Létrehozva: 2023.05.24.

Behatoltak az ukránok Oroszországba

Egy ukrán diverzáns- és felderítőcsoport hatolt be.

Mély aggodalomra ad okot, hogy egy ukrán diverzáns- és felderítőcsoport hatolt be az oroszországi Belgorod megyébe – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak, miközben az orosz védelmi tárca a támadás visszaveréséről és több mint 70 „terrorista” megsemmisítéséről számolt be.

„Kétségtelen, hogy ami tegnap történt, mély aggodalomra ad okot. Ismét megerősíti, hogy az ukrán fegyveresek folytatják tevékenységüket hazánk ellen, ami nagy erőfeszítéseket követel tőlünk” – mondta Peszkov.

Álláspontja szerint a „különleges hadműveletet” folytatni kell annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne ismétlődhessen meg. Kijelentette, hogy az orosz biztonsági tanácsot nem fogják rendkívüli ülésre összehívni az incidens miatt, a testület valószínűleg a hét vége felé tartja meg a rendes ülését.

Peszkov szerint az orosz biztonsági szolgálatok dolgoznak annak megállapításán, hogy kik és hányan vettek rész a belgorodi támadásban. Arra a kérdésre, hogy a csoportban voltak-e orosz nemzetiségűek, a szóvivő kijelentette:

„ők ukrajnai ukrán fegyveresek. Ukrajnában sok orosz nemzetiségű ember él. De ők mégis ukrán harcosok. Ebből kell kiindulnunk, és a különleges ügynökségeink most természetesen kiderítik majd az érintettek személyazonosságát.”

A moszkvai katonai tárca keddi közleménye szerint az orosz hadsereg likvidálta a belgorodi régióba betört „ukrán nacionalistákat”, akiknek egy egysége a betörés előtt, hétfőn intenzív tűz alá vette Kozinka nemzetközi határátkelőt, valamint számos más polgári létesítményt Grajvoron körzetében.

A terrorellenes művelet során, amelyben az orosz nyugati katonai körzet légiereje, tüzérsége és az államhatárt biztosító egységei vettek részt, a tájékoztatás szerint „feltartóztatták és legyőzték a nacionalistákat”, és maradékukat visszaszorították ukrán területre, ahol tűz alatt tartották őket a teljes megsemmisítésükig.

A védelmi minisztérium több mint 70 „terrorista”, négy páncélozott harcjármű és öt kisteherautó megsemmisítéséről számolt be, és rámutatott, hogy Bahmut elvesztése után „a kijevi rezsim áttért a civilek elleni terrorakciók végrehajtására”.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az incidens ügyében terrorcselekmény, gyilkossági kísérlet, szándékos vagyonrongálás, valamint illegális fegyver- és robbanóanyag-birtoklás címén indított büntetőeljárást.

Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója kedden délután feloldotta az előző nap bevezetett „terrorelhárítási műveleti állapotot”. Valótlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint újabb fegyveres csoportok hatoltak be a régióba. Közölte, hogy a támadásban 13 civil sebesült meg, de nincs információja polgári halálos áldozatokról. Viszont egy 82 éves nő evakuálás közben meghalt – tette hozzá.

A kormányzó szerint 29 lakóház és három gépjármű rongálódott meg a Grajvoron várost és a környező Golovcsino, Antonovka, Kozinka, Spodarjuseno, Gora Podol, Glotovo, Zamosztovo, Bezimeno, Zarecsje, Mokraja Orlovka és Novosztrojevka településeket ért belövésekben. Glotovóból és Kuzinkából mintegy száz embert evakuáltak a hatóságok.

A Belgorod megyei támadás elkövetőjeként az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió nevű szervezet jelentkezett. Orosz médiajelentések felhívták a figyelmet arra, hogy a behatolók nyugati fegyverekkel és amerikai páncélozott járművekkel voltak felszerelve.

A nap folyamán több, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai településtől jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az Ukrajnában elszenvedett emberveszteségét 720 főben adta meg, akik közül, mint mondta, elérte a 375-öt azoknak a katonáknak a száma, akik Donyeck körzetében vesztették életüket. A tábornok a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai objektumok között sorolt fel két harckocsit, egy vezetésipontot, valamint két lőszer- és két üzemanyagraktárt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy kitüntetés-átadási szertartáson a Kremlben megismételte azon tézisét, miszerint Oroszország a „különleges hadművelettel” nem elindította, hanem lezárni próbálja a Donyec-medence ellen kilenc éve elindított háborút.

„Oroszország egy különleges hadművelet segítségével próbálja megállítani ezt a háborút, amelyet ellenünk, népünk ellen viselnek, amelynek egy része a történelmi igazságtalanságok következtében a történelmi orosz állam határain kívül maradt. De ők ettől nem szűntek meg a mi népünknek lenni” – fogalmazott Putyin.

Az oroszok szerint meghalt, az ukránok szerint él az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij. Kijev szerint Moszkva szándékosan akarja demoralizálni az ukrán egységeket a tábornok halálhírét keltve. Egyesek szerint a korábban rendszeresen nyilatkozó főtiszt megsebesülhetett, és most az életéért küzdenek egy katonai kórházban.

Ellentmondásos információk jelentek meg az ukrán fegyveres erők főparancsnokával kapcsolatban. Orosz források szerint

Valerij Zaluzsnij eltűnt, és annak ellenére, hogy korábban rendszeresen szerepelt a médiában, legalább két hete nem mutatkozik nyilvánosan, még a katonai vezetők legutóbbi egyeztetésén sem vett részt.

Kijev állítása ezzel szemben az, hogy

az oroszok szándékosan folytatnak dezinformációs kampányt annak érdekében, hogy demoralizálják az ukrán csapatokat, ezért állítják azt, hogy a tábornok eltűnt.

A Mandiner szerint a tábornok súlyosan megsebesülhetett a dnyipropetrovszki terület bejárásakor, és most életmentő beavatkozásokat hajtanak végre rajta egy ukrán katonai kórházban.

Valerij Zaluzsnij korábban több alkalommal nyilatkozott, ám főképp online módon tette mindezt, pontos tartózkodási helyét – érthető okokból – a legritkábban tették közzé.

ovábbra is ellentmondásos állítások érkeznek a bahmuti frontról. A városban állomásozó orosz zsoldoscsoport állítja, elfoglalta a donyecki települést. Kijev szerint azonban vannak még katonáik a városban. Közben az ukrán hatóságok újabb heves légicsapásokról számoltak be Dnyipropetrovszk régióban.

Saját irodájukhoz kellett kivonulniuk az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak hétfő hajnalban Dnyipro városában. A hivatalos jelentések szerint egy orosz légitámadásban három épület és több tucat jármű megrongálódott. Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról számolt be, hogy a régió fellett az éjjel 15 katonai drónt, négy rakétát és egy orosz vadászgépet lőtt le az ukrán légvédelem. A támadásban többen megsérültek, miután számos lakóház is megrongálódott.

A Donyeck megyei Bahmutban mostanra minden épület kiégett rommá vált. Az oroszok tavaly márciusban kezdték meg a város ostromát, de komolyabb harcok csak októberben törtek ki a környéken. Miután nem sikerült körbe zárni a települést, a Wagner orosz zsoldoscsoport frontális támadásokkal szorította vissza az ukrán erőket.

Szombaton pedig az egykor hetvenezres város teljes elfoglalását jelentette be a csoport vezetője.

„Tavaly március 19-e óta 427 napig harcoltunk itt. Elfoglaltuk az egész várost, házról házra, nehogy aztán azt mondja valaki, hogy van még valami, amit nem foglaltunk el” – üzente Jevgenyij Prigozsin.

Az ukrán hadsereg azonban kijelentette, hogy a város szélén több épületet még tartanak, illetve megerősített állasaik vannak Bahmut déli és nyugati részén.

Bár a városnak nincs katonai és gazdasági jelentősége, az oroszok szerint elfoglalásával elvághatnák az ukránok utánpótlási vonalát. Az ukrán haderő azonban állítja, hogy Bahmut elvesztése sem változtatna semmin.

„Mindig képesek voltunk mindent biztosítani, amire szükség volt, még a legkritikusabb napokon is. Emellett mindig sikerült további útvonalakat kialakítanunk és evakuálnunk a sebesültjeinket. A város elhagyásáról vagy védelméről csak azután döntünk, hogy mérlegeljük, van-e értelme, és van-e elég erőforrás a folytatáshoz vagy sem” – nyilatkozta a keleti ukrán haderő szóvivője, Szerhij Cserevatij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt vasárnap a hirosimai G7-csúcstalálkozón is arról kérdezték, hogy az ukránok tartják-e még Bahmutot.

„Nem hiszem. De meg kell érteniük, hogy nincs ott semmi. Elpusztították a városunkat. Nincsenek épületek. Kár érte. Ez egy tragédia. De ma Bahmut csak a szívünkben van. Azon a helyen nincs semmi. Csak szárazság és halott oroszok” – válaszolta Volodimir Zelenszkij.

Nem sokkal később azonban az

ukrán elnök határozottan kijelentette, hogy még vannak katonáik a városban, ami azt jelenti, hogy az oroszok még nem foglalták el teljesen a várost.

Jevgenyij Prigozsin erre egy hangüzenetben válaszolt, amelyben azt mondta,

ha vannak is ukránok Bahmutban, azok halottak, mert a Wagner-csoport már régóta nem ejt foglyokat.

Elemzők úgy becsülik, hogy Moszkva vesztesége is nagy lehet, csak az elmúlt fél évben húszezer elesett orosz katonával számolnak Bahmutnál. Ennek ellenére az oroszok számára fontos a város elfoglalása. Ez lenne ugyanis az egyetlen jelentősebb siker, amit az orosz hadsereg a háború első hónapjai óta felmutathatna.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Izrael elindította a támadást, véres összecsapások folynak, hatalmas a pusztítás

origo.hu

Döbbenetes fordulat: az Egyesült Államok bevonulhat Ukrajnába

borsonline.hu

„Elválnak az útjaink” – újabb sztárpár jelentette be: vége, nincs tovább

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

life.hu

Vihar a paradicsomban: repedezik Jennifer Lopez és Ben Affleck kapcsolata

mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

origo.hu

Mégis egy pár lehet a Házasság első látásra két sztárja - kép

mindmegette.hu

Nagy a felháborodás az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.baon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Nagy az esélye, hogy az USA belekeveredik az ukrán háborúba

POLITIK

Ma iktatják be Vlagyimir Putyint a Kremlben

POLITIK

Az izraeli hadsereg ismét megindult Gázában

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország