Létrehozva: 2023.04.15.

A lengyel kormány betiltotta az ukrán gabonaexportot

Egyelőre ideiglenesen.

A lengyel kormány felhatalmazta a mezőgazdasági és fejlesztési minisztereket, hogy ideiglenes tilalmat vezessenek be több ukrán élelmiszerre a saját gabonájuk és termékeik értékesítésében nehézségekbe ütköző lengyel gazdák tiltakozásai miatt. Waldemar Buda fejlesztési miniszter szombaton kiadott rendelete szerint a tilalom azonnal hatályba lép, és június végéig lesz érvényben.

A rendelet megtiltja a gabona, a cukor, a tej és a tejtermékek behozatalát.

Országszerte tüntetések törtek ki a lengyel mezőgazdasági termelők körében, mert megteltek a gabonasilók az olcsóbb ukrán gabonával és ezért nem tudják értékesíteni saját terményeiket. Az eredetileg a Közel-Keletre és Afrikába szánt ukrán gabona lengyelországi gabonasilókban kötött ki, lenyomva ezzel a belföldi árakat. Hasonló problémák léptek fel más mezőgazdasági cikkek piacán is, például a baromfi és a tojás esetében – közölték.

„A minisztertanács megvitatta a mezőgazdasági termékek piacának aktuális helyzetét és az Ukrajna elleni orosz agresszió negatív következményeit” – írta szombati közleményében a mezőgazdasági minisztérium.

„A minisztertanács felhatalmazta a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztert, valamint a fejlesztési és technológiai minisztert, hogy dolgozzák ki a lengyel mezőgazdasági termékek piacának destabilizáció elleni védelméhez szükséges intézkedéseket, beleértve az Ukrajnából származó mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek behozatalának ideiglenes tilalmát is” – áll a közleményben.

A közlemény egyúttal megjegyzi, hogy „az illetékes miniszterek folyamatos kapcsolatban állnak az ukrán hatóságokkal, hogy megoldást keressenek a mezőgazdasági piacot destabilizáló nehéz helyzetre”.

A tilalmat Jaroslaw Kaczynski a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője a PiS mezőgazdasági kongresszusán jelentette be, hangsúlyozva, hogy „Lengyelország Ukrajna barátja és szövetségese, ebben nincs változás”.

A pártelnök szerint a döntéskényszer „a lengyel és az ukrán mezőgazdaság közötti aszimmetriából fakad”, ugyanis „lényegesen eltér a talaj minősége, Ukrajnában sokkal alacsonyabbak munkaerőköltségek, valamint a termelést nemzetközi cégek óriásvállalatai végzik hatalmas infrastruktúrával”.

„Tekintettel a lengyel és az ukrán mezőgazdaság közötti hatalmas eltérésre (…), ha mindent korlátozás nélkül be lehetne hozni (…) az súlyos válságba döntené a lengyel mezőgazdaságot”

– mondta. „Ezt nem fogjuk megengedni” – tette hozzá.

Kaczynski egyúttal leszögezte, hogy Lengyelország kész a fentiek értelmében gabonaimport-megállapodást kötni Ukrajnával.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán elfogadta Henryk Kowalczyk agrárminiszter lemondását – jelentette az Interia hírügynökség. Kowalczyk lemondását a lengyel gazdák körében az olcsó ukrán gabona miatt egyre növekvő elégedetlenséggel magyarázta, és éppen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök varsói látogatásának napján jelentette be.

Lengyel gazdák traktoros útblokáddal tiltakoznak az ukrán gabonaimport ellen az északnyugati Szczecin városában, 2023. április 3-án. A gazdák szerint az Ukrajnából behozott gabonamennyiség lenyomja a hazai szemes termények felvásárlási árát a gabonapiacon. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) politikusa szerdai sajtótájékoztatóján azzal indokolta döntését, hogy úgy látja, az Európai Bizottság nem fogja teljesíteni a lengyel gazdák alapvető követelését, a Közép- és Kelet-Európát (valamint Észak-Afrikát) elárasztó olcsó ukrán gabona elleni védővámok bevezetését.

Az eset pikantériája, hogy Henryk Kowalczyk éppen szerdán jelentette be lemondását, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalos látogatásra érkezett Varsóba.

Zelenszkij a nap folyamán megbeszéléseket folytat Andrzej Duda lengyel államfővel és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel is.

Új fejezetet nyitna a gazdákkal a lengyel kormánypárt

A nagyobbik kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője azzal magyarázta a változtatást, hogy új fejezetet akarnak nyitni a gazdákkal való kapcsolatokban. A PiS már meg is nevezte Kowalczyk utódját Robert Telus személyében, aki a párt egyik legnépszerűbb politikusa.

A szóvivő hozzátette: nem kívánnak minden felelősséget a miniszterre hárítani a gabonaárak körül kialakult országos feszültségek miatt, és Kowalczyk miniszterelnök-helyettesként továbbra is a lengyel kormány tagja marad.

Erre hivatkozva Lengyelország több pontján tiltakozó megmozdulásokba kezdtek a gazdák, és a következő napokban, hetekben is sztrájkokat terveznek a gabonatermelők.

Morawiecki kormányfő kedden arra szólította fel a tüntetőket, hogy tartsák be a múlt heti megállapodást, és adjanak a kormánynak időt az intézkedések végrehajtására.

Aláhúzta: a lengyelországi gabona raktárak kezdenek megüresedni, az ukrajnai szállítmányok nagyrészt tranzitként haladnak át az országon.

Kowalczykot 2021 őszén nevezték ki mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterré. Az Interia hírügynökség értesülései szerint a politikus kormányfőhelyettesként továbbra is tagja marad a kormánynak.

Az ukrajnai gabonaexport ügye előzetes közlések szerint egyik témája lesz Zelenszkij elnök szerdai varsói tárgyalásainak.

Több esetben is toxin és GMO szennyezést mutattak ki az Ukrajnából Magyarországra érkezett gabonák vizsgálatát követően. Több mint 29 tonnányi kukorica forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint még februárban rendelt el szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonáknál az agrárminiszter. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált vizsgálat Magyarország teljes területére kiterjed.

A szakemberek a gabonatárolókban fellelt tételekből vett mintákon GMO, növényvédőszer-maradék és toxintartalom vizsgálatokat végeztek, valamint ellenőrizték a tárolási körülményeket, a raktári kártevők esetleges jelenlétét és a nyomon követhetőséget is. Az ellenőrzések nemcsak a feldolgozatlan gabona terményekre, hanem a Magyarországra érkező ukrán eredetű búzalisztekre is kiterjedtek, mivel azokat illetően is megfogalmazódott a minőségi kifogás gyanúja. E termékkörnél az ellenőrzések kiterjedtek a hamutartalom szárazanyagra, nedvessikér-tartalomra, a sütőipari értékcsoportra, növényvédőszer-tartalomra, és a radiológiai vizsgálatokra is – közölte az AM.

A több héten át tartó munka során a szakemberek három esetben találtak mikotoxinnal szennyezett kukoricát és ugyancsak három minta mutatott pozitív eredményt a GMO vizsgálatot követően. Mindezek mellett két esetben szója szennyezettséget mutattak ki. A tárca tájékoztatása szerint Békés vármegyében a helyszíni ellenőrzés során találtak olyan ukrán származású, több mint 29 tonnányi kukoricát, amely csávázott kukorica vetőmaggal volt szennyezett. Erre a tételre forgalmi korlátozást és megsemmisítést rendeltek el.

A hatóságok a magyar piacra érkező gabonával minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetnek alá. Kiemelték:

az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen felelőssége, hogy az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjanak csak fel.

Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. A szennyezett gabonából nem került és nem is kerülhet a magyar fogyasztókhoz. Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy a magyar családok asztalira biztonságos élelmiszerek kerüljenek – olvasható a minisztérium közleményében.

Az ukrán gabona behozatalát korlátozó megoldásokat szorgalmazzák az Ukrajnával szomszédos országok közös, az Európai Bizottságnak (EB) továbbítandó levelükben – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő szerdai varsói sajtóértekezletén.

A miniszterelnök elmondta: az EB „azonnali cselekvését” sürgető levél megfogalmazásáról az Európai Tanács legutóbbi ülése során állapodott meg az Ukrajnával szomszédos országok kormányfőivel.

Az Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek címzett levélben „minden lehetséges eszközt javasolnak, beleértve a mennyiségkorlátozásokat, a védővámokat, különféle, a behozatalt korlátozó előírásokat” – fejtette ki Morawiecki.

Mint hozzátette, a korlátozások nem vonatkoznának például a Lengyelország területén csak áthaladó, többek között Afrikába vagy a közel-keleti országokba irányuló gabonaszállítmányokra.

Újságíróknak válaszolva kifejtette: a követeléseket tartalmazó, jelenleg még szerkesztés alatt álló közös levelet rövidesen, „legkésőbb ma vagy holnap” továbbítják az Európai Bizottsághoz, amely „remélhetőleg pozitívan viszonyul majd az állásfoglaláshoz” – fogalmazott Morawiecki.

Aláhúzta: a megoldásokat nemcsak Lengyelország várja el, hiszen „ugyanolyan problémákkal küzdenek a románok, a magyarok, a szlovákok, a bolgárok, a csehek és néhány más ország”.

Lengyelországról Morawiecki elmondta: arra utasította Henryk Kowalczyk kormányfőhelyettest, agrárügyi minisztert, hogy sürgősen készítsen elő olyan belföldi előírásokat, amelyek egyrészt lehetővé teszik a lengyel raktárakban már felhalmozott ukrán gabona egy részének gyors külföldi értékesítését,

másrészt korlátozzák a lengyel piacot destabilizáló gabona további behozatalát Ukrajnából.

„Humanitárius és katonai segítséget nyújtunk Ukrajnának, de a gabona esetében a lengyel gazdák jelentős problémákkal küzdenek” – szögezte le Morawiecki, aki ehhez még hozzáfűzte: a kormány „hatalmas állami forrásokat fordít a probléma kezelésére”.

Amint a sajtóértekezleten elhangzott, Varsó eddig 200 millió zlotynak (16 milliárd forint) megfelelő összeget kapott az Európai Uniótól a lengyel gabonatermelők támogatására, az állami költségvetésből pedig ennek tízszeresét kell szánnia a probléma enyhítésére.

Háromnapos tiltakozó akciót kezdtek a bolgár gazdák szerdán az ország több körzetében az országba beszállított ukrán gabona miatt – jelentette a bolgár Nova televízió.

A tiltakozó megmozdulások résztvevői az ukrajnai gabona – mindenekelőtt a búza és a napraforgó – behozatalának leállítását követelik, mert az az ukrán termékek alacsony ára versenyképtelenné teszi a bulgáriai gabonát.

Jarov Gecsev bolgár mezőgazdasági miniszter közölte a demonstrálókkal, hogy a szállítással kapcsolatos problémákat csak az Európai Bizottság szintjén lehet megoldani.

„Meghallgatjuk a gazdák követeléseit, és az uniós törvényekkel összhangban lévő pótlólagos intézkedéseket javaslunk, mert ezt a problémát mi Bulgáriában nem tudjuk megoldani. Azt szeretném, hogy Brüsszelben világosan megértsék: az ukrajnai konfliktus közelében lévő államok eléggé magas árat fizetnek, Európának szolidárisnak kell lennie a saját gazdáival is. Európának reagálnia kell, remélem, ezt minél előbb megteszi” – idézte a minisztert a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az ellenőrizetlen, vámmentes ukrán gabonabehozatal miatt több kelet- és közép-európai országban tiltakoznak.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most a lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél