Létrehozva: 2023.03.23.

Brüsszeli korrupció: Megpróbálták lemondatni a nyomozóbírót

Szerintük elfogult, nem hisz az ártatlanságban.

Nem sikerült lemondatni a brüsszeli korrupciós ügy nyomozóbíróját – erről ír a Politico. A portál úgy tudja: Michel Claise vezetésével folytatódik tovább a vizsgálat, mivel a leváltására vonatkozó indítványt a belga fellebviteli bíróság elutasította.

A letartóztatott szocialista EP-képviselő, Marc Tarabella kérvényezte még február közepén, hogy távolítsák el a bűncselekményeket először leleplező vezető bírót, mert szerinte elfogult, és nem hisz az ártatlanságában. A szövetségi ügyész ezt nem látta megalapozottnak, így Claise bíró a posztján maradhat.

December végén robbant ki a brüsszeli korrupciós botrány, miután kiderült, hogy az Európai Parlament szocialista alelnöke Eva Kaili és több más uniós politikus kenőpénzt és értékes ajándékokat fogadott el Katartól.

Cserébe pedig az öböl-menti államnak kedvező döntésekért lobbiztak Brüsszelben. Eva Kailinál és a hozzá közel álló személyeknél összesen több mint másfél millió eurót, azaz 600 millió forintot találtak.

Egy rendszerszintű brüsszeli korrupcióról beszélhetünk – így látja a Fidesz EP-képviselője, aki szerint a korrupciós botrány tovább gyűrűzik.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: új emberekre, szabályokra és átláthatóságra van szükség Brüsszelben.

„A brüsszeli bürokraták úsznak a korrupciós ügyekben. Annál inkább képmutató és álságos az a mód, ahogy az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság is például Magyarországot rendszeresen kioktatja jogállamisági kérdésekben. Leckézteti és fenyegeti, miközben látszik, hogy az lenne a minimum és az első lépés, hogy a saját háza táján söprögessen, ahelyett hogy tagállamokat mondvacsinált vagy hazug indokokkal támad” – mondta Hidvéghi Balázs.

A korrupció évek óta jelen van az uniós intézményekben

– erről már a Nézőpont Intézet elemzője beszélt a Kossuth Rádióban. Pálfalvi Milán szerint itt az ideje, hogy az európai emberek véget vessenek annak, ami Brüsszelben folyik.

„Egész egyszerűen megengedhetetlen az, amit a mi kontónkra, európai emberek kontójára egy szűk politikai elit csinál ott Brüsszelben. Ez megengedhetetlen, és azt remélem, hogy nemzeti szinten minden országban – ugye a választások nemzeti hatáskörben történnek – kimondják az emberek, hogy eddig és ne tovább” – hangsúlyozta az elemző.

Néhány hete derült ki az is, hogy az Európai Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója ingyen repülőutakat fogadott el Katartól.

Eva Kaili és társai ügyében újabb elkövetők és segítők kerültek a hatóságok látókörébe, ezúttal egy olasz vállalkozás érintettségét vizsgálják. A brüsszeli korrupciós botrány főszereplője, Pier Antonio Panzeri, volt európai parlamenti képviselő könyvelőjének cége forgathatta vissza és moshatta tisztára a tisztviselőknek átadott pénzeket. Olasz alapítójának kiadatását már januárban kérvényezték a belga hatóságok olasz partnereiktől, azonban ez eddig nem történt meg.

Olasz tisztviselők saját vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy egy milánói cég, az Equality Consultancy segített-e tisztára mosni az uniós törvényhozóknak szánt katari kenőpénzeket. Három milánói bírónak a mai napon kell döntenie arról, hogy kiadják-e Belgiumnak a cég alapítóját, Monica Bellinit. Az ügymenetet fékezi, hogy jelentős mennyiségű dokumentumot kell elszállítani Olaszországba.

A belga ügyészek ugyanis már hetek óta célkeresztben tartják az Equalityt és Bellinit. Bellini Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő könyvelőjeként dolgozott. Panzeri az Európai Parlament különböző bizottságait és más tisztségviselőit behálózó, Marokkó és Katar nevében működő, befolyással járó készpénzért cserébe működő hálózat kiagyalója volt.

Bellini és cége, az Equality Consultancy, a brüsszeli lap birtokába került európai elfogatóparancs szerint

„fontos szerepet játszott a Katarból érkező készpénz visszaforgatásában, létrehozva (…) egy olyan céget, amely a pénzáramlásnak legális látszatot adhatott”.

Ezúttal az olasz hatóságok külön is vizsgálják ezeket a kapcsolatokat – mutatott rá a Magyar Nemzet.

Az Equality gyors felemelkedése

Bellini munkáját titok övezi, cége rövid ideig létezett, azonban dinamikusan törekedett a határon túli bővülésre és a politikai kapcsolatok mielőbbi megteremtésére, első körben kevés sikerrel. Mivel azonban Bellini mellett Stefano és Luciano Giorgi is alapítója volt a cégnek, hamar lett egy befolyásos segítőjük: Stefano öccse, Luciano fia, Francesco Giorgi, Eva Kaili görög szocialista politikus élettársa, egyben Panzeri asszisztense az Európai Parlamentben. Ezt követően a cég gyorsan felemelkedett.

A Magyar Nemzet a Politico által megszerzett és az olasz sajtóban is megjelent belső dokumentumokra hivatkozva kiemelte,

az Equality Consultancy 2019-ben 240 ezer eurós (mai árfolyam 90,8 millió forint) éves bevételt és 102 500 eurós (30,8 millió forint) nyereséget regisztrált. Ugyanebben az évben a cég elkezdte megalapozni brüsszeli jelenlétét.

Az Equality – egyelőre tisztázatlan okokból – 2018-ban az észt fővárosban, Tallinnban is létrehozta helyi leányvállalatát, de nem mutatott érdemi aktivitást, és 2019 nyarán felszámolták. A belga hatóságok azóta korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel miatt vádat emeltek Francesco Giorgi ellen. Jelenleg elektronikus bokajeladóval szabadlábon van a tárgyalásig. Panzeri egykori főnöke egy vádalku keretében beismerte, hogy vesztegetési hálózatot működtetett. Bellini ügyvédei és Stefano Giorgi nem válaszoltak a Politico többszöri megkeresésére. Francesco Giorgi ügyvédje azt mondta, hogy nem kívánja kommentálni a folyamatban lévő vizsgálatot.

Gyors hanyatlás

A belső dokumentumok szerint 2020-ban az Equality bevételei 81 ezer euróra (30,6 millió forintra) csökkentek, ami 51 ezer eurós (19,3 millió forint) veszteséget eredményezett az évben. A cég tulajdonosai a világjárványt, illetve egyik legnagyobb ügyfelük megváltozott üzletvitelét okolták. A vállalkozást végül 2021-re számolták fel.

Milánóban pattog a labda, de a dokumentumok még Belgiumban vannak

Januárban egy helyi bíró elhalasztotta a döntést arról, hogy kiadják-e Bellinit. Az indoklás lényegében az volt, hogy a La Repubblica olasz napilap által látott dokumentum szerint a helyi hatóságok több bizonyítékot akartak látni a belga hatóságoktól. 

origo.hu

Valami történik a Föld mélyén, és ez mindannyiunkra hatással lehet

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

borsonline.hu

Mutatjuk a fotót az esküvőről: Nádai Anikó gyönyörű volt

hirtv.hu

Miközben Svájcban a békéről tárgyaltak a katonák a fronton a poklok poklát élték át

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

mandiner.hu

Rónai Egon megtörte a csendet, megszólalt Magyar Péter ügyében

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

lakaskultura.hu

Fókuszban az utolsó simítások: így lesz igazán barátságos az otthonunk

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

ripost.hu

Mindent elsöpör a szerelem: ezekre a csillagjegyekre júliusban boldogság vár

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Scholz szerint Putyinnal is tárgyalni kéne a békéről

POLITIK

Mi várható az amerikai elnökválasztáson?

POLITIK

Ami sok, az sok! Ezt üzenték az amerikai követnek.

POLITIK

Magyar Péter új pártcsaládja helyesli hazánk megbüntetését