Létrehozva: 2023.05.01.

Erdő Péter: Nagy élmény volt az apostoli látogatás

"Ez egy nagyszerű látogatás volt!"

– Ez egy nagyszerű látogatás volt. Az egész magyarság számára nagy élmény volt, és a szentatyának is. Ferenc pápa és kísérete megtapasztalta azt a szeretetet, ami a látogatás egész idején körbevette őket. Az utazás jelmondatának megfelelően, „Krisztus a jövőnk”, a szentatya mindvégig az optimizmust, az élet értékébe vetett hitét, bizalmát sugározta felénk – nyilatkozta a Magyar Kurírnak Erdő Péter. A bíboros elárulta, Ferenc pápa ugyan a 87. életévében van, de korát meghazudtolóan, fáradhatatlanul vitte végig az apostoli utat. A portál azon kérdésére, hogy a találkozásokban gazdag három napból mi az, ami különösen megérintette a bíboros atyát, Erdő Péter a következőt válaszolta:

Azokat a gesztusokat emelném ki, melyeket a körünkben megtett Ferenc pápa. 

„Tegnap délelőtt, amikor a pápamobilon elkísérhettem a szentatyát a Kossuth téren, sokan nyújtották oda neki a kisgyermeküket, ő pedig megállítva a menetet fáradhatatlanul megáldotta, megcsókolta a hozzá emelt kicsinyeket. 

Azt gondolom, ez egy életre szóló öröm a szülőknek, és később visszatekintve a gyermekeknek is egy ajándék ez a találkozás.  Ezek a gesztusok, amiket nem kényszerűségből, hanem szívből jövően, emberien, szeretetből tett meg.”

És összességében a Kossuth téri szentmise, ami nemcsak a kiváló, hozzáértő szervezésnek köszönhetően volt kiemelkedő, hanem mert a Szentlélek működését is megtapasztalhattuk.

A bíboros elárulta, az egyes találkozásokat követően a szentatya megosztva örömét kifejezte, hogy jó megtapasztalni: itt élnek az európai, keresztény értékek.

Erdő Péter úgy véli, Ferenc pápával való találkozás egy életre szóló öröm a szülőknek, és később visszatekintve a gyermekeknek is egy ajándék . Fotó: Mirkó István

Hozzátette, Ferenc pápa egész pápasága alatt sokat foglalkozott Európával, annak lelkével. Erdő Péter 2014-ben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökeként elkísérhette a pápát Strasbourgba, ahol a szentatya beszédet mondott az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban. Ferenc pápa már akkor is tükröt tartott hallgatóságának, felhívva a figyelmet, hogy térjünk vissza az alapító atyák értékeihez.

– Magyarországon kívül nem beszélnek magyarul, kivéve a mennyben, mert azt mondják, egy örökkévalóság kell ahhoz, hogy az ember megtanulja – mondta Ferenc pápa újságírói kérdésre a Budapestről Rómába vezető repülőúton, amelyről Magyar Kurír számolt be.

Ferenc Pápa a hatvanas években nem ismerte a magyar nyelvet, két szót azonban megértett. Fotó: www.vaticannews.va

A szentatya elmondta, a ’60-as években voltak tapasztalatai velünk, magyarokkal, amikor Chilében tanult, hiszen ott sok magyar jezsuita élt, mert elüldözték őket. Ferenc pápa összebarátkozott magyar szerzetesnővérekkel is, akiknek Buenos Airestől húsz kilométerre volt egy iskolájuk, ahova havonta két alkalommal járt, mint különleges káplán, és a Buenos Aires-i magyar világi hívők társaságát is jól ismerte. Nem ismerte a nyelvünket, két szót azonban jól megértett: gulyás és tokaji. 

A magyarok nagy kultúrával rendelkeznek

– Szép tapasztalat volt, megértettem, mekkora fájdalom, amikor az ember menekült lesz és nem mehet haza. Ward Mária szerzetesnővérei, akik ott (Buenos Airesben – a szerk.) maradtak, (otthon) lakásokban rejtőztek el, hogy a rezsim ne deportálja őket. Aztán közelről hallottam azt a történetet, hogy meg akarták győzni Mindszenty bíborost, hogy menjen Rómába, és tudtam ’56 rövid ideig tartó lelkesedéséről és az azt követő csalódottságról is. 

Nem változott a véleményem, talán inkább gazdagodott, abban az értelemben, hogy azok a magyarok, akiket megismertem, nagy kultúrával rendelkeznek 

– emelte ki a szentatya. Hozzátette: azoknak is, akik nem tartoztak magasabb társadalmi osztályba, az egyszerű embereknek is magas az alapműveltségük. –  Általában németül és angolul beszélgettünk, mert magyarul Magyarországon kívül nem beszélnek, kivéve a mennyben, mert azt mondják, egy örökkévalóság kell ahhoz, hogy az ember megtanulja. Nem változott a véleményem, ugyanazt a stílust tapasztaltam, amit máskor is – mondta Ferenc pápa.

– A szentatya értékelni tudja azt a geopolitikai helyzetet, amiben mi, magyarok leledzünk a Kárpát-medence területén, Európa közepén, Kelet és Nyugat határán, ennek megfelelően a hídépítésre helyezi a hangsúlyt, arra, hogy a határok ne elválasszanak minket, hanem a kapcsolódások lehetőségét kínálják fel – mondta a Magyar Kurírnak Veres András, akit a pápa magyarországi apostoli látogatása kapcsán kérdezett a portál.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint a mostani látogatás egy történelmi pillanat lehet a béke érdekében is.

Ahogy a szentatya mondta a prédikációban, bölcsőket akarunk és nem sírokat, az olyan mély kép, amit meg kell érteniük a világ hatalmasainak, és valamit tenniük kell.

− emelte ki. A Győri egyházmegye főpásztora hozzátette: nem véletlenül hangsúlyozta a pápa, hogy a nyitottságnak elsősorban a szívben kell meglennie minden emberre, elsősorban a családra, szűkebb és tágabb társadalmi közösségben, más nemzetbeliekre. − Amit még mondott, szintén egy nagyon keménynek hangzó mondat volt, hogy nem szabad, hogy örökös ellenséget lássunk egy másik népben. Mindnyájunknak szóló üzenet, hogy nem szabad ellenségképeket alkotnunk magunknak, hanem törekednünk kell nyitottsággal, szeretettel, békével lenni egymás iránt, csak ez teremtheti meg nagyobb összefüggésekben is a békét, jelen esetben Európában − értékelt Veres András.

A biztonságot megzavaró rendkívüli esemény nélkül zajlott le Ferenc pápa háromnapos budapesti látogatása. A testőrök sikeresen látták el feladataikat. Pedig a vatikáni csendőrség, a Svájci Gárda tagjait és a Terrorelhárítási Központ (TEK) testőreit, azaz személyi biztosítóit óriási feladat elé állította őszentsége, aki többször is menetrendet, protokollt felrúgva vegyült el hívei körében.

Előre lehetett tudni, hogy Ferenc pápa személyi védelme nem lesz egyszerű, hétköznapi elfoglaltság a testőrök számára, hiszen őszentségéről közismert a hitből fakadó bátorsága, az emberek iránti feltétel nélküli bizalma és hogy bármikor képes váratlan helyzet elé állítani a testi épsége felett őrködőket. Mint az a háromnapos budapesti látogatásán naponta többször is előfordult.

A vatikáni csendőrség, a Svájci Gárda és a Terrorelhárítási Központ (TEK) testőrei azonban világszínvonalú munkát végeztek, a pápalátogatás a biztonságot fenyegető rendkívüli esemény nélkül zajlott le.

Ferenc pápa az arénában.
Míg Ferenc pápa elektromos golfautóból üdvözölte a Papp László arénában a fiatalokat, a hajtókájukban jelvényt viselő testőrök tekintete a tömeget pásztázta. (Fotó: Kurucz Árpád)

Őszentsége a látogatás minden napján felborította a menetrendet, amikor például Budapesten közlekedve Fiat 500-as autójából megpillantotta az út szélén az őt üdvözlő gyerekeket vagy a hívőket, megállíttatta a konvoját és kiszállt a gépkocsiból, hogy kezet foghasson az őt üdvözlő emberekkel, vagy megáldhassa őket.

Az ilyen eseményekről készült felvételeken látszik, hogy a pápa autóját négy, fekete, páncélozott, lesötétített ablakú terepjáró fogta közre a közlekedés során, sőt, az egyik ezek közül a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a szentatya távozó repülőgépét is követte a kifutópálya végéig egy előteres utánfutó jármű társaságában. A TEK terepjáróiban a testőrök a ma beszerezhető legmodernebb hírközlési, illetve felderítő eszközöket is használhatták.

A személyi biztosítás során napjainkban olyan algoritmusok alapján működő berendezéseket is alkalmaznak, amelyek a tömeget figyelve elemzi az egyes emberek testmozgását, testbeszédét, a támadásra készülődő személyt ugyanis már a testmozgása is elárulhatja. Ugyancsak alkalmaznak arcfelismerő algoritmusokat, ami a terroristákat azonosíthatja. 

Ferenc pápa Kossuth tér
A Kossuth téri szentmisére pápamobillal érkező szentatyát gyalogosan kísérték a testőrei. (Fotó: Bach Máté)

Kijelenthető hogy ez a mostani pápamobilozás is bővelkedik azokban a személyes gesztusokban, eseményekben, amiket megszoktunk Ferenc pápától, tehát nem körbemegy az előre megtervezett útvonalon, hanem többször megállítja a pápamobilt. Én úgy látom, hogy ezekben a pillanatokban is egy kisgyermeket adtak oda Ferenc pápa ölébe (…) és közben mosolyog a katolikus egyházfő, megható pillanatok ezek itt, a Kossuth téren” – mondta a közmédia tudósítója a Kossuth téri szentmisére érkező szentatyáról.

 

A Kossuth téri VIP-tribünről készült fotón jól látszik, ahogy a testőrök körbefogták a miniszterelnök előtt elhajtó pápamobilt (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Amikor a szentatya személyi védelméről beszélünk, ki kell emelnünk a TEK és a vatikáni és a magyar titkosszolgálatok felderítőit is, akik a háttérből segítették a testőrök munkáját. A tömegben is ott voltak, és folyamatos kapcsolatban álltak a pápát közvetlen közelről védő testőrökkel fülhallgatón keresztül. Az értékelő-elemzők pedig már a pápalátogatást megelőző hónapokban és a látogatás alatt is folyamatosan elemezték a biztonsági helyzetet, hogy megelőzzenek egy esetleges támadást.

 

FERENC pápa
A pápát körbevevő testőrök fülében ott a „füles” (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A vatikáni és a magyar testőrök, a titkosszolgálatok mellett a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársait is meg kell említenünk. Ők biztosították a magyar hivatásos állomány nyugodt munkájához a hátteret, mivel az egyik alapfeladatuk, hogy megvédjék a hivatásos állományt és családtagjaikat bármilyen fenyegetéstől, esetleges támadástól.

Ugyancsak ki kell emelni a pápalátogatás biztosításában részt vevő egyenruhás és civil rendőröket, valamint a polgárőrök, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat, illetve a karitatív szervezetek munkatársait, akik összehangoltan, jól szervezetten, zökkenőmentesen bonyolították le az eseményt.

Illedelmes TEK-esek 

"Egyik munkatársunk a Szent Erzsébet templomban lévő esemény segítőjeként Ferenc pápa érkezése előtt bement a sekrestyébe, ahol rengeteg öltönyös férfit látott. Egyből köszönt, hogy Dicsértessék a Jézus Krisztus, majd egyből jött a hangos válasz, hogy Mindörökké, ámen!

Mint kiderült mindegyikük a Terrorelhárítási Központ embere volt."

(A 777blog.hu bejegyzése a Facebookról)

 

 

origo.hu

Felismerhetetlen a magyar tévézők egykori kedvence, MacGyver - így néz ki manapság

origo.hu

Tovább fokozódik a háborús őrület - videó

borsonline.hu

Most érkezett: Rettenetes buszbaleset történt, több diák meghalt

hirtv.hu

Magyar Péter őrjöngve káromkodott + videó

metropol.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly legújabb döntése miatt

hirtv.hu

Ottó: Épelméjű ember számára elképzelhetetlen, hogy fölvegye a feleségét úgy, hogy ő nem tud róla + videó

origo.hu

Autóbalesetet szenvedett Curtis csapata

travelo.hu

Videó: Egész nap élőben követheted a seregélyesi gólyacsalád izgalmas életét

ripost.hu

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Összetörte a gyász Szandi szívét: „Sosem fogom elfelejteni”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Újabb erőszakos palesztinpárti megmozdulások

POLITIK

Ezért fontos a magyar védelmi ipar fejlesztése

POLITIK

Magyarország fejlődését támogatják a kínai megállapodások

POLITIK

Karácsony elárasztotta korrupcióval Budapestet