Létrehozva: 2023.04.18.

Miért okoz Brüsszel kárt az európai gazdáknak?

Tudatlanság vagy szándékosság?

A totális háborúpártiságban vergődő Európai Bizottság hónapok óta nem foglalkozik az ukrán gabona miatt bajban lévő tagállami agrárpiacokkal. Most, hogy Lengyelország, Szlovákia és Magyarország is betiltotta az importot, hirtelen hisztérikusan reagáltak, de uniós szervezet létükre nem az uniós gazdák mellé álltak, hanem az ukránok mellé. Teljesen világos, hogy Brüsszel számára nem fontos a gazdák megvédése. Az ukrán gabonát amúgy eredetileg csak azért engedték be az Unióba, hogy tovább szállítsák Afrikába. De nem szállítják. Brüsszel könnyen megoldhatná a kérdést: az, hogy nem teszi, azt bizonyítja, soha nem az volt a céljuk, hogy a gabona eljusson Afrikába. Eleve azt akarták, hogy az ukránok az uniós gazdák kárára Európában értékesíthessék a rossz minőségű terményüket, így ugyanis még többet keresnek rajta.Az elmúlt hetekben vált világossá, hogy beragadt a magyar raktárakban az ukrán gabona, miközben befulladt a búza- és a lisztexport is. Tavaly ugyanis körülbelül 460 ezer tonna búzát importált az ország, amely a hazai tárolókban felhalmozva nyomja a piacot. Ennek a búzaexport gyakorlati megszűnésén túl az is az oka, hogy a malmok termelése is jócskán esett, mintegy 25 százalékkal lett kevesebb az őrlés, ugyanis a 200 ezer tonnás lisztexport körülbelül kevesebb mint az egyharmadára csökkent.

Teljesen elárasztotta Európát az ukrán gabonaFORRÁS: MTI/SÓKI TAMÁS

Egyszerűen nem tudunk az ukrán liszttel versenyezni még a hagyományos román piacunkon sem, ahová egyébként évente körülbelül 150 ezer tonna búza ment ki liszt formájában; az ukránok olyan árakat diktálnak, amelyeket a magyar malmoknak lehetetlen teljesíteni 

 

– jelentette ki korábban Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak. 

ITT FONTOS MEGJEGYEZNI: AZ UKRÁN GABONA NEM AZÉRT OLCSÓBB, MERT HATÉKONYABBAN DOLGOZNÁNAK, HANEM AZÉRT, MERT NAGYON ROSSZ MINŐSÉGŰ: NEM TARTANAK BE SEMMILYEN UNIÓS SZABÁLYT, AMINEK KÖVETKEZTÉBEN A GABONA NAGY RÉSZE EMBERI FOGYASZTÁSRA ALKALMATLAN. SŐT, SOK ESETBEN ÁLLATOKNAK SEM LEHETNE ADNI A BRÜSSZELI SZABÁLYOK SZERINT. 

AZ UKRAJNÁVAL SZOMSZÉDOS EU-S TAGÁLLAMOK HÓNAPOKIG KÉRTÉK AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGOT, HOGY HOZZON VALAMILYEN INTÉZKEDÉST AZ EU-S PIACOT IMMÁR ELLENŐRIZHETETLEN MENNYISÉGBEN ÉS MINŐSÉGBEN ELBORÍTÓ UKRÁN GABONA ÜGYÉBEN, BRÜSSZEL NEM TETT SEMMIT.A vámmentesség a hat tagállam agrárpiacán óriási káoszt okozott, mivel az olcsó, de az EU-ban tiltott vegyszereket tartalmazó ukrán gabonát az importőrök nem a kontinensen kívülre, hanem a belső piacra ontották a pluszprofit reményében, így a tagállamok saját terményei (amelyek az ukránnal ellentétben minden előírásnak megfelelnek) a gazdálkodók nyakán maradtak eladhatatlanul.

 

Ebben a helyzetben döntöttek úgy a közép-európai régió kormányai, hogy fellépnek az ukrán gabonadömpinggel szemben. Románia és Bulgária már korábban tiltakozott, de ők egyelőre nem vezettek be korlátozásokat. 

Megunták a szlovákok

Április 14-én Szlovákia jelentette be, hogy egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltják az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását Szlovákiában. Samuel Vlcan, a szlovák agrártárca vezetője pozsonyi sajtótájékoztatóján arról számolt be, az intézkedés előzménye, hogy a szlovák állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági felügyelet (SVPS) egy - a gútai malomban 1500 tonna Ukrajnából származó búzán végzett - vizsgálata során a mintában egészségkárosító hatású és az Európai Unió területén tiltott növényvédőszert talált - írta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szaktárca közlésére hivatkozva.

Szlovákia, Lengyelország és Magyarország vezetett be egyelőre intézkedéseket az ukrán gabonával szemben

FORRÁS: PIXABAY

Tüntetések Lengyelországban

Április 15-én a lengyel kormány úgy döntött, hogy betiltja a gabona- és egyéb élelmiszerimportot Ukrajnából, hogy megvédje a lengyel mezőgazdasági szektort. Waldemar Buda fejlesztési miniszter rendelete szerint a tilalom azonnal hatályba lép, és június végéig lesz érvényben. A rendelet megtiltja a gabona, a cukor, a tej és a tejtermékek bevitelét az országba.

KORÁBBAN ORSZÁGSZERTE TÜNTETÉSEK TÖRTEK KI A LENGYEL MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐK KÖRÉBEN, MERT MEGTELTEK A GABONASILÓK AZ OLCSÓBB UKRÁN GABONÁVAL, ÉS EZÉRT NEM TUDJÁK ÉRTÉKESÍTENI SAJÁT TERMÉNYEIKET.

 

Az eredetileg a Közel-Keletre és Afrikába szánt ukrán gabona lengyelországi gabonasilókban kötött ki, lenyomva ezzel a belföldi árakat. Hasonló problémák léptek fel más mezőgazdasági cikkek piacán is, például a baromfi és a tojás esetében - közölték.

Rendkívüli magyar lépés

Április 15-én este pedig Magyarország is az importtilalom mellett döntött. A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete mellett, éppen ezért érdemi uniós intézkedések hiányában Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajos magvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását – közölte Nagy István agrárminiszter.A JELENLEGI PIACI FOLYAMATOK FOLYTATÓDÁSA OLYAN KOMOLY KÁROKAT OKOZNA A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG SZÁMÁRA, HOGY RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEKKEL KELL EZEKNEK GÁTAT SZABNI – közölte Nagy István. A Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű és 2023. június 30-ig tart, ez elegendő idő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

Elégedettek a termelők 

Az Ukrajnából érkező import betiltásának kifejezetten örülnek termelői körökben – idézi a Világgazdaság az Agrárminisztérium bejelentése kapcsán Csősz Tibort, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosát. Reményei szerint ez pozitív hatással lesz a terménypiaci árakra, és segít a több ezer, financiális problémákkal küszködő gazdán.

A magyar, szlovák és lengyel döntést követően természetesen a háborúpárti Brüsszel is megszólalt, nekik nem meglepő módon nem tetszik a hazai gazdák megvédése. „Tudunk arról, hogy Lengyelország és Magyarország bejelentette a gabona és más mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő behozatalának tilalmát. További információkat kérünk mindkét ország illetékes hatóságaitól ezen intézkedések értékeléséhez" – írta meg Podesta véleményét a Wpolityce. Viszont kiemelte: a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú fellépés elfogadhatatlan. Azt viszont nem tette hozzá, hogy ők nem tesznek semmit.

BRÜSSZEL SZÁMÁRA TEHÁT FONTOSABBAK AZ UKRÁNOK, MINT SAJÁT POLGÁRAI. 

Az Európai Bizottság számára ismét nem az uniós gazdák megvédése a fontos

FORRÁS: ANADOLU AGENCY/DURSUN AYDEMIR

Megszólaltak a csehek is. Ők eddig csendben voltak, hiszen nem érintette őket az ügy, mivel nincs cseh-ukrán határ. Az olcsó ukrán gabona a lengyel, a szlovák, a magyar, a román és a bolgár határokon (utóbbi esetében a tengeri határon) lépett be az Unióba, így ezeket az országokat árasztotta el. A csehek így most próbálnak tiltakozni a három másik V4-ország döntése értelmében - nyilván tartanak attól, hogy Szlovákián keresztül Csehországba érkezik az ukrán gabona. Csehország egyelőre nem tervezi az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának betiltását – közölte Zdeněk Nekula cseh mezőgazdasági miniszter kicsit nevetségesen, hiszen még nem nagyon van mit betiltani náluk.

 

Az ukrán gabonabotrány kapcsán még érdemes azt is megjegyezni, hogy korábban pont azért döntöttek úgy az uniós államok, hogy beengedik az ukrán árut, hogy később azokat az éhezéssel küzdő afrikai országokba eljuttassák. Ehhez képest - kihasználva az EU által biztosított vámmentességet - a lengyel, szlovák és magyar piacra ömlött az olcsó és nem az EU előírásai szerint termesztett gabona, tönkretéve a belföldi piacot és termelőket, miközben Afrikába csupán a töredéke jutott el.

ENNYIT A BRÜSSZELI BÜROKRATÁK SZAKÉRTELMÉRŐL.   

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél