Létrehozva: 2023.05.06.

Nemzetegyesítő volt Ferenc pápa látogatása

Így látja a Nézőpont Intézet.

Pártpolitikai nézeteken átívelő, nemzetegyesítő hatása van annak, hogy Magyarország vendégül látta Ferenc pápát – mondta a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Aktuális csatornán szombat reggel.

Pálfalvi Milán az intézet felmérését ismertetve elmondta: a válaszadók 77 százaléka mondta azt, hogy örül a pápa látogatásának, mindössze hét százalék azok aránya, akik kevésbé örültek, és ennek kétszerese nem tudta a választ vagy nem válaszolt a kérdésre. A pápalátogatás elutasítottsága kicsinek tekinthető, a magyarok háromnegyedrészben azt mondják, hogy örülnek Ferenc pápa apostoli látogatásának – tette hozzá.

Az elemző kitért arra, hogy a kormánypárti szimpatizánsok 88 százaléka örült a látogatásnak, az a 3 százalék, amely kevésbé örült, a statisztikai hibahatár környékén van.

Ismertette: a kormánykritikus válaszadók 69 százaléka válaszolt úgy, hogy inkább örült a pápa látogatásának. Örvendetes, hogy azok, akik kormánykritikusak, nem vallásosak vagy más felekezethez tartoznak, pozitívan értékelték Ferenc pápa látogatását, „nincsen olyan közeg, ahol egyébként ne a pozitívan értékelők lennének többségeben” – mondta.

Jó volt magyarnak lenni a pápalátogatás idején is, és jó volt azt látni, hogy a szentatya is milyen nagyra értékel bennünket, magyarokat. Egyebek mellett erről beszélt a köztársasági elnök a közmédiának adott exkluzív interjúban. Novák Katalin hangsúlyozta: Ferenc pápa apostoli látogatása történelmi jelentőségű volt. „Olyan muníciót, olyan erőforrásokat kaptunk tőle, amelyekből a következő években is építkezhetünk” – fogalmazott az államfő az M1-nek adott exkluzív interjúban.

A köztársasági elnök az interjú kezdetekor úgy fogalmazott: az a három nap, amit a szentatya Magyarországon töltött, egy örömünnep és a büszkeség három napja volt nekünk, magyaroknak. Ferenc pápa jól érezte magát közöttünk – emelte ki.

„Olyanok tudtunk lenni mi, magyarok, amilyenek mindig szeretnénk lenni ez alatt a három nap alatt, és ez büszkeséggel tölti el a szívemet”

– fogalmazott Novák Katalin.

Ferenc pápa felemelt bennünket abba a magaságba – folytatta –, ahol a nemzeti összetartozás érzését is megtalálhattuk.

A köztársasági elnök kifejtette: óvatosan kell bánni a történelmi jelző használatával, ugyanakkor ki meri jelenteni, hogy

Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása történelmi jelentőségű volt. „Olyan muníciót, olyan erőforrásokat kaptunk tőle, amelyekből a következő években is építkezhetünk”

– szögezte le a magyar államfő.

Novák Katalin köztársasági elnök és Ferenc pápa (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megjegyezte: ha megnézzük a magyar történelmet, láthatjuk, hogy a pápalátogatás nem egy gyakran ismétlődő esemény.

„Szövetségünk a szentatyával, Magyarország szövetsége a Vatikánnal erős alapokon áll, mivel ugyanazokban a keresztény alapértékekben hiszünk. Még akkor is, amikor nagy a csatazaj”

– mondta Novák Katalin.

Hangsúlyozta, hogy nagyon kevesen mernek napjainkban a béke hangján megszólalni.

„Erre utalt a szentatya a Karmelita kolostorban tartott államfői fogadáson is, amikor azt mondta, hogy

a háború szólistái sokkal hangosabbak, mint a békekórus tagjai.”

Magyarországra irányította a figyelmet a pápa

Ferenc pápa Magyarországra irányította a figyelmet, és közelebb hozta egymáshoz és Jézus Krisztushoz a magyarokat, valamint reálisabbá tette a Magyarországról alkotott képet, hiszen sokan kritizálják az országot úgy, hogy nem jönnek el megnézni. De a pápa kíváncsi volt ránk, megnézte, milyen olyan országban lenni, olyan emberekkel találkozni, akik mernek önazonosak lenni, akik bátrak, kiállnak a nemzeti érdekekért és megélik a kereszténységet a mindennapokban – mondta az államfő.

Novák Katalin elmondása szerint az egyházfő búcsúzáskor azt mondta neki, hogy nem fáradt el, hanem feltöltődött, és ő is erőt merített abból, hogy látta milyen az, amikor egy európai nemzet megéli a kereszténységet, amikor Európát erősíteni és nem gyengíteni szeretné, közben pedig nem mond le azokról az alapvető értékekről, amelyekre több mint ezer éve építi az életét.

Ferenc pápa fiatalokkal tartott találkozójával kapcsolatban az államfő azt mondta:

járt olyan helyeken a világban, ahol „papíron nagyobb szabadság van, mint Magyarországon”, és mégis panaszkodnak a fiatalok, hogy nem vallhatják meg a kereszténységüket.

Magyarország azonban arra törekszik, hogy egy hitvalló, keresztény fiatal is szabadnak érezhesse magát – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy számára lelkileg melyek voltak a legfelemelőbb pillanatok, az államfő azt válaszolta, hogy a vasárnapi szentmisén nagyon jó volt közösségben lenni, külön kiemelte a békeköszöntés rítusát, amikor szeretettel és nyitottsággal fordultak egymás felé az emberek.

Erre lenne szükség a mindennapokban is: a kegyelemre, az irgalomra, a megértésre, amelyekre a pápa is felhívta a figyelmet – emelte ki Novák Katalin.

Szintén emlékezetes volt a búcsúbeszélgetés zárásaként egy közös Miatyánkot elmondani a pápával.

Kérdésre válaszolva elmondta, a szentatyával készült közös szelfivel azt szerette volna üzenni, hogy a keresztények modern módon, korszerűen tudnak az új kihívásokra, kérdésekre válaszolni, közben nem elfelejtve azt, ami állandó: az élet szentségét, a hagyományos családi értékek megerősítését.

Az államfő a közösségi médiában a pápa anyanyelvén, spanyolul közzétett csütörtöki videóüzenetében azt hangsúlyozta, hogy szentatya látogatása erőt, reményt, megerősítést adott nekünk.

Novák Katalin a magyar nemzet nevében megköszönte, hogy Ferenc pápa ismét eljött hozzánk Magyarországra, hogy átölelte a magyar nemzetet, megerősített bennünket a keresztény gyökereink melletti kiállásban, a család védelmében és a békéért tett folytonos erőfeszítéseinkben.

„Tele van a szívünk hálával és szeretettel” – hangsúlyozta Novák Katalin, aki szerint

a pápa látogatása olyan emlékeket hagyott, amelyekről az utánunk következő generációk is megemlékeznek majd.

„Köszönöm, hogy segített bennünket abban, hogy mi, magyarok közelebb kerüljünk egymáshoz és az Úristenhez” – fogalmazott a köztársasági elnök, hozzátéve: imádkozom, imádkozunk a szentatyáért, és kérem, őrizze meg szívében olyan megkülönböztetett helyen a magyar nemzetet, aminek tanúbizonyságát adta magyarországi apostoli látogatásán.

Ferenc pápa magyarországi látogatása elsősorban apostoli út volt, de az egyházfőt állami vezetőkkel való tárgyalásai arra késztették, hogy nagyon nagy erővel, a nagy nyilvánosság előtt állást foglaljon az orosz-ukrán háború kapcsán a béke mellett – fogalmazott Szomráky Béla az M1-en csütörtök reggel, amikor a pápalátogatás három napjáról kérdezték.

A szentatya gesztusaiból nyitottság, derű, koncentrált figyelem és óriási jóindulat sugárzott – mondta az Olaszország-szakértő. Ferenc pápa sugárzó jóindulata és a derűje jóízű nevetésben, mosolyban nyilvánult meg, olyan volt, mint aki hazatért tette hozzá.

A szakértő, aki jelen volt a szentatya fogadásán a Sándor-palotában is, a vendég gesztusait olyannak érezte, mint, aki régóta itt van, aki hazatért.

Nyilvánvalóan ez elsősorban egy apostoli út volt, aminek a hitéleti része töltötte ki a legtöbb időt, de az állami vezetőkkel való találkozása arra késztette az egyházfőt, hogy nagyon nagy erővel, nagy nyilvánosság előtt állást foglaljon a béke mellet, amit röviden úgy lehet jellemezni, hogy tűzszünet, tárgyalások, béke

– mondta.

A pápa magyarokról megfogalmazott üzeneteinek lényegét a szakértő úgy látja, hogy Magyarország egy keresztény ország, amelynek megközelítése a politikában az, hogy mindenképpen érvényre kell juttatni a jézusi üzeneteket: dicsőség mennyben az Istennek és békesség a Földön a jóakaratú embereknek.

Ennek az üzenetnek el kell jutnia mindenkihez, még akkor is, ha a fősodratú nyugati média igyekezett homályban tartani ezeket az üzeneteket, ahogy azt az üzenetet is, hogy bölcsőkre van szükség, nem sírokra

– mondta Szomráky Béla

Az olasz püspöki kar lapjában megjelentek ezek az üzenetek, míg mások inkább a menekültek befogadásának szükségességét emelték ki, amit úgy állítottak be, mintha ez egy Magyarországnak szánt szigorú intelem lett volna. De nem nézték meg a következő mondatot, ami szerint ez egy nagyon komplex probléma, amelyben közös erőfeszítésre van szükség. Egész Európának újfajta megközelítés kell. Ez nem nekünk szólt, hanem azoknak, akiket a pápa félreérthetetlenül a háború szólistáinak nevezett – hangzott el.

A szakértő szerint

Ferenc pápa nyilván azért jött hozzánk, mert Magyarország az egyetlen, a Vatikánnal együtt, amelyik azt mondja, hogy mindenféleképpen béke kell: egyezzenek meg az asztalnál a harcoló felek.

Szomráky Béla megemlítette azt is, hogy a pápa szerdai nagy audienciáján dicséretben részesítette Magyarországot az ukrajnai menekültek befogadása miatt.

A háromnapos pápalátogatással kapcsolatban Járai Judit a Kossuth Rádió vezető szerkesztője is vendége volt az M1-nek, és egyike volt a pápát hazaszállító gépen utazó nemzetközi újságírói csapatnak. Vatikáni tapasztalatait összegezve elmondta, hogy rendkívül jó visszhangja volt a magyarországi látogatásnak.

A szentatya szerdán külön megköszönte azt a szeretetet, amit a magyar emberektől kapott. A Vatikánban átérzik azt, hogy a több évtizedes kommunista hatalom után sokkal élőbb a hit, amit Ferenc pápa is észlelt. Járai Judit szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy a pápa újra ide látogatott.

Az, hogy másodszor látogatott hozzánk, azt jelzi, hogy kiemelt szerepet tulajdonítanak Magyarországnak. Elsősorban a magyar családpolitikának – emelte ki az újságíró. A figyelemre méltó magyar családpolitikát még amerikai papok is kiemelték a Vatikánban most készített interjúkban. Úgy tekintik, hogy ez Európának „nemcsak modellt kínál, hanem megmentheti Európát” – idézte Járai Judit, akinek interjúit az elkövetkező napokban közvetíti a Kossuth Rádió.

Meghatározó élmény és hitbéli megerősítés – így emlékeznek a legtöbben a Ferenc pápával való találkozásra. A szentatya apostoli látogatásának három napja alatt több ezer emberrel találkozott Budapesten, többször pedig a hivatalos programot átírva odalépett a hívekhez. A pápát több hazai híresség is üdvözölte, jelenlétét pedig csodaként élték meg.

Több mint tizenegyezer anyaországi és határon túli fiatal fogadta Ferenc pápát szombaton a Papp László Budapest Sportarénában. A szentatya mosolyogva, integetve ment körbe a nézőtéren, pileólust cserélt, egy ponton pedig kiszállt a kocsiból és odament a kerekesszékben ülő hívekhez. Kezet fogott velük, és megáldotta őket. Ezután magyarul köszönte meg, hogy a fiatalok társaságában lehet. Csaknem másfél órát töltött el közöttük.

Ferenc pápa tiszteletére több dal is készült. A Camino – Krisztus a jövőnk az ifjúsági találkozón hangzott el először élőben, a dalban Dolhai Attila is énekel.

A Jászai Mari-díjas színész, musical- és operetténekes azt mondta: hetek óta készült Ferenc pápa látogatásra, aki óriási hatással volt rá.

„Jó volt látni, hallani, hogy milyen iránytű ő az életünkben, milyen irányt mutat, minek a mentén kellene élni az életünket. Tudom, ez kicsit idealisztikusnak hangzik, mégis én ebben nagyon hiszek, és nagyon jó érzés, hogy ez a személyes találkozás sok-sok napon, heten, hónapon átsegít minket”

– fogalmazott Dolhai Attila.

Ferenc pápa három napot töltött Magyarországon, több mint tíz eseményen vett részt, és hat beszédet mondott.

Szikora Róbert valóságos csodának tartja Ferenc pápa látogatását. Az eMeRTon-díjas énekes az M1 Híradónak arról beszélt, hogy a pápalátogatástól komoly hitbeli megerősítést kaptunk.

„Hatalmas jelentősége van úgy az egyház, a magyar katolikus egyház vagy más vallásúaknak is, és személyesen nekem is, mert ez, ez nem mindig fordul elő, hogy kétszer is látja a saját országában a római pápát, pápai őszentségét. Ez egy óriási buzdítás, egy megerősítés volt a mindenki hitében, aki végigkísérte ezt a három napot” – mondta az RGo együttes alapítója és vezetője.

origo.hu

Azahriah miatt nem lehet európai kupadöntő Budapesten?

origo.hu

Oroszország megszerzi Ukrajna újabb részét

borsonline.hu

Emlékszel még az elragadó Rosalindára? Úgy megváltozott, alig lehet ráismerni 25 évvel a sorozat után

magyarnemzet.hu

Megtalálták a Belaruszban tárolt orosz nukleáris fegyvereket + videó

ripost.hu

Harry herceg elszólta magát: így fogadta visszatérését a királyi család

hirtv.hu

Nógrádi György figyelmeztetése a háborús pszichózis kapcsán + videó

origo.hu

Meghalt a világhírű DJ gyönyörű szerelme

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Tusk szerint a lengyeleknek háborúval kell szembenézniük

POLITIK

Erről a belorusz bázisról indulhat az új orosz támadás

POLITIK

Karácsony ki akarja tiltani a 10 évnél idősebb kocsikat Pestről

POLITIK

Hatalmas offenzívára készülnek az oroszok