Létrehozva: 2023.03.21.

Mi zajlik Donald Trump körül?

Elképesztő játszmák Amerikában.

– Elsősorban politikai játszma zajlik Donald Trump ellen, ez azonban a visszájára is elsülhet – mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére Magyarics Tamás Amerika-kutató azzal kapcsolatban, hogy a volt amerikai elnök szombaton azt közölte a Truth Social nevű médiaplatformon, hogy tudomására jutott, ma letartóztatják. Trump azt írta, hogy a manhattani ügyészségről származó, „illegálisan kiszivárgott információk” arra utalnak, hogy politikai motiváció van az ügy hátterében, a támadások oka pedig az, hogy jelenleg toronymagasan ő a legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns a Republikánus Párton belül. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa lapunknak kifejtette: 

Trump több fórumon is világossá tette azon meggyőződését, hogy a rendkívüli népszerűsége állhat a háttérben, ha ugyanis ma valóban letartóztatják, akkor mondhatja, hogy a demokraták így akarják őt ellehetetleníteni, hogy ne tudjon indulni a jövő ősszel esedékes elnökválasztáson. 

„Trumpon ugyanakkor ezen kívül is rengeteg támadási felület van, a választásokig tehát a demokratáknak még bőven lesz lehetősége fogást találni a volt elnökön” – fogalmazott Magyarics Tamás. A kutató hozzátette: 

az amerikai közélet megosztottságát figyelembe véve még az is elképzelhető, hogy Trump esetleges letartóztatása nemhogy rontana az esélyein, de még javítana is,

 ezzel együttvéve ugyanakkor tény, hogy az amerikai törvények szerint akit elítélnek, az nem tölthet be semmilyen politikai hivatali munkakört, a végső kifutása az ügynek tehát az, hogy Trump nem indulhatna az elnökválasztáson.

Az ügy háttere, hogy Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni annak a vádesküdtszéknek, amely annak kapcsán vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Daniels azt állította, hogy évekkel korábban viszonya volt Donald Trumppal, és a pénzt azért kapta, hogy hallgasson az ügyről. Cohen 2018-ban elismerte, hogy a Stormy Danielsnek és egy másik nőnek címzett pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat, és azt állította, hogy Trump utasította őt a kifizetésekre. 

Biden korrupciós botrányában a hatóságok is passzívabbak

Magyarics  Tamás ezzel kapcsolatban emlékeztetett: az amerikai igazságszolgáltatásban rendkívüli mértékben átpolitizált az ügyészek és a főügyészek kinevezése, a volt elnök érvelésének pedig táptalajt ad az a tény, hogy Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész a demokraták kinevezettje. „A bírákon túllépve hasonló gyakorlat megfigyelhető például a Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) is, tekintve, hogy az FBI rendkívül aktív volt tavaly augusztusban, amikor a nyomozók bejelentés nélkül jelentek meg a volt elnök floridai Mar-a-Lago nevű ingatlanjában, ahol minden Donald Trump és hozzátartozói által használt helyiséget átkutattak, a Joe Biden jelenlegi elnököt, illetve családját érintő korrupciós botrány kapcsán azonban a hatóságok sokkal passzívabbak” – hívta fel a figyelmet a kutató.

A BBC brit közszolgálati csatorna portálja az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta: amennyiben Trumpot vád alá helyezik, és esetleg vétségért elítélik, akkor bírságot kell fizetnie. Ha azonban bűncselekményért ítélnék el, akkor akár négy év börtön is várhatna a volt elnökre, ez azonban az elvi lehetőség ellenére is valószínűtlennek tűnik. 

Közösségi média oldalán jelentette be tegnap Donald Trump korábbi republikánus elnök – kiszivárgott információkra hivatkozva –, hogy kedden New Yorkban letartóztatják. A híveit tiltakozásra szólította fel. Republikánus párttársai mellé álltak, „hatalommal való visszaéléssel és a demokrácia leépítésével” vádolva az ügyészséget. A demokraták azonban helyeselték a Trump elleni vizsgálatokat, szerintük „felelnie kell a tetteiért és megszólalásaiért”. Hollywoodi hírességek sem takargatták a mondandójukat: sokan szociopatának, rasszistának és bűnözőnek nevezték a volt elnököt.

Vezető republikánus politikusok álltak ki Donald Trump mellett, miután az egykori elnök azt posztolta a Truth Social közösségi oldalán, hogy „kedden le fogják tartóztatni”, amiért állítólagosan 130 ezer dollárnyi kampánypénzzel fizette le Stormy Daniels felnőttfilmes sztárt a 2016-os elnökválasztási kampány során.

Trump a vádakat, a manhattani ügyészség a vádemelés tényét tagadta. Az ügyészség most tanúként hallgatná meg a volt elnököt, noha jogi szakértők szerint ez esetben az már a vádemelés előszobája.

Trump ügyvédje leszögezte: „A nyilatkozat a médiában megjelent híreszteléseken alapul” – utalt arra, hogy az egykori elnök egy illegális szivárogtatót jelölt meg ügyészségi forrásának.

Republikánus védelem, demokrata támadás

Az Egyesült Államok korábbi elnökének vádemelése nemcsak engem, hanem több tíz millió amerikait is mélyen aggaszt

mondta az ügy kapcsán Mike Pence korábbi alelnök. A politikus az elmúlt hónapokban „nem bánt kesztyűs kézzel” egykori főnökével szemben, sokan a következő hetekben várják tőle, hogy hivatalosan is bejelenti a republikánus elnökjelölti ambícióit.

A képviselőház republikánus elnöke, Kevin McCharthy szerint a vádemelés „hatalommal való visszaélés és politikai bosszú lenne” az ügyészség részéről. Továbbá az illetékes bizottságot felszólította, hogy vizsgálja ki, hogy a New York-i ügyészség felhasznál-e szövetségi pénzeket a „demokrácia felforgatására és a választásokba való beavatkozásra a politikai vádemelése során”.

McCharthy elődje, a demokrata Nancy Pelosi azonban „meggondolatlansággal” vádolta Trump nyilatkozatát és szerinte a volt elnök „csak a címlapokra akar felkerülni és nyugtalanságot szítani a támogatói között”. Hozzátette: 

Nem bújhat el a törvénysértések, a választások semmibevétele és az erőszakra való uszítás elől.

„Donald posztja kísértetiesen hasonlít a 2021. január 6-i csatakiáltására, beleértve a tiltakozásra való felszólítást” – fogalmazott a New York Postnak Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje, aki 2018-ban elismerte, hogy kampánypénzből fizette ki a felnőttfilmsztárt a hallgatásért cserébe.

Hozzátette, „abban reménykedik, hogy újra felbujthatja a bázisát, erőszakos összecsapásoknak lehet tanúja és újabb adományokat kérhet”.

Nem csak politikusok szólaltak meg

Elon Musk, a Twitter-mikroblog, a Tesla autógyár és a SpaceX űrkutatási vállalat tulajdonosa is megszólalt az ügyben. Mint írta: „Ha ez megtörténik, akkor Trumpot elsöprő arányban választják újra”.

Az elnök fia, Donald Trump Jr. Twitter-bejegyzésében azt írta: 

Ha őt eltávolítják, akkor egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy elvegyék a te szabadságodat, úgy tűnik, végig ez volt a terv.

Ellenben hollywoodi hírességek, mint Chrissy Teigen, Rob Reiner, Jeffrey Wright, Michael Kelly, vagy a regényíró Stephen King Trump ellen szólaltak fel. Utóbbi „szociopatának és bűnözőnek” jellemezte a volt elnököt, míg Rob Reiner „kórosan hazug nőgyűlölő rasszistának”.

Joe Biden szerint nem igaz az, hogy családja több mint egymillió dollárt kapott fia üzlettársán keresztül kínai üzleti érdekeltségüktől – az elnök a kongresszusi vizsgálóbizottság megállapításaira reagált helyi idő szerint pénteken este.

Az amerikai elnök a Fehér Ház előtt újságírói kérdésre válaszolva tagadta azt, hogy fia, Hunter Biden üzlettársa, illetve egy kínai üzleti vállalkozás számlájáról 2017-ben több mint egymillió dollár érkezett a családtagjaihoz.

A pénzről korábban a kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága számolt be banki adatok alapján.

A republikánus vezetésű képviselőházi testület csütörtökön mutatott be olyan banki dokumentumokat, amelyek szerint Hunter Biden, az elnök fia, Jim Biden, az elnök testvére, valamint Hallie Biden, az elnök elhunyt fiának özvegye kapott nagyobb összegeket Hunter üzlettársától, illetve amerikai–kínai energiapiaci közös vállalatuktól, a CEFC-től.

Még csütörtökön Hunter Biden jogi szóvivője megerősítette, hogy történtek kifizetések, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pénzből a címzetteken kívül senki más nem részesült, és az üzleti tevékenységük ellenértéke volt. 

Emellett azzal vádolta a republikánusokat, hogy alaptalan jobboldali összeesküvés-elméleteket helyeznek előtérbe.

A banki átutalási bizonylatokat a felügyeleti bizottság elnöke, James Comer republikánus képviselő kötelező erejű igényléssel kapta meg a Bank of America pénzintézettől.

A törvényhozási testület tájékoztatása szerint ezekből az derül ki, hogy 2017 márciusában, alig két hónappal azután, hogy Joe Biden alelnöki megbízatása megszűnt a Fehér Házban, egy kínai vállalat hárommillió dollárt utalt át Hunter Biden üzlettársának, aki egy másik cégnek ebből több mint egymillió dollárt juttatott el, ahonnan három hónapon keresztül a Biden család tagjai nagyobb összegű átutalásokhoz jutottak, összesen több mint egymillió dollár értékben.

A vizsgálattal a republikánusok arra keresnek választ, hogy a Biden család felhasználta-e Joe Biden alelnöki pozícióját annak érdekében, hogy jövedelmező külföldi üzletekhez jusson.

A kongresszus alsóházában, a képviselőházban azután kezdődött vizsgálat a Biden család üzleti ügyeiről, hogy január elején a republikánusok többségbe kerültek.

Több republikánus már az elnök elleni impeachment-eljárást (közjogi felelősségre vonás) is szóba hozta, amely Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő szerint a Donald Trump korábbi elnökkel ellen indítottakkal szemben „bizonyítékokon alapulna”.

A Fehér Ház szóvivője a többi között úgy reagált a banki átutalásokról szóló hírekre, hogy a republikánusoknak az elnök családja ellen indított bizarr támadások helyett inkább arra kellene összpontosítaniuk, hogy az elnökkel együttműködve hozzájáruljanak az amerikai családok egészségügyi kiadásainak csökkentéséhez és az ellátásuk javításához.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

metropol.hu

Házasság első látásra: Érzelmes szavakkal búcsúzik Gyöngyi, itt a vége?

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll