Létrehozva: 2023.03.12.

Rövidesen megindulhat egy új, nagy migrációs hullám

A földrengések következtében.

Újabb migrációs hullám fenyegeti a Balkánt – erről ír a szerb sajtó. Szakértők ugyanis azzal számolnak, hogy a törökországi és a szíriai földrengések után újabb milliók indulnak el gazdasági migránsként Nyugat-Európába. Csak pénteken több mint háromszáz határsértővel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek és a katonáknak a déli határnál. Közben Szerbia is tele van bevándorlókkal: már nemcsak a határmenti települések, hanem a szerb főváros is gyülekezőhellyé vált.

A pénzüket számolják a migránsok a szerb főváros egyik közkedvelt parkjában. Embercsempészeknek készítik elő a megbeszélt összeget, csakúgy mint egy másik csoport, amely a pénzváltó előtt áll. A migránsokat segítő bűnözők több ezer eurót kérnek tőlük. Cserébe azt ígérik nekik, hogy segítenek nekik eljutni a kiszemelt Európai Uniós országba.

„Azt kell csinálnunk, amit mondanak. Idejön egy ember, aki megmondja, hogy jutok el Németországba. Át kell kelnem a magyar határon is. Tudom, hogy nehéz lesz, de akkor is el akarok jutni Németországba” – mondta egy migráns.

Belgrádba szinte megállás nélkül érkeznek az újabb csoportok. Sokan csak annyi ideig maradnak, amíg ruhát és étel kapnak a segélyszervezetektől.

Sokszor látni őket a bankoknál és a postáknál is. Elmondásuk szerint ugyanis otthonról, családtagjaik és barátaik rendszeresen küldenek nekik támogatást. Amint végeztek Belgrádban, azonnal indulnak is tovább a magyar határ felé. Azt mondják, minél előbb el szeretnék hagyni Szerbiát.

„Az emberek, akik ide jönnek Szerbiába, maximum öt, vagy hat napig maradnak. Azután továbbmennek az Európai Unióba” – mesélte egy afgán migráns.

Egy másik társa pedig arról is beszélt a Híradónak, hogy bár az út hosszú és veszélyes, mégis megéri, nekik ugyanis azt ígérték, hogy nyugaton segélyek és jó élet vár rájuk.

„Hosszú és nehéz volt eljutni idáig. Több országon is átkeltem már, erdőkben, illegális táborokban aludtam. Csak pár napja vagyok itt Szerbiában. Egy kicsit megpihenek, és megyek is tovább Európába” – mondta egy másik férfi.

Csoportosan álldogálnak a migránsok a nagykikindai befogadóközpont udvarán is. Ők azok a bevándorlók, akik Románia felé szeretnének továbbindulni.

„Látjuk, ahogy csoportosan mennek a határ felé. Azt gondolják, hogy ott probléma nélkül átjuthatnak az Európai Unióba. Nem értik meg, hogy nem léphetik át a határt csak úgy, ahogy a kedvük tartja” – panaszkodott egy helyi férfi.

De a migránsok is csalódottak. Azt mondják: az idő is sürgeti őket, hiszen már a maffiatagok is megjelentek a migránstáborokban.

„Nem jó dolgok történnek itt. Éjjel-nappal drogoznak az emberek. Becsavarják a marihuánás cigarettát, és elfüstölik. De itt van a maffia is. Ők szervezik az utat a migránsoknak Európába. És fegyverek is vannak” – mondta egyikük.

Bár Szerbia tele van migránsokkal, az előrejelzések szerint a helyzet tavaszra még tovább romolhat.

Szerbiát újabb migrációs hullám fenyegeti, a balkáni országnak azonban nincs kapacitása a fogadásukra – erről számolt be a napokban a szerb sajtó. Menedékkérők Védelmével és Segítségével foglalkozó Központ igazgatója közölte, arra számítanak, hogy a földrengés sújtotta Törökországból és Szíriából sokan indulnak el olyanok, akik fedél nélkül maradtak.

Magyarország irányába is rendszeresek a próbálkozások. Csak pénteken több mint háromszáz illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök, és négy embercsempészt is elfogtak.

Időjárástól függetlenül jelentős nyomás alatt tartják az illegális bevándorlók a déli határt, ennek oka, hogy szinte 100 százalékban embercsempészek segítségével teszik meg az Európai Unióhoz vezető utat – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1-en.

Bakondi György elmondta, az embercsempészek mostanra hatalmas bűnszervezetek lettek sok alkalmazottal, korszerű, fejlett technikai eszközökkel, jelentős pénzzel, akik autókkal, buszokkal szállítják a migránsokat, a határtérségben megfigyelő rendszereket működtetnek, és igyekeznek kiismerni a határőrizeti rendszert.

A határon szolgálatot teljesítő rendőrök és határvadászok „valóságos harcban állnak”, de ők jogszabályoknak megfelelően, hatékonyan őrzik a határokat

 

– jelentette ki a főtanácsadó.

Bakondi György szólt arról is, hogy az Európai Bizottság politikája ellentmondásos az illegális bevándorlás területén.

Példaként említette, hogy

nemrég bejelentették, hogy a külső határokat rendkívüli mértékben őrizni kell, és akár kerítést is kell építeni, ezzel egy időben azonban bírósági stádiumban van az az eljárás, amelyet a bizottság Magyarország migrációs politikája miatt indított.

Az előző év azonos időszakához képest megkettőződött az illegális határátlépések száma az év első két hónapjában a Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) pénteken.

A varsói központú uniós ügynökség januári és februári adatokat rögzítő jelentése szerint a főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző év azonos hónapjaihoz képest januárban és februárban 11 százalékkal többen, 11 951-en kíséreltek meg illegális határátlépést.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán januárban és februárban – a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett adatokhoz képest – 145 százalékos növekedés mellett 856-an lépték át illegálisan az EU külső határait.

 

A Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is többen kíséreltek meg átjutni a szigetországba, mint egy évvel korábban.

Az év első két hónapjának összesített adatai szerint 5622-en próbálkoztak a tengeri átkeléssel, ami 82 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos két hónapjához képest. A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon egy év alatt 6 százalékkal több, 3981 ember próbált bejutni az EU területére.

A Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonalon az illegális határátkelési kísérletek visszaesését jelentették.

Itt az év első két hónapjában 28 százalékos csökkenés mellett 8394 esetben intézkedtek a határőrség illetékesei.

Az uniós ügynökség az illegális migrációs számok csökkenéséről számolt be a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalat érintően is.

Ebben a társégben az év első két hónapjában 1099 jogtalan határátlépést jeleztek, ami 38 százalékkal marad el a tavalyi adatoktól. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken 1771 illegális migráns szállt partra januárban és februárban, 68 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Giorgia Meloni miniszterelnök a februári calabriai hajószerencsétlenség helyszínén tartott kihelyezett kormányülés után közölte: szigorítják az illegális bevándorlásról szóló törvényeket. Ennek értelmében a migránsok halálát okozó embercsempészek akár harminc évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak.

Rendőrök szállták meg a dél-olaszországi Cutro városát csütörtökön, csaknem két héttel azután, hogy a tízezer lakosú település nyugalmát egy tragédia dúlta fel.

Máig nem tudni, pontosan hányan utaztak azon a bárkán, amely a kisváros közelében szenvedett hajótörést még február végén. A csónak Törökországból indult – afgán, iráni, pakisztáni és szírai migránsokkal a fedélzetén. Legkevesebb 72-en a tengerbe veszek. Napról napra újabb illegális bevándorlók holttesteit mossa partra a víz Calabriánál, becslések szerint további harminc áldozata lehet még a tragédiának.

Most először tartott a római kormány kihelyezett ülést egy migránskatasztrófa helyszínén. Giorgia Meloni miniszterelnök továbbra is kemény fellépést ígért az illegális migrációval szemben.

Giorgia Meloni (Fotó: EPA/CARMELO IMBESI)

Hangsúlyozta: kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy megállítsa az embercsempészeket, akiket Meloni a halál kufárainak nevezett.

Meloni egyúttal azoknak is üzent, akik kabinetjét azzal vádolták: késlekedett a mentéssel, ezzel hozzájárult a tragédiához.

Mi történt? Az történt, hogy amint megérkeztek az olasz parthoz, attól alig negyven méternyire, a nyílt vízen várakoztak.

Várták, hogy leszálljon az éj, hogy minél kedvezőbb legyen a helyzet a kikötéshez. Hogy elkerüljék a hatóságokat, és ne vegye őket észre a parti őrség. Hiszen ezek embercsempészek, értik? Ekkor történt a tragédia

– magyarázta.

Az olasz hatóságok négy embercsempészt már letartóztattak. Ők az elsők között hagyták el a süllyedő hajót, magukra hagyva a migránsokat. A kabinet pedig – a cutrói ülésen – úgy határozott: az eddiginél szigorúbb büntetéssel sújtja az embercsempészeket.

„Az áldozatok előtt is tisztelgünk azzal, ha mindent megteszünk, hogy a hasonló tragédiákat elkerüljük.

A miniszterek tanácsa ezért hozott most egy törvényt, amely megerősíti elkötelezettségünket, hogy legyőzzük a tragédiáért felelős embercsempészeket” – közölte Meloni.

Az új szabályok szerint az embercsempészekre legkevesebb ötévnyi börtön vár Olaszországban, de akár 30 évre is rács mögé kerülhetnek akkor, ha bajba sorodják vagy a halálát okozzák azoknak, akiknek az illegális határátlépését segítik.

Ez a kormány az egész világra szóló harcot indít az embercsempészek ellen. Mert őket csak így lehet megtörni. Nemzetközi szinten kell foglalkozni a kérdéssel, minél inkább összehangoljuk a törvényeinket, annál hatékonyabban tudunk fellépni ellenük” – hangsúlyozta Meloni.

Az olasz kormány azokkal az ázsiai és afrikai országokkal is új alapokra helyezné együttműködését, ahonnan a legtöbb bevándorló útra kel. Elvárná a küldő országoktól, hogy határozottabban lépjenek fel az embercsempészekkel ellen, cserébe lehetőséget biztosítana polgáraiknak, hogy törvényesen jöjjenek Olaszországba.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Figyelmeztetést adtak ki az autósoknak: sokba kerülhet, ha ezt elmulasztják

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

Rejtélyes üzenet, Messit elcsábítja Kim Kardashian?

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna