Létrehozva: 2023.03.23.
Módosítva: 2023.03.24.

Gulyás Gergely a guruló dollárokról: a rendszerváltozás utáni időszak legsúlyosabb finanszírozási botrányáról van szó

Külföldről azzal a szándékkal adtak pénzt, hogy új kormányt válasszanak a magyarok, és ne a jelenlegi kormánypártokat. Magyarországról pedig voltak, akik ezért ennek érdekében hajlandók voltak a törvényeket megszegve pénzt elfogadni - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón. Mint ismert, a baloldal közel négymilliárd forintnak megfelelő dollárt kapott külföldről a 2022-es kampányára.

A „gurulódollár-botrány" ügyében kérdezték Gulyás Gergelyt a Kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki pártok adózási szabályokat sérthettek meg. Milyen következményei lehetnek?

Gulyás Gergely elmondta: a legsúlyosabb pártfinanszírozási botrányról van szó a rendszerváltás óta, az ügy teljes körű feltárása most a legfontosabb. Részben ez megtörtént az Állami Számvevőszék részéről, a parlament meg fogja hallgatni a vezetőjét, de a pártokat először reagáltatni kell, akkor lesznek meg a részletes adatok.

A Miniszterelnökség vezetője szerint külföldről azzal a szándékkal adtak pénzt, hogy új kormányt válasszanak a magyarok, és ne a jelenlegi kormánypártokat. Magyarországról pedig voltak, akik ezért ennek érdekében hajlandók voltak a törvényeket megszegve pénzt elfogadni - tette hozzá. 

 

Eddig ezt tudtuk a botrányról

A rendszerváltás óta példátlan baloldali kampányfinanszírozási botrány még tavaly nyáron robbant ki, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal bukott kormányfőjelöltje egy interjúban elárulta, hogy az Egyesült Államokból kapott pénzt kampányra a baloldal. Összefoglalva, eddig arról volt szó, hogy az Amerikai Egyesült Államokban közvetlenül a választások előtt alapított Action for Democracy (AfD) nevű szervezet, amelyet Karácsony Gergely várospolitikai főtanácsadója, egyben Bajnai Gordon korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezet, 1,8 milliárd forintot utalt át a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM), amely a pénz nagy részét, mintegy 1,4 milliárd forintot továbbadott a Bajnai-közeli érdekeltségbe tartozó DatAdatnak.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé terjesztett szakszolgálati jelentés arra jutott, hogy ez a cégcsoport emellett közvetlenül is kapott közel 148 milliót az amerikai székhelyű NGO-tól, sőt arra is fény derült, hogy az AfD szintén közvetlen finanszírozással támogatta, mégpedig egymilliárd forinttal, az Oraculum 2020 nevű céget, amely a szocialistaközeli Ezalényeg.hu működtetőjeként ismert, ám ez utóbbi az összeg felét szintén továbbadta a DatAdatnak. Mindez azt jelenti, hogy a Márki-Zay részéről véletlenül (?) bevallott 1,8 milliárdon felül még 1,2 milliárdot juttattak a tengerentúlról a magyarországi baloldalnak, egészen pontosan annak Demokratikus Koalíció- és Bajnai-közeli digitális technológusainak és kampányszerveinek.

 

Feltűnt egy titokzatos svájci alapítvány is

2023. január 25-én mindezek mellett a titkosítás alól feloldott iratokból az is kiderült, hogy a korábbi információkkal szemben ennél is nagyobb összeg érkezett a máig ismeretlen végső támogatói körtől. 

KIDERÜLT, HOGY A KORÁNYI-FÉLE ACTION FOR DEMOCRACY ÁLTAL FOLYÓSÍTOTT ÖSSZEG NAGYJÁBÓL 160 MILLIÓ FORINTTAL MAGASABB AZ EDDIG NYILVÁNOS UTALÁSOK SZALDÓJÁNÁL.

Az ezen amerikai szervezettől kapott végösszeg tehát 3,174 milliárd forint, amelynek 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarország Mozgalma kapta meg, amely saját bevallása szerint a pénz egy részét 2023 elején is költötte.

Az is kiolvasható a parlamenti bizottság számára készült második részjelentésből, hogy egy másik fontos baloldali kampányszervezet, az Oraculum 2020 Kft., az EzaLényeg nevű lejáratóportál működtetője, az Action for Democracy által utalt 1,082 milliárd forint mellett egy másik forrásból hasonló nagyságrendű bevételre tett szert az előválasztási és a választási kampány idején.

EZ AZ ÖT UTALÁS 2021 SZEPTEMBERE ÉS 2022. FEBRUÁR VÉGE KÖZÖTT ÖSSZESEN 887 MILLIÓ FORINTOT JELENTETT, AMELY EGY SVÁJCI ALAPÍTVÁNY KASSZÁJÁBÓL ÉRKEZETT A SZINTÉN BAJNAI KÖREIBE TARTOZÓ VÁLLALKOZÁSHOZ.

Az EzaLényeg a kampányban masszív hirdetésekkel dolgozott az ország számos pontján azon, hogy lejárassa a kormánypártok jelöltjeit. Márki-Zay Péterrel ellentétben ők nem nyilatkoztak eddig arról, hogy tart-e még a külföldi pénz, ma is ebből működik-e a dollármédiumuk. Arról egyelőre nincs információ, hogy honnan, kiktől szedhetett össze egy svájci alapítvány közel egymilliárd forintot a magyarországi kampányra.

ÖSSZEFOGLALVA TEHÁT MEGÁLLAPÍTHATÓ, HOGY IMMÁR NEM EGY, HANEM KÉT ÁTLÁTHATATLAN KÜLFÖLDI PÉNZKÜLDŐ SZERVEZET AZONOSÍTHATÓ A DOLLÁRBALOLDAL BOTRÁNYÁBAN: EGY MAGYAR KÖTŐDÉSŰ AMERIKAI ÉS EGY SVÁJCI.

Az is kiderült, hogy az eddigi hárommilliárd helyett immár négymilliárd forintos külföldi pénzcsatornázásról van szó. Végül, de nem utolsósorban: a végső adományozók kiléte továbbra is ismeretlen, ami azért is aggasztó, mert a magyar hatóságok szerint az általuk a dollárbaloldalnak juttatott pénzek egyértelműen a magyar politika befolyásolását szolgálják.

 

Gulyás Gergely: a kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség

Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni az ukrajnai háborúba, tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és továbbra sem vesz részt a fegyverszállításokban - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Kérünk mindenkit, pártpolitikai hovatartozásra való tekintet nélkül támogassák a békepárti határozatot - jelentette ki.

Gulyás Gergely azt mondta, az elmúlt hetekben egyre több olyan nyilatkozat látott napvilágot, amely komoly aggodalomra ad okot:NAP MINT NAP HALLJÁK, HOGY NEM KELL TŰZSZÜNET ÉS FOLYTATNI KELL A HÁBORÚT. EZEK NEM A MAGYAR KORMÁNY ÁLTAL KÍVÁNATOSNAK TARTOTT BÉKÉS MEGOLDÁS, HANEM AZ ESZKALÁCIÓ IRÁNYÁBA MUTATNAK- hangsúlyozta.

A kormány fenntartja álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, életet menteni csak békével lehet - szögezte le a miniszter.


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

mandiner.hu

Templom előtt felállított kereszttel és művérrel provokált Budapesten egy vegán csoport húsvét alkalmából

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Elüldözi Németországból az idegengyűlölet a szakképzett külföldi munkásokat

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett