Létrehozva: 2023.05.19.

Ursula von der Leyennel szemben eljárást kellene indítani

Nyilatkozta ifj. Lomnici Zoltán.

Ha egy gazdasági infrastruktúrát megbénítani kívánó harmadik országgal szemben egyetlenegy kritikai megjegyzés nem hangzik el az Európai Bizottság részéről, ott súlyos gondok vannak - mondta Ifj. Lomnici Zoltán.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint súlyos gondot jelez, hogy az Európai Bizottság részéről egyetlen kritikai megjegyzés sem hangzott el a Barátság-kőolajvezetékkel kapcsolatos ügyben, az, hogy "ilyen mértékben érzéketlen" egy tagállam iránt az Európai Unió vezetése. A Századvég jogi szakértője emlékeztetett: a Washington Post amerikai napilap nemrég arról írt: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy beszélgetés közben felvetette, fel kellene robbantani a Barátság-kőolajvezetéket Magyarország térdre kényszerítése érdekében.

Súlyos gondok vannak

A szakértő hangsúlyozta: lehetnek ideológiai viták, de ha egy gazdasági infrastruktúrát megbénítani kívánó harmadik országgal szemben egyetlenegy kritikai megjegyzés nem hangzik el az Európai Bizottság részéről, ott súlyos gondok vannak.
Az Európai Unióban már nem pillér ugyan, de létezik a kül- és biztonságpolitika, ennek van egy főtárgyalója, de ""meg sem szólalnak ebben az ügyben", és nem cáfolták napok óta a Washington Post híresztelését. Ezzel szemben a magyarországi jogalkotásra "rögtön reagálni szoktak, ha az nekik nem tetszik" - közölte az alkotmányjogász.

Volodimir Zelenszkij a Barátság-kőolajvezeték felrobbantásáról beszélt

FORRÁS: MTI/EPA-PAP/MARCIN OBARA

Kifejtette: az ukrán büntető törvénykönyv tartalmazza a terrorcselekmény fogalmát, alapesetben ezért 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, de ha például - és szerinte a Barátság-kőolajvezeték felrobbantása ebbe a körbe esik - szabotázsakció vagy súlyos következményekkel járó terrorcselekmény következik be, akkor akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki ennek kísérletét vagy előkészületét megvalósítja.

Egy ideális világban egy ügyészi nyomozás indulna, jelen esetben az ukrán elnökkel szemben, de ez megint csak az illúzió körébe tartozik -fogalmazott ifj. Lomniczi Zoltán. Azt mondta: hosszú évtizedes múltra tekint vissza a barátságtalan viszony bizonyos értelemben Ukrajnával, és azt is ki kell jelenteni, hogy miután EU-tagjelölt Ukrajna, és a koppenhágai kritériumok vonatkoznak rá, "meg sem engedhetné magának ezt a stílust az ukrán elnök".

Elfogy a levegő Zelenszkij körül?

Ifj. Lomniczi Zoltán úgy fogalmazott:a Washington Post cikke háborús bűnökről szól, arról, hogy ilyeneket kíván Zelenszkij elkövetni, ez inkább üzenet az ukrán elnöknek, hogy "lassan elfogy a levegő körülötte", legalábbis sokan így látják.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Barátság-kőolajvezeték leállítását javasolta az ukránoknak, az Európai Parlament delegációjának tagjai pedig azt mondták, nem az ő hatáskörük kommentálni a bizottság elnökének szavait. Ifj. Lomniczi Zoltán ez utóbbit "szemenszedett hazugságnak" nevezte, rámutatva arra: az egyetlen testület az alapszerződések szerint az Európai Parlament, amely bizalmatlansági indítványt kezdeményezhet az Európai Bizottság vezetője vagy a kollégium tekintetében.

Ifj- Lomnici Zoltán: Ursula von der Leyennel szemben valamilyen elmozdítási eljárást kellene kezdeményezni

FORRÁS: MTI/EPA/REUTERS POOL/FRANCOIS LENOIR

Hozzátette, hogy Ursula von der Leyennel szemben valamilyen elmozdítási eljárást kellene kezdeményezni, mert az Európai Unió egy tagállamával szemben buzdított jogsértésre.

A Barátság-kőolajvezeték felrobbantása magyar nemzetbiztonsági érdekeket fenyegető akció lenne, mivel a vezeték életfontosságú, amely a gazdaságot és az ország működését alapjaiban befolyásolja - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ nemzetbiztonsági tanácsadója csütörtökön az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában.

 Horváth József tudatos kiszivárogtatásnak minősítette azt, hogy a Washington Post megírta: az ukrán elnök orosz falvak elfoglalását és a Barátság-kőolajvezeték felrobbantását indítványozta.
Hozzátette: kettős üzenete volt a Barátság-kőolajvezeték felrobbantásának lehetőségéről szóló kiszivárogtatásnak. Az egyik üzenet az, hogy megmutassák, az Amerikai Egyesült Államok szolgálatai képesek arra, hogy az ukrán kormányt ellenőrzés alatt tartsák, másrészről pedig az, hogy Amerika képes arra, hogy befolyásolja az ukrán kormányt. 

A vezeték létfontosságú Magyarország számára

FORRÁS: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Az amerikai kormány tisztában van azzal, hogy mekkora az a játéktér, amelyen belül nem szabad engedni, hogy a válság tovább eszkalálódjon, és hogy megakadályozzák az ilyen "kalandor akciók" végrehajtását - tette hozzá. Horváth József reagált azokra a sajtóinformációkra, miszerint Ursula von der Leyen is a kőolajszállítások leállítását sürgette. Az elnöki iroda cáfolta, hogy tárgyalási alapként használják a kőolajvezetéket, de ha ez valóban elhangzott, akkor ez egy morális katasztrófa - jelentette ki. A következő hónapok nagy kérdése az lesz, hogy a beígért ukrán ellentámadás katonailag milyen eredményeket lesz képes felmutatni - vetette fel Horváth József.

Ha valóban átütő erővel képesek lesznek arra, hogy kettészakítsák az orosz frontvonalat, és elmenjenek az Azovi-tengerig, akkor a nyugati szövetségesek hajlandóak lesznek továbbra is támogatni Ukrajnát - mondta, hozzátéve:

UGYANAKKOR HA MÉRSÉKELT SIKERT ÉRNEK EL, AKKOR AZ ŐSZ FOLYAMÁN AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK - A KÖZELGŐ VÁLASZTÁSOK MIATT IS - A TŰZSZÜNET ÉS BÉKETÁRGYALÁSOK FELÉ TERELHETI AZ ÜGYET.

Az Origo információi szerint hatalmas felháborodást és döbbenetet okozott a magyar kormányban, hogy Volodimir Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával fenyegetőzött, hogy ezzel tegye tönkre a magyar ipart. Az ukrán elnök kijelentését csak tetézte, hogy minden alap nélkül az ukrán fél szankciós listára tette az OTP-t. Mindezek az ukrán döntések vezethettek el ahhoz, hogy a magyar kormány blokkolta az európai békekeret felhasználását Kijev számára.  

A Washington Post birtokába került titkosszolgálati dokumentumokból döbbenetes dologra derült fény. Zelenszkij több olyan dologra tett javaslatot, amelyek rendkívüli mértékben a háború eszkalációjához járultak volna hozzá. Az ukrán kormány azt tervezte, hogy felrobbantja a Barátság kőolajvezeték Magyarországba irányuló ágát, hogy tönkretegyék - ahogy fogalmaztak - "Orbán Viktor miniszterelnök iparát". Vagyis: Magyarországot. Zelenszkij mindezt annak ellenére tervezte, hogy Magyarország milliós nagyságrendben segít az ukrán menekülteknek.

Döbbenet a kormányban

A magyar kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt – és ezt csak tovább tetézi az, hogy az OTP szankciós listára került. Hozzátette: ezért blokkolták az európai békekeret felhasználását. Úgy tudjuk, a kormány több tagja az OTP szankciós listára tételét is magyarellenes lépésnek tartja. 

FONTOS TUDNI, HOGY A RAIFFEISEN SOKKAL NAGYOBB MÉRTÉKBEN VAN JELEN OROSZORSZÁGBAN, AZ UKRÁNOK MÉGSEM SZANKCIONÁLJÁK. CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A MAGYAR BANKOT.

Amíg Ukrajna ezt nem korrigálja, a magyar álláspont nem változik, mert a kormány álláspontja szerint „a szankciókat Brüsszelben írják, és nem Kijevben".

Döbbenetet okozott a kormányban, hogy Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával fenyegetőzött

FORRÁS: MTI/EPA-PAP/MARCIN OBARA

Folyamatos fenyegetőzések

A Washington Post által feldolgozott vonatkozó részben Zelenszkij minden kertelés nélkül kijelentette, hogy a vezetéket fel kell robbantaniuk, mert
EZZEL TÖNKRE TUDNÁK TENNI ORBÁN VIKTOR MAGYAR MINISZTERELNÖK IPARÁT, AMELY ERŐSEN AZ OROSZ NYERSOLAJRA ÉPÜL.

Ugyanakkor hozzátették: az ominózus beszélgetés részletezésénél az USA hírszerzésének tisztviselői - óvatoskodva - odabiggyesztették, hogy szerintük az ukrán elnök "a dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ebből fakadóan túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg".

Az ukránok már tavaly tavasszal azzal fenyegették Magyarországot és a magyar kormányt, hogy "bármi történhet a Barátság vezetékkel", amennyiben Magyarország nem fogad el maradéktalanul minden szankciót Oroszországgal szemben.
EBBŐL JÓL LÁTHATÓ AZ, HOGY ZELENSZKIJ ŐRÜLT KIROHANÁSA NEM MINŐSÜL EGYEDI ESETNEK, UGYANIS MÁR KORÁBBAN IS FENYEGETTE MAGYARORSZÁGOT HASONLÓ CSELEKEDETTEL.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Twitteren reagált a kiszivárgott döbbenetes jelentésekre.

Az államtitkár bejegyzésében azt írta:
Hogyan lehetséges, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen szervezkedik?

Nincs tárgyalás további szankciókról 

Botrányos, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte a semmiféle jogszabályt nem megsértő OTP-t, s amíg ezt nem vonják vissza, addig a magyar kormány "nagyon nehezen" tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról - erről már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt.

A tárcavezető az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében hangsúlyozta: felháborító, hogy miközben Magyarország részt vesz abban a programban, amelynek keretében a blokk havonta másfél milliárd euróval támogatja Ukrajna működését, az ukrán nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség nemrég

A NEMZETKÖZI HÁBORÚS SZPONZOROK

listájára helyezte az OTP Csoportot, amiért a pénzintézet továbbra is jelen van Oroszországban.

Ez elképesztő, ez felháborító, ez botrányos - mondta.

Az OTP Magyarország legnagyobb bankja. Az OTP semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg. Az OTP működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak. Ehhez képest a bank felhelyezése Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos

- emelte ki a miniszter.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

mandiner.hu

Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz + Videó

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?