Létrehozva: 2023.06.25.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a Balkánon

Háromszor annyian jönnek.

Háromszor annyian próbáltak idén Szerbiába jutni kelet felől, mint egy évvel korábban. A nyomás nő, a bevándorlók pedig – az embercsempészeknek köszönhetően – egyre gyorsabban jutnak át a Balkánon. Szakértők szerint Brüsszel migránskvóta-terve újabb meghívólevelet jelent majd a migránsoknak, a javaslat ugyanis nemcsak szétosztaná a migránsokat Európában, hanem könnyebb és gyorsabb határátlépést is ígér nekik.

A szerb-bolgár határszakasz erdőkkel borított hegyvidékén kelnek át azok a migránsok, akik Bulgária irányából érkeznek illegálisan Szerbiába. A legtöbben gyalog teszik meg ezt a viszonylag nehéz utat. Erdőkön, patakokon keresztül kelnek át a szerb oldalra, ahol az elhagyatott épületekbe is bemennek.

Leégett tűzrakás, eldobált ruhák és hátrahagyott szemét jelzi az egyik romos házban, hogy itt is migránsok jártak. A helyiek azt mondták: gyakran negyven-ötven fős csoportok bukkannak elő az erdőkből. „Itt könnyen átjutnak a határon. Kizöldült az erdő is így könnyen elrejtőznek. Az utakat elkerülik a rendőrség miatt” – mondta egy a határ közelében élő férfi.

Amint elhagyták az erdős területeket, a migránsok a nagyobb települések felé indulnak.

Ezek a határsértők Dimitrovgradba mennek. A városban közben már több csoport is összegyűlt. Az M1-nek egy magát marokkóinak mondó férfi arról beszélt: folyamatos a feszültség a csoportok között, a különböző nemzetiségű emberek ugyanis nem férnek meg egymás mellett.

Az afgánok nem jók. Sok maffiatag van közöttük. Elveszik a telefonjainkat, a pénzünket és mindenünket” – panaszkodott a migráns, aki társaival együtt a magyar határ felé tart.

Mintegy 25 kilométerre északra található Pirot. Itt a buszállomáson gyülekeznek a legtöbben. A segélyszervezetek képviselői szórólapokat osztanak nekik. Vagyis a migránsokat olyan információkkal látják el, amelyek megkönnyítik a további útjukat.

Belgrádba megyünk, azután pedig Bosznia, Horvátország, Szlovénia és Olaszország következik. Nagyon nehéz az út, de nem érdekel, akkor is megyünk” – mesélte egy magát marokkóinak valló férfi.

Az utánpótlás nem csak folyamatos, az érkezők száma egyre nő.

A bolgár-szerb szakaszon idén több mint háromezer migráns illegális bejutását akadályozta meg a rendőrség. Ez a szám mintegy háromszor magasabb az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Akinek mégis sikerül bejutnia, az átlagosan tizenhárom napot tölt Szerbiában. Ennyi időbe telik ugyanis, hogy délről az ország északi határához érjen. „Senki sem marad sokáig. Mindenki Európát akarja elérni” – mondta egy migráns, aki állítása szerint Afganisztánból érkezett.

A bevándorlók valamennyien illegális határátlépésre készülnek. Ami azt jelenti, hogy nem kérnek menedékjogot például a belgrádi magyar külképviseleten. A terveik szerint pedig, ahogy átjutnak az Európai Unió határán Németországba, Olaszországba, vagy Franciaországba mennek. Arról pedig hallani sem akarnak, hogy valahol máshol kössenek ki.

Az a tervem, hogy tovább megyek Magyarországra, onnan Németországba. Ott majd adnak nekem papírokat, és akkor gond nélkül elérhetem Franciaországot” – magyarázta egy férfi.

Pedig Brüsszelnek éppen az a terve, hogy kötelező kvóta alapján ossza szét a migránsokat az Európai Unióban.

Az uniós belügyminiszterek erről két hete állapodtak meg. A döntés pedig egy új, gyorsított határellenőrzési eljárással is együtt járna.

Szakértők szerint ez ismét meghívólevelet jelentene az illegális migránsoknak. Ráadásul az ENSZ nemrég arra figyelmeztetett, hogy még soha ennyien nem készültek otthonaik elhagyására a világban, mint most. Jelenleg ez a szám eléri a 110 milliót, miközben egy évtizede még ennek csak a fele volt.

Orbán Viktor múlt heti rádióinterjúban azt mondta: az elmúlt években úgy tűnt, hogy át tudják fordítani a brüsszeli döntéshozók figyelmét a kötelező szétosztási migránskvótáról a határvédelemre. De egyszer csak jött egy döntés, amely puccsszerűen és gyorsan akarja rákényszeríteni a tagállamokra a befogadást.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a csütörtöki kormányinfón megismételte, hogy Magyarország elutasítja a migránskvótát.

Újabb lövöldözés volt a magyar–szerb határnál. Két napon belül ez már a második fegyveres leszámolás. Rivális migránsbandák csaptak össze a zombori befogadóközpontban, a rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Sérültekről egyelőre nem tudni. Szombaton a szabadkai makkhetesi erdőben ropogtak órákon át a fegyverek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta: Brüsszel döntése a migránskvótáról elfogadhatatlan és rendkívül veszélyes, újabb meghívólevél azoknak, akik Európába akarnak jönni.

Lövések dördültek és zúgtak a szirénák: migránsok csaptak össze vasárnap éjszaka a zombori befogadóközpontban. Több videó is felkerült a közösségi oldalakra.

A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, de csak nehezen tudták megfékezni az illegális bevándorlókat.

Két nap alatt ez már a második fegyveres leszámolás a magyar határ közelében. Szombaton a szabadkai makkhetesi erdőben is lövöldöztek a migránsok. Hárman súlyosan megsérültek, lőtt sebekkel szállították őket kórházba.

Nagyon nagyok a gondok, az emberek félnek, nem mernek kimenni az utcára, a házakat elhagyni” – mondta az M1-nek Szarapka István helybéli lakos.

Az eddigi legdurvább incidens egy éve történt, amikor afgán és pakisztáni csoportok csaptak össze a makkhetesi erdőben. Akkor egy migráns meghalt, hatan megsérültek. A helyzet azóta sem javult, rendszeres a rivális bandák közötti leszámolások.

De erőszakkal támadják a magyar határt is. Fegyveres, maszkos migránsok csoportosan próbálnak hazánk területére jutni. Semmitől sem riadnak vissza, rendkívül agresszívek. Csak az elmúlt három napban több mint ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. Idén pedig már több mint 60 ezer migránst tartóztattak fel hazánk területén.

A jövőben nemcsak a déli határt kellene megvédenie Magyarországnak, hanem az új uniós migránskvóta értelmében kötelezően be is kellene fogadnia meghatározott számú illegális bevándorlót.

Magyarország nem fogad el  semmilyen kötelező betelepítési kvótát” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely hangsúlyozta: ez egy újabb meghívólevél a migránsoknak. Hozzátette: „Brüsszel döntése a migránskvótáról elfogadhatatlan és kifejezetten veszélyes, meghívólevelet jelent mindenkinek, aki Európába akar jönni. Erősíteni fogja a migrációt. Azt látjuk, hogy Magyarország több vonatkozásban is rendkívül hátrányosan érintett lenne egy ilyen szabályozással, ezért ez ellen küzdeni kell. Lehet, most még csak harmincezer migránsról beszélnek, de ennek többszörösét is megállapíthatja a Bizottság bármikor” – mondta.

Ha pedig ezt egy tag visszautasítja, akkor súlyos büntetés vár rá, minden egyes be nem fogadott migráns után 22 ezer eurót, vagyis több mint 8 millió forintot kellene fizetni.

Mindenféle migránskvótát elutasítunk – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a brüsszeli javaslatokról szóló kérdésre válaszul.

A tárcavezető közölte: Magyarországnak ez politikai értelemben is kötelezettsége, hiszen – szemben más uniós tagállamokkal – a magyar kormány megkérdezte az embereket arról, szeretnének-e migrációt, elosztási mechanizmust, bevándorlók befogadását.

Hárommillió négyszázezer ember mondta egyértelműen azt, hogy nem kívánja Magyarországot semmilyen formában bevándorlóországgá tenni – emlékeztetett Gulyás Gergely. Hangsúlyozta: a kormány számra ez minden körülmények között teljesítendő parancsot jelent.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmas módon próbál még több pénzt szerezni Kulcsár Edina és G.w.M

origo.hu

Fülledt erotika: meztelenül mutogatja a gigantikus melleit a szuperszexi sportolónő - képek

borsonline.hu

Megszólalt a pszichológus Kulcsár Edináék házasságáról

vg.hu

Drasztikusan drágulhatnak az élelmiszerek Magyarországon

ripost.hu

Jákob Zoltán vallomása: Ez nem jött össze, szingli vagyok

mandiner.hu

Húsz percen át faggatta Varga Mihályt egy MSZP-s politikus, a miniszter türelmesen válaszolt, majd elegánsan helyretette (VIDEÓ)

origo.hu

Nyílt pornójelenetek, drog és erőszak a Netflix új filmjében

mindmegette.hu

Ezzel az egyszerű trükkel pillanatok alatt megpuhul a vaj – fotó!

ripost.hu

Tuvic Aleksandrának nagyon fontos a pénz egy férfiban

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

ripost.hu

Váratlan dolog derült ki Tóth Gabi szerelméről, tényleg igaz volna?

ripost.hu

Megható fotót posztolt Terence Hill, véget ért egy korszak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

Orbán Viktor beszédével zárul a Fidesz tisztújító kongresszusa

POLITIK

Újabb beismerés: Marokkó is korrumpálta az EU- képviselőket

POLITIK

Moszkvának nincsenek agresszív tervei Európában

POLITIK

Rövidnek találja az izraeli tűzszünetet az ENSZ

POLITIK

A britek mégiscsak Ruandába vinnék az illegális migránsokat