Létrehozva: 2023.04.29.

Megállapodás született az ukrán gabona behozatali tilalmáról

Elvi megállapodás...

Elvi megállapodás született az Európai Bizottság, valamint Magyarország, Lengyelország, Románia, Bulgária és Szlovákia között az Ukrajna felől érkező agrár-élelmiszeripari termékek behozatali tilalmával összefüggésben – tájékoztatott Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos Twitter-üzentében pénteken.

Valdis Dombrovskis közölte, a megállapodás megoldást kínál Ukrajna, valamint vele szomszédos uniós országok gazdálkodóinak aggályaira egyaránt.

A megállapodás részleteit ismertetve közölte, az a négy tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária – amelyek tilalmat vezettek be az ukrajnai mezőgazdasági termékek behozatalára, visszavonja az egyoldalú intézkedést. A kivételes védintézkedések négy termékre, a búzára, a kukoricára, a repcére és a napraforgómagra vonatkoznak. Továbbá az Európai Bizottság 100 millió eurós támogatási csomagot biztosít az érintett gazdálkodók számára a felsorolt öt tagállamban – tájékoztatott.

Közölte: az Európai Bizottság 100 millió eurós támogatási csomagot biztosít az érintett gazdálkodóknak az öt tagállamban. A felek dolgoznak azon is, hogy biztosított legyen az ukrajnai mezőgazdasági termékek exportja az erre a célra létrehozott szolidaritási útvonalakon – tájékoztatott az uniós biztos.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte a négyfajta ukrán gabona és vetőmag tranzitjára vonatkozó elvi megállapodást. A megállapodás megőrzi Ukrajna exportkapacitását, így táplálja a világot, és megvédi az európai gazdálkodók megélhetését – emelte ki.

Öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetői április közepén kérték az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária ezt megelőzően egyoldalúan importtilalmat vezetett be az ukrajnai mezőgazdasági termékekre.

Az Európai Bizottság végül meghallotta a magyar gazdák kéréseit, erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport tilalom ügyében” – jelentette be Facebook-oldalán Nagy István agrárminiszter.

Az Agrárminisztérium pénteki közleménye szerint a tárcavezető kiemelte, Brüsszel engedett az öt tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia nyomásának, elismerte a régióban kialakult piaci helyzet súlyosságát, és a gyakorlatban egy rendkívüli védintézkedés alkalmazásával lehetővé teszi több mezőgazdasági termék Ukrajnából e tagállamok területére történő behozatalának tilalmát egészen addig, amíg a jelenlegi rendkívüli piaci helyzet fennáll.

A megállapodás négy termékre, a búzára, kukoricára, napraforgómagra és repcemagra terjed ki, e termékek Magyarországra történő behozatala tehát a jövőben is tilos lesz Magyarország területére. A hazai importtilalomra vonatkozó szabályozás akkor kerül kivezetésre, amikor a Brüsszel által bevezetendő intézkedés kezdődik, így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága – írták.

Megerősítették számunkra, hogy az Európai Bizottság 100 millió euró összegben rendkívüli támogatást is javasol a határmenti tagállamok gazdáinak, amelyet az öt tagország között osztanának szét arányosan. Magyarországnak sikerült irányváltásra bírnia Brüsszelt” – húzta alá a miniszter.

Nagy István leszögezte, a piaci zavarok akkor oldódnak meg, ha az ukrán gabona ismét a hagyományos útvonalakon tud eljutni célországaiba, Afrikába és a Közel-Keletre, ezt Magyarország továbbra is támogatja. „Ugyanakkor hazánk mindent megtesz azért, hogy az ország minőségi élelmiszerekkel való ellátása biztosított legyen. A magyar családok asztalára csak jó minőségű, szigorúan ellenőrzött, biztonságos élelmiszerek kerülhetnek, ebből nem engedünk”– fogalmazott a tárcavezető.

Hozzáfűzte, a magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll, ebben a helyzetben is csak olyan megállapodásra volt nyitott, amely garantálja az ő érdekeiket – áll az AM közleményében.

Már több, mint 130 esetben ellenőrizte a NAV azokat a fuvarozókat, akik korlátozás alá eső ukrán gabonát szállítottak. A pénzügyőrök egy központi rendszerben figyelik a járműveket, és ha felmerül a gyanú, hogy a fuvarozó megszegi az Ukrajnából érkező gabonákra vonatkozó importtilalmat, akkor akár útközben is ellenőrizhetik a szállítmányt. Több kelet-európai ország a gazdák védelmében tiltotta meg az ukrán termények behozatalát.

Mezőgazdasági termékekkel megrakott teherautók gördülnek át Ukrajnából Lengyelországba. A szállítmányokat rögtön regisztrálják, aztán folyamatosan ellenőrzik a lengyel hatóságok, ahogy áthaladnak az országon. A teherautókat rendőrök kísérik, nehogy egyik vagy másik rakomány „eltévedjen.”

Csak az áthaladást engedélyezzük Lengyelországon keresztül. Folyamatosan, a teljes út alatt elektromos nyomkövető eszközökkel kísérjük a haladásukat” – mondta Justyna Pasieczyńska, a Lengyel Nemzeti Vámhivatal szóvivője.

Április közepe óta, tehát amióta importtilalmat vezettek be az ukrán mezőgazdasági terményekkel szemben, már több mint 130 ellenőrzést tartott a hatóság. A cél, hogy megfékezzék a keleti szomszédunkból származó termékek behozatalát és illegális lerakását.

A pénzügyőrök egy központi rendszerben figyelik az országon áthaladó járműveket, hogy szükség esetén a szállítmányt útközben ellenőrizhessék.

A kockázatelemzést követően, a vasúti ellenőrzések mellett nem maradnak el a telephelyi és közúti ellenőrzések sem. A pénzügyőrök hatósági zárat is feltehetnek, ha felmerül a gyanú, hogy magyarországi telephelyre érkezik az ukrán gabona.

„Most zajlik az iszapbirkózás a bizottsággal” – erről már a MAGOSZ elnöke beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság néhány napja még azt mondta: a kereskedelempolitika az Európai Unió kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú lépések nem elfogadhatók.

Mára azonban a testület hangnemet váltott, hiszen

Lengyelország és Magyarország után Szlovákia és Bulgária is importtilamat rendelt el az ukrán mezőgazdasági árukkal szemben,

amivel egyébként Románia is egyetért. Jakab István szerint Brüsszel lépése, amivel vámmentessé tette az ukrán terményeket, amelyekkel aztán elárasztották a közép-kelet-európai térség piacait, óriási zavarokat okozott.

Nem áll jogában tönkretenni a kelet-közép-európai gazdákat, hanem az lenne a kötelessége, hogy védje, az lenne a kötelessége, hogy megvalósítható szabályrendszert tartson fenn. Az lenne a kötelessége, hogy őrködjön a piaci folyamatok szabályos működése felett. E fölött szemet hunyt, hanem hozzájárult ahhoz, hogy teljesen elárasszák a piacainkat” – mondta Jakab István, a MAGOSZ elnöke.

Ráadásul már nem csak búza, kukorica, repce és olajos magvak érkeztek töménytelen mennyiségben az unió területére, hanem az utóbbi időben már csirkehús, tojás és méz is.

A termények között találtak genetikailag módosított, toxinnal fertőzött mintákat és olyanokat is, amelyeket több évtizede betiltott vegyszerekkel kezeltek.

A MAGOSZ elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a sok esetben egészségre is ártalmas termékek olyan ukrán területekről származnak, amelyek nagy, tőkeerős külföldi befektetők kezében vannak.

Van olyan gazdaság, amelyik területe meghaladja ma a 600 ezer hektárt, de még ők ezt tovább kívánják növelni. Egyesült Államok kiemelten jelentős területeket birtokol. De az Európai Unió nagy befektetői úgyszintén ott vannak. Az a meggyőződésünk, hogy Európa igazi éléstárát Ukrajnában kívánják megteremteni, hatalmas egybefüggő területeken, hatalmas lehetőségekkel és közben az európai gazdákat egyfajta skanzenbe szorítani” – mondta Jakab István.

Mezőgazdasági szakemberek szerint most a legsürgetőbb feladat a magtárakban lévő ukrán gabona elszállítása, hiszen nemsokára kezdődik az aratás, az új termésnek pedig kell a hely.

Varsó azt fogja javasolni az Európai Bizottságnak (EB), hogy a gabonafélék behozatali tilalmán kívül vizsgálja meg azt is, hogy milyen kockázatai vannak további ukrán mezőgazdasági termékek importjának – közölte pénteki varsói sajtóértekezletén a lengyel miniszterelnök.

A gabonafélékre (búza, kukorica, repce) tagállami szinten elrendelt behozatali tilalom uniós szintre emeléséről szóló tárgyalások jó úton haladnak az Ukrajnával szomszédos uniós országok és az Európai Bizottság között – mondta el Mateusz Morawiecki újságírói kérdésekre válaszolva.

Bejelentette egyúttal: Varsó hamarosan azt fogja indítványozni, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg, néhány más agrártermék, köztük az ukrán baromfi, tojás és a tejtermékek importjának területén nem történt-e tisztességtelen piaci magatartás.

A lengyel kormány azt kéri – mondta –, hogy az EB megbízható módon ellenőrizze, milyen hatást gyakorolt a lengyel piacra ezeknek a termékeknek az importja az utóbbi néhány hónapban, és milyen destabilizációs kockázatai vannak behozataluknak a jövőben.

Öt uniós tagország, Lengyelország mellett Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Románia a múlt héten azt kérte a brüsszeli bizottságtól, hogy intézkedjen az Európai Unióba vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak súlyos károkat okozó ukrán mezőgazdasági termékek ügyében. Ezekre Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária előzőleg egyoldalú importtilalmat vezetett be.

A PAP hírügynökségnek egy magas rangú lengyel diplomata Brüsszelben azt mondta, hogy az Európai Bizottság az öt országba érkező ukrán mezőgazdasági termékek mintegy 90 százalékára tervez behozatali tilalmat elrendelni, a többi termékre pedig piacvédő intézkedéseket indíthat el, ha pedig destabilizációs kockázat merülne fel, behozatali kvótákat vagy vámtarifákat is megszabhat.

origo.hu

Svájc ellen elrontottuk a meccset, de tragédia nem történt

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

borsonline.hu

"Meghaltam, de ne sírjatok" - utolsó erejével búcsúzott a rákbeteg anyuka

vg.hu

Választás 2024: megszületett a döntés, ki Budapest új főpolgármestere – bejelentették a végeredményt

mindmegette.hu

Cukkiniből mennyei rakottas készülhet, íme 3 bizonyíték

hirtv.hu

Saját hazájából kapott csicskalángost David Pressman

ripost.hu

Két milliomost avattunk szombaton: egész hihetetlen sorozatot húztak ki a lottósorsoláson

astronet.hu

Nyári angyalhoroszkóp 2024: ezt üzeni neked az őrangyalod!

ripost.hu

Két tudós tálalt ki az idegenekről: kiderült, hol rejtőzködnek - közelebb, mint gondoltuk!

ripost.hu

Ez a személyiségteszt olyat árul el rólad, amit nem várnál

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Bécsben a diákok jelentős része már mohamedán

POLITIK

A NATO átveszi az ukrán fegyveres erők kiképzését

POLITIK

Donald Trump a józan ész uralmát szeretné visszahozni

POLITIK

Magyar feltételek Ukrajna csatlakozási dokumentumában