Létrehozva: 2023.05.28.

Még több pénzt akar a parkolásból Karácsony

Azt akarja, hogy a fővárosi bürokrácia több pénzhez jusson.

Módosítaná a Karácsony Gergely által vezetett főváros a parkolásért beszedett pénzek elosztási arányát azért, hogy Budapest még több pénzhez jusson. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elfogadhatatlannak tartja, hogy a fővárosi önkormányzat kevesebb pénzt kap, mint a kerületek. A parkolásüzemeltetés azonban a kerületi önkormányzatok feladata, még azokon az utakon is, amelyek fővárosi tulajdonban vannak.

Erősen kevesellte a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő utakon és köztereken lévő parkolóhelyekből származó bevételt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén. Mint mondta: a fővárosi önkormányzatnak tavaly alig 868 millió forint bevétele származott ebből, miközben egyetlen kerületben is ennél lényegesen több folyik be.

Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő utakon és tereken 7674 darab parkolóhely után szednek parkolási díjat. A hatályos jogszabályok a parkolásüzemeltetést a kerületi önkormányzatok feladatkörébe sorolják, a fővárosi tulajdonú területeken 2013 óta a kerületek végzik ezt a tevékenységet. A bevételeket a fővárossal kötött egyedi megállapodások alapján számolják el, szorgosan levonva a parkolóhelyek üzemeltetési kiadásait. Esetenként meglehetősen vaskosan fog a ceruzájuk. Legalábbis erre lehet következtetni a fővárosnak átadott parkolási bevételekből.

 

A fővárosi önkormányzat korábbi közlése szerint 2019-ben 709,9 millió forintot, 2020-ban 947,3 milliót, míg 2021. első fél évében – amikor januártól május végéig ingyenes volt a parkolás – alig 41,1 milliót zsebelhettek be, miközben becslések szerint a kerületekhez befolyt valós bevétel már évekkel ezelőtt is jócskán egymilliárd felett lehetett.

Tavaly a három évvel ezelőttinél is kevesebb jött be. Mindez úgy, hogy közben jócskán emelkedtek a parkolási díjak.

Ismert: tavaly szeptembertől egységes parkolási rendszert vezettek be Budapesten. A korábbi 27 különböző díjtételű, várakozási idejű zóna helyett mindössze négyet alakítottak ki. Ezzel egyidejűleg emelkedtek a parkolási díjak is. A korábbi 175 forint helyett óránként 200 forint lett a legolcsóbb tarifa, míg a plafon 525 forintról 600 forintra emelkedett. A köztes zónákban 300, illetve 450 forintot kell fizetni.

Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ez néhány belvárosi kerületben 36 százalékos emelést jelentett, ami aligha maradt hatástalan a kerületi parkolási bevételekre. A fővárosnak mégis kevesebb jutott, mint három évvel korábban.

Több hónapig dolgoztunk a modell kialakításán, amely alapján elsőként a VI. kerületi önkormányzattal kötöttünk megállapodást, de együttműködés esetén valamennyi, fizető parkolókat üzemeltető kerületre kiterjesztenénk a rendszert” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A parkolásüzemeltetés költségeinek visszaszorítása érdekében a főváros „felső plafont vezet be a parkolásüzemeltetés indokolt költségére”.

A leghatékonyabban működő három kerület költségeit veszik alapul, és ha valamely kerületi önkormányzat ennél 15 százalékkal többet akar elvonni a bevételből ezen a címen, akkor azt a főváros nem fizeti ki. A közvetett költséget szintén előre meghatározott mutatók szerint számolják el. Az átláthatóságot célozza az is, hogy a megállapodást aláíró kerületek havonta tételes beszámolót küldenek a bevételek alakulásáról.

Jövőre azért ez még nem dobja meg a fővárosi kasszát. Az új elszámolási rendszer ugyanis jövőre működik majd teljes értékűen, míg a 15 százalékos plafon csak 2025 januárjától él. Az I. a II. és a IX. kerület mindenesetre rögtön jelezte, hogy szívesen csatlakoznának.

„A belváros problémáitól eltérő gondokkal küszködnek a külső kerületek” – hívta fel a figyelmet Bese Ferenc, Soroksár független polgármestere, aki bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a fővárosi parkolási rendelet módosítását, mivel szerinte a fővárosi szabályozásnak a városon kívülről beáramló autók megfékezésére is ki kell térnie.

A Fidesz-frakció részéről Hassay Zsófia képviselő, korábbi VI. kerületi polgármester hiányolta az előterjesztésből a számokat, így például az érintett parkolóhelyek száma sem szerepel a megállapodásban.

Emlékezetes: Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt mondta: a jelenlegi gazdasági helyzetben nem egységesíthető tovább a parkolási rendszer, az ebből származó bevétel nem vonható el a városrészektől, mivel az a működésüket veszélyeztetné – olvasható a Népszavában.

Budapest iparűzési adóbevétele rekordot dönt, a főpolgármester mégis csődbe vitte a várost – írta az Origo. A portál szerint sosem volt ennyi bevétele a fővárosnak az iparűzési adóból, mint az idei évben, a városvezetés mégis durva megszorításokat vezetett be. Az Origo megjegyzi, hogy a baloldali városvezetés hivatalosan is a csőd szélére juttatta Budapestet, akárcsak a 2010 előtti baloldali korszakban.

Budapest iparűzési adóbevétele rekordot dönt, Karácsony mégis csődbe vitte a várost – ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A portál rámutat, hogy egyes számítások szerint idén a főváros iparűzésiadó-bevételei várhatóan meg fogják haladni a 271 milliárd forintot, ami abszolút rekordot jelent Budapest történetében – számolt be róla az M1 Híradója.

A portál szerint ehhez még hozzájön, hogy a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István korábbi főpolgármestertől. Az Origo úgy fogalmaz:

ebből is látszik, hogy normális esetben Budapestnek komoly tartalékai lennének.

A baloldali főpolgármester áprilisban rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze. Akkor jelentette be, hogy pénzügyi Budapest válságban van, ezért gazdasági túlélőcsomagot hirdet. Karácsony Gergely kabinetfőnöke, Balogh Samu pedig egyenesen azt állította: már egy zebra felfestésére sincs pénz.

Gyurcsány Ferenc nemrég a Spirit FM-en üzente meg Karácsony Gergelynek, hogy nem elégedett vele. De a DK elnökének nem a főváros pénzügyi helyzetével volt problémája. Ehelyett azt kérte számon a főpolgármesteren, hogy nem konfrontálódik eléggé a kormánnyal.

Karácsony Gergely ezután gyorsan politikát váltott és bejelentette: bojkottálni fogják a kormányt, mégpedig úgy, hogy nem fizetik be a szolidaritási adó egy részét az államkasszába.

Az Origo cikkében úgy értékel: a főpolgármester városépítés helyett látványosan a kormány elleni küzdelemre koncentrál. Szerintük Karácsony Gergelyék a soha nem látott rekordbevételek mellett is a csőd szélére juttatták a fővárost. A lap emlékeztet rá, hogy a főváros áprilisban már egy csaknem 20 milliárd forintos hitelt vett fel, majd májusban újabb hitelfelvételről döntött.

origo.hu

Hátborzongató felfedezés: földönkívüliekké alakulnak a Nemzetközi Űrállomáson

origo.hu

Drámai bejelentés: Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

borsonline.hu

Özönlenek a rendőrautók a McDonald'shoz: holttestet jelentettek be

hirtv.hu

Messzire küldte Zelenszkij az ukrán fegyveres erők volt parancsnokát

metropol.hu

Erre senki sem számított: fotóval jelentette be a váratlan hírt Szoboszlai Dominik

mandiner.hu

Szintlépés: az Egyesült Államok nyíltan megfenyegette Magyarországot

mandiner.hu

Magyar Péter eddigi „munkássága” – ezt érte el a baloldal új reménysége

astronet.hu

Idén május 9-én van Áldozócsütörtök, vagyis Jézus mennybemenetelének napja

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Balesetet szenvedett Kőgazdag Csabi, durván összetört 85 milliós Ferrari

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Zelenszkij leváltotta saját testőrparancsnokát

POLITIK

Már 380 kínai vállalat működik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek

POLITIK

20 éve nagyítóval lehetett kínai beruházást találni nálunk