Létrehozva: 2023.03.10.

Újabb fordulat a brüsszeli korrupciós botrányban

Így mosták a pénzt a szocik.

A brüsszeli korrupciós botrány főszereplője, Pier Antonio Panzeri, volt európai parlamenti képviselő könyvelőjének cége forgathatta vissza és moshatta tisztára a tisztviselőknek átadott pénzeket. A cég olasz főnökének kiadatását már januárban kérvényezték a belga hatóságok olasz partnereiktől, azonban ez eddig nem történt meg.

Olasz tisztviselők saját vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy egy milánói cég, az Equality Consultancy segített-e tisztára mosni az uniós törvényhozóknak szánt katari kenőpénzeket. Három milánói bírónak a mai napon kell döntenie arról, hogy kiadják-e Belgiumnak a cég alapítóját, Monica Bellinit. Az ügymenetet fékezi, hogy jelentős mennyiségű dokumentumot kell elszállítani Olaszországba.

A belga ügyészek ugyanis már hetek óta célkeresztben tartják az Equalityt és Bellinit. Bellini Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő könyvelőjeként dolgozott. Panzeri az Európai Parlament különböző bizottságait és más tisztségviselőit behálózó, Marokkó és Katar nevében működő, befolyással járó készpénzért cserébe működő hálózat kiagyalója volt.

Bellini és cége, az Equality Consultancy, a brüsszeli lap birtokába került európai elfogatóparancs szerint

„fontos szerepet játszott a Katarból érkező készpénz visszaforgatásában, létrehozva (…) egy olyan céget, amely a pénzáramlásnak legális látszatot adhatott”.

Ezúttal az olasz hatóságok külön is vizsgálják ezeket a kapcsolatokat – mutatott rá a Magyar Nemzet.

Az Equality gyors felemelkedése

Bellini munkáját titok övezi, cége rövid ideig létezett, azonban dinamikusan törekedett a határon túli bővülésre és a politikai kapcsolatok mielőbbi megteremtésére, első körben kevés sikerrel. Mivel azonban Bellini mellett Stefano és Luciano Giorgi is alapítója volt a cégnek, hamar lett egy befolyásos segítőjük: Stefano öccse, Luciano fia, Francesco Giorgi, Eva Kaili görög szocialista politikus élettársa, egyben Panzeri asszisztense az Európai Parlamentben. Ezt követően a cég gyorsan felemelkedett.

A Magyar Nemzet a Politico által megszerzett és az olasz sajtóban is megjelent belső dokumentumokra hivatkozva kiemelte,

az Equality Consultancy 2019-ben 240 ezer eurós (mai árfolyam 90,8 millió forint) éves bevételt és 102 500 eurós (30,8 millió forint) nyereséget regisztrált. Ugyanebben az évben a cég elkezdte megalapozni brüsszeli jelenlétét.

Az Equality – egyelőre tisztázatlan okokból – 2018-ban az észt fővárosban, Tallinnban is létrehozta helyi leányvállalatát, de nem mutatott érdemi aktivitást, és 2019 nyarán felszámolták. A belga hatóságok azóta korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel miatt vádat emeltek Francesco Giorgi ellen. Jelenleg elektronikus bokajeladóval szabadlábon van a tárgyalásig. Panzeri egykori főnöke egy vádalku keretében beismerte, hogy vesztegetési hálózatot működtetett. Bellini ügyvédei és Stefano Giorgi nem válaszoltak a Politico többszöri megkeresésére. Francesco Giorgi ügyvédje azt mondta, hogy nem kívánja kommentálni a folyamatban lévő vizsgálatot.

Gyors hanyatlás

A belső dokumentumok szerint 2020-ban az Equality bevételei 81 ezer euróra (30,6 millió forintra) csökkentek, ami 51 ezer eurós (19,3 millió forint) veszteséget eredményezett az évben. A cég tulajdonosai a világjárványt, illetve egyik legnagyobb ügyfelük megváltozott üzletvitelét okolták. A vállalkozást végül 2021-re számolták fel.

Milánóban pattog a labda, de a dokumentumok még Belgiumban vannak

Januárban egy helyi bíró elhalasztotta a döntést arról, hogy kiadják-e Bellinit. Az indoklás lényegében az volt, hogy a La Repubblica olasz napilap által látott dokumentum szerint a helyi hatóságok több bizonyítékot akartak látni a belga hatóságoktól. Ma a nyilvánosság megtudhatja, hogy az olasz hatóságok elégedettek-e.

A Politico hozzátette, szerdán késő estig a helyi ügyész szerint még nem érkeztek meg a legújabb dokumentumok.

Meglévő autonómiájukat féltik, ezért akadályozzák egyes európai parlamenti képviselők a rájuk vonatkozó szabályok szigorítását – erről ír a Politico. A lap megjegyzi, hogy az EP-képviselők egy része a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után sem támogatja, hogy könnyebben elszámoltathatók legyenek. Pedig – mint írják – a közelmúlt botrányai rávilágítottak, hogy változásra van szükség az Európai Parlamentben.

Az EP-képviselők még a korrupciós botrány után is ellenállnak az ülésterem megtisztítására irányuló erőfeszítéseknek – számol be a Politico. Azt írják, az elmúlt hetek kirobbant botrányai rávilágítottak, hogy változásra van szükség az Európai Parlamentben, azonban sok képviselő továbbra is attól tart, hogy egy szigorúbb szabályozás megfosztaná őket a most meglévő autonómiájuktól – hangzott el az M1 Híradójában.

A cikkben emlékeztetnek rá, korábban már voltak arra törekvések, hogy szigorítsák az EP-képviselőkre vonatkozó szabályokat. Csakhogy akkor azt a többség nem szavazta meg. Többen azzal érveltek, hogy az elszámoltathatósági intézkedések alááshatják a választók akaratát.

A brüsszeli korrupciós botrány még december közepén robbant ki, mert a jelek szerint Katarból és Marokkóból érkező kenőpénzeket fogadhatott el egy kör, amiért cserébe szívességeket tettek az érintettek ezeknek az országoknak. Az Európai Parlament volt alelnöke, a görög Eva Kaili továbbra is őrizetben van, miután a házkutatásokon összesen több mint másfél millió eurót foglaltak le a rendőrök. Átszámítva ez 600 millió forintnál is többet jelent. A képviselő apja pedig a rajtaütéskor éppen egy bankjegyekkel teli bőrönddel próbált elmenekülni.

A napokban Eva Kaili újabb családtagja bukott le: a nővére is eurószázezreket kaphatott illegálisan – erről írt az Origo. Az ügyről a Politico számolt be először, miután kiderült: Mantalena Kaili cége olyan uniós pályázatokon indult, amelyeket Eva Kaili felügyelt, amivel több százezer eurós nyereségre tehetett szert.

Ráadásul nemcsak Katarból és Marokkóból, hanem Kuvaitból is kaphatott korrupciós pénzt a letartóztatott brüsszeli EP-alelnök – erről a V4NA nemzetközi hírügynökség írt.

A korrupció miatt letartóztatott Eva Kaili nővére is illegálisan juthatott több százezer euróhoz, felvetődött ugyanis a gyanú, hogy a nő a baloldali volt EP-alelnök segítségével nyerhetett pénzeket uniós pályázatokon. Mantalena Kaili ügyvédje tagadta a vádakat. Közben újabb ország neve merült fel a botrányban: Kuvaitból is kaphatott korrupciós pénzt Eva Kaili – hangzott el az M1 Híradójában.

Eva Kaili újabb családtagja bukott le: a nővére is eurószázezreket kaphatott illegálisan. Az ügyről a Politico számolt be először, kiderült:

Mantalena Kaili cége olyan uniós pályázatokon indult, amelyeket Eva Kaili felügyelt. Így szerzett több százezer eurót nővére segítségével.

Bár Mantalena Kaili ügyvédje tagadta, hogy a nő részt vett volna ezekben a projektekben. Közben a céget mindenáron töröltetni akarták a lobbiszervezeteket tartalmazó listáról – ez lett végül gyanús.

A brüsszeli korrupciós botrány még december közepén robbant ki. Azóta is folyamatosan derülnek ki részletek. Újabb és újabb politikusok kerülnek gyanúba. A legtöbben továbbra is ártatlannak vallják magukat. Andrea Cozzolino egyike annak a két európai parlamenti képviselőnek, akiknek felfüggeszthetik a mentelmi jogát. Jelenleg is vizsgálják az ügyét, ő azonban szeretné, ha a lehető leghamarabb tisztáznák a nevét, ezt pedig meg is üzente.

Ma megerősítette kollégainak, hogy ebben az ügyben teljesen ártatlan. Egyértelműen kijelentette, hogy soha senkitől nem kapott pénzt és semmilyen előnye sem származott azért, hogy befolyásolja a döntést – fogalmazott a politikus ügyvédje.

A gyanúba keveredett képviselők közben már egymásra is mutogatnak. Pier Antonio Panzeri, az ügy egyik fő gyanúsítottja kedden tett tanúvallomást. A korábbi olasz szocialista EP-képviselő enyhébb büntetésért cserébe azt ígérte, megnevez mindenkit, aki benne volt a vesztegetésben.

Csakhogy a fogva tartott Eva Kaili sem nézi tétlenül a helyzetet. Ügyvédei jogi offenzívát indítottak a belga hatóságok ellen. Kijelentették, hogy Kaili ártatlan és a nyomozóktól kezdve a börtönőrökön át egészen az ügyészekig, mindenkit beperelnek.

A korrupciós botrányról kiszivárgó hírek azonban nem a görög politikus ártatlanságát támasztják alá. Éppen ellenkezőleg. Egy újabb ország neve is felmerült az egyre duzzadó botrányban.

Kuvaitból is kaphatott korrupciós pénzt a letartóztatott brüsszeli EP-alelnök

– erről a V4NA nemzetközi hírügynökség írt.

A korrupcióval vádolt baloldali képviselő tavaly októberben találkozott a kuvaiti miniszterelnökkel. Mindössze 16 nappal a találkozó után Kuvaitban hét embert végeztek ki. Mindezek ellenére az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága, vagyis a LIBE mégis megszavazta, hogy a kuvaiti állampolgárokat mentesítsék a vízumkötelezettség alól, ha az EU-ba utaznak. Mindezt Eva Kaili is támogatta a testület ülésén, amelynek egyébként még nem is volt a tagja.

Óriási bajban van az európai baloldal – erről a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője beszélt az M1-en. Pócza István úgy fogalmazott: egyre inkább világossá válik az is, hogy az NGO-k működését ki kell vizsgálni Brüsszelben, hiszen a korrupciós pénzek egy részét is civil szervezetek mögé rejtették a botrány szereplői.

Rávilágít a mostani helyzet, amiről sajnos még mindig keveset beszélnek, hogy európai szinten újra kellene gondolni az NGO-k szabályozását. Azt, hogy az NGO-k hogyan végezhetik tevékenységüket, és bizony bizony ki kell mondani bizonyos esetekben, hogy ezek lobbiszervezetek. Nem pedig független, civil, politikától teljesen mentes szerveződések” – fogalmazott a szakértő.

„Az elmúlt harminc év legsúlyosabb korrupciós botrányára derült fény decemberben”

– erről már az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban. Tóth Erik úgy fogalmazott: ez rávilágít arra, hogy a baloldali brüsszeli politikai vezetés a velejéig korrupt.

Panzeriék például annyira magabiztosak voltak a titkosszolgálati jelentések alapján, hogy 50 ezer eurónyi összegeket mikuláscsomagokban adtak át egymásnak, ami azért mégiscsak azt mutatja, hogy ha volt is eddig bárkinek hite, vagy legalábbis hitelt érdemlő módon tudta az Európai Parlament tisztakezűségét megítélni, ők most már egész biztosan elfordulnak ettől a politikai szervezettől” – mondta a kutatási igazgató.

Tóth Erik emlékeztet: a korrupciós ügy hullámai akár Magyarországig is elérhetnek. Hiszen a brüsszeli korrupt politikusok szoros kapcsolatot ápolnak a hazai baloldali képviselőkkel is. Úgy fogalmazott: Dobrev Kláráról, Ujhelyi Istvánról és Róna Sándorról is kiderült, hogy kapcsolatban állt a korrupt politikusokkal.

 

 

origo.hu

Poloska Péter a Mónika show-ban! - itt vannak a legújabb Magyar Péter-mémek

origo.hu

Őrjöngve káromkodott és üvöltözött a templomból épp kijövő emberekkel Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Ezt látnod kell: A Házasság első látásra Encije vadiúj külsőt villantott – fotó

hirtv.hu

Konteósra vette a figurát Magyar Péter Miskolcon

ripost.hu

Ennek a 4 csillagjegynek a legtisztább a szíve!

hirtv.hu

Nógrádi György figyelmeztetése a háborús pszichózis kapcsán + videó

origo.hu

Meghalt a világhírű DJ gyönyörű szerelme

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 11-17.: Nyugodt hétvége után jönnek a kihívások

ripost.hu

Rejtély Jászberényben, ezt találta egy iskoláslány a fűben

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Összetörte a gyász Szandi szívét: „Sosem fogom elfelejteni”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Karácsony ki akarja tiltani a 10 évnél idősebb kocsikat Pestről

POLITIK

Hatalmas offenzívára készülnek az oroszok

POLITIK

Miért akarnak a nyugat-európaiak Ukrajnában meghalni?

POLITIK

Újabb olasz intézkedések az illegális migráció ellen