3 hónapja

Meddig tarthat és terjedhet még a háború?

Ezt találgatja a világ.

A biztonságpolitikai szakértő, Nógrádi György úgy látja, hogy a kahovkai vízierőmű és a Togliatti-Odessza ammóniavezeték felrobbantása beláthatatlan következményekkel fog járni. A szakértő elárulta az Origonak, hogy milyen aggasztó fejleményekre számíthatunk, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Soros György üzletembernek milyen szerepe van a háború alakulásában. Soros György ma a világ egészére kiterjedő hálózatot működtet, amelynek struktúráját már a következő generációra hagyományozta, hisz a birodalmat már jórészt a fia irányítja.

Az utóbbi időben egyre inkább eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint felrobbant a Togliatti-Odessza ammóniavezeték a Harkov régióban. Annak tükrében, hogy pár nappal korábban a kahovkai vízierőművet felrobbantották, hogyan értékelhetjük a fennálló helyzetet?

Mindkét fél a másikat vádolja a vízierőmű felrobbantása ügyében. Ami viszont érdekes, hogy a NATO főtitkára és az európai unió összes vezetője azt közölte ennek kapcsán, hogy orosz terrorcselekményről van szó. Az elmúlt 24 órában viszont a német kormány azt kommunikálta, hogy valószínűleg műszaki hiba lehetett, mert ez egy régi, szovjet erőmű. A brit miniszterelnök és a Fehér Ház azt mondták, hogy nem tudni pontosan, hogy mi történt. Ez korrekt hozzáállásként értékelhető, mert két nyugati nagyhatalom visszakozott.

A GÁTKATASZTRÓFÁNÁL SZÖRNYŰ AZ A TÉNY, HOGY A DNYEPER MINDKÉT OLDALÁT ELÖNTI A VÍZ, TEHÁT EZ EGY RENDKÍVÜL HÁTRÁNYOS HELYZET AZ OROSZOK ÉS AZ UKRÁNOK SZÁMÁRA IS.

Azóta mindkét fél elmondta, hogy mennyi katonájuk veszett oda Nova Kahovkánál, de mindkét fél hazudik; a háború kezdete óta ezt teszik. Ami tény, hogy

A ROBBANTÁS HELYSZÍNÉN MÁR KATONAI TÁMADÁST NEM TUD EGYIK FÉL SEM VÉGREHAJTANI.

Az amerikai Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke is nyilatkozott az ügyben, és elmondta, hogy

látják az ukrán támadás előkészületeit, de tudomásul kell venni, hogy ez a háború elhúzódik.

A gátrobbantás okozta árvíz Herszonban 2023. június 6-án. Hajnalban robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátján, az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével.

FORRÁS: MTI/EPA/IVAN ANTIPENKO

Az ammóniavezeték felrobbantása kapcsán fontos leszögezni, hogy itt is mindkét fél egymást vádolja. Az orosz álláspont az, hogy ha és amennyiben ezek a merényletek folytatódnak, Oroszország nem fogja engedélyezni az ukrán gabonaexportot.

Mi várható? Jól látszik, hogy az eszkaláció tovább folytatódik, az oroszok pedig visszavásárolják a korábban eladott fegyvereiket: érdekes módon a világ erre nem figyel oda.

Éppen Mianmartól vásárolnak vissza fegyvereket az oroszok. Zelenszkij az egész világot felelőssé teszi a háborúért, de valahogyan ezt sem veszi komolyan senki. Az ukrán elnök például a szerdai beszédében bejelentette, hogy a Vöröskeresztnek felelőssége van abban, hogy nem mentek hamarabb segíteni.

Ötvenmérföldes hatótávolságú HIMARS rakéta-sorozatvetővel támadta az ukrán hadsereg a Nova Kahovka-gátatderül ki a herszoni offenzívát vezető Andris Kovalcsuk ukrán vezérőrnagy decemberi nyilatkozatából. Tehát az ukránok a gátat korábban már megrongálták annak érdekében, hogy lelassítsák az oroszok előrenyomulását. Ez miért fontos információ, és mit árul el az ukránok hozzáállásáról például a béketervek elutasításával összefüggésben?

A lényeg az, amit Ön itt említett. Ha megnézzük, akkor körülbelül háromnaponta kijön egy béketerv. A legújabb béketervek közé tartozik az indonéz, a dél-afrikai, a vatikáni, a brazil és a kínai.

MI A KÖZÖS EZEKBEN? HOGY AZONNALI FEGYVERSZÜNETET ÉS BÉKETÁRGYALÁSOKAT JAVASOLNAK, TEHÁT UGYANAZT MONDJÁK, MINT A MAGYAR KORMÁNY.

Mi az ukránok álláspontja? Nem kell fegyverszünet, mert az azt jelentené, hogy Ukrajna területeket veszít el. A béketerveket előterjesztők viszont azt mondják, hogy mindkét fél vonja vissza a csapatait 15 kilométeren, az ukránok viszont ezt nem fogják megtenni, hiszen ukrán területekről van szó. A nyugatiak, harmadik országbeliek népszavazást javasolnak a vitatott területeken. Az ukránok ezt elutasítják, hiszen az ukránok szerint azok ukrán területek. A népszavazás egyébként jó ötlet lehetne, de több ponton is problémás. Például, hogy ki szavazzon? Mindkét fél rengeteget csal ezeken a népszavazásokon. A másik, hogy ha egyszer megengedik, hogy Európában egy vitatott terület sorsáról népszavazást tartsanak, akkor felmerül a kérdés, mi a helyzet más vitatott területekkel? Mindenki a vélt vagy valós nemzeti érdeke szerint cselekszik.

A kahovkai gátszakadás katasztrofális hatással lesz a taposóaknák felkutatására – figyelmeztetett a Vöröskereszt. Erik Tollefsen, a szervezet osztályvezetője arra figyelmeztetett, hogy az elmozdult aknák nemcsak a herszoni lakosok számára jelentenek veszélyt, hanem a segíteni érkezőkre is. Ez a helyi lakosság számára miért gond, és mi a baj a Zelenszkij-féle hozzáállással (biztosra veszi, hogy a mentőcsapatokat lőni fogják az orosz katonák)?

A taposóaknákról nemzetközi szerződések vannak érvényben, amit Oroszország és az Egyesült Államok nem írtak alá. A problémát az jelenti, hogy a taposóaknák pontos elhelyezéséről fogalmunk sincs. Emlékezzünk rá, hogy a jugoszláv háborúk után a taposóaknák nagyon komoly problémákat okoztak. A második világháborúban, az észak-afrikai fronton a britek és németek taposóaknák tömegét tették le, és ezek napjainkban is évente 200-300 ember életét követelik, mert nem tudjuk, hol vannak. Plitvicében például a főút mellett a mai napig óriási aknaveszély van, életveszélyes lelépni az útról.

A GÁTSZAKADÁSNÁL 10 BALATONNYI VÍZMENNYISÉG KISZABADULT, ÓRIÁSI A BAJ, MERT A VÍZ VISZI AZ AKNÁKAT, ÉS NEM TUDJUK MERRE. SENKI SEM TUDJA, HOGY A HÁBORÚ JÖVŐBENI LEZÁRÁSÁT KÖVETŐEN HOL HÚZÓDIK MAJD AZ OROSZ-UKRÁN HATÁR, ÍGY A HELYZET ELÉG BONYOLULT, ÉS EZEK AZ AKNÁK A JÖVŐBEN IS EMBERÉLETEKET FOGNAK KÖVETELNI.

Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én

FORRÁS: MTI/EPA/OLEH PETRASZJUK

Arról pedig nem beszélünk, hogy két szláv nép, amely évszázadokon át úgy, ahogy együtt élt, most gyűlöli egymást, nem lehet tudni, mi lesz a vége. Elég, ha megnézzük, hogy nemrégiben Szerbiában két komoly fegyveres gyilkosságsorozat is történt, mert rengeteg fegyver van kint, és túl sok a trauma, a feldolgozatlan frusztráció. Ezek a lelki sebek tragédiákhoz vezetnek.

Soros György nemrég a Project Syndicate oldalon tette közzé legfrissebb írását, amelyben arra utalt, hogy valójában az ukrán háború nem is alakult olyan rosszul, mint amire sokan számítottak, hiszen hiába érte sokként a világot és borult fel az élelmezési lánc, valamint a geopolitikai viszonyok is átrendeződtek, mégsem jött el a várt globális katasztrófa. Soros György rendkívül veszélyes dolgokról is írt. Mi a célja az üzletembernek, és mit okozhatnak a szavai?

Soros György ma a világ egészére kiterjedő hálózatot működtet, amely

A HALÁLA UTÁN IS FENN FOG MARADNI, MERT A CSALÁDJA ÉS A SOROS SZERVEZETEK TOVÁBB FOGJÁK TUDNI MŰKÖDTETNI EZT A STRUKTÚRÁT.

Soros eddigi színre lépése mindig az amerikai demokraták és az ő saját céljait szolgálták. Sorost úgy fogadták a bürokraták Brüsszelben, mintha államfő lenne, az emberei és a fia úgy járnak be a Fehér Házba, mintha haza mennének.

Soros György és fia, Alex Soros Nancy Pelosival

FORRÁS: ALEXANDER SOROS/TWITTER

Sorosnak Hillary Clintonnal abszolút baráti viszonya volt.

ALAPVETŐ CÉLJA A VILÁG BEFOLYÁSOLÁSA AZ AMERIKAI DEMOKRATÁK ÉS A SAJÁT CÉLJAI SZERINT. EZ ÓRIÁSI KÁROKAT OKOZ A VILÁGNAK ÉS AZ USA-NAK IS.

Ha és amennyiben nyernek a republikánusok a jövő évi választáson, akkor Soros szerepe alapjaiban fog megváltozni, és leértékelődni. Ha a demokraták nyernek, akkor ameddig él, Soros Györggyel számolni kell. 

Amikor tavaly megkezdődött a háború, az amerikaiak azt jelezték a szövetségeseik felé – így a magyarok felé is –, hogy nem lesz hosszú háború, maximum 3-4 napig fog tartani. Az akkori orosz elképzelés szerint 7-8 napig tartott volna a háború, de egyik előrejelzés sem jött be. A brit hírszerzés kivételével senki nem jelezte előre, hogy Európában háború lesz. Tavaly előtt decemberben az ukrán védelmi miniszter Budapesten volt, és azt mondta, hogy hiába vannak csapatmozgások, nem lesz háború. A Soros-féle előrejelzések azt jósolták, hogy Ukrajna ellenáll és van esélye. Már akkor sem látták világosan, hogy

egy atomhatalmat legyőzni nem lehet, és az ukrán hadsereg rendkívül nagy létszámhiánnyal küzd. Soros, mint annyiszor a történelemben, most is színre lépett.

Soros György, ahogyan arról a Ripost is beszámolt, nemrég a Project Syndicat oldalon tette közzé legfrissebb írását. Ebben kifejtette, hogy valójában az ukrán háború nem is alakult olyan rosszul, mint amire sokan számítottak, hiszen hiába érte sokként a világot és borult fel az élelmezési lánc, valamint a geopolitikai viszonyok is átrendeződtek, mégsem jött el a várt globális katasztrófa. Soros György rendkívül veszélyes dolgokról is írt, például arról, hogy az ukránoknak vissza kellene szerezniük a Krím felett az irányítást. Ez viszont az utolsó vörös vonalnak számít az oroszok számára, mivel Moszkva egy ilyen inváziót úgy értelmezne, hogy veszélyben van Oroszország léte, vagyis a nukleáris doktrínájuk szerint atomfegyverhez kellene nyúlniuk. Mutatjuk, hogy miért rémisztő az, hogy ha a nyugati baloldali vezetők és brüsszeli bürokraták Soros György cikkét egyfajta útmutatóként kezdik el kezelni.

Soros György szerint a kollektív nyugati háborúpártiság ahhoz járult hozzá, hogy Ukrajna készen áll ellentámadást indítani, amint az összes beígért nyugati fegyver megérkezik, beleértve az amerikaiak által odaígért F-16-os vadászgépeket, amelyek még a nyugati szakértők szerint sem eredményeznek majd semmilyen lényeges változást a fronton, hiszen az orosz légierő gyakorlatilag érintetlen maradt a háború során, a legmodernebb gépeiket be sem vetették, ha pedig bevetették, akkor is csak arra használták őket, hogy hosszú távú precíziós rakétákat indítsanak Oroszország határain belül.

Soros György a Krím elleni támadásra buzdítja az ukránokat

FORRÁS: IMAGINECHINA VIA AFP/DYCJ - IMAGINECHINA/DYCJ

A tőzsdespekuláns arról is ír, hogy ha az ellentámadás sikeres lesz, a Krím-félsziget lesz a fő célpont, azon belül is az orosz hadsereg haditengerészeti központi bázisa. Szintén kiemeli, hogy amennyiben a korábban már megrongált Kercsi-hidat az ukránok teljesen elpusztítják, akkor a Krím az ukránoknak lenne kiszolgáltatva a vízellátás terén.

SOROS KONKRÉTAN ARRÓL ÍR, HOGY AZ UKRÁNOKNAK MINDENT MEG KELL TENNIÜK ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY A KRÍMET ELZÁRJÁK AZ IVÓVÍZ ELŐL, BELEÉRTVE A POLGÁRI LAKOSSÁGOT, KÖZTÜK A NŐKET ÉS A GYEREKEKET IS.Ez a Soros-okfejtés felettébb érdekes azok után, hogy nemrég rejtélyes körülmények között felrobbantották a Nova Kakhovka-i vízerőmű gátját. Egyelőre nem lehet biztosra mondani, hogy ki állhat a merénylet mögött, Soros szavai azonban új megvilágításba helyezik a történteket.

Az ukránok érdekében állhatott a gát felrobbantása

FORRÁS: AFP/-

Resperger István ezredes az Origónak adott interjújában kiemelte, hogy amennyiben az ukránok követték el a merényletet,

A CÉL AZ LEHETETT, HOGY CSÖKKENTSÉK A KRÍM VÍZELLÁTÁSÁT.

A gát felrobbantása azonban rendkívül veszélyes, szinte már őrültnek mondható cselekedet. Ennek oka, hogy részben ez a víztározó látja el vízzel a zaporizzsjai atomerőművet is.

Volodimir Zelenszkij korábban már számtalan alkalommal tett olyan lépéseket, amelyek sokak szerint a terrorizmus kategóriájába sorolhatóak. A Moszkva elleni dróntámadás, valamint az Északi Áramlat felrobbantása is ezek közé tartozik. Az utóbbiból kiindulva egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy hasonló robbantásos akciót hajtottak végre a Nova Kakhovka-i gát esetében is.

Volodimir Zelenszkij korábban sem riadt vissza a terrorcselekményektől

FORRÁS: UKRÁN ELNÖKI IRODA

Az ukrán elnök egyébként megszállottja a Krímnek; többször kijelentette már, hogy addig nem lesznek béketárgyalások, amíg az összes ukrán területet - beleértve a történelmileg mindig is orosz Krímet - el nem foglalják. Krímet 1954-ben Hruscsov ajándékozta oda az ukránoknak, a városi legenda szerint részegen. A hivatalos szovjet megfogalmazás szerint ez "az orosz nép dicső cselekedete, amivel megemlékeznek az orosz-ukrán újraegyesülés 300. évfordulójáról"

.EZZEL EGY RENDKÍVÜLI, STRATÉGIAILAG JELENTŐS TERÜLET KERÜLT AZ UKRÁNOKHOZ 860 EZER OROSZ LAKOSSAL EGYÜTT - A KOMMUNISTA PÁRTFŐTITKÁR NYILVÁN ÚGY GONDOLHATTA, A SZOVJETUNIÓN BELÜL ÚGYIS MINDEGY. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014. március 18-án arról beszélt, hogy a Krímnek szent és civilizációs jelentése van Oroszország számára, hiszen itt keresztelték meg I. Vlagyimir kijevi fejedelmet. Putyin szerint a Krím mindig is Oroszország szerves része volt és elképesztő hiba volt odaadni a szovjet Ukrajna számára. Az orosz elnök véleménye szerint Oroszországot egyszerűen kifosztották, amikor a szovjet birodalom bukása után a Krím megmaradt Ukrajna részeként.

Putyin és rengeteg orosz számára a Krím 2014-es visszafoglalása történelmi cselekedet volt, ezért mindent el fognak követni annak érdekében, hogy megőrizzék a történelmi Oroszország határait. Ráadásul 2014 óta nagyarányú népességcsere is végbe ment a félszigeten. Az ukránok és a krími tatárok jelentős része elhagyta a Krímet, míg nagy számú orosz lakos érkezett. Ennek a ténye is arra enged következtetni, hogy a gát elleni merényletet az ukránok tervezték el és hajtották végre, hiszen semmilyen orosz érdek nem diktálja azt, hogy saját lakosaikat zárják el az ivóvíz elől.

Putyin szerint a Krím szent Oroszország számára

FORRÁS: AFP/MIKHAIL KLIMENTYEV

Az, hogy a Krím körül problémák lesznek, már nagyon korán látható volt. Zbigniew Brzezinski politológus 1996-ban, A nagy sakktábla című könyvében írt arról, hogy a Krím komoly szerepet játszik majd a posztszovjet országok instabilitásában. Ez a jóslat 2014-re bekövetkezett, 2023-ban pedig újra célkeresztben van a félsziget, hiszen ezúttal az ukránok próbálják meg elfoglalni az oroszoktól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már többször elmondta, hogy Moszkva nem fogja engedni, hogy ez a történelmileg orosz terület ismét más ország kezére kerüljön. Ráadásul amennyiben ez megvalósulna, az nemcsak Putyin személyes veresége lenne, hanem egyben azt is jelentené, hogy Oroszország megszűnt világhatalomnak lenni.

Robert Gates, az Egyesült Államok korábbi védelmi minisztere a The Washington Post által tartott online konferencián vett részt még idén februárban, ahol arról beszélt, hogy lát esélyt a Donbasz visszafoglalására, viszont a Krím elfoglalása már rendkívül nehéz lenne. A nyugati katonai vezetők egyetértenek ebben; nem tűnik úgy, hogy az ukránokon kívül más szeretné, hogy nagyszabású katonai bevetés induljon a félsziget ellen,

HISZEN EZZEL DRASZTIKUS MÉRTÉKBEN NŐNE AZ ATOMFENYEGETETTSÉG.

Pontosan erre utalt Dimitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese is, amikor kijelentette, hogy a Krím elleni támadásra az orosz reakció megegyezik majd az ítélet napjával. A volt orosz elnök szerint a Nyugat nem képes elfogadni a Krímet Oroszország részeként, ez pedig szisztematikus fenyegetést jelent Oroszországra nézve.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmas hazugsággal, rosszul eljátszott családi bohóckodással próbálkozott a már megbukott Voice

origo.hu

Képtelenség levenni a tekintetet a szuperszexi ringlány hatalmas melleiről - képek

life.hu

70 éves korában megnősült Hulk Hogan: fotón a harmadik felesége, aki 24 évvel fiatalabb nála

mandiner.hu

Gyurcsány (már megint) újraosztaná mások vagyonát

ripost.hu

70-80 ezerrel több pénzt kap egy átlagnyugdíjas novemberben

vg.hu

Melyik változó kamatozású állampapírt válasszuk az átalakuló környezetben? – a szakértő válaszol

origo.hu

Köllő Babett magából kikelve ordibált, dobálta zsűritársát

mindmegette.hu

Ejha! Erdei Zsolt teljesen odavan Rácz Jenő box-tehetségéért!

ripost.hu

Újabb rendőrgyilkosság történt: egy ember meghalt, egy megsebesült

ripost.hu

Ők a legszerencsésebb jegyek a kínai horoszkóp szerint

ripost.hu

Nyom nélkül tűnt el a 25 éves Tímea, égre-földre keresik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Járdán parkolás? Buszsáv? Mozgássérült parkoló? Karácsony Gergelyt nem érdekli a KRESZ

POLITIK

Felrobbant egy ház Esztergomban, egy TEK-es meghalt...

POLITIK

Az OTP feljelentette Karácsony Gergelyt és mozgalmát

POLITIK

Brüsszel az amerikai befektetők érdekét védi a magyar gazdákkal szemben

POLITIK

SS-katonát ünnepelt Zelenszkij Kanadában

POLITIK

Újabb jelentős migránshullám veszélyezteti Európát

POLITIK

Lavrov az ukrán béketervről

POLITIK

Gyilkosságok, robbantások, keresztényüldözés, antiszemitizmus