Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2023.02.06.

Volt izraeli kormányfő: a nyugati hatalmak akadályozták meg, hogy béke legyen Ukrajnában

Naftali Bennett húsbavágó részletességgel beszélt arról, miért nem sikerült tavaly márciusban lezárni az orosz-ukrán háborút.

Szerző Gaál József

Az orosz-ukrán háború kezdeti szakaszában, tavaly márciusban Zelenszkij és Putyin is hajlandó lett volna aláírni egy tűzszüneti megállapodást, azonban a nyugati nagyhatalmak hosszas huzavona után "blokkolták" ezt a tervet, és úgy döntöttek, "határozottabb álláspontot képviselnek" Oroszországgal szemben - mondta Naftali Bennett korábbi izraeli kormányfő egy maratoni, közel 5 órás videointerjúban, amit egy közéleti YouTube-csatornának adott.

Naftali Bennett korábbi izraeli miniszterelnök (Fotó: AFP)

Jó esély lett volt a tűzszünet elérésére, mielőtt a nyugati hatalmak megfékezték a tárgyalásokat. A Nyugat úgy döntött, hogy továbbra is Putyinra támad

- fogalmazott Bennett, aki gyorsan hozzátette, hogy akkor ezt a döntést ő helyeselte, de még korai lenne megmondani, hogy jól döntött-e. A volt kormányfő közölte, hogy a lassan egy évvel ezelőtti orosz-ukrán tárgyalásokon 17-18 békemegállapodás-tervezet is született, melyek közül eddig egy sem szivárgott ki. Mint fogalmazott, az első eszmecserék egyikén Putyin kifejezetten nyitott volt arra, hogy a „különleges hadművelet” céljaként megnevezett ukrajnai „nácitlanítást” és „demilitarizálást” feladja, Zelenszkij pedig nem zárkózott el attól, hogy országa lemondjon a NATO-tagságról szóló terveiről.

Ezekből a tervezetekből végül azonban nem lett semmi, mivel a Nyugat végül úgy döntött, hogy „határozottabb álláspontot képvisel”. Bennett szerint, amikor a tárgyalások blokkolásáról döntés született, Emmanuel Macron francia államfő és Olaf Scholz német kancellár higgadt, távolságtartó és pragmatikus, Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök viszont egy "agresszív" álláspontot képviselt. Joe Biden amerikai elnök pedig a kettő között lavírozott.

Naftali Bennett és Joe Biden amerikai elnök 2021 augusztusában a Fehér Házban

Bennett elmondása szerint, amikor 2022. márciusának elején Moszkvába utazott, hogy részt vegyen a háborúzó felek közti békítő tárgyalásokon, az orosz elnöktől ígéretet kapott arra vonatkozóan, hogy nem öli meg Volodimir Zelenszkijt.

Megkérdeztem Putyintól, hogy tervezi-e megölini Zelenszkijt? Erre azt mondta, hogy nem, nem fogja megölni Zelenszkijt. Mire én azt mondtam neki: Tudnom kell, hogy a szavadat adod erre. Putyin válaszul megismételte: Nem fogom megölni Zelenszkijt

- mesélte a korábbi kormányfő, aki a tárgyalás után felhívta telefonon Zelenszkijt, hogy megnyugtassa, nem áll semmiféle halálos fenyegetés alatt. Az ukrán elnök,  némi győzködés után hitt neki, és hosszú hetek után kijött a kijevi bunkeréből, átsétált az elnöki palotába, ahol aztán készített egy videót, amelyben arról beszélt, hogy nem fél.

Emellett Bennett azt is elmondta, hogy Izrael némi szimpátiát, vagy legalábbis megértést érez Putyin iránt, amikor a NATO az Oroszországot körülvevő országokba terjeszkedik. Mint fogalmazott, az amerikaiaknak van egy évszázados doktrínájuk, a Monroe-doktrína, amely szerint a nyugati félteke, valamint a Észak- és Dél-Amerika feletti hegemónia az USA-é. "Pontosan ugyanez Putyin felfogása is: Ne gyertek ide, ez az én hátsó udvarom'" - szögezte le az izraeli politikus.

 

A vasárnap megjelent interjút Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő "beismerésnek" nevezte Telegram-csatornáján.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek