Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.08.

Lengyel vélemény: Moszkva növeli a feszültséget

Incidens a Fekete-tenger felett.

Feltehetőleg egy tervezett orosz provokáció volt az, hogy a Fekete-tenger felett a Frontex-misszióban őrködő lengyel gépet veszélyesen megközelített egy orosz vadászgép – jelentette ki vasárnap Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Incidens a Fekete-tengeren.

Piotr Müller annak kapcsán nyilatkozott a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió műsorában, hogy Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője vasárnap a PAP hírügynökségnek megerősítette: pénteken a Fekete-tenger felett a Frontex uniós part- és határvédelmi ügynökség román parancsnokságú missziójában részt vevő egyik lengyel Turbolet L-410 személy- és teherszállító repülőgépet háromszor „agresszív és veszélyes” módon, mintegy 5 méterre megközelített egy orosz vadászgép.

Az incidens során a lengyel gép turbulenciába került, de végül biztonságosan landolt. „Oroszország részéről valószínűleg egy tervezett provokációról volt szó” – reagált a történtekre Müller.

„Látjuk, hogy Oroszország összpontosítani szeretné az ilyen incidensekkel a nemzetközi közvélemény figyelmét” – tette hozzá.

Stanislaw Zaryn, az információbiztonságért felelős lengyel kormánybiztos vasárnapi Twitter-bejegyzésében úgy látta: Moszkva „cinikusan és szándékosan növeli a feszültséget, és próbálja megfélemlíteni Lengyelországot”.

Zaryn arra is utalt, hogy múlt héten Pavel Asztahov volt orosz gyermekjogi biztos Vlagyimir Szolovjov újságíró televíziós műsorában fenyegetést fogalmazott meg a moszkvai lengyel nagykövettel szemben. Zaryn szerint Oroszország többször is megfenyegette Lengyelországot, mivel Varsó az ukrajnai háború során kiáll Kijev mellett.

Moszkva lépései „újból mutatják, hogy Oroszország egy agresszív, Lengyelországgal szemben ellenséges állam” – fogalmazott a lengyel kormánybiztos.

Bekérették a lengyel külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét a moszkvai lengyel nagykövetet ért fenyegetés miatt – közölte pénteken Lukasz Jasina, a külügyi tárca szóvivője.

Szergej Andrejev orosz nagykövetnek tiltakozó jegyzéket adtak át Pavel Asztahov nyilatkozata kapcsán, melyben a volt orosz gyermekjogi biztos „Lengyelország moszkvai nagykövetének meggyilkolására buzdított” – közölte Lukasz Jasina a Twitter-oldalán.

A szóvivő ezzel arra utalt, hogy vasárnap Vlagyimir Szolovjov orosz újságíró televíziós műsorában Asztahov a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény megsértésének minősített bizonyos lengyel diplomáciai lépéseket, amelyeket Oroszországgal szemben tettek. Ezt követően az orosz biztos felidézte, hogy tavaly Varsóban egy aktivista vörös festékkel öntette le az orosz nagykövetet. Ennek kapcsán kijelentette: az incidens után „várta, megtalálják-e a Moszkva folyóban úszva Lengyelország nagykövetét, vagy sem”.

Az incidens miatt a lengyel fél „határozott tiltakozását” fejezte ki Szergej Andrejev orosz nagykövetnek – közölte Jasina. Asztahov kijelentése kapcsán Varsó elvárja, hogy azonnal büntetőeljárást indítsanak, és az elkövetőt haladéktalanul büntessék meg – hangsúlyozta a lengyel szóvivő.

A lengyel külügyi tárca már hétfőn felszólította Oroszországot, hogy a bécsi egyezménnyel összhangban szavatolja minden lengyel diplomata biztonságát.

Kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő aláhúzta: komolyan kell venni minden, Oroszország által megfogalmazott fenyegetést, egyúttal „nem szabad megijedni”. Lengyelország moszkvai nagykövete ezért „nagyon nehéz körülmények közepette ugyan, de kitart, és nem hagyja magát megfélemlíteni” – mondta a miniszterelnök.

Asztahov azt követően nyilatkozott Szolovjov műsorában, hogy a lengyel hatóságok szombaton, a varsói polgármesteri hivatal beadványára született bírósági határozatnak érvényt szerezve, birtokba vették az orosz nagykövetség mellett működő, de nem az orosz diplomáciai ingatlan területén álló középiskola épületét.

A lengyel bíróság egyetértett azzal, hogy az 1953-ban a lengyel kommunista vezetés által a szovjet diplomatáknak ingyen rendelkezésre bocsátott iskolaépület a lengyel állam tulajdona, amelyet Oroszország törvényellenesen birtokolt.

Moszkva kedden diplomáciai jegyzékben tiltakozott az épület „elfoglalása” miatt, és kemény választ helyezett kilátásba.

Lengyelország az Európai Unióban eltökélten kitart az egyhangú döntéshozatal elve mellett, és nem hajlandó lemondani róla sem most, sem később – szögezte le a varsói külügyminisztérium vasárnapi közleményében.

„A külügyminisztérium azzal összefüggésben fogalmazta meg közleményét, hogy olyan javaslatok jelentek meg a politikai térben, melyek szerint be kellene vezetni a minősített többségi döntéshozatalt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai ügyeiben” – írta Lukasz Jasina külügyi szóvivő.

„A minisztérium megerősíti a Zbigniew Rau külügyminiszter által nemrég a lengyel parlamentben ismertetett álláspontot: eszerint Lengyelország az Európai Unióban fenn kívánja tartani a tagállamok szabadságát az egyhangúság elvének határozott megőrzésében azokon a területeken, ahol a jelenlegi jogi helyzet ezt garantálja, és adott esetben kiterjeszteni a konszenzus formuláját azokra az ügyekre is, ahol a jog szabályozás megengedi a többségi döntéshozatalt” – olvasható a nyilatkozatban.

A minisztérium kiemeli, hogy a háború és béke kérdésében minden döntés a tagállamok szuverén joga. Hozzáteszi, hogy a konstruktív tartózkodás mechanizmusa lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy ragaszkodjanak nemzeti sajátosságaikhoz anélkül, hogy gátolnák az unió döntéseit.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meg fogok halni - döbbenetes őszinteséggel beszélt a válogatott focista

origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Több mint 10 fokot esik vissza a hőmérséklet: mutatjuk, hogy mire készülj!

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Figyelmeztető lövések a kárpátaljai Nagyszőlősön

POLITIK

Az európaiak leginkább a háborútól és a migrációtól félnek

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja