Létrehozva: 2023.03.20.

Ma érkezik Moszkvába a kínai elnök

Sorsdöntő látogatás a világpolitika szempontjából is.

Háromnapos állami látogatásra érkezik Oroszországba ma Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár. A két vezető eddig több mint negyven alkalommal találkozott egymással különböző diplomácia és nem hivatalos keretek között.

A Kreml előzetes tájékoztatása szerint hétfő este a kínai vendég Vlagyimir Putyin államfővel négyszemközti találkozón és közös vacsorán fogja megvitatni a kétoldalú viszony és a nemzetközi politika kulcsfontosságú, legérzékenyebb kérdéseit, köztük az ukrajnai konfliktust. Utóbbival kapcsolatban Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója méltatta, valamint visszafogottnak és kiegyensúlyozottnak nevezte a pekingi rendezési tervet.

A kétoldalú kapcsolatok kilátásait hétfőn Putyin a Zsenmin Zsipao, Hszi pedig a Rosszijszkaja Gazeta című lapban megjelent cikkben értékelte.

Kedden az elnökök szűkkörű és kibővített küldöttségek élén folytatnak megbeszélést. Szó lesz egyebek között a gazdasági és a haditechnikai együttműködésről. A tárgyalások lezártával a két vezető nyilatkozik majd a sajtónak és két közös nyilatkozatot ír alá. Az első „az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kapcsolatainak az új korszakban történő elmélyítéséről”, a második pedig „a kínai-orosz gazdasági együttműködés kulcsfontosságú területeinek 2030-ig szóló fejlesztési tervéről” szól majd. Ezenkívül tíznél több dokumentumot véglegesítenek majd még a felek.

Ezután a magas rangú kínai vendég tiszteletére állami díszebédet adnak, amelyre orosz üzletembereket is meghívtak. Kína Oroszország legfontosabb kereskedelmi partnere, és a forgalom, amely 2020-ban mintegy 185 milliárd dollár volt, idén el fogja érni a jövő évre tervezett 200 milliárd dolláros szintet.

A kínai vezető látogatásának harmadik napjával kapcsolatban Moszkvában nem hangzott el hivatalos tájékoztatás.

A Kreml pénteken jelentette be, hogy Hszi Csin-ping március 20-22-én állami látogatást tesz Moszkvában. A kínai vezetőt előző héten harmadszor választották újra a Kínai Népköztársaság elnökévé. Az oroszországi látogatás lesz az újraválasztása utáni első külföldi útja. Putyin tavaly év végén hívta meg kínai hivatali partnerét Moszkvába, kettőjük videókonferencia formájában megtartott tárgyalása során.

A két vezető eddig több mint negyven alkalommal találkozott egymással különböző diplomácia és nem hivatalos keretek között.

Az, hogy a harmadszor újraválasztott kínai elnök első külföldi útja Moszkvába vezet, elemzők szerint sokat elmond Peking álláspontjáról a konfliktusban.

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulóján Peking egy 12 pontos béketervet hozott nyilvánosságra.

Ebben fokozatos deeszkalációt sürgetett, amelynek átfogó tűzszünethez és a válság politikai megoldásához kell vezetnie. Emellett felszólított a civilek védelmére és egymás szuverenitásának tiszteletben tartására.

Kína fenntartja objektív és tisztességes álláspontját az ukrán válsággal kapcsolatban, és konstruktív szerepet fog játszani a béketárgyalások előmozdításában” – mondta pénteken a kínai külügyi szóvivő.

A 12 pontos dokumentumról az ukrán és a kínai külügyminiszter már egyeztetett, és a tervek szerint Hszi Csin-ping Moszkva után a közeljövőben Kijevbe is ellátogat.

A kelet-ázsiai ország még a múlt pénteken – a háború kitörésének évfordulóján – tette közzé 12 pontból álló béketervét és felszólította a háborúzó feleket a harci cselekmények leállítására.

A pontok között szerepel egyebek mellett: a Moszkva és Kijev között tárgyalások újrakezdése, a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása, valamint a további eszkaláció megakadályozása is.

A tervre vegyes reakciók érkeztek. Fehéroroszország például támogatásáról biztosította Kínát.

Fehéroroszország aktívan küzd a különböző béketervek sikeréért, és ezek között kiemelten támogatja a kínait – ezzel a mondattal jelentette be kedden Pekingben a fehérorosz elnök, hogy ő teljes vállszélességgel kiáll az ukrajnai háborúra vonatkozó kínai béketerv mellett. Aljakszandr Lukasenka úgy fogalmazott: új megközelítésre és felelős politikai döntésekre van szükség, mert csak így kerülhető el egy olyan világméretű összeütközés, amelynek senki se lehet nyertese.

A terv mögé Orbán Viktor is beállt. A miniszterelnök néhány nappal ezelőtt a parlamentben beszélt arról, hogy a világ nagyobbik része békét akar, csakúgy mint Magyarország.

Orbán Viktor elmondta: ha a háború folytatódik, egyre többen fognak meghalni, és gazdasági összeomlás is fenyeget. Hazánk így a mielőbbi békét sürgeti.

„Magyarország minden nemzetközi fórumon a békét szorgalmazza, és úgy látom, hogy a világ nagy többsége is a békét támogatja. Magyarország nem szigetelheti el magát a világ nagyobbik részétől, amely békét akar. Ezért Kína béketervét is fontosnak tartjuk és támogatjuk” – mondta a magyar kormányfő.

Az érintett felek közben óvatosan reagáltak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: a terv egyes részei üdvözlendők. Ugyanakkor ő továbbra is pénzt és fegyvereket kér a Nyugattól.

Az orosz elnöki szóvivő pedig hétfőn beszélt arról, hogy figyelemre méltónak tartják a javaslatot, és megígérte, hogy elemezni fogják azt. „Minden kísérlet, amely olyan tervek kidolgozására irányul, amely segíti a konfliktus békés mederbe terelését, figyelmet érdemel. Ekként nagy figyelemmel tekintünk kínai barátaink tervére is. A részleteket azonban elemezni kell, figyelembe véve a felek érdekeit” – fogalmazott Dmitrij Peszkov.

Az Egyesült Államokat nem nyűgözte le az ötlet. Elemzők szerint nem meglepő, hiszen kínai terv kemény üzenet Brüsszelnek és Amerikának.

Az ugyanis kitér a szankciós politikára is: a tizedik pontban Kína a békekötés feltételeként jelöli meg, hogy minden érintett fél hagyjon fel az egyoldalú büntetőintézkedések, azaz szankciók kivetésével, a tizenegyedik pontjában pedig az áll, minden félnek alázattal fenn kell tartania a meglévő világgazdasági rendszert, és tartózkodnia kell attól, hogy a világgazdaságot politikai célokra eszközként vagy fegyverként használja.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken azzal vádolta meg Kínát, hogy csak el akarja terelni a figyelmet arról a tényről, hogy valójában Oroszországot támogatja. Joe Biden amerikai elnök pedig újságírói kérdésre azt mondta: nem látott semmit a tervben, ami Oroszországon kívül bárki más hasznát is szolgálná.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter telefonos megbeszélést folytatott a múlt héten kínai kollégájával, Csin Kang külügyminiszterrel, akivel megvitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét.

Megvitattuk a területi integritás elvének fontosságát” – emelte ki Kuleba a Twitteren közzétett bejegyzésében. Kifejtette, hogy az ukrán elnök által előterjesztett „békeképlet” pontjainak teljesülése szerinte elengedhetetlen „az agresszió megállításához és az igazságos béke helyreállításához Ukrajnában.

Zelenszkij a tavaly novemberben tartott G20-csúcstalálkozón hozta nyilvánosságra tíz pontba szedett békefeltételeit. Ez az ukrán „békeképletnek” nevezett javaslat magában foglalja a nukleáris-, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről az 1991-es határok mögé.

Kína aggódik a háború eszkalációja miatt, és reméli, hogy Moszkva és Kijev tárgyalóasztalhoz ül – jelentette ki a kínai külügyminiszter a Reuters szerint.

A héten látott napvilágot az az információ, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő Moszkvába látogat, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megvitassák a béke kilátásait – emlékeztetett a Jevropejszka Pravda hírportál. Az ukrán média arról is beszámolt, hogy Hszi Csin-ping azt tervezi, az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió kezdete óta először beszélni fog Zelenszkij elnökkel, valószínűleg moszkvai útja után.

A hírportál hozzátette, hogy Kína a háború kitörésének első évfordulóján, február végén hozta nyilvánosságra elképzeléseit az Oroszország és Ukrajna közötti háború befejezéséről. A 12 pontos dokumentumban Peking fokozatos deeszkalációt sürgetett, amelynek átfogó tűzszünetet és az ukrajnai válság politikai megoldását kell eredményeznie. Emellett felszólított a civilek védelmére és egymás szuverenitásának tiszteletben tartására.

Kína reméli, hogy a felek megőrzik higgadtságukat, racionálisak és józanok maradnak, és a lehető leghamarabb felújítják a béketárgyalásokat – mondta Kang Kulebának a kínai külügyminisztérium közleménye szerint. A pekingi diplomata reményét fejezte ki, hogy Ukrajna és Oroszország nem csapja be az ajtót a politikai megoldás előtt, bármennyire bonyolult és bármilyen kihívást jelentsen is a jelenlegi helyzet – szögezte le a pekingi közlemény.


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Erre várt és ettől félt a világ: Oroszország megszólalt Irán Izrael elleni támadásáról

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

borsonline.hu

Megdöbbentő fordulat a Hableány-katasztrófájában

magyarnemzet.hu

Ha utánvéttel rendeli meg a csomagjait, jobb, ha szemmel tartja a futárt

metropol.hu

„Hú, de szép lány!” – Sydney van den Bosch exférjére is újra rátalált a szerelem

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf és Kós Hubert számára is fontos hír érkezett Amerikából

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

travelo.hu

Videó: Vadmacska és hiúz pózolt a bükki kameracsapdák előtt

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mutatjuk, hol jár a legnagyobb otthonfelújítási támogatás

POLITIK

A csokoládékirály elindul Zelenszkij ellen az ukrán elnökválasztáson

POLITIK

Szexrabszolgaként tartottak, kínoztak meg lányokat a Németországban letartóztatott migránsok

POLITIK

Több tízezer forint plusz pénzt ér ez a hír a nyugdíjasoknak

POLITIK

Magyar Péter tüntetését a gurulódollár-botrány egyik cége szervezte

POLITIK

A Fidesz a valaha volt legerősebb EU-kampányra készül

POLITIK

A britek szerint az oroszok külföldi zsoldosokat toboroznak

POLITIK

A Lánchíd-botrány az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye