Létrehozva: 2023.03.12.

Újabb korrupciós botránv Brüsszelben

Megint egy magasrangú baloldali a gyanúsított.

Recseg-ropog a nemzetközi szakszervezeti mozgalom.

Elbocsátotta Luca Visentinit a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC), azzal indokolva meg a döntést, hogy elveszítették bizalmukat a brüsszeli korrupciós botrányban érintett olasz főtitkárban. 

A világ legnagyobb szakszervezeti szövetségének vezetője volt az egyik első személy, akit őrizetbe vettek a belga hatóságok a decemberben kirobbant vesztegetési ügy kapcsán, miszerint magas rangú uniós tisztviselők, valamint brüsszeli civil szervezetek (NGO-k) tagjai Katar érdekében befolyásolták az uniós döntéshozatalt a közel-keleti országtól elfogadott kenőpénzért cserébe. 

Luca Visentini elismerte, hogy mintegy 50 ezer eurót fogadott el az ITUC vezetői kampányához Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti (EP-) képviselőtől, a Fight Impunity nevű NGO alapítójától. 

Ám a főtitkár úgy nyilatkozott, nem tudott semmilyen illegális tevékenységről ennek hátterében. Visentini és elődje, Sharan Burrow azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy pozitív nyilatkozatokat tettek a 2022-es katari világbajnokság előtt a közel-keleti ország munkaügyi reformjairól.

Az olasz főtitkárt a belga hatóságok december 11-én szabadlábra helyezték, szigorú utazási korlátozások mellett. Az ITUC december 21-én felfüggesztette a vezetőt állásából, szombaton pedig végleg elbocsátották.

A Politico brüsszeli hírportálnak tett nyilatkozatában Visentini elmondta, mélységesen sajnálja az ITUC döntését. 

Megismétlem, hogy ártatlan vagyok az ellenem felhozott korrupciós és pénzmosási vádakban

– fogalmazott. – Az adomány, amelyet kaptam, az ITUC-hoz került, hogy segítsen a rászoruló szakszervezeteknek. Úgy gondoltam, hogy ez a pénz megbízható forrásból származik, és az ITUC pártatlanul és a meglévő belső szabályoknak megfelelően használta fel – tette hozzá Visentini. 

A szövetség szombati közleményében tudatta, rendkívüli ülést szervez, hogy a lehető leghamarabb új főtitkárt válasszanak. Az ITUC emellett ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja alapszabályának módosítását a vezetői választási kampányok finanszírozásáról.

– Az elmúlt hónapok eseményei jelentős károkat okoztak az ITUC hírnevének. Fontos tanulságokat vontunk le – mondta Akiko Gono, a szakszervezeti szövetség elnöke a nyilatkozatban, hozzáfűzve: az ITUC abszolút ellenzi a korrupció minden formáját.

A brüsszeli korrupciós botrány gyanúsítottjainak továbbra is börtönben kell maradniuk – derült ki a múlt héten. 

Eva Kailinak, az Európai Parlament (EP) volt alelnökének még legalább további két hónapig, Marc Tarabella belga EP-képviselőnek pedig egy hónapig kell őrizetben maradnia a bíróság pénteki döntése alapján.

A szocialista politikusokat védő ügyvédek kedden kérték a korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolt védenceik szabadlábra helyezését.

TARABELLA, Marc;
Marc Tarabella EP-képviselő távozik a testület plenáris üléséről 2023. február 2-án, mentelmi jogának felfüggesztését követően. Fotó: Olivier Hoslet

Marc Tarabella mentelmi jogát február 2-án függesztették fel, majd az ügyészség tíz nappal később vádat emelt ellene, és előzetes letartóztatásba helyezte. Eva Kailit a vesztegetési ügy kirobbanásakor, december 9-én tartóztatták le, miután a belga rendőrség a lakásán 150 ezer euró készpénzt talált.

 Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke és élettársa, Francesco Giorgi. Fotó: STR

Eva Kaili mellett decemberben tartóztatták le Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit, Eva Kaili élettársát, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozott és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját, akit február közepén kiengedtek a börtönből.

Szintén nemrég helyezték feltételes szabadlábra Francesco Giorgit elektronikus nyomkövető viselésének kötelezettségével, feltehetőleg a hatóságokkal mutatott együttműködő magatartása miatt.

 Kaili ügyvédje, Mihalisz Dimitrakopulosz már akkor kérvényezte, hogy a görög politikus is házi őrizetbe kerüljön, hogy együtt lehessen kétéves kislányával.

Kailin és Tarabellán kívül tehát jelenleg Panzeri is rács mögött van, a volt képviselő ugyanakkor információkat szolgáltat a rendőrségnek a büntetése enyhítéséért cserébe. Az ügyben szintén érintett Andrea Cozzolino EP-képviselő egyelőre hazájában, Olaszországban van háziőrizetben, ám vélhetően hamarosan megkezdődik a Belgiumnak való kiadatásáról szóló tárgyalás.

A brüsszeli fellebbviteli bíróság egyébként kedden vizsgálja meg azt a kérelmet, hogy zárják ki az ügyből Michel Claise főbírót. Nemrég Maxim Töller szólította távozásra a bírót, arra hivatkozva, hogy a Claise által kiadott elfogatóparancs sérti védence, Tarabella ártatlanságának vélelmét.

Szigorít a szabályain az Európai Bizottság, miután a brüsszeli Politico felfedte, hogy az uniós végrehajtó szerv vezető közlekedési tisztviselője ingyenes repülőutakat fogadott el a katari kormánytól, miközben csapata létfontosságú légi közlekedési megállapodásról tárgyalt az Öböl menti állam saját légitársaságával.

Henrik Hololei, az Európai Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója kilenc alkalommal repült ingyen business osztályon a Qatar Airways légitársasággal 2015 és 2021 között. Két ilyen járatot közvetlenül a katari állam fizetett, ami felveti az összeférhetetlenség gyanúját.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondása szerint már korábban elkezdték felülvizsgálni a munkavállalók utazásaira vonatkozó előírásokat, a nemrég napvilágot látott hírek azonban mindezt felgyorsították. 

A bizottság szigorítani fogja azokat a szabályokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy egy külső rendezvényszervező fedezné a tisztségviselők kiküldetési költségeit. Ennek értelmében a vendéglátást csak az olyan nemzetközi szervezetektől fogadhatják el a bizottság munkavállalói, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), a G7-ek vagy a G20-ak, illetve a tagállamoktól, kizárólag a hivatalos látogatások keretén belül.

A Politico egyébként megkereste a bizottságot, hogy adjon magyarázatot Hololei ingyenes repülőútjaira, amire válaszul a szóvivőjük közölte, hogy az utazások a szabályoknak megfelelően történtek, ám nem árult el részleteket arról az eljárásról, amelyen keresztül az esetleges összeférhetetlenséget kezelték.

Az elmúlt napokban egyre több felhívás érkezett a vizsgálat lefolytatására. Daniel Freund német európai parlamenti (EP-) képviselő azzal érvelt, hogy az ügyet át kellene adni az Európai Ügyészségnek vagy a blokk csalás elleni felügyelőszervének, az OLAF-nak.

Nem értem, hogy a bizottságban miért fogadja el bárki is a lobbiszervezetek által fizetett ingyenes repülőjegyeket. Egyszerűen nem értem, hogy ez hogyan áll összhangban a szabályokkal 

– mondta a Politicóval folytatott telefonbeszélgetésben.

Zöld frakcióbeli kollégája, Ciarán Cuffe ír EP-képviselő, aki az Európai Parlament közlekedési bizottságában is helyet foglal, úgy vélekedett, hogy a Politico cikkében szereplő leleplezések valódi aggodalmakat vetnek fel.

„Teljes körű tájékoztatást fogok kérni az Európai Bizottságtól az ingyenes repülőjegyekről vagy egyéb juttatásokról, amelyeket a légi közlekedési ügyleteken dolgozó alkalmazottaknak adnak” – írta Cuffe a közösségi médiában. Hozzátette: kulcsfontosságú, hogy ne alakuljanak ki összeférhetetlenségek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megadóztatták a szakállasokat, de a hosszúhajúak sem jártak jól

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

life.hu

Meghan Markle különös haragot táplál Katalin iránt: Harry herceget felemészti az ellentét

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

metropol.hu

„Hogy lennénk így bajnokok?!” – Klopp kiborult Szoboszlaiék játéka láttán

magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

travelo.hu

Bajbajutott apró rókát mentettek a Balatonnál, mutatjuk, ti hogyan segíthettek

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?