Létrehozva: 2023.03.09.

Magyar-osztrák együttműködés a háborús szankciók, az infláció és a migráció ellen

Csak egymásra találunk a sógorokkal.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke csütörtökön a Karmelita kolostorban tárgyalt Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével, frakcióvezetőjével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Ha béke lenne, és megszűnnének a szankciók, az infláció is azonnal lemenne – szögezte le Orbán Viktor és Herbert Kickl.

Egyetértettek abban, hogy egyre nagyobb az ukrajnai háború eszkalációjának veszélye, ezért minden lehetséges fórumon fel kell szólalni az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások érdekében.

A Brüsszel által kierőszakolt háborús szankciók ráadásul példátlan áremelkedéseket hoztak Európában.

Ha béke lenne, és megszűnnének a szankciók, az infláció is azonnal lemenne – szögezték le.

A Fidesz és az Osztrák Szabadságpárt elnöke üdvözölte Ausztria és Magyarország stratégiai együttműködését az illegális migráció elleni küzdelemben. Sürgették az Európai Bizottságot, hogy végre tegyen megfelelő lépéseket a külső EU-határok védelméért, és pénzzel járuljon hozzá a tagállamok által felhúzott kerítések építéséhez és fenntartásához – ismertette Havasi Bertalan.

Európában csak Ausztria és Magyarország nem szállított fegyvert Ukrajnának – jelentette ki korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Ukrinform ügynökség szerint  az ukrán televízióban. – Magyarországot, valamint Ausztriát mint semleges országot leszámítva már egyetlen európai ország számára sem tabu többé a fegyverek szállítása Ukrajnának, bár korábban az volt – fogalmazott Kuleba. 

Kuleba szerint sok olyan ország, amely korábban soha nem szállított fegyvert konfliktusövezetekbe, „a totális agresszió kezdete után” változtatott az álláspontján, sőt néhány ország még a törvényeit is megváltoztatta annak érdekében, hogy lehetővé tegye a fegyverszállításokat Ukrajnába.

Semlegessége miatt Ausztria „különleges szerepben” látja magát az EU Ukrajna-politikájában, ahogy Karl Nehammer szövetségi kancellár fogalmazott. – Az Európai Unión belül Ausztria teljes mértékben szolidáris biztonsági kérdésekben is a tagországokkal – erősítette meg július elején. Semleges országként Ausztria nem szállíthat fegyvereket Ukrajnának, amint azt Alexander Schallenberg külügyminiszter nemrég személyesen is megerősítette az ukrán vezetésnek júliusi kijevi látogatása során.

A következő években is számíthatunk Ausztriára, és fordítva is így áll a helyzet – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnöktavalyi látogatásán Bécsben, miután megbeszélést folytatott Karl Nehammer osztrák kancellárral. 

A kormányfő kifejtette: amikor könnyű idők járnak, akkor a barátság is könnyű, amikor nehéz idők járnak, akkor meg nehezebb.

– Most nehéz idők járnak, és kérdés, hogy a speciális történelmi barátság a két nemzet között segít-e a háború, a migráció, az energia és a gazdasági együttműködés kérdésében – fejtette ki Orbán Viktor.

Közölte: az atomenergia ügyében nem látja annak az esélyét, hogy közös álláspontra jussanak, mert Magyarországnak nincsenek olyan folyói és lehetőségei, mint Ausztriának, ezért a magyar energiarendszerből nem lehet nélkülözni az atomenergiát. – Ez a vita fenn fog maradni, de igyekszünk együttműködni és egymásnak kölcsönös biztonsági garanciákat adni – tette hozzá.

Elmondta: a háborút ebben a formában nem lehet megnyerni, módosítani kell a stratégián, különben nem lesz béke. – Márpedig ha nem lesz béke, semmilyen problémát nem tudunk megoldani, nem lesz energiánk, és bele fog tolódni az egész Európai Unió egy háborús gazdasági helyzetbe – vélte. Hangsúlyozta:

Amikor Brüsszelben kihirdetik az energia-vészhelyzetet, az már a háborús gazdaság első jele, akkor korlátozni kell bizonyos javakhoz való hozzáférést.

– Egy háborús gazdasági rendszer felé tolódunk. És hogyha ez a háború folytatódik, ez óhatatlanul recessziót fog okozni. Tehát én azt kívánom magunknak, hogy minél hamarabb tudjuk meggyőzni Brüsszelt arról, hogy a mostani stratégia helyett üljünk le és alkossunk meg egy olyan stratégiát, amely jó az ukránoknak, jó nekünk, jó az európai gazdaságnak és jó a háztartásoknak, amelyeknek ki kell fizetniük az energia árát. Ez az egyetlen lehetőség. Ha a mostani úton megyünk tovább, abból nagy baj lesz. 

De nincs mit tennünk, mert az európai egység is fontos, és sokszor előfordul, hogy Magyarország valamivel nem ért egyet, de az európai egységet olyan értéknek tekinti, hogy tudomásul veszi a számára kedvezőtlen döntéseket

– tette hozzá. 

– Magyarország Ausztria számára fontos geostratégiai partner – fogalmazott Karl Nehammer is a sajtótájékoztatón. Hozzáfűzte: a két ország közt van egy mélyreható barátság, amely a történelmi kapcsolatok alapján fejlődött ki.

Karl Nehammer abban is osztotta a magyar miniszterelnök véleményét, hogy az EU bizottsága részéről sok a bejelentés, de kevés a megvalósítás. Példaként hozta fel azt, hogy a közös energiabeszerzési platformból nem érezni semmit. A kancellár ezek után kijelentette: 

Az osztrák álláspont világos, a gázembargó nem lehetséges. 

– Ugyanis Ausztria és a német ipar is nagy mértékben függ az orosz gáztól, ha pedig itt problémák merülnek fel, az tömeges munkanélküliséghez vezethet – magyarázta.

Karl Nehammer fontosnak nevezte továbbá az Ukrajna melletti kiállást – és ebben a magyar fél részéről sem tapasztalt eltérést. Véleménye szerint nem fogadható el az, ha egy inváziós haderő egy független országot megtámad.

origo.hu

Felismerhetetlen a magyar tévézők egykori kedvence, MacGyver - így néz ki manapság

origo.hu

Itt az oroszok nukleáris tengeralattjárója, ami mindent elpusztíthat

metropol.hu

Mínusz 10 fok, maradhat? Felhőszakadással, viharos széllel esik vissza a hőmérséklet

vg.hu

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be és nem lesz bennük eladó

ripost.hu

„Jobban hiányzik, mint azt szavakkal ki lehetne fejezni” – Rövid küzdelem után elhunyt a 28 éves szupermodell

vg.hu

Elképesztő ára van annak a bornak, amit Orbán Viktor adott a kínai elnöknek

origo.hu

Megmutatta kőgazdag pasiját Mazsi

mindmegette.hu

Hatalmas mennyiségű étolajat foglalt le a NAV: mától lehet licitálni a raklapokra

ripost.hu

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

8 éves rekordszinten a bűncselekmények száma Németországban

POLITIK

Ijesztő közelségben az atomháború

POLITIK

Putyin egy gazdasági szakembert állít a hadügy élére

POLITIK

Lakónegyedek lőnek az ukránok és az oroszok is