Létrehozva: 2023.03.03.
Módosítva: 2023.03.03.

Ez Kína 12 pontos béketerve

Felszólították a háborúzó feleket a harci cselekmények leállítására.

A pontok között szerepel egyebek mellett: a Moszkva és Kijev között tárgyalások újrakezdése, a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása, valamint a további eszkaláció megakadályozása is.

A tervre vegyes reakciók érkeztek. Fehéroroszország például támogatásáról biztosította Kínát.

Fehéroroszország aktívan küzd a különböző béketervek sikeréért, és ezek között kiemelten támogatja a kínait – ezzel a mondattal jelentette be kedden Pekingben a fehérorosz elnök, hogy ő teljes vállszélességgel kiáll az ukrajnai háborúra vonatkozó kínai béketerv mellett. Aljakszandr Lukasenka úgy fogalmazott: új megközelítésre és felelős politikai döntésekre van szükség, mert csak így kerülhető el egy olyan világméretű összeütközés, amelynek senki se lehet nyertese.

A terv mögé Orbán Viktor is beállt. A miniszterelnök néhány nappal ezelőtt a parlamentben beszélt arról, hogy a világ nagyobbik része békét akar, csakúgy mint Magyarország.

Orbán Viktor elmondta: ha a háború folytatódik, egyre többen fognak meghalni, és gazdasági összeomlás is fenyeget. Hazánk így a mielőbbi békét sürgeti.

„Magyarország minden nemzetközi fórumon a békét szorgalmazza, és úgy látom, hogy a világ nagy többsége is a békét támogatja. Magyarország nem szigetelheti el magát a világ nagyobbik részétől, amely békét akar. Ezért Kína béketervét is fontosnak tartjuk és támogatjuk” – mondta a magyar kormányfő.

Az érintett felek közben óvatosan reagáltak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: a terv egyes részei üdvözlendők. Ugyanakkor ő továbbra is pénzt és fegyvereket kér a Nyugattól.

Az orosz elnöki szóvivő pedig hétfőn beszélt arról, hogy figyelemre méltónak tartják a javaslatot, és megígérte, hogy elemezni fogják azt.

 

„Minden kísérlet, amely olyan tervek kidolgozására irányul, amely segíti a konfliktus békés mederbe terelését, figyelmet érdemel. Ekként nagy figyelemmel tekintünk kínai barátaink tervére is. A részleteket azonban elemezni kell, figyelembe véve a felek érdekeit” – fogalmazott Dmitrij Peszkov.

 

Az Egyesült Államokat nem nyűgözte le az ötlet

Elemzők szerint nem meglepő, hiszen kínai terv kemény üzenet Brüsszelnek és Amerikának.

Az ugyanis kitér a szankciós politikára is: a tizedik pontban Kína a békekötés feltételeként jelöli meg, hogy minden érintett fél hagyjon fel az egyoldalú büntetőintézkedések, azaz szankciók kivetésével, a tizenegyedik pontjában pedig az áll, minden félnek alázattal fenn kell tartania a meglévő világgazdasági rendszert, és tartózkodnia kell attól, hogy a világgazdaságot politikai célokra eszközként vagy fegyverként használja.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken azzal vádolta meg Kínát, hogy csak el akarja terelni a figyelmet arról a tényről, hogy valójában Oroszországot támogatja. Joe Biden amerikai elnök pedig újságírói kérdésre azt mondta: nem látott semmit a tervben, ami Oroszországon kívül bárki más hasznát is szolgálná.

Az ukránokkal szemben egy 140 millió lakosú atomhatalom áll, az oroszokkal szemben az egész NATO – mondta a Weltwoche című svájci hetilapnak Orbán Viktor. A miniszterelnök felhívta arra a figyelmet, hogy ezt a háborút senki sem nyerheti meg, a patthelyzet ugyanakkor könnyen világháborúvá fajulhat.

A háború kimeneteléről szólva kijelentette: azt senki sem nyerheti meg. „Az ukránokkal szemben egy 140 millió lakosú atomhatalom áll, az oroszokkal szemben az egész NATO. Ez teszi a dolgot olyan veszélyessé. Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat” – mutatott rá.

A magyar kormányfő az interjúban kifejtette azt is, hogy Oroszország egy másik civilizáció, ahol az európai politikai normák nem működnek. Nem számít, hogy ez nekünk tetszik-e vagy sem – jegyezte meg. Hozzátette: meg kell találnunk a módját annak, hogy együtt tudjunk élni egy olyan nagy, veszélyes hatalommal, mint a szomszédunkban lévő Oroszország.

Orbán Viktor közölte: elképzelni sem szeretné, hogy mi történik akkor, ha Oroszország elveszíti a háborút.

„Oroszország egy atomhatalom. Ez egy geopolitikai sokk lenne, egy globális méretű, potenciálisan pusztító földrengés, sokkal rosszabb, mint Jugoszlávia összeomlása. Maga a tény, hogy Nyugaton most könnyedén veszik az ilyen forgatókönyveket, az a valóságtól való nyugtalanító, sőt ijesztő távolságtartásról, a saját politikában rejlő kockázatok iránti vakságról tanúskodik”

– hangsúlyozta.

Egy orosz Tu-95 Bear “H”, amelyet a RAF Typhoon gyorsreagálású riasztási repülőgépe (QRA) a 6. század 6. repülőszázadának a skóciai RAF Leucharsból fényképezett. A repülőgépeket később orosz katonai felderítőként (Bears) azonosították.

A béketeremtésről szólva közölte, hogy a béke a szívben kezdődik, el kell érnie a fejet, amely aztán a kezet vezeti.

Ez a sorrend: kívánni kell a békét, aztán akarni kell, majd meg kell teremteni. Ma már hiányzik az akarat, legalábbis Nyugaton – fűzte hozzá, majd arról beszélt, hogy a kínaiak, az indiaiak, az arabok, a törökök, a brazilok békét akarnak.

„A Nyugat elvesztette azt a képességét, hogy a világot egy ügy érdekében egyesítse. Térben korlátozottak a filozófiai alaptételei. Ez egy új jelenség”

– hívta fel a figyelmet. Orbán Viktor Magyarországnak a béketeremtésben játszott szerepét úgy fogalmazta meg: ha barátaink és szövetségeseink fel akarják adni a háborús álláspontot, látniuk kell egy alternatívát.

Kína: nemzetközi jogi alapelvek betartásának kötelme, illetve erős üzenet a nyugati államoknak

Kína béketerve bizonyos pontokban kimondottan hasonlatos a Vatikán által hangoztatott alapértékekhez. Kína rendezési tervében is kitüntetett helyen szerepel ugyanis a harcok azonnali befejezése, béketárgyalások megkezdése, az országok szuverenitásának tisztelete. Nem szól ugyanakkor konkrétan a nukleáris fegyverek léte ellen, azonban hangsúlyozza, hogy nem kerülhet sor a bevetésükre, illetve – a nukleáris szennyezés megakadályozása érdekében – külön kimondja, hogy a nukleáris erőműveket és környéküket kiemelt védelemben kell részesíteni.

Meg kell oldani Kína szerint a háború nyomán kibontakozó humanitárius válsághelyzetet, biztosítani kell a hadifoglyok és a civilek biztonságát, és nem szabad érvényesíteni azt a beállítottságot, melyet a dokumentum hidegháborús gondolkodásnak nevez: egyik ország sem növelheti saját biztonságát a másik biztonságának kárára.

A kínai terv elég erőteljes üzenetet is tartalmaz az Európai Unió és az Egyesült Államok részére.

Tizenkét pontjából ugyanis kettő külön foglalkozik a szankciós politikával: a tizedik pontban Kína a békekötés feltételeként jelöli meg, hogy minden érintett fél hagyjon fel az egyoldalú büntetőintézkedések (azaz szankciók) kivetésével, illetve tizenegyedik pontjában pedig az áll, minden félnek alázattal fenn kell tartania a meglévő világgazdasági rendszert, és tartózkodnia kell attól, hogy a világgazdaságot politikai célokra eszközként vagy fegyverként használja.

 

 

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez a Met-gálán - fotók, videó

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

borsonline.hu

„Szavai a valódi énjét tükrözik, nem azt, amit a kamera előtt mutat” – tovább dagad Majka és a TV2-felfedezett balhéja

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

ripost.hu

Kőkemény kvíz: akár 160 is lehet az IQ-d, ha ebből 6-ot eltalálsz

magyarnemzet.hu

Végelszámolás alatt a Momentum, elnökségi tag távozik

origo.hu

Félmeztelenül fotózták a Miss Balaton győztesét

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Jó hír az autósoknak! Szerdától tovább csökkennek az üzemanyagárak

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami a tenger mélyén fogadta őket

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában