POLITIK

Szerző Ripost

2 hónapja

Újra több száz migráns gyülekezik a magyar határon

Nő a nyomás.

Megint erősödik a migrációs nyomás a déli határon. Két nap alatt több mint 900 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedniük a hatóságoknak. A határ szerbiai oldalán most is több százan várakoznak, és szakértők szerint az enyhe idő miatt tovább romlik majd a helyzet a következő hetekben. A balkáni útvonal élénkülését Bosznia-Hercegovinában is érzik. Volt, aki arról beszélt, hogy akár terroristák is megbújhatnak a migránsok között. Sokan ezért a saját otthonaikban sem érzik magukat biztonságban - írja a hirado.hu.

A kiindulási pontoktól egészen a célországokig: piros fonal jelzi a világtérképen azt az útvonalat, amelyeken a migránsok végighaladnak. A térkép mellé zászlókat is kihelyeztek a bevándorlók. A bihácsi befogadóközpontban várakozók általában ennél a falnál tervezik a következő illegális határátlépésüket.

Csakhogy a családoknak kijelölt táborban jelenleg senki sincs. A bevándorlók között ugyanis nagyon kevés a nő és a gyerek. Az egyedülálló férfiak a város egy másik táborában kapnak szállást. Ott már teljesen más a helyzet, tele van fiatal 20 és 40 év közötti férfiakkal.

„Én már éltem Németországban korábban, de kitoloncoltak. Most vissza akarok menni. Ott lesz majd munkám, és ott vannak a barátaim is” – mesélte egy algériai migráns.

Hozzá hasonlóan határsértők tucatjai várakoznak Bihácson. Sok problémát okoznak a helyieknek. Rendszeresek a konfliktusok és a leszámolások. A helyiek emiatt több tüntetést is tartottak már. A demonstrációk egyik szervezője Sej Ramic a Híradónak elmondta: aggasztó, hogy tömegesen érkeznek harcedzett fiatalok és terroristák is megbújnak a migránsok között.

„Sokan jönnek olyan országokból, amelyekben nem zajlik háború. Vannak szegények is köztük, de rengeteg a katona is a migránsok között. Ők már nem is térhetnek vissza a hazájukba. A legnagyobb természetességgel rántanak kést, nem tisztelik a nőket és a gyerekeket sem” – fogalmazott Sej Ramic.

Nem csak Bosznia-Hercegovinában rossz a helyzet. A határmenti településeken, Szerbiában is hasonló állapotok uralkodnak.

Zomborban a migránsok szinte teljesen birtokukba vették az egyik kedvelt kirándulóhelyet. A helyiek már alig járnak ide, de azt mondják, lassan már az utcára sem mernek kimenni, annyi a bevándorló. Ráadásul a rendőrség is azt ajánlja nekik, legyenek óvatosak a befogadóközpont környékén.

„Nemrég lövöldözés is volt, egymást gyilkolták. Betörnek a házainkba. A gyerekeket nem merjük az utcára engedni. Mit mondjak? Katasztrófa. Nemrég két lányt megállítottak a rendőrök az utcán. És azt kérdezték tőlük, miért vagytok kint sötétedés után, ez egy veszélyes környék. Elképesztő, inkább a migránsokat kellene elvinni innen”

– mondta egy helyi férfi.

Szétdobált SIM-kártya-keretek, papucs és rengeteg szemét. Ez már Horgos. A legtöbben most ezen a környéken gyülekeznek.

„Afganisztánból jöttem, a magyar határra tartok éppen, 10-20-an összegyűlünk és megpróbálunk majd átjutni” – mondta egy afgán férfi az M1 Híradó riportjában, aki arcát nem vállalta.

Szombaton ismét csaknem 380-an akartak illegálisan bejutni Magyarországra. Év eleje óta pedig ez a szám megközelítette a 25 ezret.

A nyomás nő, éppen emiatt Magyarország elkötelezett a kerítés megerősítése mellett – erről a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban. Orbán Balázs hozzátette: erre kér támogatást hazánk az Európai Uniótól, csakhogy Brüsszel továbbra is bevándorláspárti álláspontot támogat.

„A nyomás folyamatosan erősödik a déli határszakaszon és ehhez kérjük. Tehát a jövőre vonatkozó kerítéserősítésre kérjük az unió támogatását. Ebben sajnos az unió továbbra is bevándorló párti álláspontot támogat. És nem támogatja, hanem támadja azokat a tagállamokat, amelyek védekeznek az illegális migráció növekvő áradatával szemben”

– mondta.

Orbán Balázs úgy fogalmazott: jelenleg az uniós jog és annak brüsszeli értelmezése nem támogatja a magyar határvédelmi rendszert, hanem éppen ellenkezőleg, megpróbálja a hatékonyságát aláásni. Így egyelőre nincs előrelépés ebben az ügyben.

A téli időszakban sem csökkent a migrációs nyomás, és az érkezők kivétel nélkül embercsempészek segítségével jutnak a határokhoz – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken az M1-en.Bakondi György azt mondta, már nem a migránsok választják meg, hogy hol kísérleteznek, hanem jól működő, rengeteg pénzzel rendelkező, komoly technikai hátterű és jelentős létszámot mozgató – egymással is harcban álló – bűnözői szervezetek próbálják megoldani ezeket az igényeket.

A balkáni útvonalon a magyar határra 24,5 ezer határsértő érkezett az idén eddig, és 230 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást

– közölte. Kitért arra is, hogy a magyar börtönökben 2500 embercsempészt tartanak fogva, őket a szabadságvesztés letöltése után kiutasítják az országból.

Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi hetekben a korábbi útvonal – Észak-Macedónia, Szerbia, Magyarország – mellett egyre fontosabbá válik a Bosznia-Hercegovina-Horvátország-Szlovénia irány. Horvátország és Szlovénia is jelezte, hogy jelentősen nőtt a határsértők és az embercsempészek száma.

A változás nem elsősorban Horvátország schengeni csatlakozásának következménye, inkább annak lehet szerepe, hogy

2015 óta Magyarország komoly műszaki akadályrendszerrel, jogi határzárral és jelentős rendőri, határvadász – korábban katonai – erőkkel szilárd határőrizetet tart fenn, és az átjutás lehetősége nagyon beszűkült

– közölte a főtanácsadó.

Rámutatott: bár az Európai Unión belül egyre erősebbé válnak azok a politikai vélemények, hogy a külső határokat őrizni kell, a nyilatkozatokat konkrét lépések egyelőre nem követték, és ezzel párhuzamosan az Európai Bíróság előtt Magyarországgal szemben eljárás folyik.

Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta,

a határvédelmi feladatok finanszírozásában az Európai Unió nyolc éve nem – vagy csak egészen minimálisan – vesz részt.

Most ugyan hangsúlyozzák, hogy a külső határokat őrizni kell, ezért bizonyos technikai eszközöket finanszíroznának, de továbbra is lehetővé tennék, hogy tömegével az EU területére lépjenek ismeretlen identitású emberek, akik azután nem utasíthatók ki – közölte a főtanácsadó.

Bakondi György leszögezte, ha a lakosságon belül a bevándorlók aránya eléri a 10 százalékot, akkor súlyos demográfiai, társadalmi, biztonsági, gazdasági, politikai következményekkel kell számolni.

A magyar kormány álláspontja egyértelmű:

nem a problémát kell Európába hozni, hanem ott kell kezelni, ahol keletkezik

– hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy tömegek tartózkodnak Tunéziában és Líbiában arra várva, hogy jöjjön az embercsempészhajó, és el tudjanak indulni. Törökországban csaknem ötmillió illegális bevándorló él, a számuk most a földrengés miatt kialakult súlyos h

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az oroszok visszaverték az ukránokat Donyecknél, véres harcok vannak Belgorodban

origo.hu

Mentőt kellett hívni a népszerű magyar zenészéhez

borsonline.hu

Itt a drámai fordulat VV Fanni ügyében: " sokat kellett várni erre a pillanatra"

vg.hu

Végre: az eddigi legnagyobb csökkenést mérték az inflációban – már látszik a fény az alagút végén

life.hu

Gyász! 86 éves korában elhunyt a népszerű magyar színész

vg.hu

Csodát tett a horvát gazdasággal az euró

origo.hu

Durva hír terjedt el Majkáról

mindmegette.hu

Itt a válasz: ennyi idő alatt érik roppanósra a kovászos uborka

ripost.hu

Putyin szerint szándékosan élezik ki az ukrán konfliktust

ripost.hu

Baba Vanga újabb félelmetes jövendölése került elő: nagyhatalmi háborúk és globális feszültség jöhet

life.hu

A hólyaghurut leggyakoribb okai: nem mindig a hideg a ludas(x)

ripost.hu

Mentőt hívott magára az Omega zenésze

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Novák Katalin a Swiss Economic Forumon tart előadást

POLITIK

Kiderítettük: több helyen is zajlanak az illegális gyorsulási versenyek - videó

POLITIK

A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK

Berágtak a lengyelek Brüsszelre: "Ez már a botrány kategóriája"

POLITIK

Felejthetetlen programok ingyen! Ezzel vár a Generali Gyerek Sziget

POLITIK

Döbbenetes: késsel esett neki alvó gyermekének egy részeg nő Bács-Kiskunban

POLITIK

Putyin szerint szándékosan élezik ki az ukrán konfliktust

POLITIK

Brit miniszterelnök: Nem biztos, hogy az oroszok robbantottak