, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz határokon túli támadásokat tervezett, így akart befolyás és lépéselőnyt szerezni a háborús konfliktusban – számolt be róla a The Washington Post amerikai lap

A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Egy januári megbeszélésen például azt javasolta, hogy Ukrajna mérjen csapásokat Oroszországra azzal, hogy orosz falvakat foglal el. Egy másik megbeszélésen az ukrán vezető azon siránkozott, hogy Ukrajnának nincsenek olyan nagy hatótávolságú rakétái, amelyek képesek lennének elérni az Oroszországban állomásozó orosz csapatokat, és nincs semmi, amivel megtámadhatná azokat. Ennek érdekében ilyen fegyverek beszerzését sürgette.

Egy februári, Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón pedig Zelenszkij azt javasolta, hogy robbantsák fel a Barátság kőolajvezetéket, amely olajat szállít Magyarországra, és kritikus fontosságú a magyar gazdaság szempontjából. Az amerikai hírszerzők szerint Zelenszkij rendkívül dühös volt a találkozó idején hazánkra.

Emlékezetes, hogy Ukrajna többször is azzal fenyegette meg a magyar kormányt, hogy megakadályozza a kőolaj behozatalát a vezetéken keresztül, ha nem áll be a sorba az uniós szankciókat illetően Oroszországgal szemben. Egy tavaly májusi megbeszélésen az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes azt találta mondani, hogy 

Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték

 

A csővezeték déli ágán – amelynek a felrobbantásáról az ukrán elnök beszélt – keresztül évente csaknem nyolcmillió tonna orosz olaj érkezik. Ennek kiesése súlyos problémát okozna a magyar gazdaságban, nem hiába kapott a magyar kormány mentességet az orosz kőolajra vonatkozó tilalom alól. Még úgy is lenullázódhatna a magyar ipar, hogy egyébként a hazai tartalékok több hónapra elegendők, illetve az Adria vezetéken lehet pótolni az esetlegesen kieső mennyiség egy részét, bár ez közel sem ennyire egyszerű folyamat – írja a Világgazdaság, amely megjegyzi azt is, hogy az amerikai kémek információi alkalmasak arra, hogy még inkább lerontsák Magyarország és Ukrajna egyébként is terhelt viszonyát. Felmerül a gyanúja annak is, hogy az ukránoknak közük lehet az egyébként gyakori működési zavarokhoz a Barátság vezeték körül. Legutóbb éppen pár napja, május 10-én derült ki, hogy támadás érte a csővezetéket a brjanszki töltőállomáson.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szétfeszítik a bikinifelsőt Zoltán Erika hatalmas mellei - kép

origo.hu

Sokkoló dolgot árult el magáról a TV2 sztárja 18+

life.hu

Három népszerű étel, amit soha ne fogyassz, ha nem akarsz ételmérgezést - állítja a mikrobiológus

hirtv.hu

Napindító – Robert Fico pártja nyerte a szlovákiai választást

ripost.hu

Már 6 éve, hogy Cinthya Dictator szerelme, Molnár Tamás újjászületett

vg.hu

Szemünk láttára omladozik a legnagyobb talpon maradt kriptotőzsde

origo.hu

Keresztelő közben szakadt le egy templom teteje, rengeteg a halott - képek

mindmegette.hu

Ha ezt a videót megnézed, soha többé nem aprítod másképp a hagymát!

origo.hu

Családtámogatás az árakon és a munkatársakon keresztül (x)

ripost.hu

"Öreg vagy és csúnya!" Durva szavakkal illették Michael Jackson lányát

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek a legjobb vezetők: érdemes rájuk hallgatni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Járdán parkolás? Buszsáv? Mozgássérült parkoló? Karácsony Gergelyt nem érdekli a KRESZ

POLITIK

Felrobbant egy ház Esztergomban, egy TEK-es meghalt...

POLITIK

Az OTP feljelentette Karácsony Gergelyt és mozgalmát

POLITIK

Brüsszel az amerikai befektetők érdekét védi a magyar gazdákkal szemben

POLITIK

Új flottát hoz létre Ukrajna

POLITIK

Robert Fico pártját ma megbízzák kormányalakítással

POLITIK

Az amerikai polip újabb "csápja": Somogyi Zoltán

POLITIK

Szijjártó Péter: Világszintű a terrorfenyegetettség