Joe Biden 5 millió dollár kenőpénzt kapott egy ukrán oligarchától!

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Gaál József

2 hónapja

A nyugati energiavállalatok profitját követeli Ukrajna

Kijev szerint igazságos lenne, ha ezek a cégek egyenesen Ukrajnának utalnák át a nyereségüket.

Szerző Gaál József

A nyugati olaj- és gázipari vállalatoknak Ukrajna újjáépítésére kellene fordítania a bevételeik egy részét - jelentette ki German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerdán a Politiconak adott interjújában. A tárcavezető politikus szerint az orosz-ukrán háború hektikus energia-ármozgásokat eredményezett, melynek következtében elképesztő extraprofitra tettek szert ezek a cégek, és úgy lenne "igazságos", ha a nyereségüket egyenes átutalnák Kijevnek.

"Sok energiacég hatalmas váratlan nyereséghez jutott a háború miatt. Több mint 200 milliárd dollárra becsüljük ezt az összeget. Szerintem ezt a pénzt igazságos lenne megosztani Ukrajnával. Mármint segíteni az energiaszektor helyreállításában, újjáépítésében"

- fogalmazott Galuscsenko, aki megjegyezte, hogy a litván Ignitis Group energiaipari vállalat "helyesen" Ukrajnának kívánja adni a profitja 10 százalékát, és ezt a példát kéne követnie az olyan nyugati nagyvállalatoknak is, mint a British Petroleum (BP), a Chevron, az ExxonMobil, a Total és a Shell.

 German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter (Forrás: Twitter)

Az energiacégek profitjának átadásán túl German Galuscsenko az Európai Uniót is felszólította, hogy zárja be a szankciós kiskapukat Oroszország előtt. A politikus szerint Moszkva mindaddig folytatni fogja a háborúját Ukrajnával szemben, amíg pénzt tud szerezni a fosszilis energiahordozók eladásából. 

"Fontos, hogy ne segítsünk Oroszországnak a szankciók megkerülésében. A szankciók csak akkor hatékonyak, ha nincs mód a megkerülésükre. Mi azt látjuk, hogy az oroszok megpróbálnak menekülni, és bizonyos esetekben meg is találják a módját" - fogalmazott Galuscsenko, aki azzal érvelt, hogy a Kreml az energiaexportból származó bevételeit "nem arra használja fel" hogy az oroszok jobban éljenek, hanem „fegyvereket gyárt” belőle, és folytatja a háborút.

A politikus ezzel feltehetően arra a nemrég napvilágot látott jelentésre utalt, mely szerint továbbra is jelentős mennyiségű orosz szénhidrogén, különösen kőolaj áramlik a szankciókat megkerülve - közvetítőkön keresztül - az európai piacra. Nagyon leegyszerűsítve ez úgy lehetséges, hogy az orosz olajat összekeverik más szállítmányokkal, olyan "mixet" hozva így létre, amelynek eredetét lényegében lehetetlen már meghatározni. Szintén gyakran alkalmazott módszer az olaj forrásnak eltüntetésere, hogy harmadik országban, például Indiában és Kínában finomítják az orosz olajat, majd onnan tovább értékesítik az európai és észak-amerikai piacokra.

Galuscsenko emellett sürgette az Európai Bizottságot, hogy mihamarabb számolja fel az orosz nukleáris technológiák használatát a tagállamokban, és hozzon szankciókat a moszkvai állami atomóriás, a Roszatom ellen. 

Jelenleg öt uniós tagállamban (Bulgáriában, Csehországban, Finnországban, Magyarországon és Szlovákiában) összességében 18 orosz típusú blokk (VVER-reaktor) üzemel, amelyekhez a friss nukleáris üzemanyagot teljes egészében Oroszország szállítja. A szankciók miatt ezeket az egységeket nem lehetne tovább biztonságosan és gazdaságosan üzemeltetni, ezért Magyarország ellenzi a Roszatom szankcionálást. 

A Roszatom egyébként a világ dúsított urán-piacának mintegy 30 százalékét ellenőrzi, a reaktorüzemanyag piac 17 százalékát és a világon működő mintegy 450 atomerőmű körülbelül ötödét az oroszok tervezték. A Roszatom most is 23 nukleáris projekten dolgozik – Indiától Törökországon és Magyarországon keresztül Egyiptomig –, és a megrendelései 200 milliárd dollárra rúgnak, ami több, mint az éves magyar GDP.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egyre több a halott, temetőket mosott ki az árvíz Nova Kahovkánál, folytatódik Herszon támadása

origo.hu

UFO-észlelések, szigorúan titkos UFO-akták Magyarországon

mindmegette.hu

Üvegbe zárt nyár: így készül tartósítószer nélkül az édes eperbefőtt

magyarnemzet.hu

Messi így reagált, amikor Agüero zrikálta az amerikai kalandja miatt

metropol.hu

Gyöngyöstarjáni tragédia: az élete árán mentette meg a kutyáját Zsuzsanna - Videó

mandiner.hu

A tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem „hadifogoly”, hanem szabad ember – Semjén Zsolt a Mandinernek

origo.hu

Autóbalesetet szenvedett Pumped Gabo - fotó

ripost.hu

Fogadjunk, hogy nem ismered fel! Így néz ki ma a Dallas Bobbyja

ripost.hu

Új híd épül a Dunán, jövőre át is adják

ripost.hu

"Az ő szerelme ilyen" - Dárdai Blanka kitálalt L.L. Juniorról

origo.hu

A HANGSZÓRÓ, AMI ÖRÖKRE SZÓL(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

8 millió forintot akar fizettetni a be nem fogadott migránsok után Brüsszel

POLITIK

A genderlobbi betámadta a közlekedési táblákat is

POLITIK

Novák Katalin a Swiss Economic Forumon tart előadást

POLITIK

Kiderítettük: több helyen is zajlanak az illegális gyorsulási versenyek - videó

POLITIK

14-szer nyerte meg a lottófőnyereményt ez a matematikus

POLITIK

Putyin: az ukrán támadás elkezdődött

POLITIK

Rövidesen megkezdődik az atomfegyverek telepítése Fehéroroszországba

POLITIK

Orbán Viktor fontos szerepet játszhat az EU Kína-politikájában