Létrehozva: 2023.06.06.
Módosítva: 2023.06.06.

Irtózatos gátrobbantás Ukrajnában

Több tucat település, emberek százezrei veszélyben.

Kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat. Az oroszok és az ukránok egyaránt egymást vádolják. A robbantás következtében több tucat települést önthet el az árvíz- írta meg az Index.

A Dnyeper folyón, Herszon közelében, orosz megszállás alatt álló területen lévő gát felrobbantásáról előszőr az orosz és ukrán nyelvű közösségi médiában jelentek meg a hírek. Azóta már néhány videófelvételt is közzétettek a helyszínről, többek közt az alábbit is.

Az egyik felvételen – állítólag még a gát felrobbantásának pillanata is látható. Időközben kiderült, hogy az utóbbi videón egy korábbi robbanás látható a gátnál.

Órákon belül „kritikus” tartományba érhet a vízszínt

A brit The Guardian azt írja, hogy orosz részről Nova Kahovka kinevezett polgármestere először cáfolta a közösségi médiában megjelent értesüléseket a gát felrobbantásáról. Később a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség viszont arról számolt be, hogy felrobbant a gát. Az oroszok azóta „terrorcselekményként” emlegetik a történteket (rendszerint az ukrán szabotázsakciókat szokták így jellemezni).

A robbantásról az ukrán hadsereg is kiadott már egy közleményt. Abban azt írták, hogy az orosz hadsereg hajtotta végre az akciót, és hogy jelenleg is zajlik a következmények, a lehetséges károk felmérése.

Olekszandr Produkin herszoni kormányzó nemrég azt írta, hogy megkezdték az evaukációt azokban a falvakban, amelyek víz alá kerülhetnek. Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó pedig arról számolt be, hogy a vízszint 5 órán belül a „kritikus” tartományba érhet.

Egyben felszólította a megszállt területeken élőket is arra, hogy meneküljenek el a veszélyeztetett helyekről.

Miért katasztrofális, ami történt?

A 30 méter magas, több mint 3 kilométer hosszú gát még 1956-ban épült, a kahovkai vízerőmű részeként,

ÉS EGY NAGYOBB TÓNYI VIZET TARTOTT VISSZA.

A The Guardian szerint a víztározóban nagyjából annyi víz volt, mint amennyi a 4400 négyzetkilométeres utahi Nagy Sóstóban található. A portál szerint még az sincs kizárva, hogy a háború előtt több százezer lakossal rendelkező Herszon városát is elönti az árvíz. Másrészt a Krím-félsziget, a zaporizzsjai atomerőmű vízellátását, illetve közvetve még Ukrajna energiaellátását is megnehezítheti a gát felrobbantása,

Az ukrán rendőrség is evakuációra szólított fel

Az ukrán rendőrök a közösségi médiában közzétettek egy felhívást, amelyben felsoroltak 9 olyan, a Dnyeper jobb partján lévő települést, amelyet elönthet a víz. Hozzátették azt is, hogy Herszon városának egy része, a Korabel nevű sziget is víz alá kerülhet.

A veszélyeztetett területen élőket arra kérték, hogy

  • kapcsoljanak ki minden elektromos készüléket;
  • vigyék magukkal a hozzátartozóikat, kisállataikat, illetve  minden nélkülözhetetlen dokumentumot és tárgyat;
  • és kövessék a katasztrófavédelmisek és a rendőrök utasításait.

Az oroszok azt írták, hogy 80 település kerülhet víz alá 

A TASZSZ orosz állami hírügynökség katasztrófavédelmi források alapján azt írta a The Guardian, hogy mintegy 80 települést önthet el a víz. Azt, hogy pontosan mely települések érintettek, egyelőre nem sorolták fel.

Az ukránok eddig név szerint Mikolajivka, Olhivka, Lijovo, Tjahinka, Ivanivka, Tokarivka, Ponitativka, Pridniprovszke és Szadova és Herszon településeket sorolták fel a veszélyeztetettek közt.

Már korábban is károk keletkezhettek a gátban 

Evan Hill, a The Washington Post újságírója osztotta meg a Maxar Technologies nevű vállalat műholdas felvételeit, amelyeken az látható, hogy a gátban már az utóbbi napokban is károk keletkezhettek.

Az első fotó május 28-án készült, a második pedig június 5-én. Az utóbbin az látható, hogy a gát egy szakaszán akkora kár keletkezett, hogy az út is beszakadt.

Videó készült arról, hogy milyen területeket önthet el a víz

Arról, hogy a víz milyen területeket önthet el, szintén készült már egy videó.

Evan Hill mindehhez azt is hozzátette egy másik bejegyzésben, hogy a vízszint a robbantás előtt példátlanul magas szinten volt, szerinte azért, mert az orosz erők túlságosan kevés kaput tartottak nyitva az utóbbi hetekben (az előző hónapokban pont ennek ellenkezője volt a jellemző, akkor történelmien alacsony szintre esett vissza a vízszint).

A The Guardian szerint a gátat – normál esetben – felügyelő ukrán vállalat, az Ukrhydroenergo már május 25-én is szóvá tette, hogy az oroszok nem megfelelően kezelik a gátat, és hogy emiatt a Zaporizzsjai területen már akkor is elöntött pár települést a víz. Sőt, május elején még egy orosz tisztviselő is figyelmeztetett arra, hogy túl magas a vízszint, és ez veszélyeztetheti az atomerőművet.

Mindeközben Noha Kahovka egy része egy felvétel szerint már víz alá is került.

Zelenszkij rendkívüli ülést hívott össze

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a robbantás miatt rendkívüli ülést hívott össze az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács számára. Erről Olekszij Danyilov, a tanács főtitkára számolt be a Twitteren, de további részleteket egyelőre nem osztott meg.

Zelenszkij hivatalának vezetője, Andrij Jermak „ökocídiumnak” nevezte azt, ami történt. Az ukránok már akkor is ugyanezzel vádolták meg az oroszokat, amikor a vízszint nagyon alacsony szintre csökkent a kahovkai gátnál.

Jermak azt is hozzátette, hogy a robbantás a zaporizzsjai atomerőműre is veszélyt jelenthet.

Tavaly ősszel is volt már egy robbantás

A gátnál tavaly ősszel is történt már egy robbantás, arról az esetről itt számoltunk be. Arról a detonációról videó is készült, ez látható a cikkünk elején beágyazott videóban is (a felvételt eredetileg az orosz Izvesztyija tette közzé).

A Maxar Technologies által közzétett képeken akkor az látszott, hogy a gát északi részén és a vízerőmű zsilipkapujánál keletkeztek károk.

„Ez hülyeség” – mondta először a Nova Kahovka polgármestere a robbantásról, majd meggondolta magát 

A RIA Novosztyi órákkal ezelőtt még arról számolt be, hogy Vlagyimir Leontyev, a város polgármestere cáfolta a közösségi médiában terjedő információkat, és azt mondta:

Ez hülyeség! Minden rendben, mindenhol minden rendben van, épp most léptem kapcsolatba velük rádión. Minden rendben van a városban, minden csöndes és nyugodt.

Nem sokkal később a polgármester már azt közölte, hogy egy tüzérségi támadás következtében a gát egy része megsemmisült, és elismerte, hogy megemelkedett a vízszint, de azt mondta, hogy evakuációra nincs szükség Nova Kahovkában. 

Az utóbbi kijelentése után 12 perccel aztán a RIA Novosztyi már arról számolt be, hogy a városvezető közölte: mégis szükség lehet evakuációra, legalábbis a környékbeli településeken.

Herszont is elöntötte az árvíz

Az Ukrajinszka Pravda szerint már Herszon városát is elérte a víz.

A város katonai közigazgatásának vezetője, Roman Mrocsko arról számolt be, hogy a Korabel városnegyedben le kellett kapcsolni az elektromos ellátást, és néhány óra múlva a gázellátással is ugyanígy tesznek, biztonsági okokból kifolyólag - tudósított az Index.

Újabb felvételek érkeztek a gátról

Több felvétel is terjed a közösségi médiában, amely már reggel készült a gátról. Az egyik ilyen videón állítólag az látható, hogy az építmény leszakadása után a víz alatti ismét történhetett valami, ami egy újabb robbanásnak tűnik.

Mindeközben a gát generátortermének közelében is készült egy felvétel, amelyen pár méteres távolságból látható az áradás. 

Zelenszkij így magyarázza a történteket

Az ukrán elnök egy Twitter-posztban megosztotta a cikkünk legelején bemutatott videót, és azt írta, hogy „orosz terroristák" állnak az akció mögött.

Hozzátette azt is: szerinte mindez az egész világ számára bizonyítja, hogy „az ukrán föld minden szegletéből ki kell űzni őket.

Csak az ukrán győzelem garantálja a biztonságot. És a győzelem el fog jönni. A terroristák nem lesznek képesek arra, hogy megállítsák Ukrajnát vízzel, rakétákkal, vagy bármi mással.

– írta.

Az előre nyomulást akarták megakadályozni az oroszok? 

MIhajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója ehhez mindezt azzal egészítette ki a saját posztjában: a támadás célja az lehetett, hogy az oroszok a gát felrobbantásával megállítsák az előrenyomuló ukrán hadsereget, lelassítsák a háború lezáró szakszást, és hogy átvegyék a kezdeményezést az információs hadviselésben.

Hozzáfűzte azt is, hogy mindez a nemzetközi jog szerint is is súlyos háborús bűnnek minősül, amiért Oroszországot felelősségre kell vonni, és „terrorista állammá” kell nyilvánítani.

Az oroszok részéről egyelőre csönd van, de közben egy radioaktív terrortámadás előkészítésével vádolták meg az ukránokat

Orosz részről a magas rangú állami vezetők egyelőre nem kommentálták a kahovkai gátnál történteket. Jelzésértékű lehet viszont az orosz kormányzati kommunikáció szempontjából, hogy a RIA Novosztyi kedd reggel az orosz titkosszolgálat (FSZB) alapján azt írta, hogy

AZ UKRÁNOK EGY TERRORTÁMADÁSRA KÉSZÜLTEK OROSZORSZÁG TERÜLETÉN, EGY OLYAN „PISZKOS BOMBÁVAL", AMELY RADIOAKTÍV ELEMEKET IS TARTALMAZ.

Állításuk szerint az akciót 2023 májusban akarták végrehajtani az Ivanovói területen, egy légibázisnál, és a célja az lett volna, hogy felrobbantsanak néhány repülőgépet, de ezzel lakhatatlanná tettek volna bizonyos területeket is. 

Az FSZB azt állítja, hogy sikerült elfogniuk két ukrán drónpilótát, akiknek a bombát le kellett volna dobnia. Szerintük Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője készítette elő a támadást, és ő áll öt másik szabotázsakció mögött is, amelyeket Oroszország területén hajtottak létre üzemanyagtárolók és energetikai létesítmények ellen.

22 ezer ember lehet veszélyeztetett helyen az oroszok szerint

Az orosz állami hírügynökség riportere egy videó is megosztott Nova Kahovkából, ahol folyamatosan emelkedik a vízszint.

A város polgármestere legutóbb azt mondta, hogy a gát irányítószerkezetét robbantották fel, de magában a gátban nem keletkezett kár. Állítása szerint Nova Kahovkában 2,5 és 4 méter közti mértékben emelkedett meg a Dnyeper vízszintje, és nagyjából 300 házat önthet el a víz. Evakuációra azonban a városban nincs szükség állítása szerint. 

Mindeközben a RIA Novosztyi a herszoni orosz hatóságokra hivatkozva azt írta, hogy 14 település kerülhet a víz alá, ahol összesen 22 ezer ember él.

Négy napig tarthat az áradás

Időközben a gátat felügyelő ukrán vállalat, az Ukrhydroenergo kiadott egy tájékoztatást a történtekről, amelyben azt írták: úgy tudják, hogy a gát generátorszobájában történt a robbanás, 

ÉS A DETONÁCIÓ KÖVETKEZTÉBEN HELYREHOZHATATLAN KÁROK KELETKEZTEK AZ EGÉSZ ÉPÍTMÉNYBEN.

Állításuk szerint 4 napba telhet bele, míg a tározó vize leereszkedik, és az áradás azt is veszélyeztetheti, hogy el tudják-e látni elegendő hűtővízzel a zaporizzsjai atomerőművet (mivel ezt is víztározóból biztosították). 

Nova Kahovka polgármestere szintén azt mondta a CNN szerint, hogy „jelenleg nem lehetséges” a gát megjavítása.

Kell-e tartani katasztrófától az atomerőműnél?

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) azt írta, hogy megfigyelés alatt tartják a helyzetet, és hogy a robbantás nem jelent közvetlen veszélyt a zaporizzsjai atomerőműre.

Ezzel szemben az ukránok az AFP hírügynökség gyors beszámolója szerint azt emelték ki, hogy jelentősen megnőtt egy nukleáris katasztrófa veszélye – bár az atomerőművet fenntartó ukrán atomenergiai ügynökség azt írta, hogy egyelőre irányításuk alatt tartják a helyzetet.

Kora délutánra lehet kritikus a helyzet

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a CNN-nek azt mondta: a víztározóban óránként körülbelül 15 centiméterrel csökken a vízszint, és ennek következtében

MAGYAR IDŐ SZERINT KÖRÜLBELÜL 13.30-RA ÉRHET A KRITIKUS TARTOMÁNYBA.

Hozzátette azt is, hogy az áradásnak már most katasztrofális következményeit vannak, és hogy az oroszok szerinte a Krím félsziget lakosságát is feláldozták az ukrán ellentámadás megállítása érdekében, mivel a félsziget több évig megfelelő vízellátás nélkül maradhat.

Ezen kívül többezer vagy akár többtízezer embernek kell elmenekülnie, többszáz otthont és farmot önthet el a víz, és a helyi állatvilág, ökoszisztéma is veszélybe kerülhet a következő órákban – tette hozzá Podoljak.

Az Európai Tanács elnöke is állást foglalt az akcióval kapcsolatban

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy Twitter-posztban azt írta, hogy az orosz felet tartja felelősnek a történekért, akiket felelősségre is fognak vonni.

Napirenden lesz ez a kérdés Tanács júniusi csúcstalálkozóján is 

– írta a posztban, hozzátéve: azt is javasolni fogja a találkozón, hogy nyújtsanak segítséget az árvízkárosultaknak.  

Hetekig akadályozhatja a robbantás az ukrán offenzívát

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének vezetője azt írta, hogy a gátat vélhetően az oroszok robbanthatták fel, mivel az ukrán műveleteket ezzel több hétig megakadályozhatják a gáttól északra és délre is. Mint írta, a gáttól délre az áradás, északra pedig az apadás akadályozhatja ezt, ugyanis a sáros tómedren nehezebb lesz átkelni, mint ahogy eddig motorcsónakokkal tették az ukránok.

Sok gát van még észak felé, egy tabu most megdőlt. Ha az oroszok leromboljak a Dnyeper gátakat, a keleti ukrán hadsereg utánpótlása jelentősen megnehezül, a gátperemek általában utak/vasutak is

– tette hozzá.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Putyinék vegyifegyvert vetettek be Ukrajnában – állítja Washington

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak