Létrehozva: 2023.03.14.

Bankcsőd az USA-ban

Megrohanták a betétesek a bankfiókokat.

Valósággal megrohamozták az elkeseredett betétesek a bankfiókokat szerte az Egyesült Államokban, miután elterjedt a hír: összeomlott az USA egyik legnagyobb bankja.

Szombaton vált hivatalossá: csődbe ment a Silicon Valley Bank, több mint 200 milliárd dollár értékű betét és kötvény sorsa vált bizonytalanná. Ez az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődje a 2008-as gazdasági világválság óta. Különösen súlyos csapás ez az innovatív high-tech- és egészségügyi szektorra: 2022-ben ugyanis minden második ilyen jellegű amerikai start up vállalat ennél a banknál vezette a számláját.

Több botrányra is fény derült

Az összeomlást egyesek szerint maguk a betétesek okozták akkor, amikor tömegesen kezdték kiüríteni számlájukat. A bankcsőd óta azonban több botrányra is fény derült: az igazgatótanács tagjai egyetlen nappal korábban óriási bónuszokat adtak maguknak és több mint 4 milliárd dollár értékben váltak meg részvényeiktől. Kiderült az is: a krachot megelőző kilenc hónapban a banknak nem volt kockázatmenedzsere, ellenben átfogó LMBTQ-kampányt dolgozott ki.

Fizetésképtelenné vált pénzintézetek

Hogy elkerülje a pánikot és a betétesek rohamát a szövetségi betétbiztosítási szervezet már vasárnap jelezte: hétfőtől összeghatár nélkül, mindenki hozzáférhet a banknál vezetett számlájához.

Joe Biden elnök hétfőn biztosította az amerikaikat, hogy bankrendszerük nem fog összeomlani.

„Köszönhetően a kormányzatom gyors intézkedéseinek az elmúlt napokban, az amerikaiak bízhatnak abban, hogy a bankrendszer biztonságos. A betétek ott lesznek, amikor szükségük van rájuk. Az érintett bankoknál számlát vezető kisvállalkozások országszerte fellélegezhetnek, tudván, hogy oda tudják adni dolgozóik bérét és ki tudják majd fizetni számláikat” – fogalmazott az amerikai elnök.

Világméretűvé válhat a válság

Szakértők félnek, hogy ezzel még nem ért véget az amerikai bankszektor válsága, ami hamarosan világméretűvé válhat. Az összeomlás által keltett hullámok végigsöpörtek az óceánon: az ázsiai és európai piacokat is megbolygatták.

A német pénzügyi szabályozó hatóság hétfőn közölte, hogy felfüggeszti az összeomlott amerikai bank német fiókvállalatának működését. Kiemelték azonban, hogy a banknak nincs rendszerszintű jelentősége az országban. Eközben a berlini kormány szóvivője hangsúlyozta, hogy a mostani helyzet nem mérhető a 2008-as pénzügyi világválsághoz, azonban figyelemmel kísérik a helyzetet. Az ország központi pénzintézete pedig hétfőn válságstábot hívott össze, hogy felmérje a bankcsőd lehetséges következményeit a német piacon.

Nem veszélyezteti a német bankrendszert az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje – közölte a német bankszövetség (Bundesverband deutscher Banken – BdB) hétfőn.

Hírportálokon idézett állásfoglalásukban kiemelték, hogy a németországi bankrendszer „erős, stabil és ellenállóképes” pénzintézetekből áll, amelyek a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válság óta jelentősen növelték tőkéjüket.

Ezt jelzi, hogy

a rendszer egészének helyzetét mutató átlagos elsődleges alapvető tőkemutató (Core Tier 1 ratio) a válság óta 9,3 százalékról 15,8 százalékra emelkedett.

Kifejtették, hogy a feltörekvő informatikai vállalkozások finanszírozására szakosodott SVB Németországban csupán egy fióktelepet működtetett, amely nem rendelkezett teljes körű banki működési engedéllyel, az SVB összeomlása így igen korlátozott hatást gyakorol a német pénzügyi rendszerre.

A szövetségi pénzügyi felügyelet (BaFin) hétfőn elrendelte a fióktelep – SVB Germany Branch – működésének felfüggesztését. Közleményükben ugyancsak hangsúlyozták, hogy

az ügy „nem jelent veszélyt a pénzügyi stabilitásra” Németországban.

A BaFin adatai szerint az SVB 2018-ban alapított németországi érdekeltsége kizárólag hitelezéssel foglalkozott, betéteket nem gyűjtött németországi ügyfelektől, nehézségei így a betétbiztosítási rendszert sem terhelik. A frankfurti székhelyű pénzintézet mérlegfőösszege a 2022-es éves beszámoló szerint 789,2 millió eurót tett ki.

Újabb aggasztó jelek kísérték a hétvégén a Szilícium-völgy legnagyobb pénzintézete, a technológiai statupokat kiszolgáló Silicon Valley Bank (SVB) pénteki összeomlását: meredek zuhanásnak indult az egyik nagy amerikai kriptovaluta. Janet L. Yellen amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy minden betétes pénzét garantálja a kormányzat. Sokan bírálták a hasonló értelmű nyilatkozatot tevő Joe Biden elnököt és az általa vezetett adminisztráció lépését, miközben a hétfői amerikai nyitásra várva a pénzpiacok egy 2008-ra emlékeztető banki csődhullámra is felkészültek. Elemzők szerint a betétesek teljes körű kompenzálásának ígérete negatív üzenet a pénzpiacok számára.

Sokan bírálták a hasonló értelmű nyilatkozatot tevő Joe Biden elnököt és az általa vezetett adminisztráció lépését, miközben a hétfői amerikai nyitásra várva

a pénzpiacok egy 2008-ra emlékeztető banki csődhullámra is felkészültek.

Elemzők szerint a betétesek teljes körű kompenzálásának ígérete negatív üzenete a pénzpiacok számára.

Elkerülhető a bankválság?

Washingtoni idő szerint vasárnap este az amerikai bankhatóságok gyors intézkedéseket jelentettek be, amelyek célja az volt, hogy rövidre zárják az SVB csődje miatt kialakult bankválságot, gyors beavatkozással elszigetelve a „fertőzést”. A „beteg” bankokat nem mentik meg, hanem lefoglalják, ám a pénzintézetek kárt szenvedett ügyfelei gáláns kárpótlásban részesülnek.

„Az amerikai emberek és az amerikai vállalkozások bízhatnak bankbetéteikben.

Ott lesznek (a bankbetéteken a pénzösszegek) amikor szükségük van rájuk” – írta Joe Biden amerikai elnök közleményében.

Az amerikai pénzügyminisztérium, a Federal Reserve és a Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) azt ígéri, hogy hétfő reggeltől minden SVB-betétes hozzáférhet betétjéhez, függetlenül annak összegétől. Az FDIC eredetileg 250 ezer dollárban maximált standard garanciáját így de facto teljes körű garancia váltja fel.

Újabb válságjelek

A második Washingtonban bejelentett intézkedés egy új jegybanki eszköz létrehozása volt, amelynek célja, hogy valamennyi bank számára javítsa a vészhelyzeti likviditáshoz való hozzáférést.

A pénzügyi válság kiszélesedését jelezte, hogy egy második bankot, a New York-i Signature Bankot,

az Egyesült Államok 29. legnagyobb bankját is zár alá vették a szabályozó hatóságok.

A kriptovaluta-ágazatban működő vállalatoknak nyújtott szolgáltatásokra szakosodott bankot napok óta jelentős pénzfelvételek sújtották, és fennállt a veszélye, hogy kifogy a készpénzből.

A Fed irányadó kamatlábainak az elmúlt egy év során nulláról 4,75 százalékra történő, gyors emelése számos olyan intézményt meggyengített, amelyek forrásaik nagy részét a most leértékelt államkötvényekbe fektették. Az SVB-ügy elég súlyos ahhoz, hogy befolyásolja a Fed monetáris politikáját, és arra késztesse, hogy mérsékelje vagy akár fel is függessze a kamatemeléseket, amelyek a keresletet hivatottak csillapítani és az inflációt fékezni.

Haverok, buli…

Jan Hatzius, a Goldman Sachs Bank közgazdásza úgy véli, hogy a Fed „a bankrendszerben lévő stressz miatt” nem emeli március 22-én a tervezett módon az irányadó kamatlábat. Ez súlyosan érintené az amerikai jegybank hitelességét.

Kemény szavakkal ostorozta a Fox News hírtelevízió adásában Joe Biden bejelentését Tim Scott republikánus szenátor. Szerinte az, hogy a Biden-adminisztráció minden betétet biztosít, beleértve a 250 ezer dollár feletti összeget is, megvalósulása esetén káoszhoz vezetne, és negatív üzenetet küldene a piacnak. A szenátor szerint

ez a „haveri összeborulás” egy újabb példája,

ami csak zavarja a tisztánlátást „a következő pár napban, amikor belemélyedünk abba, hogy mi is történt itt valójában”.

Az SVB kudarca „lehet, hogy csak az első csontváz a szekrényben” – mondta Fredric Russell befektetési menedzser a Wall Street Journalnak. A bedőlt bankban állítólag hónapokig nem volt kockázatkezelési menedzser, mielőtt a pénzintézet összeomlott. A bankok az önelégültség sötétkamrájába kerülnek, és ez rontja a minőségi színvonalat – fogalmazott Russell.

 

origo.hu

Itt vannak a legújabb háborús képek az emberek elviselhetetlen szenvedéseiről

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

life.hu

Cápát láttak a Balatonban - A felvétel felrobbantotta a netet

vg.hu

Magyarország olyat tett, amin egész Európa elámult – Svájc lehet a legszomorúbb az Orbán-kormány sikere miatt

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

vg.hu

Orosz energiaóriás áll a Fradi-edző Stankovic távozásának hátterében

ripost.hu

Külföldre költözik Zámbó Krisztián és szerelme?

travelo.hu

Egy csodás magyar helyszín is bekerült Európa rejtett gyöngyszemei közé

ripost.hu

Szakított a Házasság első látásra sztárpárja

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

70 kilométert nyomultak előre az oroszok

POLITIK

Melyik titkosszolgálattal működik együtt a 444?

POLITIK

Fico az intenzív osztályon, súlyos állapotban

POLITIK

Magyar Péter fizikai erőszakkal fenyegetőzik