Létrehozva: 2023.04.12.

Mibe akar minket "belepréselni" Amerika?

Gulyás Gergely így látja.

Szerző Ripost

Gulyás Gergely felidézte, hogy a magyar kormány álláspontja az elmúlt években teljesen világos és egyértelmű volt.

Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, Magyarország azonban továbbra is meg van győződve róla: a béke a közös érdek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

 

 

Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba

Gulyás Gergely: Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba

Fotó: MH/Purger Tamás

Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján közölte: az elmúlt napokban az utcákon mindenki szembesülhetett azzal, hogy most már nem az ellenzék folytat amerikai pénzből kampányt, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon.

Ez „szokatlan, szövetségesek között különösen is szokatlan” – fogalmazott a miniszter, aki a legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy az amerikai kampány egy háborúpárti kampány. Gulyás Gergely egyúttal közös érdeknek nevezte, hogy a lehető leghamarabb legyen tűzszünet, és legyenek béketárgyalások.

„Nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás is, aminek Magyarország ne állna ellent” – hangoztatta a miniszter azt s világossá téve, hogy a magyar kormány nem fog változtatni az álláspontján.

Úgy fogalmazott: „amerikai nyomásra sem vagyunk hajlandók változtatni azon, hogy életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, és jelenleg úgy tűnik: ezt a háborút megnyerni egyik fél sem tudja”.

A tárcavezető felidézte, hogy a magyar kormány álláspontja az elmúlt években teljesen világos és egyértelmű volt. „Mindig a nemzetközi jog talaján álltunk” – jelentette ki, hozzátéve: Magyarország ennek megfelelően ítélte el az orosz agressziót, segítette Ukrajnát, nyújtott humanitárius segítséget Ukrajnának és kiemelten Kárpátaljának.

A több mint egy éve tartó ukrajnai háborúnak most már több mint százezer áldozata van, ezért elkerülhetetlenül szükséges, hogy mielőbb tűzszünet legyen, és béketárgyalások kezdődjenek – hangsúlyozta Gulyás Gergely, aki megjegyezte azt is: a jelenlegi amerikai akció, a plakátkampány sem tud változtatni ezen a kormányzati elkötelezettségen.

A miniszter újságírói kérdésre közölte: a plakátkampányt „szerencsétlen olyan politikai közegben megtenni, amikor amúgy is a jelenlegi demokrata adminisztrációhoz nyíltan kötődő szervezetek jelentős pénzekkel szálltak be a magyar ellenzék kampányába a 2022-es választásokon”. Ez tovább erősíti a belpolitikába való beavatkozás szándékát, „ez pedig nem helyes” - rögzítette.

Gulyás Gergely utalt rá, hogy Amerikában, a magyarországival összehasonlítva, sokkal szigorúbb következményekkel járó törvények tiltják ezt a magatartást. „Itt az ideje felzárkóznunk” – hangoztatta.

Egyelőre óriásplakátokat látunk, de ez nem zárja ki, hogy később a kampány más felületeken is folyjon – válaszolt Gulyás Gergely egy másik újságírói felvetésre.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének szerda délután tartandó sajtótájékoztatójára vonatkozó újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt mondta: ha az ott elhangzottak a magyar kormányt bármiben érintik, akkor a kabinet reagálni fog rá.

Szintén a felvetésre a miniszter azt mondta: sajnálja, hogy az Index.hu hírportált nem engedték be az nagyköveti sajtótájékoztatóra, de a házigazda amerikai nagykövetség szabja meg, hogy kit engednek be.

Több mint ötven intézményre és személyre, köztük a Nemzetközi Beruházási Bank magyar alelnökére vet ki szankciókat Washington − jelentette be David Pressman. A dollármédia híreszteléseivel ellentétben egyetlen kormánytag vagy kormánypárti politikus sem került fel az amerikai szankciós listára. David Pressman a Magyar Nemzet kérdésére elárulta, miért hívta meg Gyöngyösi Mártont a nagykövetségen tartott széderestre.

Több mint 50 intézményre és személyre vet ki szankciókat Washington annak érdekében, hogy korlátozza Oroszország hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez

− jelentette be David Pressman budapesti amerikai nagykövet szerdán. Az intézmények között szerepel a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) és annak három fő tisztviselője, közöttük Laszlóczki Imre. Laszlóczki korábban Kazahsztánban és Azerbajdzsánban volt magyar nagykövet. Szintén szerepel a szankciós listán az orosz állampolgárságú Georgij Nugzarovics Potapov, az IBB kormányzótanácsának elnökhelyettese.

A nagykövet elmondta, a bank székhelyét 2019-ben tették át Moszkvából Budapestre, Washington már sokszor jelezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a Kreml által finanszírozott platform jelenléte veszélyt jelent az európai országokra, a magyar kormány ezeket az aggodalmakat azonban elutasította.  

Aggodalommal tölt el minket, hogy a magyar kormány továbbra is mély és erős kapcsolatokat ápol Oroszországgal

− fogalmazott Pressman. Hozzátette, az oroszokkal való szoros gazdasági együttműködés az orosz hadigépezetet táplálja, és veszélyezteti a transzatlanti szövetség biztonságát.

A nagykövet ugyanakkor kiemelte, Washington számára fontos a Magyarországgal folytatott jó együttműködés, és az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy a kapcsolatokat jó irányba mozdítsák el.

Gyöngyösi tisztára mosása

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Pressman elmondta, Gyöngyösi Márton azért kapott meghívást a nagykövetségen tartott széderestre korábbi antiszemita kijelentéseinek ellenére, 

mivel fontos számukra a különböző véleményen lévő és beállítottságú magyarokkal folytatott párbeszéd, még azokkal is, akikkel nem értenek egyet.

A nagykövet hozzátette, Gyöngyösi múltbeli kijelentései éppen ezért nem akadályai, de éppen indokai voltak meghívásának. Pressman hangsúlyozta, a jobbikos politikus azóta már megbánta kijelentéseit, most pedig „kipában, a leszbikus, homoszexuális és zsidó közösség tagjainak társaságában foglalt helyet asztalánál”.

Gyöngyösi Márton néhány éve még szélsőjobboldali, oroszbarát politikát képviselt aktívan. Még országgyűlési képviselőként arról szónokolt a parlamentben, hogy 

pont itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.

Gyöngyösi emellett 2015-ben megfigyelőként vett részt a Krím elcsatolását legitimálandó népszavazáson. Az akkori Gyöngyösi Márton úgy vélte, hogy Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben, a referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, az emberi és kisebbségi jogokat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.

Nyomásgyakorlás

Mint ismert, David Pressman nagykövet 2022. augusztus 8-án tett hivatali esküt az Egyesült Államok magyarországi nagyköveteként. David Pressman már kongresszusi meghallgatásán 2022 nyarán azt mondta: „Magyarországon valós veszélyek leselkednek a demokráciára. Aggasztó trendek feszülnek az emberi jogok, a sajtószabadság és a jogállamiság ellen.”

 A diplomata akkor ígéretet tett, hogy megbízatása során védelmezni fogja az alapvető jogokat és a transzatlanti értékeket.

Tavaly októberben a nagykövet egy videót publikált a közösségi oldalán, amelyben a David Pressman vezette képviselet kvíznek álcázott állításokban nevezett Nyugat- és Amerika-ellenesnek magyar politikusokat, kutatókat, újságírókat és szerkesztőket, utóbbiakat nemes egyszerűséggel „kormány által finanszírozott kommentátoroknak” nevezve. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség akkor kiállt a vélemény szabadsága és a szabad újságírás mellett, és visszautasította, hogy munkáját végző újságírókat, sőt egész szerkesztőségeket bélyegezzenek meg. 

Idén februárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üzent David Pressman budapesti amerikai nagykövetnek. 

Pressman egy írásában ugyanis sérelmezte, hogy bár a magyar kormány politikai vezetői gyakran beszélnek az ukrajnai béke előmozdításáról, továbbra is a Vlagyimir Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják. – Teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mivel semmi köze nincsen hozzá, nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe – reagált Szijjártó Péter David Pressman felvetésére. 

Úgy fogalmazott: a magyar emberek eldöntik, a kormány jól dolgozik-e vagy sem, és a következő parlamenti választáson erről ítéletet mondanak, hasonlóan az elmúlt évekhez. Érdemes megemlíteni:

a magyar kormány több nemzetközi ügyben is olyan álláspontot képvisel, amely elsősorban az ország érdekeit tartja szem előtt. 

Ez így volt a globális minimumadó kapcsán is, amelyet végül azért nem akadályoztunk meg, mert hazánk elérte, hogy nálunk az iparűzési adót is beleszámítsák a teherbe. Ennek ellenére Amerika mégis felmondta a Magyarországgal kötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A Századvég szerint politikai nyomásgyakorlás áll a háttérben.

Republikánusok: Amerika ennél jobbat érdemel

David Pressman kijelentéseire reagált a Twitter-oldalán Tom Cotton republikánus politikus is, aki úgy fogalmazott: „Nagykövetünk feladata Amerika érdekeinek előmozdítása és a NATO-szövetséges Magyarországgal való kapcsolat erősítése, nem pedig az, hogy a vezetőire mutogasson, csak mert azok nem osztják az ő liberális érzékenységét.”

Amerika jobbat érdemel a diplomatáitól 

– zárta a bejegyzését Tom Cotton szenátor.

Nem engedünk Magyarország függetlenségéből – írta legújabb Facebook-bejegyzésében Deutsch Tamás. A Fidesz európai parlamenti képviselője hozzátette: „Présembernek, a miheztartás végett.”

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök februári évértékelőjén David Pressman nagykövetet „Présembernek” nevezte, ezzel arra utalva, hogy a diplomatát az amerikai baloldal azért küldte Magyarországra, hogy bármi áron, de préselje bele a magyarokat a háborúba. Deutsch Tamás most minden bizonnyal David Pressman szerda délutánra bejelentett sajtótájékoztatójának hírére reagált. Az amerikai nagykövet bár hivatalosan semmilyen témát nem jelölt meg, egyes feltételezések szerint akár szankciókat is bejelenthet a magyar kormány ellen. 

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

mandiner.hu

Hont András: „Tóta W. is becsicskult!”

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság