Létrehozva: 2023.03.13.

Északi Áramlat: Moszkva szerint Washington jóváhagyásával robbantottak

Az Északi Áramlat titokzatos története.

Moszkva ragaszkodik hozzá, hogy az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának ügyében orosz részvétellel pártatlan nemzetközi vizsgálat induljon – írta Nyikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára az Argumenti i Fakti lap híroldalán hétfőn megjelent kommentárjában. Patrusev szerint nem lehet hitelt adni a vádaknak, amelyeket nem támaszt alá pártatlan vizsgálat.

Nyikolaj Patrusev szerint még mindig nem ismert az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett „példátlan terrorcselekmény” kitervelője és végrehajtója, a forrásmegjelölés nélküli kiszivárogtatások célja pedig csak a megtévesztés lehet. – A bűncselekmény valódi felbujtói elfedésének feladatán dolgozva a befolyásolható angolszász média – felülről jött utasításra – ukrán terroristák egy csoportját nevezte meg bűnösnek. Lényegében ismét rámutattak a jelenlegi kijevi rezsim terrorista jellegére. Az információs kampány szerzői mindemellett úgy gondolták, hogy egy ilyen verzió ellen senki sem fog tiltakozni – vázolta az Orosz Biztonsági Tanács titkára.

Álláspontja szerint azt a verziót, miszerint nem volt amerikai vagy brit részesség a terrortámadásban, abból az alapállásból kiindulva terjesztik, hogy a célközönség nem képes a logikus gondolkodásra, és nem fog felmerülni benne a kérdés, hogy vajon létezik-e ilyen csoport és egyáltalán képes lenne-e egy ilyen merénylet végrehajtására.

 

Patrusev úgy véli: ilyen feladatokra különlegesen kiképzett és felszerelt egységeket szoktak bevetni.

 

Mint írta, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egész biztosan rendelkezik ilyenekkel, más NATO-országoknak is vannak katonai búvárjai, akiket azonban – véleménye szerint – csakis a katonai szövetségben meghatározó Washington jóváhagyásával küldenének ilyen feladatra.

Az Orosz Biztonsági Tanács titkárának gondolatmenete szerint Ukrajnának nem származhatott sem haszna, sem kára a robbantásból, ráadásul – mivel egyre nagyobb német támogatást akar kikönyörögni magának – ez értelmetlen is lett volna számára. Patrusev szerint Németország, amely évek óta az olcsó orosz energia és a fejlett német technológia kombinációjára alapozza gazdaságát, jól tudta, hogy a gázvezeték elleni támadás mindenképpen a német gazdaság további hanyatlásához vezet, és azt is tudta, hogy a német–orosz együttműködés sosem volt ínyére Washingtonnak és Londonnak.

Nyikolaj Patrusev hangot adott álláspontjának, miszerint a mai német állam nem független: Washington rákényszeríti Berlinre gazdasági és környezetvédelmi politikáját, ráadásul egy 35 ezres katonai kontingenst állomásoztat a területén.

– Köztudott, hogy a Fehér Ház évekig ellenőrzése alatt tartotta Angela Merkelt – írta Patrusev Edward Snowden amerikai informatikus leleplezésére utalva, amely szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) dán közreműködéssel lehallgatta a volt német kancellárt. – Ma arra kényszerítik a német vezetést, hogy a csővezeték elleni diverziónak az amerikai hatóságok által előterjesztett verzióját kövesse – tette hozzá. Az Orosz Biztonsági Tanács tisztségviselőjének feltételezése szerint ezért hívhatták meg sürgősen Olaf Scholz német kormányfőt Joe Biden amerikai elnökhöz a Fehér Házba, amivel „az Egyesült Államok folytatja Németország megalázását, megmutatja neki, hogy hol a helye”.

Nemzetközi vizsgálatot kellene indítani az Északi Áramlat gázvezetékeinél történt robbanások ügyében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró blogbejegyzése alapján − mondta Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök csütörtökön.

Hersh szerdán közzétett cikkében névtelen forrásra hivatkozva azt írta: a tavaly szeptemberi szabotázsakciót Joe Biden amerikai elnök utasítására hajtották végre.

A nyilvánosságra hozott tények nemzetközi vizsgálat alapját kell hogy képezzék

− szögezte le Vologyin, megjegyezve, hogy felelősségre kell vonni Bident és cinkosait. Az orosz házelnök szerint az Egyesült Államoknak kártérítést kellene fizetnie a terrortámadás által érintett országoknak.

Egy amerikai oknyomozó újságíró részletesen leírta, hogy az Egyesült Államok kormánya a CIA-vel karöltve hogyan tervezte meg a vezetékek felrobbantását.

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken tavaly szeptember végén történtek robbanások Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a másodiknak az egyikén észleltek sérüléseket. Az Északi Áramlat Ukrajna megkerülésével orosz földgázt szállított Európába.

 

Svéd és dán nyomozók később megállapították, hogy szabotázs történt, de a felelőst nem nevezték meg.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban az angolszászokat, elsősorban Londont hibáztatta a történtek miatt, míg nyugati országok Oroszország felelősségét firtatták. Az orosz külügyminisztérium szerdán aláhúzta: Washingtonnak válaszolnia kell a robbanásokban játszott szerepét illető kérdésekre.

Seymour Hersh a blogján azt írta, hogy az Északi Áramlat vezetékeket az amerikai és a norvég haditengerészet, valamint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) semmisítette meg Joe Biden közvetlen utasítására. 

Hersh névtelen forrása szerint a robbanótöltetet egy nyári hadgyakorlaton helyezték el, majd három hónappal később hozták működésbe.

A 85 éves Hersh korábban számos díjat nyert oknyomozó újságírói munkájával, de több vitatott állásfoglalása is volt. Megkérdőjelezte például, hogy Szíriában az Aszad-rezsim vetett be vegyi fegyvert, és Oszama bin Laden al-Kaida-vezér meggyilkolásának körülményeivel kapcsolatban hazugsággal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt. A volt orosz hírszerző, Szergej Szkripal megmérgezésével kapcsolatban arról beszélt, hogy valószínűleg szervezett bűnözői körök próbálhatták eltenni láb alól Szkripalt, nem egy állami szervezet, vagyis nem az orosz szervek.

A Fehér Ház még szerdán reagált. – Ez totálisan hamis és teljes kitaláció − fogalmazott Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a Hersh állításairól.

Új elmélettel állt elő az Északi Áramlatok elleni, 2022. szeptember 27-én végrehajtott terrortámadás kapcsán a The New York Times

– hívta fel a figyelmet legfrissebb blogbejegyzésében Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója kifejtette: a lap szerint a terrortámadást ukránbarát, valószínűleg oroszellenes magánszemélyek hajtották végre. Névtelen, de megbízható bennfentesek szerint az öt férfiból és egy orvosnőből álló csapat, akik között két búvár volt és két segítő, Lengyelországban béreltek egy ukrán tulajdonban álló jachtot. A férfiak lemerültek 90 méter mélyre a több száz kilogramm robbanóanyaggal, és késleltetve, hiszen ők is és a jacht is sikeresen elhagyta a helyszínt, felrobbantották a csővezetékeket. Ezt onnan lehet tűpontosan tudni, mert a jacht asztalát használat után nem takarították le rendesen, és robbanóanyag-maradványok maradtak rajta.

Schmidt Mária szerint aki már látott belülről jachtot, az azóta is azon gondolkodik, hogy fért rá több száz kilogramm robbanóanyag az asztalra és hogy nem roskadt le alatta? Felidézte azt is, hogy amikor a hivatalos német vizsgálat folyt, a német hatóságok által a helyszínre vitt búvárok valahogy nem tudtak lemerülni, mert állítólag nem volt olyan felszerelésük, ami a kellő mélységhez kellett. Az amatőr ukránbarátoknak persze ez sem okozott nehézséget. Ők nyilván ezt az akadályt is rutinszerűen vették, ahogy a feltehetően házilag készített több száz kiló robbanószer elhelyezése is gyerekjáték volt a számukra – jegyezte meg ironikusan a főigazgató.

Kitért arra is, hogy Seymour Hersh korábbi állításait, amiket Victoria Nuland, Joe Biden és Anthony Blinken nyilvános kijelentései és a német kancellár sokatmondó kummantása is alátámaszt, elhallgattatta és komolytalannak minősítette a fősodor. Mint ismert, a Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró arról írt, hogy az amerikai haditengerészet búvárai tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2. gázvezeték alatt, a műveletről szóló döntést pedig maga Joe Biden elnök hozta meg.

Bezzeg ennek a mostani titkosszolgálati közleménynek minden állítását tényeken és konkrét bizonyítékokon alapulónak veszik. Hogy a hivatalos dán, svéd és német vizsgálatok mit állapítottak meg, ha megállapítottak bármit, az továbbra is titok – mutatott rá. A főigazgató ugyanakkor nem érti, hogy miért erőlködik  a CIA és a többi mélyállami legendagyártó szakember, hogy még átláthatatlanabbá tegye az Északi Áramlatok elleni terrortámadás körüli homályt. Ő ugyanis már rég megtalálta a tettest.

A Kreml nem hiszi el, hogy ukránbarát magánszemélyek állhattak az Északi Áramlat gázvezetékek elleni robbantások mögött, mert ilyenre csak kevés különleges szolgálat képes – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva. Peszkov az Austin Powers kémparódiára utalva reagált az amerikai és a német sajtóban megjelent értesülésekre, amelyek szerint egy titokzatos ukránbarát oligarcha állhatott a csővezetékek elleni merényletek mögött.

Ami pedig az állítólagos ukránbarát Dr. Genyát illeti, aki mindezt megszervezte: ez nehezen hihető, ez egy nagyon bonyolult feladat volt, amelyet csak egy jól kiképzett különleges állami szolgálat tudott volna végrehajtani, amilyenből a világon nem sok van

– mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző országokban „szinkronban” jelentek meg a médiajelentések arról, hogy ki állhatott a támadás mögött.

Láthatjuk, hogy az angolszászok, akikről kezdettől fogva beszélünk, nagy hűhót keltenek. Nyilvánvalóan sok minden kínos nekik a németekkel szemben ezzel a terrortámadással kapcsolatban

– mondta.

Gyors és átlátható nyomozást követelve hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény kitervelőit és elkövetőit azonosítani kell, „mert ez túl veszélyes precedens a kritikus nemzetközi energetikai infrastruktúra elleni terrortámadások elkövetése tekintetében”. Mint mondta, nem szabad hagyni, hogy másodlagos verziókra és hipotézisre tereljék a figyelmet.

Emlékeztetett rá, hogy a köztudatba közvetlenül a robbantások után azt az „abszurd híresztelést vetették be”, hogy a merénylet mögött a gázvezeték-projekt főrészvényese, Oroszország állhatott. A narratíva feladását Peszkov annak jeleként értelmezte, hogy Nyugaton „maradtak még csírái a józan észnek”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén kifogásolta, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár és világszervezet többi munkatársa kitér a válasz elől a robbantások ügyében, mindeközben „nagyon megkérdőjelezhető” aktivitást mutat például az orosz erők által megszállva tartott zaporizzsjai atomerőmű körüli történések értékelése és alakítása ügyében. Ő is sürgette a pártatlan vizsgálatot, valamint az elkövetők és a felbujtók felelősségre vonását.

Az pedig, hogy egyesek a nyugati titkosszolgálatokra hivatkozva próbálják megmagyarázni, hogy mindez valami ukrán oligarcha műve, egyszerűen azok számára kínos, akik a kontroll alatt tartott nyugati médián keresztül erőltetnek egy ilyen verziót

– mondta Lavrov.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hollywoodi porhintésnek és „Quentin Tarantino rendező szintjét messze alulmúló, ostoba amerikai propagandának” minősítette a csővezeték felrobbantására vonatkozó sajtóhíreket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az üggyel foglalkozó nyugati sajtóorgánumok azt akarják sulykolni, hogy az állítólagos ukránbarát csoportosulásnak, amely a merényletért feleős, sem Kijevhez, sem az Európai Unióhoz, sem az amerikai kormányhoz nincsen semmi köze.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegram-csatornáján ironikusan megjegyezte: nem csodálkozna, ha nyugati „tényfeltárások” arra az eredményre jutnának, hogy a csővezetéket egy olyan katonai búvárdelfin hajtotta végre, amely a Krímből Ukrajnába szökött át. Liz Truss volt brit külügyminiszter és miniszterelnök Oroszországban anekdotikussá vált földrajzi tévedéseire utalva azt írta, hogy ebben az esetben nyilvánvalóvá válna az angolszászok bűnrészessége, mert Truss korábban azt állította, hogy összeköttetés van a Fekete- és a Balti-tenger között. Zaharova úgy vélekedett, hogy

 

Washington és London továbbra is az irányított kiszivárogtatások eszközéhez folyamodik,

 

mint például Szergej Szrkripal volt orosz elhárító tiszt és lánya, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus „állítólagos” megmérgezése ügyében. Megjegyezte, hogy talán az észak-európai országok sajtója még nem csatlakozott a narratíva hirdetéséhez, mert az ottani sajtó eddig ennél magasabb elvárásoknak kívánt megfelelni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz" - 125 éves a Ferencváros

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

mandiner.hu

Sztankovics távozásáról és a Fradi új mezéről is beszélt Kubatov a klub 125. születésnapján

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott