Létrehozva: 2023.03.27.

Márki-Zay újabb beismerése

Erre költötték a guruló dollárokat.

A hódmezővásárhelyi polgármester az Indexnek ismét elszólta magát, ugyanis beszélt a külföldről kapott guruló dollárokról is.

Tavaly nyáron az elszámolásunk után emlékeim szerint 90 millió maradt, amiből később még több, kampányhoz kapcsolódó költséget fedeztünk – jelentette ki Márki-Zay Péter az Indexnek. A bukott miniszterelnök-jelölt részletesen mesélt a guruló dollárokról a lapnak adott interjúban.

A hódmezővásárhelyi polgármester az Indexnek ismét elszólta magát, ugyanis beszélt a külföldről kapott guruló dollárokról is. Márki-Zay Péter azt mondta, hogy

tavaly nyáron az elszámolásunk után emlékeim szerint 90 millió maradt, amiből később még több, kampányhoz kapcsolódó költséget fedeztünk: többtízmilliós áfabefizetések, a kampányközpont internetszolgáltatásának hűségidőre szóló jelentős díjai, vagy éppen a kampány során megrongált, megsérült többtucatnyi bérelt autó javításának önköltsége.

Hozzátette azt is, hogy

az MMM működése mellett támogattuk tüntetések szervezését, egy szeptemberi szabadegyetemet, a civil nemzeti konzultációt, kisebb összeggel pedig a kirúgott tanárokat, a jászberényi választást, vagy a választások idején végzett tevékenységükért meghurcolt aktivistáink jogi védelmét is. Hasonló költségekkel idén is számolunk, amikor az összeg minden bizonnyal teljesen elfogy.

Márki-Zay Péter, bukott baloldali kormányfőjelölt ismételten összevissza beszél az Egyesült Államokból kapott dollármilliókról. Míg korábban azt állította, hogy nem tudnak elszámolni minden kampányköltséggel, hiányoznak számlák és szerződések, később viszont úgy fogalmazott: minden kampánnyal kapcsolatos számlát leadtak az Állami Számvevőszéknek.

 

Tiltott kampányfinanszírozás gyanúja merült fel

Mint arról korábban több cikk is beszámolt,

az Állami Számvevőszék nem tudja a törvényben meghatározott időre elkészíteni az országgyűlési választáson legalább 1 százalékot elérő jelölő szervezetek kampányfinanszírozásáról szóló jelentést, mert tiltott kampányfinanszírozás alapos gyanúja merült fel

- jelentette ki az ÁSZ elnöke hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén. Windisch László közölte: szükségessé vált a jelentés elkészítéséhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevonása is, mert jelentős összegek tekintetében a bizonylatok és a teljesítési igazolások hitelességét illetően is kétely merült fel. Emlékeztetett arra: titkosszolgálati jelentésekből tudható, hogy az ellenzéki pártok kampányát a Mindenki Magyarországa Mozgalmon (MMM) keresztül külföldi forrásokból is finanszírozták, ami tiltott, és egy ország szuverenitása és demokráciája ellen a legkomolyabb támadás.

MINT ISMERT, A BALOLDAL A 2022-ES KAMPÁNYÁRA KÖZEL 4 MILLIÁRD FORINTOT KAPOTT A TENGERENTÚLRÓL.

"Nem tudja tartani az Állami Számvevőszék a törvényben előírt, a tavalyi választáson egy százalék feletti eredményt elért pártok kampányköltéseinek ellenőrzési határidejét, miután a vizsgálatok alatt különleges és összetett jelenségekre bukkantunk" - mondta Windisch László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, ahol a 2022-es országgyűlési választáson felhasznált kampánypénzek vizsgálata is napirenden volt.

A hivatal elnöke a kampánypénzek ellenőrzésének állásáról tartott előadásában elmondta, az ellenőrzés során olyan körülményekre derült fény, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartoznak, ezért az április 8-i határidőre az ÁSZ jelentése nem lesz kész. – Az ellenőrzésekből azt látjuk, hogy

a kampányra fordított összegeknél a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) egy külföldi gazdasági társaságot is megbízott olyan feladatokkal, amelyeket itthon is megrendelt, így a teljesítési igazolások hitelességénél felmerül a kettős gazdálkodás– idézte a Magyar Nemzet.

Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke

FOTÓ: MUDRA LÁSZLÓ - ORIGO

Windisch László arról is beszélt, hogy a törvényi előírás szerint a hivatal a pártok kampányköltéseit vizsgálja, de a törvény arra is lehetőséget ad, hogy ha egy nem politikai párt érintettsége is felmerül a finanszírozásban – jelen esetben a Mindenki Magyarországa Mozgalom –, akkor az ÁSZ vizsgálhatja ennek hitelességét is. – Márki-Zay Péter maga nyilatkozott arról, hogy támogatta az ellenzéki pártok kampányát, ezen pártok elnökei pedig a megkeresésünkkor egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak arról, hogy a mozgalom közvetlenül a kampányhoz köthető eseményeket támogatott – mondta az ÁSZ elnöke.

Kitért a titkosszolgálati jelentésekre is, amelyek nyilvánosságra hozott részeiből tudni lehet, hogy külföldről is érkezett támogatás a Márki-Zay-féle mozgalomnak. – A nemzeti szuverenitás támadása az, ha a pártok kampányát külföldi szervezetek is finanszírozták, az ÁSZ ellenőrzése ezt is vizsgálja – mondta. Hangsúlyozta,

AZ MMM NEM PÁRT, DE PÁRTKÉNT VISELKEDETT, MINISZTERELNÖK-JELÖLTET ADOTT, RÉSZT VETT A KAMPÁNYBAN ÉS A DÖNTÉSEKBEN. ÖSSZEHANGOLTNAK TŰNIK AZ, HOGY VOLT HAT PÁRT, AMIBE EGY CIVIL SZERVEZETET BEVONTAK.

Az ÁSZ elnöke március közepén tájékoztatta Bánki Eriket, a gazdasági bizottság fideszes elnökét, hogy vizsgálatot indított a guruló dollárok ügyében. Windisch László akkor úgy fogalmazott,

igen erős a gyanú arra, hogy valóban tiltott pártfinanszírozás történt, és megsértették a választási kampányra vonatkozó törvényeket a baloldali ellenzéki pártok.

Bánki Erik ennek kapcsán a Magyar Nemzetnek korábban úgy fogalmazott, önmagáért beszél, hogy a levél szerint az ÁSZ elnöke olyan visszaélésekre bukkant, ami miatt az egyéves törvényi határidőig nem tudja lezárni a számvevőszék a parlamentbe jutott pártok kampányköltéseinek ellenőrzését. Mint hangsúlyozta, ilyen még nem volt, amióta az átláthatóságot biztosító jogszabály megszületett.

"A levélben említi a számvevőszék elnöke a parlament nemzetbiztonsági bizottsága által nyilvánosságra hozott adatokat, a vizsgálat során pedig megerősítették, hogy a guruló dollárok nagy része a baloldali pártok kampányában landolt. Az ÁSZ vezetője a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökéhez fordult, ami ráadásul azt feltételezi, hogy további, adózással kapcsolatos jogsértések történhettek a felhasználás során" - húzta alá Bánki Erik. Szót ejtett arról is, hogy a levél szerint a számvevőszék elnöke olyan számlákra bukkant, ami alapján

FELMERÜL A GYANÚ, HOGY AZ ELSZÁMOLÁSOK NEMCSAK A PÁRTFINANSZÍROZÁSI TÖRVÉNYT, HANEM AZ ADÓZÁS RENDJÉT IS SÉRTIK,

amihez a NAV elnökétől kér megerősítést, valamint további információkat.

Több hónapja húzódik a baloldal külföldi kampányfinanszírozási botránya, aminek a jelek szerint koránt sincs még vége. Márki-Zay Péter, a baloldal volt kormányfő-jelöltje ugyanis egy újabb, igencsak érdekes részletet kotyogott ki a Blikknek: egy amerikai közvélemény-kutató is segített a kampányában. Kifejezetten érdekes, hogy a meg nem nevezett cégről eddig nem lehetett hallani, az nem szerepelt a titkosszolgálatok jelentéseiben sem. Sőt, Márki-Zay Péter arra is célozgatott a bulvárlapnak adott interjúban, hogy a baloldali pártvezetők is tudtak a tengerentúli támogatásokról, hiába tagadják azt. Egyre szövevényesebb a baloldal kampányfinanszírozási botránya.

Szombaton a Blikken jelent meg egy interjú Márki-Zay Péter korábbi kormányfőjelölttel, aki egy új, eddig nem ismert részletet kotyogott ki az ügy kapcsán. Amikor a beszélgetes során a baloldali politikusok győzelmi esélyeire, illetve népszerűségére terelődött a szó, Márki-Zay a saját igaza alátámásztására azt állította:

EGY AMERIKAI CÉG IS KÖZÖLT MÉRÉST A KAMPÁNYÁBAN. 

Egész pontosan úgy fogalmazott, hogy "meggyőződésem, hogy még mindig én voltam a legesélyesebb jelölt Orbán ellen, sőt, velem az élen egy rövid időre erősebb volt az ellenzék a Fidesznél. Ezt három magyar, illetve egy amerikai közvélemény-kutató is kimutatta."

Nem egyértelmű, hogy a meg nem nevezett amerikai közvélemény-kutató milyen témakörben és mikor mért, hiszen Márki-Zay két témát is érintett a fenti nyilatkozatrészletében. Emlékezetes, a hivatalos verzió szerint a baloldali politikus azzal ütötte ki a nyeregből Karácsony Gergelyt a Gyurcsány Showban, hogy jobbak voltak a népszerűségi mutatói.

Kifejezetten érdekes, hogy a Márki-Zay Péter által emlegetett amerikai cégről eddig nem lehetett hallani, az nem szerepelt a Nemzeti Információs Központ titkosítás alól feloldott jelentéseiben sem. 

FOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO

 

Mint ismert, közvetlenül a parlamenti választás előtt az Egyesült Államokból elképesztő mennyiségű támogatás érkezett a magyar baloldalhoz köthető szervezetekhez és cégekhez. Ezek az összegek aztán a baloldali összefogás választási kampányában kötöttek ki.

Miután Márki-Zay Péter tavaly nyáron egy podcast interjúban elárulta, hogy amerikai pénzek is érkeztek az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz, a titkosszolgálatok vizsgálódni kezdtek az ügyben. A Nemzeti Információs Központ legújabb jelentésében arra jutott, hogy összesen 4 milliárd forintnyi külföldi forrást kaptak külföldről Márki-Zayék.

A botrány kirobbanása után a baloldali politikusok egységesen azzal védekeztek, hogy nem tudtak ezekről a pénzekről, erről csak Márki-Zay Péternek és szűk stábjának volt tudomása. Csakhogy Márki-Zay pont az ellenkezőjéről beszélt a Blikknek adott interjújában.

AMIKOR A BULVÁRLAP MUNKATÁRSA ARRÓL ÉRDEKLŐDÖTT, HOGY TÉNYLEG ELTITKOLTA AZ AMERIKAI FORRÁSOKAT A BALOLDALI PÁRTOK VEZETŐI ELŐL, AZT SEJTETTE, HOGY EZ NEM IGAZ.

"Utoljára akkor tudtak róla az ellenzéki pártok, amikor maguknak követelték az összeget, ami maradt. Amikor letámadott minket a Fidesz, hirtelen mindent letagadtak" - fogalmazott a baloldal volt kormányfőjelöltje. 

A magyar kormány lépett a külföldi befolyásolási kísérletek ellen. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter arról számolt be, hogy rohamtempóban készül a választási szabályok átírásának előkészítése. A változtatás célja, hogy a különféle civil szervezetek ne kaphassnak külföldről pénzt kampányra. A jogalkotóknak két, két és fél hónapja van arra, hogy átírják a jövő évi önkormányzati választás szabályait.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

Dárdai Mártonnal ilyen még nem történt, egyből üzent neki az édesapja

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat