Létrehozva: 2023.03.13.

Schmidt Mária megtalálta ki robbantotta fel az Északi Áramlatot

Szerinte nem kétséges kik az igazi tettesek.

Új elmélettel állt elő az Északi Áramlatok elleni, 2022. szeptember 27-én végrehajtott terrortámadás kapcsán a The New York Times

– hívta fel a figyelmet legfrissebb blogbejegyzésében Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója kifejtette: a lap szerint a terrortámadást ukránbarát, valószínűleg oroszellenes magánszemélyek hajtották végre. Névtelen, de megbízható bennfentesek szerint az öt férfiból és egy orvosnőből álló csapat, akik között két búvár volt és két segítő, Lengyelországban béreltek egy ukrán tulajdonban álló jachtot. A férfiak lemerültek 90 méter mélyre a több száz kilogramm robbanóanyaggal, és késleltetve, hiszen ők is és a jacht is sikeresen elhagyta a helyszínt, felrobbantották a csővezetékeket. Ezt onnan lehet tűpontosan tudni, mert a jacht asztalát használat után nem takarították le rendesen, és robbanóanyag-maradványok maradtak rajta.

Schmidt Mária szerint aki már látott belülről jachtot, az azóta is azon gondolkodik, hogy fért rá több száz kilogramm robbanóanyag az asztalra és hogy nem roskadt le alatta? Felidézte azt is, hogy amikor a hivatalos német vizsgálat folyt, a német hatóságok által a helyszínre vitt búvárok valahogy nem tudtak lemerülni, mert állítólag nem volt olyan felszerelésük, ami a kellő mélységhez kellett. Az amatőr ukránbarátoknak persze ez sem okozott nehézséget. Ők nyilván ezt az akadályt is rutinszerűen vették, ahogy a feltehetően házilag készített több száz kiló robbanószer elhelyezése is gyerekjáték volt a számukra – jegyezte meg ironikusan a főigazgató.

Kitért arra is, hogy Seymour Hersh korábbi állításait, amiket Victoria Nuland, Joe Biden és Anthony Blinken nyilvános kijelentései és a német kancellár sokatmondó kummantása is alátámaszt, elhallgattatta és komolytalannak minősítette a fősodor. Mint ismert, a Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró arról írt, hogy az amerikai haditengerészet búvárai tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2. gázvezeték alatt, a műveletről szóló döntést pedig maga Joe Biden elnök hozta meg.

Bezzeg ennek a mostani titkosszolgálati közleménynek minden állítását tényeken és konkrét bizonyítékokon alapulónak veszik. Hogy a hivatalos dán, svéd és német vizsgálatok mit állapítottak meg, ha megállapítottak bármit, az továbbra is titok – mutatott rá. A főigazgató ugyanakkor nem érti, hogy miért erőlködik  a CIA és a többi mélyállami legendagyártó szakember, hogy még átláthatatlanabbá tegye az Északi Áramlatok elleni terrortámadás körüli homályt. Ő ugyanis már rég megtalálta a tettest.

Újabb nyomokra bukkantak a hatóságok a tavaly szeptemberi, az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadásokkal kapcsolatban. A hírszerzési jelentések nem zárják ki, hogy ukránok hajtották végre a műveleteket. A német ügyészség szerint Lengyelországban bérelt jachton szállították a robbanóanyagot a vezetékekhez. Az amerikaiak szerint egy ukránbarát csoport áll a műveletek mögött, akik Vlagyimir Putyin orosz elnököt ellenségüknek tekintik.

 

Ukránoktól bérelt hajóval közelíthették meg a vezetékeket

A német ügyészség arra a megállapításra jutott, hogy egy hatfős csoport áll a tavaly szeptemberi, az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadások mögött, akik egy két ukrán állampolgár nevén bejegyzett, lengyelországi székhelyű cégtől béreltek jachtot. A nyomozás szerint a társaságnak öt férfi tagja van – egy hajóskapitány, két búvár és két búvársegéd –, valamint egy női orvos. Állampolgárságuk nem ismert, de a hatóságok közlése szerint hamis útlevelekkel rendelkeznek, ezekkel bérelték ki a hajót is. Egyelőre az sem világos, milyen szervezethez, csoportosuláshoz tartoznak. A nyomozás jelenlegi állása szerint a társaság teherautóval érkezett az észak-németországi Rostock város kikötőjébe, ahol a bérelt hajót robbanószerrel pakolták meg.

A kikötőt szeptember 6-án elhagyták, majd később úgy adták vissza a jachtot tulajdonosainak, hogy a kabinban ott maradtak a robbanószer nyomai.

Azt azonban nem tudni, hogy ki rendelhette meg a gázvezetékek elleni támadásokat. A német hírszerzés nem zárja ki azt sem, hogy hamis zászlós műveletről lehet szó, melynek célja, hogy Kijevet hozzák kapcsolatba a támadásokkal. Ukrajna azonban tagadja, hogy tudtak volna a támadásról, Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is leszögezte, Kijevnek semmi köze a történtekhez.

Bár szívesen gyűjtök szórakoztató összeesküvés-elméleteket az ukrán kormányról, azt kell mondjam: Ukrajnának semmi köze a balti-tengeri szerencsétlenséghez, és nincs információnk ukránbarát csoportokról

– közölte a Twitter-oldalán.

Ukránbarát csoportra gyanakszik az amerikai hírszerzés

A nyomozásban a dán, a svéd, a holland és az amerikai hatóságok is részt vesznek. Amerikai tisztviselők szerint egy ukránbarát csoport áll az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadások mögött, akik ellenségüknek tekintik Vlagyimir Putyin orosz elnököt. 

A The New York Times amerikai napilap azonban arról számolt be, nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy a kormány bármely tisztviselője tudott volna előzetesen az akcióról vagy segített volna annak megszervezésében. Az amerikai jelentés szerint orosz és/vagy ukrán állampolgárok felelősek a robbantásokért, a hírszerzés egyúttal leszögezte: biztos, hogy a résztvevők között nem voltak amerikaiak és britek.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerdai felszólalásában tagadta, hogy az ukrán hivatalos szervek részt vettek volna a szabotázsakcióban.

Számomra ez egy elég furcsa történet, semmi közünk hozzá. Úgy gondolom, hogy az illetékes hatóságok által lefolytatott hatósági vizsgálat majd minden részletet feltár. Ez bizonyos értelemben elismerés lenne különleges alakulatainknak, de ez nem a mi tevékenységünk

– idézte a védelmi minisztert az MTI.

A német védelmi miniszter szerdán azonban azt mondta, „be kell várni a robbantások ügyében végzett hivatalos vizsgálatok eredményét”.

Boris Pistorius a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva kiemelte, hogy elhamarkodott döntést hozna, aki csupán sajtóértesülések alapján vonna le következtetéseket az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő vezetékrendszer elleni szabotázsakcióból.

Mint mondta, nagy érdeklődéssel olvassa a médiajelentéseket, de bevárja, hogy a hivatalos vizsgálati eredmények alapján mi igazolódik be belőlük, ezért nem is foglalkozik olyan „hipotetikus” kérdésekkel, hogy az eset miként befolyásolhatja a német kormány és az orosz támadás ellen védekező Ukrajna viszonyát.

Egyre kevesebb jel utal arra, hogy oroszok hajtották végre a műveletet

Noha az elmúlt hónapokban azt sem zárták ki az amerikai és európai hatóságok, hogy az oroszok keze is benne lehet a gázvezetékek elleni támadásokban, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nem Moszkvához vezetnek a nyomok.

A The New York Times emlékeztetett: az Északi Áramlaton szállított földgáz komoly bevételt jelent a Kremlnek, nem beszélve arról, hogy az orosz–ukrán háború és az Oroszország ellen kivetett nyugati szankciók árnyékában a vezeték végleges leállásával európai befolyásuk is csökken.

Mindeközben Oroszország is reagált a fejleményekre: Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő sérelmezte, hogy az oroszok nem vehettek részt a vizsgálatokban.

Korábban a Kreml átlátható vizsgálatokat sürgetett, ám Peszkov nemrégiben arról számolt be, hogy csak néhány nappal ezelőtt kaptak jelentéseket a svédektől és a dánoktól. – Hogyan állapíthatnak meg bármit is az amerikai illetékesek vizsgálat nélkül? – tette fel a kérdést a szóvivő. Moszkva a kezdetektől fogva azt követeli, hogy részt vehessen a vizsgálatban, de Peszkov azt mondja, hogy erre azóta sem kaptak lehetőséget.

Ez nem pusztán furcsa, ez bűzlik, mint valami szörnyű bűncselekmény

– szögezte le a Kreml szóvivője.

Joe Biden rendelhette el az Északi Áramlat vezetékek felrobbantását?

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró azonban azt állította korábban, hogy az amerikai haditengerészet búvárai tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2. gázvezeték alatt, a műveletről szóló döntést pedig maga Joe Biden elnök hozta meg.

Hersh szerint az Egyesült Államok búvárjai a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt C4-tölteteket helyeztek el a gázvezetékek körül, amiket később felrobbantottak.

Biden döntése, hogy szabotálja a csővezetékeket, több mint kilenc hónapig tartó, szigorúan titkos vitát követően született meg. A washingtoni nemzetbiztonsági közösségen belül azt vitatták meg, hogy hogyan lehetne a legjobban elérni ezt a célt. Ez idő alatt a kérdés nem az volt, hogy végrehajtsák-e a küldetést, hanem az, hogy hogyan hajtsák végre anélkül, hogy nyíltan tudná a nemzetközi közösség, hogy ki a felelős érte

– fejtette ki Hersh.

Mi történt az Északi Áramlat vezetékeivel?

Az Északi Áramlat gázvezeték három csövén tavaly szeptemberben észleltek gázömlést, majd az ügyben illetékes svéd és dán hatóságok megállapították, hogy szándékos szabotázsakció történt, de nem neveztek meg felelőst. Moszkva a Nyugatot és az angolszászokat tette felelőssé a támadásért. Egy amerikai oknyomozó újságíró szintén név nélkül nyilatkozó forrásra hivatkozva pedig arról számolt be, hogy a műveletet az amerikai kormány utasítására hajtották végre. Becslések szerint ötszázmillió dolláros a kár, ám a sós víz korróziója miatt még nehezebb lesz a károkat helyrehozni.

2022 szeptembere volt az első hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

Az események a földgázpiacot is meglehetősen felborították: a szabotázsakció után ugyanis mindössze két nappal már húsz százalékkal megemelkedett a gáz tőzsdei ára.

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, minden idők egyik legismertebb oknyomozó újságírója, a többszörösen Polk- és Pulitzer-díjas amerikai Seymour Hersh azt állította azt írta egy februárban megjelent leleplező cikkében, hogy az Egyesült Államok robbantotta fel tavaly szeptemberben a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat gázvezetékeket egy titkosszolgálati akció keretében. A cikk szerint Joe Biden és közvetlen tanácsadói úgy vélték, hogy amíg Európa az olcsó földgáz tekintetében Oroszországtól függ, addig az olyan regionális nagyhatalmak, mint Németország, vonakodni fognak attól, hogy Ukrajnának pénzt és fegyvereket szállítsanak. A Fehér Ház ezért úgy döntött, ezt a problémát legegyszerűbben az Északi Áramlat gázvezeték szabotálásával lehet megoldani.

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró jelentése egyenesen a CIA-ra mutat.

Egy 5000 szavas  nagy visszhangot kiváltó jelentésben Hersh azt állítja, hogy az amerikai haditengerészet búvárai távirányítású robbanószerkezeteket helyeztek el a csővezetéken, egy tavaly nyáron a Balti-tengeren tartott NATO-hadgyakorlatot használva álcaként. A Fehér Ház természetesen az eseményeknek ezt a verzióját teljesen hamisnak és kitalációnak minősítette.

Hersh aligha az első, aki megpróbálja kideríteni, hogy ki volt a felelős az Északi Áramlat 1 és 2 vezeték tavaly szeptember végén történt felrobbantásáért, amely a dán Bornholm szigeténél és Svédország déli partjaihoz közel történt.

Ez a szenzációs forgatókönyv Hersh állítása szerint egészen az amerikai főparancsnokig – Joe Biden elnökig – vezethető vissza.

Nem meglepő módon a Fehér Ház tagadja, hogy bármi utalna arra, hogy Biden állna a támadás mögött. A bűnösség beismerése minden idők diplomáciai vitáját váltaná ki, vagy még talán annál is rosszabbat.

A 85 éves Hersh, magas szintű leleplezések sorát tudhatja magáénak. 1970-ben Pulitzer-díjat nyert a vietnami háború idején elkövetett My Lai-i mészárlás feltárásáért, amikor amerikai katonák a Vietkong-gerillák után kutatva lerohantak egy falut, és több mint háromszáz civilt, köztük gyerekeket is megöltek.

Állításai újabb aktualitást adnak egy összeesküvés-elméletnek, amely már korábban is keringett, és Biden elnöknek az ukrajnai háború kezdete előtt két héttel tett megjegyzésén alapul.

Hersh - a saját elmondása szerint - hónapokon keresztül nyomozott az ügyben, a cikkben szereplő állításait pedig több, az szabotázsakcióban résztvevő kormányzati tisztségviselővel készített interjú alapján fogalmazta meg.

Az Északi Áramlat-2 vezetékből szivárgó gáz a szabotázsakció után, Bornholm sziget közelében, 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI)

A terjedelmes írás szerint Joe Biden és közvetlen tanácsadói úgy vélték, hogy amíg Európa az olcsó földgáz tekintetében Oroszországtól függ, addig az olyan regionális nagyhatalmak, mint Németország, vonakodni fognak attól, hogy Ukrajnának pénzt és fegyvereket szállítsanak. A Fehér Ház végül úgy döntött, ezt a problémát legegyszerűbben az Északi Áramlat gázvezeték szabotálásával lehet megoldani.

A Balti-tenger alatt futó vezeték elleni támadás megtervezését 2021 decemberében kezdte meg Washington, amikor az amerikai hírszerzés már biztos volt benne, hogy Vlagyimir Putyin előbb vagy utóbb támadást fog indítani Ukrajna ellen. Az titkosszolgálati akciót egy különleges munkacsoport koordinálta, melyet Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hozott létre és vezetett. A haditengerészet szakértői azt javasolták, hogy egy újonnan hadrendbe állított tengeralattjáró segítségével közvetlenül támadják meg a csővezetéket. A légierő pedig távolról felrobbantható, késleltetett gyújtózsinórral ellátott bombák ledobását látta a legcélravezetőbbnek. A tárgyalások során a CIA emberei állítólag csak azt hajtogatták, hogy bárhogyan is viszik végbe a robbantást, annak titokban kell maradnia, és nem szabad semmilyen bizonyítékot hátrahagyni.

A munkacsoport tárgyalásain részt vevő személyekkel készített interjúi alapján Seymour Hersh azt írta, hogy tervezésben részt vevők tisztában voltak vele, hogy "háborús cselekményt" terveznek elkövetni. Egyes tisztviselők arra ösztönözték a Fehér Házat, hogy teljesen ejtse az ötletet. A CIA és a Külügyminisztérium néhány magas beosztású tisztségviselője pedig egyenesen azt mondta Biden közvetlen beosztottjainak: 'Ezt ne csináljuk. Ez hülyeség, Ez politikai rémálom lesz, ha kiderül."

A Biden-adminisztráció tervét 2022 júniusában kezdték el megvalósítani, amikor az amerikai haditengerészet speciális búvárai C4-es típusú robbanóanyagot helyeztek el az Északi Áramlat gázvezeték mindkét ágán a Baltic Operations 22 (BALTOPS 22) nevű NATO-hadgyakorlat álcája alatt. A vezetékre telepített robbanószerkezeteket az amerikaiak jelentősen átalakították. Többek közt álcázták őket, mivel tisztában voltak vele, hogy az orosz haditengerészet rendelkezik olyan technológiával, amely képes a víz alatti aknák felderítésére és kioldására. Emellett a bombák ellenállóképességét is randikákásan megnövelték, ugyanis nem lehetett tudni, hogy az amerikai elnök mikor tervezi megnyomni a "piros gombot". 

A bombákat végül a telepítésük után három hónappal, szeptember 26-án hozták működésbe egy szonárbója által küldött távjelzés segítségével. A bóját norvég haditengerészet egyik P8-as felderítő repülőgépe dobta le a tengerbe, az Északi Áramlat csővezetékeinek közelében. Ezt követően először az Északi Áramlat 2, majd az Északi Áramlat 1 robbant fel, és a négy csővezetékből három teljesen üzemképtelenné vált.

Az Északi Áramlat gázvezeték nyomvonala a Balti tengeren alatt

Közvetlenül a robbanás után az amerikai média úgy kezelte az ügyet, mint egy megoldatlan rejtélyt, és többször is megpróbálta Oroszországra hárítani a felelősséget. Ezt követően pedig egyáltalán nem foglalkoztak a szabotázsakcióval. Ezzel párhuzamosan Moszkva "terrortámadásnak" minősítette a történteket, és kijelentette, hogy abból az USA profitálta a legtöbbet, mivel felgyorsította Európa orosz gázfüggőségének csökkentését.

Joe Biden egyébként egy tavaly február 7-ei sajtótájékoztatón – amit éppen Olaf Scholz német kancellárral együtt tartott – az Északi Áramlat „végét” ígérte orosz támadás esetén, egy újságírói kérdés nyomán. Még novemberben második felében svéd főügyészség pedig arról adott hírt, hogy az Északi Áramlat 1. és 2. gázvezetékkel egyértelműen szabotázsakció történt, miután robbanószer maradványait találtak meg tengerfenéket.

A miheztartás véget fontos elmondani, hogy eddigi pályafutása során Seymour Hersh számos olyan leleplező cikket publikált már, melyek fenekestül felforgatták az amerikai bel- és külpolitákát. Többek közt részben ő tárta fel a Watergate-botrányt, felfedte Kambodzsa titkos bombázását, valamint ő számolt be először az Abu Ghraib börtönben fogvatartottakkal szembeni rossz bánásmódról. Az amerikai csapatok által Vietnámban elkövetett My Lai-i mészárlás leleplezéséért 1970-ben Pulitzer-díjat kapott. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

mandiner.hu

Magyarországra küldené a migránsokat Macron EP-listavezetője (VIDEÓ)

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

mandiner.hu

Ítéletet mondtak az Európai Unióról – ez nem mindenkinek tetszik majd

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott