Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.04.22.

Zajlanak az erőszakos sorozások Ukrajnában

Még több katona kellene...

Az M1 Híradójában bemutatott felvétel szerint, mely a nyugat-ukrajnai Csernyivciben készült, egy autó behajt egy családi ház udvarára. A kapunál egy nő várakozik, hogy becsukja a kaput. Miután a kocsi megérkezik, a nő megpróbálja behajtani a kaput, de nem sikerül. A férje autóját ugyanis a hadkiegészítő iroda emberei hazáig követték. A katonák törvénysértő módon felmennek az udvarra is, hogy behívót adjanak át a sofőrnek.

Egy ötgyermekes családapát is arra kényszerített az ukrán hadvezetés, hogy a fronton harcoljon, derül ki egy internetre felkerült videóból. Az ukrán hatóságok ezt cáfolták. Mindenesetre újabb felvételek jelentek meg a világhálón az országban zajló kényszersorozásról, mely a lakosság felháborodása ellenére továbbra is zajlik. Sokakat az utcáról próbálnak meg elhurcolni.

Az ilyen és ehhez hasonló túlkapások mindennapossá váltak Ukrajnában, ahol a hadiállapot, és az azzal együtt járó sajtószabadság-korlátozás miatt, a közösségi oldalakon és az üzenetküldő csatornákon jelennek meg az ilyen felvételek.

A pravoszláv húsvét idején a templomok környékén is előszeretettel osztogatták a behívókat.

„A hátam mögött a katona odament a templom bejáratánál kéregető koldushoz. Gondolják el, a férfi kéreget, erre odamegy hozzá, és azt kérdi tőle, hogy, ugye nem akarsz élni? Hova viszik az ilyet? A húsdarálóba a frontra? Bahmutba? Nem tudom! És én ezt a saját szememmel láttam” – mondta egy férfi.

De van, ahol nincs szerencséjük a sorozótiszteknek, mert a behívást elutasító személy erősebb és földre teperi a hatóság munkatársait. Így történt egy ivano-frankivszki buszmegállóban is. De a legtöbbször nincs menekvés a besorozás elől.

Egy felvételen az látszik, ahogy az egyik nyugat-ukrajnai faluban fognak el és rángatnak meg egy férfit a katonák, aki nem akar bevonulni. Az egyenruhások egyre erőszakosabban viselkednek a 18 és 60 év közötti hadkötelesekkel, emiatt egyre többen tiltakoznak is.

Sokak szerint valóságos embervadászat zajlik.

Előkerültek olyan felvételek is, ahol két férfi mesélte el, hogy egyikük annak ellenére került a frontra, hogy nincs semmi harci tapasztalata, és öt gyereke van. Az ukrán törvények értelmében a három gyermeket nevelőket tilos mozgósítani. A felvételek országosan nagy port kavartak.

Mellettem áll egy ember, akinek öt gyermeke és beteg édesapja van. És mégis elküldték ide. Azt szeretném megkérdezni, hogy az, aki ideküldte ezt az embert, ő miért nem jön ide? A hadkiegészítők miért nem a vagányokat, a képviselőket, a hivatalnokokat és azok gyermekeiket fogják el, hanem az ilyen egyszerű srácokat, akiknek nincs pénzük arra, hogy lefizessék őket?” – kérdezte felháborodottan egy katona.

Az ukrán hatóságok a videó megjelenése után tiltakoztak az abban elhangzottak ellen. Szerintük a hadsereg minden törvényt betart.

Ukrajnában május 20-ig hosszabbították meg a hadiállapotot, ezzel együtt az általános mozgósítást is. Május 20-a után pedig várhatóan újabb kilencven nappal hosszabbítják meg.

Még mindig nem hagytak fel az erőszakos mozgósítással Ukrajnában, ahol a városokat szó szerint ellepték a hadkiegészítő irodák sorozó tisztjei. Felvételek készültek a nyugat-ukrajnai Ternopil piacán, amint egyenruhások rángatnak egy fiatal férfit, aki nem hajlandó velük tartani a hadkiegészítő parancsnokságra.

A civakodás percekig tart, végül a fiatalembert az odasereglett nők védik meg a katonáktól. Az erőszakos jeleneteket bemutató felvételek bejárták az ukrán közösségi oldalakat, ahol hatalmas a felháborodás.

Nemcsak az ország nyugati, hanem a keleti felében sem riadnak vissza az erőszaktól.

Egy férfit például a Dnyipróhoz közeli Lozovában tepertek a földre, miközben nők filmezték a jelenetet.

Egyre több videó jelenik meg, ahol felháborodott nők kérik számon a katonákat a törvénysértő viselkedés miatt.

Odesszában pedig a nemrég újra kinyitott amerikai gyorséttermek környékén állítják le a forgalmat a rendőrök és a katonák, hogy átadják a behívóparancsot a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiaknak. A sorozók ott is szinte mindenütt jelen vannak, a főbb kereszteződésektől a plázák bejáratáig. A fekete-tengeri városban mikrobuszokkal viszik be a férfiakat a kaszárnyákba.

Az egyik ismerősömet egy ellenőrzőponton kiszállították az autójából, elvitték, behívót adtak neki,

átment az egészségügyi ellenőrzésen, gyorsan össze kellett csomagolnia, és irány a front”

– mesélte egy férfi.

Az ukrán férfiak egyre több esetben utasítják el a behívó átvételét. Az igazoltatás egyre többször fajul dulakodásig közöttük és az intézkedő szervek között. Például egy dnyiprói férfi összeverekedett a katonákkal, mert azok behívót akartak átnyújtani neki, végül a férfit a földre teperték.

Ukrajnában kedden jelentették be, hogy mostantól bárhol, a katonai nyilvántartásba vétel helyétől függetlenül is át lehet adni a behívókat.

Néhány nappal ezelőtt pedig már szóba került az is, hogy elektronikusan, az üzenetküldő alkalmazásokon keresztül is kézbesítenék azokat.

Az összes telefonszám megvolt már a háború előtt az információs nyilvántartásunkban. Megvizsgáljuk ezt a lehetőséget is, hogy elkerüljük a bürokráciát, és rákényszerítsük az illetőt arra, hogy vegye magát nyilvántartásba a hadseregnél, ahogy azt az alkotmány is megköveteli” – mondta az illetékes.

Ukrajnában legutóbb februárban, május 20-ig hosszabbították meg a hadiállapotot, és az ezzel együtt járó általános mozgósítást is. Az időszak leteltével, várhatóan újabb kilencvennapos hosszabbítás következik.

Törvényt fogadott el az orosz parlament alsóháza kedden a katonakötelesek egységes nyilvántartásának létrehozásáról és az elektronikus behívó bevezetéséről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a törvény a katonai nyilvántartás javításáról és korszerűsítéséről szól, és nincs „második mozgósítási hullám” az országban.

A nyilvántartást a katonai biztosságok fogják vezetni. A behívót elektronikus és levélformában is ki fogják állítani. Az elektronikus behívó kézbesítettnek tekintendő hét nappal azt követően, hogy feltöltik a címzett személyes fiókjába az állami szolgáltatások portálján (Goszuszlugi).

Az elektronikus behívót kapott állampolgároknak 20 napon belül jelentkezniük kell a sorozási hivatalban. Ezen idő alatt a behívottaknak tilos elhagyniuk Oroszországot. Azokkal szemben, akik 20 napig nem tesznek eleget a behívásnak, a hatóságok „ideiglenes intézkedéseket” vezetnek be, például korlátozhatják őket a gépjárművezetés jogában, elutasíthatják esetükben a vállalkozói vagy a tulajdonjogi bejegyzést, a regionális hatóságok pedig kifizetéseket, támogatásokat tarthatnak vissza tőlük. A határozatok öt napon belül távolról is megfellebbezhetők.

A munkáltatók kötelesek az állami szolgáltatások portálján keresztül tájékoztatást adni a katonaköteles alkalmazottjaikról. Ugyancsak adatokkal látja el a nyilvántartást a szövetségi adószolgálat, a belügyminisztérium, az oktatási tárca, a központi választási hivatal, a bíróságok, a nyugdíjpénztár, a szociális alap, valamint más intézmények.

A törvényt a felsőháznak is meg kell szavaznia. A nyilvántartást Vlagyimir Putyin elnök utasítása alapján 2024 áprilisára kell összeállítani.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója kedden bejelentette, hogy az ostromlott Bahmut város 80 százaléka orosz ellenőrzés alá került.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erők

elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét 610 főben nevezte meg. Mint mondta, közülük több mint 450 katona és „zsoldos” a Donyeck körzetében zajló harcokban esett el.

A tábornok a megsemmisített ukrán harci eszközök és katonai objektumok között nevezett meg három harckocsit, egy lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget, egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerhez tartozó radart és egy lőszerraktárt.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi csapást a helyi hatóságok. Donyeckben két civil megsérült belövés következtében.

Az oroszországi Belgorod repterének területén lezuhant egy drón. Személyi sérülés nem történt, a létesítmény kerítésében kisebb kár keletkezett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Versenyző luxusautók okozhatták a halálos balesetet Szalántánál

mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

ripost.hu

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér