Orbán Balázs Magyar Péternek: A futtatóid döntenek rólad!

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.03.

Nemzeti ünnep volt a pápalátogatás három napja

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke „nemzeti ünnepnek” nevezte a pápalátogatás három napját, amelynek hatása hónapokon, éveken keresztül el fog kísérni.

Veres András a Ferenc pápa április 28-30-i apostoli látogatásáról tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón megköszönte a teljes magyar sajtónak „tiszteletreméltó hozzáállását” a pápalátogatáshoz, kiemelve a köztelevízió munkáját, hiszen az egész világon az ő képeiket látták a három nap eseményeiről.

Az MKPK elnöke megköszönte a kormány segítségét is, hozzátéve, az egyház nem lett volna képes megvalósítani a programot a kormány nélkül. Értékelése szerint az egyház és az állam közötti együttműködés szép, tiszteletet érdemlő példája volt a pápalátogatás.

Kiemelte: a Szentatya szavaiból megerősítés sugárzott, hogy Közép-Európában kulcsszerepe van a magyarságnak.

A magyar egyház feladata, hogy híddá váljon Kelet és Nyugat között, az kereszténységét elveszítő világ és a kereszténység között, és minden körülmények között kitartson az evangéliumi értékek mellett.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, a pápalátogatás nemzeti koordinátora elmondta: 2-2,5 hónapjuk volt a felkészülésre.

Megköszönte a többezer önkéntes munkáját, az egyházmegyék, szerzetesrendek koordinátorainak, egyes helyszínek felelőseinek a munkáját, majd megjegyezte, a szentlélek segítségére is szükségük volt.

Értékelése szerint a pápalátogatás egyedülálló lehetőség volt, hogy bemutassuk a világnak, „kik vagyunk, mi magyarok”. Megjegyezte: a pápalátogatás után a feladat, hogy Ferenc pápa szavait, gesztusait, gondolatait a hétköznapi életben minél inkább „életre és konkrét tettekre tudjuk váltani” – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Veres András imponálónak nevezte a Szentatya felkészültségét magyar történelemből. Meglátása szerint Ferenc pápa tudatosan hivatkozott magyar szentekre, tudva, hogy minden népet a saját őseik, szentjeik által lehet a legkönnyebben megszólítani.

Ferenc pápa gondolatai közül kiemelte a Rózsák terén mondott felhívását, hogy a szeretet nyelvét folyékonyan beszélő egyházra van szükség.
Hozzátette:

igyekeztek bemutatni Ferenc pápának a Katolikus Karitász országos hálózatát, illetve a többi katolikus szolgálatot, valamint azt is, hogy nemcsak katolikus, hanem más egyházak is működtetnek segélyszervezeteket Magyarországon.

Veres András kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a másfél évvel ezelőtti pápalátogatáshoz hasonlóan most is összegyűjtik és kiadják a Szentatya Magyarországon elhangzott beszédeit, hiszen „a szövegek egyszeri meghallgatása nem elegendő ahhoz, hogy az ember az összes üzenetet befogadja.

A beszédeket mindenki számára elérhetővé tesszük, ez minimális kötelezettségünk a látogatás lezárásaként” – fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a pápalátogatásról az egyház mellett az állam is készít nyomtatott kiadványt, valamint kiadnak egy werkfilmet a szervezés kulisszatitkairól, továbbá elérhető lesz egy, a közmédia által forgatott dokumentumfilm is a háromnapos eseménysorozatról.

A közmédia televízió- és rádiócsatornáin, valamint internetes felületein több millióan követték figyelemmel Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásához kapcsolódó műsorfolyamot. A közvetítés legnézettebb eseménye a budapesti Kossuth Lajos téren tartott szentmise volt, amelyet több százezer néző követett élőben. A Duna több alkalommal is piacvezető volt a pápai látogatás alatt.

A társadalmi igazságosságot, a szegénység és az ökológiai válság elleni küzdelmet, az emberi jogok védelmét és a béke megteremtését is hirdette a katolikus egyházfő a hétvégén. A háromnapos budapesti látogatás üzeneteit a közmédia folyamatosan közvetítette. Minden nyilvános programot élőben sugárzott a Duna, az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió. A világ magyarságához a Duna World közvetítésével juthattak el Ferenc pápa gondolatai.

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb eseményével a közmédia műsorfolyama kétmillió nézőt ért el.

Egy néző átlagosan több mint másfél órát látott valamelyik élő közvetítésből, a témához kapcsolódó dokumentumfilmből vagy filmből. A három nap legnézettebb eseménye a vasárnap délelőtti Kossuth téri szentmise volt, 255 ezer fős átlagos nézettséggel és 15,2 százalékos közönségaránnyal. A több mint háromórás közvetítés alatt 665 ezren kapcsoltak a Dunára, a legnézettebb percekben 425 ezer főt ért el. A közvetítésen belül a több mint kétórás misét átlagosan 320 ezren követték.

(Grafika: MTVA)

A közmédia online platformjait is sokan felkeresték: a pápalátogatás élő internetes közvetítéseit a közmédia vallási tartalmait megjelenítő Bizony, Isten! YouTube-csatornája közel 80 ezer megtekintést számlált, a Médiaklikken 15 ezren követték a misét.

A pápai látogatás alatt a Duna több alkalommal is piacvezető volt az adott sávban. A vasárnap délelőtti közvetítés és a szombat délutáni ifjúsági találkozóról szóló beszámoló volt a legnépszerűbb a televíziós csatornák kínálatában. Az M1 pénteken a pápa érkezésével kapcsolatos beszámolók idején, és a híradók alatt is több alkalommal vezette a nézettségi versenyt.

Az apostoli látogatás kiemelt figyelmet kapott a világsajtóban is: a legnagyobb nemzetközi orgánumok is beszámoltak a katolikus egyházfő magyarországi látogatásáról. A televíziós közvetítés élő jelét a közmédia ingyenesen biztosította az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) valamennyi tagjának. A szabad hozzáférés segítségével az élő közvetítések, felvételek a világ számos tájára eljutottak, többek között átvette a Reuters, az APTN és az AFP, a Vatikáni Televízión keresztül pedig a világ keresztény közösségéhez is elért a magyar közmédia közvetítése.

A pápalátogatás főbb eseményei újranézhetők a Médiaklikken, valamint a Bizony, Isten! YouTube-csatornán.

Szívvel, lélekkel, hittel dolgoztak a közmédia munkatársai azért, hogy Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásának közvetítése gördülékenyen menjen – erről a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója beszélt az M1 kedd reggeli műsorában.

Altorjai Anita úgy értékelt: sem technikai, sem tartalmi probléma nem történt, minden munkatárs felkészülten várta a pápalátogatást, szakmai minőségben a legmagasabb színvonalat képviselték.

A vezérigazgató hozzátette: azért, hogy minden rendben menjen, a felkészülés már jó néhány héttel korábban megkezdődött, hiszen nemcsak élő közvetítésekkel, hanem háttérműsorokkal, kisfilmekkel, beszélgetésekkel, játékfilmekkel szerették volna a nézőket ráhangolni Ferenc pápa látogatására.

Ami a közmédia munkatársain múlott, azt mi megtettük” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a nézőktől is rengeteg pozitív visszajelzés érkezett.

A televízió munkatársainak feladata az volt, hogy a helyszíneken tapasztalható „érzéseket, élményeket” átadják, sugározzák a nézők felé – mondta.

 

Altorjai Anita kitért arra, hogy a közmédia tartalmainak fóruma, a Bizony, Isten! YouTube-csatorna is egyre népszerűbb, a közösségi felületet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején indították, és most teljes egészében követhették a nézők ezen is a pápalátogatás elmúlt három napját.

A közmédia összes csatornája beszámolt Ferenc pápa látogatásáról, minden nyilvános eseményt végighallgathattak, nézhettek az érdeklődők.

Altorjai Anita elmondta, hogy a közmédia vallási főszerkesztősége tizenöt munkatársával a legkisebb szerkesztőség, azonban a pápalátogatás hírére „összezárt” a közmédia, és a társszerkesztőségek munkatársai is bekapcsolódtak a munkába.

Úgy vélte, mindenki, aki ebben a munkában részt vehetett, elképesztő élményben részesülhetett, és ezt a közvetítéseken is érezni lehetett – mondta, hozzátéve, igyekeztek azokat a nézőket is megszólítani, akik nem vallásosak.

A vezérigazgató a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt: a közmédia egyik alapvető feladata, hogy a keresztény értékrend alapján készítsen műsorokat, a keresztény kultúrkört próbálja megismertetni a nézőkkel, és ezt szolgálta, hogy nem csak ismeretterjesztő műsorok, beszélgetések, miseközvetítések voltak, játékfilmeket is láthattak a nézők.

Kitért arra, hogy a közmédia a pápalátogatás során több mint ezer percet sugárzott, a közmédia révén született anyagok kordokumentumok, az élő közvetítések, felvételek pedig a világ számos tájára eljutottak.

Nagyon szép és felemelő feladat a pápára vigyázni, megérinti a védelemben részt vevőket – mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a katolikus egyházfő háromnapos budapesti látogatására visszatekintve az M1-en kedd este.

Hajdu János azt mondta: a pápa a világ öt legvédettebb személye közé tartozik, és abból a szempontból nehezebb vigyázni a biztonságára, hogy sokkal szabadabban mozog, mint a másik négy.

Hiába tanácsolják a biztonságáért felelős szakemberek, hogy ne közlekedjen lehúzott ablakkal, ne menjen „ellenőrizetlen tömegbe”, mégis rendszeresen megtörténik, hogy így lép kapcsolatba a hívőkkel – jegyezte meg.

De ez érhető. A pápa nem azért jön, hogy egy páncélozott autóba zárkózzon. A pápa találkozni akar a hívőkkel.

Többek között e miatt is volt szükség egyes helyszíneken kommandósokra, úgynevezett ütköző egységekre – magyarázta Hajdu János.

A vatikáni kollégák visszajelzése szerint a pápa biztonságának garantálásában a TEK világszínvonalú munkát végzett, ehhez azonban nagyon sok ember és szervezet összehangolt munkájára volt szükség.

A TEK mellett több ezer rendőr, a Belügyminisztérium, a polgári és a katonai titkosszolgálatok, két kórház és a meteorológiai szolgálat dolgozói, külföldi partnerek, de még az útkarbantartók is nagyon fontos közreműködői voltak ennek a komoly és felelősségteljes munkának, az egyházfő védelmének – hangsúlyozta a TEK főigazgatója.

 

 

 

origo.hu

Óriási viharok lesznek Magyarországon - mutatjuk, mikor

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

metropol.hu

Felhőszakadás miatt adták ki a riasztást: rövid idő alatt rengeteg csapadék hullhat

hirtv.hu

Verőcei hajóbaleset - a BRFK fotókat osztott meg a kiemelt roncsról + videó

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

mandiner.hu

Lezuhant az iráni elnököt szállító helikopter pünkösd vasárnap

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

mindmegette.hu

Sokan így rontják el a natúr csirkemellet: kihagyják az egyik fontos összetevőt

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

"Örökre itt maradok" – Könnyes szemmel búcsúzik Liverpool Szoboszlai Dominik edzőjétől

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

5 csillagjegy, aki feltétel nélkül szeret, történjék bármi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Magyar Péter EP-jelöltje agymosottnak nevezte a magyarokat

POLITIK

Megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

POLITIK

Európa főboszorkányának jóslata, Fico merénylője, és a kapuvári kiterjesztett öngyilkosság......

POLITIK

Zelenszkij csalódott Amerikában