Létrehozva: 2023.04.14.

Már az olasz baloldal is kihátrálna a magráció támogatásából

Túl sok lett a "jóból"?

Már az olasz baloldali városvezetők is nyíltan beszélnek erről, pedig bár pár hónapja még az ellenőrzés nélküli bevándorlás hívei voltak. Giuseppe Sala, Milánó polgármestere például arra panaszkodott, mekkora anyagi terhet jelent az önkormányzatnak a kísérő nélkül érkezett kiskorúak elhelyezése.

Nehéz hónapok állnak a Giorgia Meloni vezette olasz kormány előtt, az egyre erőteljesebb migrációs hullám rendkívüli intézkedések életbe léptetését követeli meg. 

A szükségállapot kihirdetése csupán a kezdeti lépés a helyzet átmeneti kezelésére. A napnál is világosabb ugyanis, hogy a migrációs veszélyhelyzet kihirdetése és a befogadóközpontok finanszírozására elkülönített ötmillió eurós alap korántsem elegendő a fokozódó migrációs nyomás kezelésére. 

A legfrissebb becslések szerint akár ötvenezer illegális bevándorló is érkezhet havonta Olaszországba a nyári időszakban. 

Már az év első hónapjaiban háromszorosára növekedett az Olaszországban partra szálló bevándorlók száma, a melegebb hónapokban számuk elérheti a tavalyi statisztikák ötszörösét is. Az sem kizárt, hogy az év végéig Olaszországnak 250 ezer bevándorló fogadásáról kell majd gondoskodnia. A migráció kezelése tehát egyre komolyabb kihívást jelent az olasz kormánynak, amelyet továbbra is egyedül kell megoldania. 

Rómának tehát szembe kell néznie a keserű ténnyel, hogy hiába tett kecsegtető ajánlatokat az Európai Unió az elmúlt hónapokban, Lampedusa továbbra sem számít a kontinens külső határának. 

Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere a rendkívüli szükséghelyzettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek lehetővé tennék, hogy a sziget partszakaszára érkezőket azonnal a szárazfölre szállítsák, tehermentesítve ezáltal a helyi hotspotot.

Gianfranco Perego, a Migrantes Alapítvány igazgatója szerint csak Lampedusa szigetén lehet vészhelyzetről beszélni, ahol a 350 fő ellátására alkalmas hotspotban átlagosan 1400 bevándorló van elhelyezve. Érvelése szerint bár szükséges új befogadópontok létrehozása, de a helyzetet nem lehet országos szintű vészhelyzetként beállítani. 

Hasonló véleményen van az S.O.S. Mediterranee Italia nevű civil szervezet igazgatója, Valeria Taurino, aki helytelennek és megtévesztőnek nevezte a szükséghelyzet megállapítását. Meglátása szerint nincs különösebb változás az elmúlt 15 évben, mindig is a tavaszi és nyári időszakban érte el a migrációs hullám a csúcspontot.

Húsvétkor az egész ország területre érvényes migrációs vészhelyzet kihirdetéséről döntött a Giorgia Meloni vezette olasz kormány. A rendkívüli vészhelyzet kinyilvánítása Nello Musumeci tengerekért és a polgári védelemért felelős miniszter kezdeményezésére, valamint Matteo Piantedosi belügyminiszter többszöri sürgetésére került a minisztertanács elé.

A döntést a migrációs hullám drámai megerősödése indokolta, amely háromszázszorosára emelkedett a tavalyi évhez képest.

Az olasz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint ugyanis idén 31 292 illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül. A kormány rendkívüli, ötmillió eurós alapot különített el a vészhelyzet kezelésére, az Afrikából érkezők fogadására. Musumeci hangsúlyozta, tisztában vannak azzal, hogy a vészhelyzet kihirdetése nem oldja meg a Földközi-tenger migrációs folyosóján egyre intenzívebbé váló átkeléseket, azt ugyanis csak összehangolt, felelőségteljes európai stratégiával lehet megfékezni.   

A húsvéti ünnepek alatt háromezer illegális bevándorló szállt partra Lampedusa szigetén, Szicíliában és Calabriában, húsvét napján 24 óra leforgása alatt közel ezernégyszázan érkeztek.

Továbbra sem csökken a migránsok beáramlása Olaszországba. Januártól háromszor annnyian érkeztek, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az olasz belügyminisztérium tervei szerint minden tartományban befogadó-tábort alakítanak ki az országban tartózkodó több mint százezer migráns elhelyezésére, akikre aztán kiutasítás vár. Az olasz miniszterelnök közben az olasz tengeri határok hatékonyabb őrzését sürgette.

Az olasz rendőrség és a Frontex misszióban részt vevő svéd járőrhajó több tucat migránst tett partra a dél-olaszországi Lampedusán pénteken. Az illegális bevándorlókat a sziget menekülttáborába szállították. A 350 fős befogadóközpontban azonban ez idő szerint is több mint 1800-an tartózkodnak. Lampedusa polgármestere azonnali lépéseket sürget az olasz kormányzattól a helyzet kezelésére.

„Azt kértük, vessük be ismét a koronavírus idején használt karanténhajókat, csak nevezzük át azokat humanitárius hajóknak” – mondta Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere.

Az olasz belügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy minden tartományban tábort alakítanak ki az országban tartózkodó több mint százezer migráns elhelyezésére.

A tervek között szerepel, hogy Lampedusáról, Szicíliából és a többi déli régióból hadihajókkal és repülőkkel szállítják el az érkezőket az érintett régiókba. Most a huszonegy tartományból tízben működnek olyan táborok, amelyekben kiutasításra váró migránsokat helyeztek el.

Eközben a határok hatékony védelmének szükségességét hangoztatta olasz miniszterelnök. Georgia Meloni az Il Piccolo című trieszti napilapnak adott interjúban, amit más olasz lapok is átvettek, azt mondta:

„Nem áll szándékomban engedni a beletörődés ideológiájának”

-amit a migrációs politikában az Európai Unió kényszerített a tagállamokra. Sorsdöntő kérdésről van szó nemzetünk jövőjét tekintve, védett határokat akarok – szögezte le a kormányfő.

Mattoe Salvini a kikötőkért is felelős infrastrukturális és közlekedési tárca vezetője pedig ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „a határok védelmét szolgáló intézkedés kellene, de Európa a béranyákkal, a környezetvédő hűtőszekrényekkel és a zöld otthonokkal van elfoglalva”

Az éve eleje óta már több mint 27 ezren érkeztek Olaszországba, háromszor annyian mint tavaly, ugyanebben az időszakban.

A legtöbben Afrikából és Líbiából próbálnak eljutni Olaszországba, januártól azonban több mint háromszáz százalékkal nőtt a Tunéziából átkelők száma is, 2022 első negyedévéhez képest. Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter áprilisban Tunéziába látogat, ahol kezdeményezni fogja egy tunéziai -olasz járőrszolgálat létrehozását.

A Mediterranea nevű civil szervezet hétfőn felszólította Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt és Sergio Mattarella államfőt, hogy ne harcoljanak a civil szervezetek és hajóik ellen, hanem hagyják őket együtt dolgozni annak érdekében, hogy minél több emberéletet tudjanak megmenteni. A szervezet egyúttal arra kérte az Európai Uniót, hogy indítson közös mentési akciót a Földközi-tengeren.

Újabban a Lampedusa kikötőjében lefoglalt Louise Michel nevű NGO-hajó okoz feszültséget a hatóságok és a civil szervezetek között. Az olasz közlések szerint a hajó kapitánya, Reimar Beckert három mentőakciót hajtott végre líbiai és máltai vizeken, miközben figyelmen kívül hagyta az az olasz hatóságok kikötésre vonatkozó utasításait, és a megengedettnél jóval több embert vett fel a fedélzetre.

Eközben az olasz kormány igyekszik kibővíteni az országba érkezés legális útjait. Idén 82 705-en kaphatnak tartózkodási engedélyt az országban munkavégzés céljából, tizenháromezerrel többen, mint tavaly. Negyvennégyezer ember számára tartanak fenn engedélyt szezonális mezőgazdasági munkákra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Új fejezet kezdődik az orosz-ukrán háborúban

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

ripost.hu

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

hirtv.hu

Itt vannak a bizonyítékai annak, hogy milyen agresszívek az illegális migránsok + képgaléria

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

POLITIK

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába

POLITIK

Ezt a védelmi szövetséget Ausztria hívta életre

POLITIK

Így támadnak a migránsok a magyar rendőrautókra