Létrehozva: 2023.04.10.

Marine Le Pen elsöprő győzelmet aratna

Új közvéleménykutatás.

A Le Figaro és a Sud Radio számára készített Ifop-Fiducial közvéleménykutatás megerősíti, hogy Marine Le Pen nagy fölénnyel nyerne, ha ma lennének a francia választások. A kutatás arra is rámutat, hogy a többi párt terén milyenek az erőviszonyok-írja az Origo.

Le Figaro és a Sud Radio számára készített Ifop-Fiducial közvéleménykutatás megerősíti, hogy

MARINE LE PEN NAGY FÖLÉNNYEL NYERNE, HA MA LENNÉNEK A FRANCIA VÁLASZTÁSOK.

Egyedül Édouard Philippe, Macron korábbi miniszterelnöke tudná felvenni vele a versenyt, de így is öt százalékkal maradna el a Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével, a párt meghatározó szereplőjével, Marine Le Pen –nel szemben.

Légörvénybe kerültünk, kérjük, kapcsolják be a biztonsági öveiket.

Ez a mondat, amelyet általában a levegőben, repülőgépeken szokás hallani, hamarosan a francia politikai pártok főhadiszállásán is felhangozhat majd, főleg miután elolvasták az Ifop-Fiducial felmérését, amely a Le Figaro és a Sud Radio számára készült az elnökválasztásról, ha azokat most tartanák meg.

Marine Le Pen

FORRÁS: HANS LUCAS VIA AFP/AMAURY CORNU / HANS LUCAS/AMAURY CORNU

2022. április 10-én, alig egy évvel ezelőtt járultak az urnákhoz a francia választók az elnökválasztás első fordulójában. Egy évvel később, ha újra szavazniuk kellene, vajon milyen választási preferenciáik lennének? És ha ma kellene dönteniük a 2027-es választásra készülő politikusokról, vajon milyen választási lehetőségük lenne? A közvéleménykutatás erre a két kérdésre keresi a választ. A felmérés egyértelműen azt mutatja, hogy

MINDKÉT ESETBEN MARINE LE PEN LENNE A LEGERŐSEBB, BÁRKI IS LENNE AZ, AKI VELE SZEMBEN ÁLLNA A MÁSODIK FORDULÓBAN.

Amit a legutóbbi választás győztes képviselői megéreztek, és amitől a kormány is félt, azt az Ifop tanulmánya most megerősítette.

A NEMZETI TÖMÖRÜLÉS EGYKORI ELNÖKE VOLT AZ EGYETLEN, AKI PROFITÁLT A NYUGDÍJREFORM MIATT KIALAKULT, FRANCIAORSZÁGOT HÓNAPOK ÓTA LEBÉNÍTÓ POLITIKAI KÁOSZBÓL.

Mélenchon, a nagy vesztes

Ha a választók újrajátszanák a 2022-es meccset, akkor Marine Le Pen a szavazatok 31%-ával, azaz 7,5 ponttal többet szerezne az első fordulóban, mint tavaly április 10-én. Ez történelmi jelentőségű

- erősíti meg Frédéric Dabi, az Ifop véleménykutató intézet főigazgatója. Teljesen megváltozott a megítélése és a szavazatainak szerkezete is. Ez már nem a korábbi Nemzeti Frontra történő szavazás, a Nemzeti Tömörülésre ugyanis most már mindenhonnan adnak le szavazatokat.

EMMANUEL MACRON 25%-AL 2,8 SZÁZALÉKPONTOT ESETT VISSZA, DE SIKERÜLT HAGYOMÁNYOS VÁLASZTÓI BÁZISÁT NAGYJÁBÓL MEGTARTANIA. 2022-ES VÁLASZTÓINAK 89%-A TOVÁBBRA IS KÉSZ LENNE RÁ SZAVAZNI.

Emmanuel MacronFORRÁS: AFP/EMMANUEL DUNAND

A felmérés másik nagy vesztese a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon. A káosz stratégiája, amelyet a nemzetgyűlésben lévő csapatai vezettek, teljesen kontraproduktívvá vált az Engedetlen Franciaország (La France insoumise) elnöke számára. 17%-os eredményével már a második fordulóba sem kerülne be. Döbbenetes fordulat, hogy 2022-es szavazóinak mindössze 78%-a maradt hűséges hozzá.

Addig is fontos megjegyezni, hogy ez nem egy új jelenség, az alkalom ugyan neki kedvezne, de, mint ahogy 2022-ben sem sikerült neki, most sem kerülne be egy esetleges második fordulóba

- véli a Le Figaro. Az Ifop 2027-ig tartó előrejelzése még érdekesebb eredményeket mutat.

AKÁRMILYEN ELLENFÉLLEL KELLENE A JELENLEGI TÖBBSÉGI OLDALRÓL MEGKÜZDENIE, MARINE LE PEN A 2022-ES EREDMÉNYÉHEZ KÉPEST IS NÖVELNI TUDNÁ EREDMÉNYÉT.

Méghozzá bizonyos esetekben szédítő mértékben. Ha François Bayrou (Macron egykori korrupciós ügyekbe belebukott minisztere) vagy Gérald Darmanin (Macron belügyminisztere) ellen indulna, Marine Le Pen 36 vagy 35%-ot érne el, miközben ők csak 9 és 11%-ot szereznének.

Természetesen óvatosan kell bánni ezeket a mérésekkel

- véli a Le Figaro. Az a pillanatfelvétel, amelyről tanúskodnak, nem tekintendő próféciának és még kevésbé előrejelzésnek. Viszont képet ad az erőviszonyokról egy évvel a 2022-es kampány után és négy évvel a következő választások előtt.

VILÁGOSAN KIDERÜLT, HOGY MARINE LE PEN 31 %-OT KAPNA, HA MOST LENNÉNEK A VÁLASZTÁSOK, SZEMBEN A MACRON-FÉLE TÖBBSÉG 25 %-ÁVAL.

Egy mindent leleplező kampány

Természetesen egy több hónapos választási kampány alatt meg lehet változtatni ezeket az erőviszonyokat. Tudvalevő, hogy Jean-Luc Mélenchon két korábbi próbálkozása során meglehetősen alacsonyan kezdett a felmérésekben, majd a választás időpontjának közeledtével erősödni kezdett. Legutóbb egészen odáig, hogy 2022-ben alig maradt le arról, hogy bejusson a második fordulóba. Ezzel szemben Marine Le Pen-t a kampány elején gyakran elég magasan mérik a közvélemény-kutató intézetek, majd pontszámai inkább csökkennek. 2023 eleje óta Marine Le Pen megelégszik azzal, hogy egybetereli a társadalmi indulatokat, de anélkül, hogy alternatív projektet hirdetne. Károk nélkül nem jöhetünk ki az ellentmondásokból

- idézi Retz bíboros híressé vált mondását a Le Figaro. Nem áll szándékában változtatni a stratégiáján, de az elnökválasztási kampány olyan felhajtó erővel bír, amelyet nem tud elkerülni. (Retz bíboros, vagyis Jean François Paul de Gondi XVII. századi egyházi vezető, politikus és író).

Marine Le Pen-t a kampány elején gyakran elég magasan mérik a közvélemény-kutató intézetek

FORRÁS: HANS LUCAS VIA AFP/JAAK MOINEAU / HANS LUCAS/JAAK MOINEAU

 

Mindezek ellenére az Ifop-tanulmányt a politikai pártok főhadiszállásain alaposan meg fogják vizsgálni. A felmérés azt mutatja egyébként, hogy Éric Zemmour-nak a választások után egy évvel még mindig megvan a szavazóbázisa, és ezt a 2027-es előrejelzésben is megőrzi. Ez a 6-7 % nem teszi lehetővé számára, hogy bejusson a mindent eldöntő második fordulóba, de pont elszívja Laurent Wauquiez elől a levegőt. A tanulmány azt feltételezte, hogy a jobboldal jelöltje az Auvergne-Rhône-Alpes régió jelenlegi elnöke, a Republikánus Laurent Wauquiez lesz. Zemmour semmiképpen nem tud tovább jutni a második fordulóba, még akkor sem, ha Wauquiez eredményét is hozzáadjuk, ugyanez a helyzet Dupont-Aignan-nal a gaullista jobboldali „Talpra Franciaország" párt elnökével is. És ez ugyanígy igaz a Jean-Luc Mélenchon körüli Nupes-szavazatokra is, amelyek a jelöltek sokaságához képest jelentős veszteséget mutatnak (4 százalékpont), és Mélenchon sem fog a második fordulóba jutni.

A hárompólusú rendszer

A baloldali szavazatok száma történelmileg alacsony szokott lenni

- folytatódik a Le Figaro elemzése. A baloldal számára legjobb esetben (ezt nevezi a Le Figaro Darmanin-hipotézisnek) a baloldal a szavazatok 33%-át szerezheti meg. A legrosszabb esetben (ezt nevezi a Le Figaro „Philippe-Mélenchon hipotézisnek", a baloldali Nupes pártjaira leadott szavazatok aránya 25,5%-ra csökken. A jobboldal viszont 29% (Bayrou-Wauquiez hipotézis) és 41% (Philippe-Wauquiez hipotézis) között mozog. A valóság az, hogy a 2017-ben született, 2022-ben megerősített hárompárti rendszer 2027-ben is fennmaradhat.

AZAZ HÁROM BLOKK ÁLL EGYMÁSSAL SZEMBEN: A NUPES ÁLTAL ALKOTOTT SZÉLSŐBALOLDALI BLOKK, AZ EMMANUEL MACRON ÁLTAL MEGTESTESÍTETT LIBERÁLIS CENTRUM, BÁRKI IS LESZ A MOSTANI TÖBBSÉG KÖVETKEZŐ JELÖLTJE, ÉS VÉGÜL A JOBBOLDALI NEMZETI TÖMÖRÜLÉS. (MACRON A FENNÁLLÓ ALKOTMÁNYOS SZABÁLYOK ALAPJÁN NEM INDULHAT EL 2027-BEN).

Jean-Luc Mélenchon

FORRÁS: AFP/POOL/LIONEL BONAVENTURE

A hallgatás stratégiája

A tanulmány eredményeit olvasva az is szembetűnő következtetés lehet, hogy áldozathozatal nélkül nincs eredmény sem. A három jelölt közül azok emelkednek kik, akik a legismertebbek, akár a politikai rendszerben való hosszú életük (Jean-Luc Mélenchon vagy Marine Le Pen), akár az ország egy kulcsfontosságú pillanatában való szerepvállalásuk miatt (Édouard Philippe miniszterelnöksége a Covid idején). E háromtól eltekintve az összes többi jelölt a létezésért küzd. Ebből a szempontból a Laurent Wauquiez választotta „hallgatási stratégia" meglehetősen problematikusnak tűnik. A táborában lévő, azaz jobboldali ellenfelei, akik szintén elnöki babérokra törnek, úgy, mint Xavier Bertrand vagy David Lisnard, nem fogják elmulasztani, hogy erre a tanulmányra hivatkozzanak, és ez alapján magyarázzák meg, hogy a jobboldalon, különösen a Republikánusoknál, a 2027-es jelölt kiválasztása nyíltabb játékot érdemel. Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetőjének stratégiája, amely azon alapul, hogy alkalmazkodik Mélenchon pártjának döntéseihez, semmivel sem meggyőzőbb. Ugyanez igaz a jelöltként szintén tesztelt vezető ökopolitikusra, Marine Tondelier-re is, akinek nem sikerül megkapaszkodnia a baloldalon, ellentétben a kommunista párt főtitkárával, Fabien Roussel-lel, aki most éppen Jean-Luc Mélenchon-tól határolódott el.

AZAZ HÁROM BLOKK ÁLL EGYMÁSSAL SZEMBEN: A NUPES ÁLTAL ALKOTOTT SZÉLSŐBALOLDALI BLOKK, AZ EMMANUEL MACRON ÁLTAL MEGTESTESÍTETT LIBERÁLIS CENTRUM, BÁRKI IS LESZ A MOSTANI TÖBBSÉG KÖVETKEZŐ JELÖLTJE, ÉS VÉGÜL A JOBBOLDALI NEMZETI TÖMÖRÜLÉS. (MACRON A FENNÁLLÓ ALKOTMÁNYOS SZABÁLYOK ALAPJÁN NEM INDULHAT EL 2027-BEN).

Jean-Luc Mélenchon

FORRÁS: AFP/POOL/LIONEL BONAVENTURE

A hallgatás stratégiája

A tanulmány eredményeit olvasva az is szembetűnő következtetés lehet, hogy áldozathozatal nélkül nincs eredmény sem. A három jelölt közül azok emelkednek kik, akik a legismertebbek, akár a politikai rendszerben való hosszú életük (Jean-Luc Mélenchon vagy Marine Le Pen), akár az ország egy kulcsfontosságú pillanatában való szerepvállalásuk miatt (Édouard Philippe miniszterelnöksége a Covid idején). E háromtól eltekintve az összes többi jelölt a létezésért küzd. Ebből a szempontból a Laurent Wauquiez választotta „hallgatási stratégia" meglehetősen problematikusnak tűnik. A táborában lévő, azaz jobboldali ellenfelei, akik szintén elnöki babérokra törnek, úgy, mint Xavier Bertrand vagy David Lisnard, nem fogják elmulasztani, hogy erre a tanulmányra hivatkozzanak, és ez alapján magyarázzák meg, hogy a jobboldalon, különösen a Republikánusoknál, a 2027-es jelölt kiválasztása nyíltabb játékot érdemel. Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetőjének stratégiája, amely azon alapul, hogy alkalmazkodik Mélenchon pártjának döntéseihez, semmivel sem meggyőzőbb. Ugyanez igaz a jelöltként szintén tesztelt vezető ökopolitikusra, Marine Tondelier-re is, akinek nem sikerül megkapaszkodnia a baloldalon, ellentétben a kommunista párt főtitkárával, Fabien Roussel-lel, aki most éppen Jean-Luc Mélenchon-tól határolódott el.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

"Ez elfogadhatatlan" – balhé a TV2 stúdiójában, majdnem hazaküldték a műsor sztárját

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

magyarnemzet.hu

Olyan fejlesztés történik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, amire nagyon régen vártak

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában