Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2023.06.18.
Módosítva: 2023.06.18.

8 millió forintot akar fizettetni a be nem fogadott migránsok után Brüsszel

Erőszakkal akar bevándorlóországot csinálni Magyarországból Brüsszel.

Az uniós országok belügyminiszterei két hete többségi döntéssel megszavazták a migránsok kötelező szétosztását a tagállamok között. Ez azt jelentené, hogy migránsonként körülbelül nyolcmillió forintot kell fizetnie Magyarországnak  azok után, akiket nem akar befogadni. 

Idén csak Olaszországb 50 ezer migráns lépett be illegálisan az EU-ba  Fotó: MTI 

 A döntésre közösség oldalán reagált Orbán Viktor. A miniszterelnök azt írta: "Brüsszel visszaél a hatalmával. Át akarják telepíteni Magyarországra erővel a migránsokat. Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból." 

 

Rétvári Bence, aki részt vett az uniós belügyminiszterek tanácsának brüsszeli ülésén, a döntésről az M1-en úgy fogalmazott, ez nem más, mint a migránskvóta, amelyet már többször megpróbáltak "áterőltetni" a tagállamokon. Korábban egy önkéntes kvótát vezettek be, de ez nem volt sikeres, ezért akarja Brüsszel most "erőszakkal" elosztani a migránsokat - mondta Rétvári, hozzátéve, ha Magyarország ezt nem szeretné megtenni, akkor büntetést kaphat, amit a tervezetben "pénzügyi hozzájárulásnak" hívnak.

Többségi szavazással, a hatalommal visszaélve született döntés a migránsok kötelező szétosztásáról   Fotó: Havran Zoltán

Az államtitkár szerint az is látható, hogy Brüsszelben megkeresték azt a testületet, ahol a migránskvótáról szóló döntést – a hatalommal visszaélve – többségi szavazással át lehetett vinni.

Közölte: a kérdésben az Európai Tanácsnak, vagyis az állam- és kormányfőket tömörítő testületnek kellett volna konszenzussal döntenie.
A szavazás menetéről azt mondta, hogy a jogszabály tervezetét elküldték az érintetteknek elektronikus levélben, majd 10 perc múlva papíron is kiosztották, és 20 perc múlva már szavaztak is róla. Rétvári Bence szerint Brüsszelben nem fogadják el, hogy Magyarország megvédi a külső határokat, ennek a másfél milliárd eurónyi költségét pedig nem akarják kifizetni.

Magyarország 650 milliárd forintot költött a déli határ védelmére az EU közös határát védve. Brüsszel a költség ek 1 százalékát fizette ki  Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Magyarország ezt a javaslatot végig ellenezte Lengyelországgal együtt, és amennyiben a vonatkozó jogalkotási folyamat végigmegy, a tagállamoknak nem lesz beleszólása abba, kik fognak élni területeiken.  Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, Magyarország nem kér a Brüsszelben megszavazott tervezetből.

 

A német Tagesschau szerint az EU külső határain fekvő államok, így Olaszország, illetve Németország, a migránsok egyik legfőbb célállomása szorgalmazta leginkább a döntést. A németek ráadásul úgy, hogy odahaza máris hevesen bírálják a Zöldek szimpatizánsai a tervezetet, amit túlságosan szigorúnak tartanak. Elképzelhető az is, hogy az Európai Parlament a következő hónapokban tárgyalni fog a tervezetről a tagállamok képviselőivel. Amennyiben  azt a jövő júniusi európai parlamenti választásokig nem fogadják el, akkor a megváltozó politikai erőviszonyok újra tárgyalásokat tehetnek szükségessé.

A magyar kormány, ahogy eddig is, a népszavazással megerősített magyar lakossági álláspontot képviseli, és mindent meg fog tenni, hogy a migránskvóta elfogadását megakadályozza – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hirdetés

Egy ilyen horderejű migrációs és menekültügyi csomag hosszú távra befolyásolja az európai biztonságot, az európai emberek mindennapi életét – közölte Bakondi György a Brüsszelben a napokban elfogadott, a menekültek kötelező szétosztásáról szóló döntéssel kapcsolatban.

Utalt arra, hogy bár sok baloldali politikus azt mondja, ez nincs így és a terrorizmus is jelentéktelen dolog, de egy héten belül két migránsokhoz kapcsolódó súlyos bűncselekmény is történt: az egyik Franciaországban, a másik Angliában.

A most elfogadott csomag súlyos hatással lesz a közbiztonságra, a szociális ellátórendszerre és a közegészségügyi rendszerre – fogalmazott Bakondi György, hozzátéve, hogy az új kvótaszabályt a belügyi tanácsban „meglepetésszerűen, erőfölénnyel visszaélve, számos európai ország, nemzetállamok érdekeit semmibe véve” szavazták meg.

Egy brüsszeli központból döntést hozhatnak arról – folytatta –, hogy illegálisan érkezett migránsokat átcsoportosítanak általuk kiválasztott európai országokba arra hivatkozva, hogy ki lehet váltani pénzzel: vagyis nem kötelező ez a kvóta. De nem erről van szó – tette hozzá, ez egy büntetés: 

migránsonként 8 millió forintnak megfelelő euróval lehet kiváltani.

A magyar kormány, ahogy eddig is, a népszavazással megerősített magyar lakossági álláspontot képviseli, és mindent meg fog tenni, hogy a migránskvóta elfogadását megakadályozza – jelentette ki a főtanácsadó.

 

Bakondi György közlése szerint több államban – Spanyolországban, Franciaországban, Ausztriában – is visszatérő vélemény, hogy nem jó irány, ami látszik ebből a „csomagból”. Egy biztos: „minden olyan lépés, amely ismeretlen személyazonossággal, maffiaszerű bűnszervezetek által Európába juttatott emberek kötelező befogadását, eltartását, hosszú távon az adott társadalom teljes átformálását okozza, az olyan alapvető szuverenitási és nemzeti érdekérvényesítési kérdés, amely mindaddig, amíg Magyarországon nemzeti kormány van, ez egészen bizonyosan nem kerülhet bevezetésre”.

Hozzátette: megkeresik a módját annak – politikai vitákban, egyeztetéseken, akár bírósági eljárásokon is –, hogy megakadályozzák e súlyosan hátrányos és veszélyes lépés megvalósulását.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kitért arra is, hogy milyen nyomás alatt állnak jelenleg a határaink.

Mint mondta, a Frontex, az európai határ- és partvédelmi ügynökség jelentései szerint még mindig a balkáni útvonal és azon belül a magyar határ a fő irány. Ugyanakkor tapasztalható némi eltolódás Bulgária, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország útirányra is. Ezzel együtt is, az idén Magyarországon elfogott illegális migránsok száma elérte az 59 ezret.

A konzervatívok és a liberálisok is támadják a migránskvótát az Európai Parlamentben. A szocialisták, a liberálisok és a zöldek élesen bírálták az Európai Tanácsban minősített többséggel meghozott döntést. Szerintük ugyanis az nem veszi figyelembe a migránsok emberi méltóságát és szabadabb kezet adna a tagállamoknak a menedékjogot nem kapott migránsok visszatérítésében.

Hirdetés

Az Európai Parlament a június végén esedékes kormány- és államfői csúcstalálkozó előkészítéséről tartott vitát a szerdai plenáris ülésen Brüsszelben.  Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólásában hangsúlyozta: Brüsszel megint nem tanul a saját hibáiból, a külső határvédelem megerősítése és támogatása helyett a kötelező kvóta szerinti elosztást javasolja, amelyet újra meghívóként értelmeznek majd illegális bevándorlók milliói. 

 

Az illegális migráció megállítására, a külső határvédelem megerősítésére, így Magyarország határvédelmi erőfeszítéseinek anyagi támogatására lenne végre szükség

 – jelentette ki. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye szerint Gál Kinga hangsúlyozta: az Európai Tanács már világosan megfogalmazta, hogy a migrációt érintő kérdésekben csak konszenzussal lehet dönteni. Ehhez képest a belügyminiszterek múlt heti ülésén minősített többséggel, puccsszerűen nyomták át a migrációs csomagot. 

Az elfogadott csomag tartalmazza a kötelező kvóta szerinti elosztást, amit újra meghívóként értelmeznek majd illegális bevándorlók milliói. Illegális migránsokat beengedni nem akaró tagállamokra pedig pénzbüntetést rónának ki a szolidaritás jegyében

– mutatott rá.  A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint az illegális migráció megállítására, a külső határvédelem megerősítésére és anyagi támogatására lenne végre szükség. Gál Kinga leszögezte: mi, magyarok népszavazáson is döntöttünk róla, hogy nem kérünk a migránsokból és a kötelező kvótákból. Szuverén államként jogunk van eldönteni, hogy kivel akarunk együtt élni. Hozzátette: mindeközben minden jel arra utal, hogy az orosz agresszió miatt kirobbant háború eszkalálódik. 

A további pusztítás megállítása, emberéletek megmentése végett fegyverszünetre lenne végre szükség, hogy béketárgyalások kezdődhessenek, melyek elvezetnek a tartós békéhez

 – zárta felszólalását a képviselő.

A Hír TV tudósítása szerint a konzervatívok és a liberálisok is támadják a migránskvótát az Európai Parlamentben. A szocialisták, a liberálisok és a zöldek élesen bírálták az Európai Tanácsban minősített többséggel meghozott döntést. Szerintük ugyanis az nem veszi figyelembe a migránsok emberi méltóságát és szabadabb kezet adna a tagállamoknak a menedékjogot nem kapott migránsok visszatérítésében. A baloldal szerint az szembemegy az európai értékekkel. 

A szocialisták elutasítják a kötelező határeljárást, amely azt jelenti, hogy a menedékkérők addig nem léphetnek be az Európai Unió területére, amíg kérelmüket el nem bírálják. Ez az eljárás pedig akár fél évig is eltarthat, ez idő alatt akár valamilyen felügyelet alá is helyezhetik a bevándorlókat. A liberálisok azt hangoztatták, hogy el kell ismerni a gazdasági bevándorlást, s a migránsoknak biztos útvonalat kell biztosítani Európába, a zöldek viszont egyenesen úgy fogalmaznak, hogy a megállapodás a szélsőjobb nézeteit tükrözi, mivel a tagállamok szabadabb kezet kapnak a migránsok visszatérítésében. 

Élesen bírálták az Európai Bizottságot, és annak elnökét Ursula von der Leyent amiatt is, mert egymilliárd eurót kínálnak Tunéziának a migránsok visszafogadására, sőt gusztustalannak nevezték, hogy a bevándorlókat be nem fogadó tagállamok 20 ezer euróval válthatnák meg az emberi jogokat – tudósít a Hír TV

Az európai konzervatívok ugyanakkor a külső határok védelmét hangsúlyozták, azt mondták, azt erősíteni kell, s csak azoknak az embereknek kell menedékjogot adni, akik erre rászorulnak és valóban üldözik őket hazájukban. A lengyelek pedig kiemelték, hogy országuk népszavazást tervez a migrációról, sőt egyes francia képviselők szerint hazájukban is szükség lenne egy referendumra erről. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: Zidane nyártól sztárcsapat edzője lesz

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

magyarnemzet.hu

Erdély is fegyverkezik, gyorsan meg is kapták az F-16-osokat

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Ördög Nóra erre a népszerű magyar ételre bukkant Tajvanon

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra