Létrehozva: 2023.05.25.

Megkezdődött az atomfegyverek átszállítása Oroszországból Fehéroroszországba

Jelentette be Lukasenka.

Megkezdődött az atomfegyverek átszállítása Oroszországból Fehéroroszországba – jelentette be csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség híradása szerint Minszk és Moszkva a nap folyamán megállapodást írt alá arról, hogy a nukleáris tölteteket egy különleges létesítményben fogják tárolni, amely körülbelül egy hónap múlva készül el.

Oroszország folyamatosan terrorizálja Ukrajnát éjszakai támadásaival – jelentette ki csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, leszögezve, hogy csak az elmúlt éjszaka 36 orosz drónt lőttek le.

Moszkva továbbra is terrorizálja, és 36 drónnal támadta Ukrajnát” – írta az elnök a Telegramon. „Egyik sem érte el a célját” – tette hozzá, köszönetet mondva az ukrán légvédelemnek a „100 százalékos teljesítményért”.

Az ukrán légerő jelezte, hogy az oroszok iráni gyártmányú, Sahíd 136 és 131 típusú, pilóta nélküli légi eszközökkel indítottak támadást északi és déli irányból.

Az ellenség kétségkívül kulcsfontosságú infrastruktúrákat és katonai létesítményeket vett célba az ország nyugati régióiban” – írták a légierő Telegram-csatornáján.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön közölte, hogy megakadályozott egy terrortámadást, amelyet az ukrán titkosszolgálatok május elején, a győzelem napjának előestéjén kíséreltek meg elkövetni úgy, hogy aláaknázzák a leningrádi és a kalinyini atomerőmű távvezetékeinek több mint harminc oszlopát. A tájékoztatás szerint a cél a reaktorok működésének leállítása volt.

Az FSZB három ukrán diverzánst őrizetbe vett, két orosz cinkosukkal együtt, egy negyedik ukrán ellen pedig, aki jelenleg Belgiumban tartózkodik, körözést adott ki. A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak felrobbantották a leningrádi erőmű-távvezeték egyik tartóoszlopát, további négyet pedig aláaknáztak. A kalinyini létesítmény esetében hét oszlopra rögzítettek robbanószerkezetet.

Az orosz hatóságok különböző rejtekhelyeken 36,5 kilogramm C-4 műanyag robbanóanyagot, 61 külföldi gyártmányú elektromos detonátort, 38 időzítőt és két Makarov pisztolyt foglaltak le, lőszerrel együtt. Az FSZB szerint az ukrán titkosszolgálatok a robbanóanyag becsempészéséhez egy Lengyelországot, Litvániát és Fehéroroszországot érintő nemzetközi kamionos útvonalat használtak.

Az orosz atomfegyverek fehéroroszországi tárolásáról szóló dokumentumokat látta el kézjegyével csütörtökön Minszkben Szergej Sojgu orosz és Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter. A dokumentumok meghatározzák az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehérorosz területen történő tárolásának rendjét.

Az aláírást követően Viktar Hrenyin kijelentette, hogy az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítése „el kell, hogy gondolkodtassa a barátságtalan országok vezetőit a térségben kialakult helyzet további eszkalálódásának megengedhetetlenségéről”.

A tárcavezető szavait a helyi védelmi tárca sajtószolgálata idézte. Hrenyin hangsúlyozta, hogy „ez hatékony válasz lesz a barátságtalan országok agresszív politikájára, és reményeink szerint elgondolkoztatja vezetésüket arról, hogy megengedhetetlen a helyzet további eszkalációja a térségben”. A miniszter hozzátette: Minszk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fegyveres erők készen álljanak feladataik ellátására, beleértve az állam nyugati határainak védelmét is. Kifejtette, hogy a két ország közötti katonai és haditechnikai együttműködés keretében intézkedéseket hoztak a fehérorosz–orosz regionális haderőcsoport harci potenciáljának növelése érdekében, beleértve új, modern fegyverrendszerekkel – például Iszkander-M műveleti-taktikai rakéta- és SZ–400-as föld–levegő rakétarendszerrel – való felszerelését.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig arról beszélt az aláírást követően, hogy Nyugat által vezetett, be nem jelentett háború folyik Moszkva és Minszk ellen. Úgy véli, hogy a NATO katonai tevékenysége „az utóbbi időben a legagresszívebb” – számol be róla a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Ahogy fogalmazott:

Jelenleg számos intézkedést hajtanak végre a NATO közös fegyveres erőinek harckészültségének fokozására Kelet-Európában. Extra csapatokat és katonai infrastruktúrát telepítenek oda, és fokozódott a harci kiképzés és a felderítési tevékenység az orosz–fehérorosz államhatár közelében

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 25-én jelentette be, hogy Oroszország a fehérorosz fél kérésére taktikai nukleáris fegyvereket telepít a szomszédos köztársaságba, ahogyan az Egyesült Államok már régóta teszi ezt szövetségesei területén. Az orosz államfő szerint a taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló létesítmény építése fehérorosz területen a tervek szerint július 1-jén fejeződik be.

Moszkva már átadta Minszknek az atomfegyver hordozására képes Iszkander rakétarendszert, és segítséget nyújtott a fehérorosz repülőgépek speciális lőszerek használatára való átalakításához. A fehérorosz katonák az Oroszországi Föderációban kaptak ehhez megfelelő kiképzést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tehát márciusban jelentette be, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba. Putyin különösebb indoklást nem fűzött a döntéshez, csupán megjegyezte: „ebben nincs semmi szokatlan. Az Egyesült Államok évtizedek óta ezt csinálja”.

Putyin lépése volt a téma az ATV műsorában, ahol Vigóczki Máté György, biztonságpolitikai szakértő először taktikai és a stratégiai atomfegyverek közötti különbségről beszélt, mint arra rávilágított, utóbbiaknak sokkal nagyobb a robbanóerejük.

A kisebb töltetű taktikai atomfegyvereket a harcmezőn vetik be, a stratégiai atomfegyver viszont olyan pusztító erejű, hogy azt városok, települések megsemmisítésére is lehet használni.

A szakértő a Mandiner által szemlézett interjúban elmondta, hogy a Belarusz területére szánt fegyverek csupán robbanófejek, amelyeket önmagukban nem lehet hasznosítani, a hozzájuk tartozó hordozórakétákat viszont nem küldik át jelen állás szerint a határ túloldalára. 

Vigóczki szerint az orosz lépés feltételezhetően egyelőre csak egy erődemonstráció, ami egyfajta válasz lehet a britek által Ukrajnának ígért csökkentett uránt tartalmazó páncéltörő lövedékekre.

− Ebben nincs semmi szokatlan. Az Egyesült Államok évtizedek óta ezt csinálja − hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Az USA külügyminisztériuma egyébként viszonylag higgadtan reagált az orosz bejelentést követően.

– Nem láttunk okot arra, hogy kiigazítsuk saját stratégiai nukleáris álláspontunkat, és arra sem, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne – mondta Vedant Patel külügyminisztériumi szóvivő a CNN-nek.

Később  John Kirby, a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs vezetője úgy fogalmazott, az Egyesült Államok szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy Oroszországból taktikai nukleáris katonai eszközöket szállítottak volna Fehéroroszországba. 

A kommunikációs vezető szerint annak sem látták jelét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a taktikai nukleáris eszközök fehéroroszországi telepítéséről tett bejelentése olyan döntéssel is járt volna, hogy Oroszország taktikai atomfegyvert szándékozna bevetni Ukrajnában.

Belarusz azért döntött az orosz taktikai atomfegyverek befogadása mellett, mert az Egyesült Államok és szövetségesei évek óta nyomást gyakoroltak rá belpolitikai rendszerének és geopolitikai irányultságának megváltoztatása érdekében – közölte a belarusz külügyminisztérium. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a fegyverek Moszkva ellenőrzése alatt maradnak.

 

Oroszország nem adja át az atomfegyvereket Belarusznak. Az ellenőrzés és a bevetésükről való döntés az orosz fél kezében marad

 

– idézte az Interfax orosz hírügynökség a minszki aláírási ceremónián részt vevő Sojgut.

„Ma a kollektív Nyugat példátlan nyomást gyakorol Belaruszra és Oroszországra egyaránt a nemzetbiztonság minden vonatkozásában” – közölte Viktar Hrenyin belarusz védelmi miniszter. Hozzátette, hogy Minszk ezért a partnerség elmélyítésében érdekelt Moszkvával. Szvjatlana Cihanouszkaja, emigrációba kényszerült ellenzéki vezető szerint a hazájába telepített orosz nukleáris fegyverek egész Európára veszélyt jelentenek. „Amikor taktikai nukleáris fegyverekről van szó, úgy a legtöbbje ezeknek legalább olyan erővel bír, mint amely 140 ezer embert ölt meg Hirosimában” – hangoztatta Cihanouszkaja. Az úgynevezett taktikai nukleáris fegyverek jelentős károkat képesek okozni, de kisebb hatósugárban pusztítanak a stratégiai nukleáris fegyverekhez képest.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Itt a NATO-főtitkár drámai fenyegetése: még egy lépéssel közelebb a világháború

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

mandiner.hu

„Hogy nem sül le a bőr a pofájukról?!” – így fogadták a lengyelek az ukránok legújabb ötletét

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Még nagyobb sebességre kapcsolt az ukrán kényszersorozás + videó

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság

POLITIK

Karácsony Gergely „szürke eminenciása”

POLITIK

A harmadik világháború réme fenyeget