Létrehozva: 2023.05.27.
Módosítva: 2023.05.27.

Karácsony belesodorna minket a háborúba

Egyértelműen háborúpárti álláspont.

–A töredezett baloldal legkisebb közös nevezője ma a háborúpártiság – közölte a Magyar Nemzettel Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, miután a főpolgármester szerint hazánk háborúban áll Oroszországgal. Mint mondta, azért nem határolódtak el a baloldalon Karácsony Gergely szavaitól, mert minden baloldali politikai szereplő egyetért abban, hogy fegyvereket kellene szállítani Ukrajnának.

 

– Dermesztő, hogy a legmagasabb választott pozícióban lévő ellenzéki politikus ilyen felelőtlenül nyilatkozik, veszélybe sodorva ezzel az országot. A főpolgármester mondatai ugyanis alkalmasak arra, hogy hazánkat belesodorják a háborúba – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, arra reagálva, hogy Karácsony Gergely főpolgármester egy interjúban arról beszélt, hogy Magyarország háborúban áll Oroszországgal.

Karácsony Gergely
Nem határolódtak el a baloldalon Karácsony Gergely szavaitól Fotó: Kurucz Árpád

– A magyarok egy emberként éreznek együtt a háború áldozataival, egy emberként szolidárisak a menekültekkel, ahogy közös az aggodalom a kárpátaljai magyarok iránt. De a magyarok félnek attól is, hogy nem lesz rövid időn belül fegyvernyugvás és belerángatják Magyarországot a háborúba. Óriási nemzetközi erők mozdultak meg azért, hogy részt vállaljunk a szomszédunkba zajló fegyveres konfliktusban, ám Karácsony megnyilvánulása nem csupán növeli ennek esélyét, de akár még egyfajta hadüzenetként is hathat. Éppen ezért érthetetlen és ijesztő ez a felelőtlenség – húzta alá.

Szót ejtett arról is, hogy a bő egy éve tartó háború óta nem változott a hazai törésvonal: az Orbán-kormány – vállalva az ezzel járó nemzetközi konfliktusokat – elkötelezett amellett, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket a frontra. Ezzel szemben a Gyurcsány vezette, egymással is vitázó baloldali szereplők abban az egy kérdésben továbbra is közös nevezőn vannak, hogy szállítanának fegyvereket az orosz–ukrán háborúba, így furcsa lenne, ha élesen elhatárolódnának Karácsony Gergely mondataitól

– Mondhatni, hogy a töredezett baloldal legkisebb közös nevezője ma a háborúpártiság 

– húzta alá a szakértő.

Mint mondta, a kívülről irányított ellenzék és a külföldről finanszírozott sajtó nem feltétlenül akar meghajolni a többség akarata előtt. A XXI. Század Intézet elemzője felhívta a figyelmet, hogy a baloldalon az „átnevelésben” hisznek, azaz úgy értelmezik a világot, hogy az általuk vallott nézetek a helyesek, csak az valamilyen kormányzati furfang és persze a szerintük hiányzó sajtószabadság szerint nem jut el az emberekhez, akik kellő „felvilágosítás” után mögéjük állnának a sorban és minden kritika nélkül követnék a nyugati mintákat. 

– Nekik akkor is igazuk van, ha a magyarok többsége másként gondolkodik 

– jellemezte a baloldali hozzáállást.

Az elemző szerint a másik okát annak, hogy a többségi társadalom véleménye ellen mennek, abban kell keresni, hogy az évtizedes megfelelési kényszer, illetve a külföldről érkező támogatások miatt igazodnak a nyugati háborúpárti politikához.

– Ez pedig nem fog változni a közeljövőben 

– szögezte le Nagy Ervin.

− A geopolitikai és gazdasági realitásokat szemlélve könnyen minősíthető Karácsony Gergely főpolgármester idiótához hasonló jelzővel − mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég tanácsadója szerint Karácsony Gergely csupán szolgai módon megismételte az európai baloldal álláspontját, amikor arról értekezett a 3-as metró légkondícionálásának megoldatlansága kapcsán, hogy hazánk háborúban áll Oroszországgal.

 

Amikor idén januárban a német zöld külügyminiszter gyakorlatilag ugyanazt a képtelenséget állította, amit most Karácsony, akkor Tucker Carlson a műsorában Annalena Baerbockot tőle szokatlan nyersséggel idiótának nevezte. A geopolitikai és gazdasági realitásokat szemlélve könnyen minősíthető a magyar főpolgármester is hasonló jelzővel − mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tanácsadója.

Karácsony Gergely szerint háborúban állunk Oroszországgal. (Fotó: Képernyőfotó/ATV)
Karácsony Gergely szerint háborúban állunk Oroszországgal. (Fotó: Képernyőfotó/ATV)

Ismert, Karácsony Gergely volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának egyik vendége volt szerda este, a témák között pedig az újra teljes vonalán közlekedő M3-as metró is szerepelt. Amikor a műsorvezető azzal szembesítette, hogy 2019-ben még a metrókocsik klimatizálásának megoldását ígérte, Karácsony Gergely magyarázkodásba kezdett (szerinte ő nem ígért ilyet), majd arról beszélt, ezzel kapcsolatosan több problémával is szembe kell nézni. Meglátása szerint az egyik ezek közül az, 

„hogy háborúban állunk azzal az országgal [Oroszországgal], amelyik beszállítója volt ennek a metrókocsi-beszerzésnek .” 

Amikor a műsorvezető „apró pontosításként” megjegyezte, hogy Magyarország nem áll háborúban senkivel, a főpolgármester nyomatékosította: „én azt gondolom, hogy de”.

 

Karácsony Gergely szolgai módon ismételt 

− Ez az európai baloldal részéről súlyosan felelőtlen megközelítés pestisként terjedt el az immár egyértelműen és tényszerűen háborúpárti magyar baloldalon, amit a főpolgármester is szolgai módon csak megismételt − mondta Karácsony Gergely kijelentésére ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég tanácsadója kifejtette: a Biden-kabinet döntése nyomán az USA 46 milliárd dollárnyi katonai támogatást nyújtott, összehasonlításképpen Németország 2,47 milliárdnyi hozzájárulást adott Ukrajna háborúban tartásához. 

Bár Brüsszel mindent megtesz, hogy egyre inkább a háborúba sodorja a tagállamokat, így az ellentétes állásponton levő Magyarországot is, ennek nincs racionális politikai vagy gazdasági alapja

− szögezte le az elemző. Hozzátette: utóbbi tekintetben a háború nyertese az Egyesült Államok hadiipara, míg a konfliktusnak leginkább a hibás szankciók miatt egyértelműen az Európai Unió az anyagi vesztese. Ifj. Lomnici Zoltán elmondta: a Századvég kutatása alapján a megkérdezettek jelentős többsége (54 százalék és 74 százalék közötti arányban) úgy vélte, hogy az egyes megszólalások a fegyveres konfliktus további eszkalálódását ösztönözhetik a béketárgyalások elősegítése helyett. 

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy a magyarok békepártisága töretlen, ezért a többség továbbra is elzárkózik azoktól a felvetésektől, amelyek a békekötés ellehetetlenülésének kockázatával járnak.

− Ennek alapján ha a háborúpárti baloldal kitart a népszerűtlen és veszélyes álláspontja mellett, 2024-ben mindkét választást illetően súlyos vereségre számíthat − zárta gondolatait az alkotmányjogász.

Minden olyan nyilatkozat, amely a háború eszkalációját okozhatja, felelőtlen és életellenes. Karácsony Gergely főpolgármester átgondolatlan nyilatkozata elsősorban vezetői és államférfiúi készségeinek hiányára világít rá – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzője felhívta a figyelmet: a főpolgármester megszólalása a baloldali körökben egyáltalán nem váltott ki negatív visszhangot, hallgatásuk beismerése annak, hogy egyetértenek az elhangzottakkal.

 

Európa a második világháború óta nem látott az orosz–ukrán háborúhoz hasonlítható katonai konfliktust, így minden olyan nyilatkozat, amely a háború eszkalációját okozhatja, felelőtlen és életellenes. Karácsony Gergely főpolgármester átgondolatlan nyilatkozata elsősorban vezetői és államférfiúi készségeinek hiányára világít rá. A veszélyek korában az lenne kívánatos, ha egy felelős politikus magatartását a hübrisz helyett a stratégiai nyugalom irányítaná – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

A baloldal véleménye nem különbözik a nyugati háborúpárti elit véleményétől

Mint az elemző kifejtette: Karácsony Gergely a baloldali közösség szerves része, emiatt a kettőt elválasztani sem lehet egymástól. Talabér Krisztián felhívta a figyelmet: főpolgármester nyilatkozata a baloldali körökben egyáltalán nem váltott ki negatív visszhangot, ami beismerése annak, hogy egyetértenek az elhangzottakkal. 

– A baloldal háborúpárti magatartását az orosz–ukrán háború kitörése óta számtalan példával lehet bizonyítani: 

gyakorlati szinten már szorgalmazták a magyar katonák és a magyar állam védelmét szolgáló fegyverek Ukrajnába küldését, de még elvi szinten sem értenek egyet a globális érdeket szolgáló békecélkitűzésekkel, hiszen a baloldal például az Országgyűlés békepárti határozatát sem támogatta. A baloldal véleménye a háború kérdésében nem különbözik a nyugati háborúpárti elit véleményétől, ez viszont részben magyarázat arra, hogy miért is kaptak a választás előtt több mint négymilliárd forintnyi dollárt magyarországi baloldali körök – mondta.

 

Karácsony megnyilvánulása nem lesz túl népszerű

Talabér Krisztián elmondta: a Nézőpont Intézet kutatásai szerint a magyar társadalom négyötöde, de még a baloldaliak kétharmada is békepárti. Hozzátette: ez az attitűd pedig a 2022-es országgyűlési választásokon is megmutatkozott. 

Akkor a választók egy békepárti és egy háborúpárti kínálatból választottak, az eredmény pedig egyértelmű volt.

– részletezte. Az elemző felhívta a figyelmet: a szomszédban dúló háború alapvetően egy biztonsági kérdés, azaz alkalmas arra, hogy országos politikai téma legyen belőle, önkormányzati szinten viszont kétli, hogy ez a kérdés kerülne a középpontba. 

Azonban mivel most nemcsak önkormányzati, hanem európai parlamenti választások is lesznek, amelyen szintén inkább a nemzetközi kérdések kerülnek előtérbe, ott sokkal valószínűbb ennek a témának az ismételt felértékelődése. 

– Személy szerint úgy gondolom, a háború kérdéséhez való viszony meghatározó marad, ám kevésbé az önkormányzatin, sokkal inkább az EP-választásokon lesz mérvadó – zárta gondolatait az elemző.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Kirántották a talajt az arany alól a befektetők, mélyrepülésben a nemesfém árfolyama

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott