Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2023.02.07.

Növelik az oroszok a tankgyilkos lövedékek gyártását

Ez a válaszuk a nyugati tankszállításokra.

Oroszország jelentősen megnövelte a NATO tankok megsemmisítésére szánt Krasznopol lövedékek gyártását.

Oroszországban többszörösére nőtt az irányított tüzérségi muníció gyártása, mivel a lövedék az Abrams és Leopard harckocsik hatékony megsemmisítésének egyik legjobb eszközéve – számolt be a RIA Novosztyi orosz hírügynökség egy névtelen forrásra hivatkozva.

2022-ben az orosz védelmi vállalatok többszörösére növelték a Krasznopol tüzérségi lövedékek gyártását – mondta a magát megnevezni nem kívánó forrás, aki hozzátette azt is, hogy az irányított tüzérségi lövedékek gyártásának üteme idén tovább nő.

„A Krasznopol lövedékek nagy pontossága lehetővé teszi egyetlen kis méretű ellenséges célpont eltalálását, beleértve a mozgatható célpontokat is, például a harckocsikat, ami a gyakorlatban már többször bevált harci körülmények között.

Ezek a lövedékek különösen sikeresen használhatók a NATO Abrams és Leopard tankjainak megsemmisítésére, amelyeket Ukrajnának kívánnak szállítani”

fejtette ki a forrás.

Leopard 2A6 harckocsi tüzel a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljának bázisán, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít Ukrajnának. (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Az orosz csapatok már aktívan használnak félaktív lézerfejjel rendelkező, 152 milliméteres Krasznopol irányított tüzérségi lövedékeket, melyek a célpontról visszaverődő lézersugárra irányulnak.

A Krasznopol képes közvetlen találatot elérni, azaz a látóvonaltól való eltérése nem haladja meg a két métert.

A Krasznopol-M maximális lőtávolsága 25 kilométer.

Nagy biznisz a fegyvergyártás: a Rheinmetall készen áll a Leopard-lőszerek termelésére

A német hadiipari óriásvállalat gyorsan reagált a szerdai washingtoni bejelentésre, amelyben a Biden-kormányzat gyakorlatilag felhatalmazta Olaf Scholz kancellárt Leopard 2-es harckocsik Ukrajnába szállítására.

A németországi székhelyű Rheinmetall hadiipari vállalat készen áll arra, hogy nagy mennyiségű lőszert szállítson a Leopard 2 típusú harckocsikhoz, amelyeket Németország (és más országok ) küldenek Ukrajnába.

„A Rheinmetall felkészült, és elővigyázatosságból jelentősen megnövelte lőszergyártó kapacitását, különösen a nagy kaliberű szektorban”

– magyarázta a düsseldorfi cég a Rheinische Post című regionális lapnak.

„Sokat fektettünk ebbe (az üzletágba), és továbbra is ezt fogjuk tenni új termelési létesítmények építésével és további alkalmazottak toborzásával” – tették hozzá.

A megnövekedett gyártási kapacitások révén a Rheinmetall AG képes fedezni a német Bundeswehr, illetve más Leopard tankokkal rendelkező országok fegyveres erőinek előreláthatóan fokozódó keresletét.

Hónapokig tartó vonakodás után az Egyesült Államok néhány hete megadta az engedélyt Németországnak, így Berlin első körben 14 darab Leopard harckocsit szállíthat Ukrajnába – számolt be a BBC World. A kijevi vezetés reményei szerint a német páncélosok megváltoztatják a harctéri helyzetet. Joe Biden amerikai elnök várhatóan még szerdán bejelenti, hogy az amerikai kormány 30 darab Abrams típusú harckocsival járul hozzá az ukrán védelem segítéséhez.

Olaf Scholz német kancellár szintén úgy döntött, hogy legalább 14 Leopard 2 harckocsit küld. 

Oroszország washingtoni nagykövete „újabb égbekiáltó provokációnak” nevezte a bejelentést.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Dmitro Kuleba külügyminiszter, illetve az ukrán hadvezetés hetek óta egyre hangosabban követeli, hogy a Nyugat küldjön még több páncélozott harckocsit és egyéb hadifelszerelést Ukrajnába. Kérésük – egyes vélemények szerint követelésük – most értő fülekre talált, hiszen a BBC beszámolója szerint Washington és Berlin szerdára virradóra megegyezett a harckocsiszállítmányokról.

Eszerint Joe Biden indítványára az amerikai kormány legalább 30 darab M1 Abrams harckocsi küldését tervezi, Olaf Scholz német kancellár pedig legalább 14 darab Leopard 2 harckocsi útnak indítása mellett döntött.

A német kormány hivatalos nyilatkozata még várat magára, a kancellár a várakozások szerint szerda délelőtt jelentheti be Berlin újabb szerepvállalását.

Mindeddig az Egyesült Államok és Németország ellenállt a belső és külső nyomásnak, hogy tankjaikat Ukrajnába küldjék. Az USA az Abrams esetében elengedhetetlen kiterjed műszaki ismeretekre és karbantartásra hivatkozott, míg Berlin a NATO háborúba keveredésének veszélyét hangsúlyozta.

Ukrán tisztviselők azt mondták, hogy az ilyen szállítmányok segíthetik csapataikat az orosz ellenőrzés alatt lévő területek visszafoglalásában. A lehetséges szállítások ütemezése azonban továbbra is tisztázatlan, és hónapokba vagy akár évekbe is telhet, amíg az amerikai harcjárművek elérik a csatateret.

Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden felszólította a nyugati országokat, hogy adjanak több száz harckocsit Kijevnek, hogy „zúzó öklöt” formáljanak Oroszország ellen.

„A tankok az egyik összetevője annak, hogy Ukrajna visszatérjen 1991-es határaihoz” – írta a Telegramon, miután megjelentek a hírek arról, hogy Németország beleegyezett tankok küldésére.

Oroszország washingtoni nagykövete, Anatolij Antonov a Telegramon így reagált a bejelentésre:

„Ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy taharckocsikat szállít, akkor egy ilyen lépést a »védelmi fegyverekkel« kapcsolatos érvekkel indokolni semmiképp sem fog működni. Ez egy újabb kirívó provokáció lenne Oroszország ellen.”

Amerikai sajtóértesülések szerint német tisztviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy csak akkor járuljanak hozzá a Leopard 2-ek Ukrajnának való átadásához, ha az Egyesült Államok az M1 Abramsot is küldi.

„Ha a németek továbbra is azt mondják, hogy csak olyan feltételekkel küldenek vagy engednek el Leopardokat, amilyenekkel az amerikaiak az Abramsot küldik, akkor nekünk is el kell küldenünk az Abramsot” – mondta kedden a Politico-nak Chris Coons demokrata szenátor.

Nagy-Britannia már közölte, hogy Challenger Two harckocsikat küld Ukrajnába. Lengyelország a héten közölte, hogy Leopard 2 harckocsikat szeretne küldeni Ukrajnának, de ezek Németországban készülnek, ezért Berlinnek jóvá kell hagynia az exportjukat.

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete szerint legalább 16 európai és NATO-ország rendelkezik Leopard 2 tankokkal.

Nem mindenki küld tankokat Ukrajnába, de Scholz „látszólagos” döntése most azt jelenti, hogy megtehetik, ha akarják.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet nem finomkodott a Biden-kormányzat által Ukrajnának szánt tankok ügyében. A nagykövet szerint Washington a tankszállítással zöld utat adott a Krím megtámadására, és megpróbálja elfedni az orosz ellenőrzés alatt álló megyékben zajló, ukránok által elkövetett atrocitásokat. Antonov provokációnak nevezte az amerikai lépést, szerinte az Egyesült Államok ezek után már nem beszélhet védelmi fegyverek átadásáról Kijevnek.

Az orosz hadsereg megsemmisíti az amerikai Abrams tankokat, valamint a NATO-országok egyéb katonai felszereléseit, ha az amerikai kormány úgy dönt, hogy azokat Ukrajnának szállítja – ezt Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet jelentette ki keddről szerdára virradó éjjel, válaszolva arra a megkeresésre, hogy kommentálja az amerikai médiában megjelent publikációkat a tankok Kijevbe való szállításáról – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

„Kétségtelen, hogy ha döntés születik az Abrams tankok Kijevbe szállításáról, az amerikai harckocsikat ugyanúgy megsemmisítik katonáink, mint az összes többi NATO-felszerelést” – hangsúlyozta a nagykövet.

Szerinte

a washingtoni kormányzat „zöld utat ad az amerikai segítség igénybevételének a Krím megtámadására”, és „elfedi a radikálisok Donbasz, Zaporozsje és Herszon régió lakossága elleni bűncselekményeit”.

Hozzátette, hogy egy esetleges tankszállítmány Ukrajnába újabb kirívó provokáció lenne Oroszország ellen.

„Ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy tankokat szállít, akkor egy ilyen lépés »védelmi fegyverekkel« való igazolása biztosan nem fog működni.

Ez egy újabb kirívó provokáció lenne az Orosz Föderáció ellen. Senkinek ne legyenek illúziói, hogy ki az igazi agresszor a jelenlegi konfliktusban” – mondta a nagykövet.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül